lava Volcanoes National Park

Hawaii Volcanoes National Park: Waarom je er heen wilt & hoe je je bezoek plant

Hawaii Volcanoes National Park is een gigantisch groot park op Big Island Hawaii en dé highlight van dit Hawaiiaanse eiland. Het park ligt als een halve maan om de vulkaan heen. Om een beeld te geven van hoe groot we met gróót bedoelen: Van oost naar west is het met de auto bijna een uur rijden. Dit park bezoek je dan ook, vanwege het formaat, het liefst met een huurauto. Benieuwd hoe je het best een tripje naar Hawaii Volcanoes National Park plant en waar je allemaal op moet letten? We delen onze ervaringen hieronder!

Hawaii Volcanoes National Park

→ Handig: Boek hier je huurauto voor het Big Island van Hawaii

big island hawaii roadtrippenvulkanen big island hawaii nationale parkroadtrip big island hawaii

Regel je entree voor Hawaii Volcanoes National Park

Voorgaand aan je bezoek kan je al een toegangspas bestellen via recreation.gov. Je koopt wanneer je met de auto gaat een toegangspas voor je vervoersmiddel en niet per persoon.

Het startpunt van je dag: Café Ono

Café Ono is de perfecte plek om jouw bezoek aan Hawaii Volcanoes National Park park te starten. Dit kleine café ligt aan de volcano road en heeft een prachtige idyllische tuin waar je heerlijk kan zitten. Het is een vegetarische restaurant met glutenvrije en veganistische opties. Naast heerlijk eten vind je bij café Ono ook een kleine kunstgalerij, erg leuk om een rondje doorheen te lopen. Naast een heerlijke lunch kochten wij hier ook een maaltijd to go. Deze komt later op de dag goed van pas.

→ Adres Café Ono: 19-3834 Old Volcano Road Volcano, Volcano, HI 96785

Kilauea Visitor Centre

Begin je bezoek aan het Nationale Park bij het Kilauea Visitor Centre . Je bezoekt een actieve vulkaan en de condities kunnen van dag tot dag verschillen. Bij het visitor centre staan rangers klaar die op de hoogte zijn van alle updates en die je met tips op pad kunnen sturen.

Hawaii Volcanoes National Park big island hawaii vakantie hiken Hawaii Volcanoes National Park big island

Beste moment & plek om lava te spotten in Hawaii Volcanoes National Park

De lava is met name in het schemer of donker zichtbaar. Als je de lava graag wilt zien dan weet je dat je een lange dag voor de boeg hebt in het nationale park. Wij kozen er daarom voor, om voor ons bezoek aan het nationale park eerst nog ergens lekker te gaan lunchen en daarna pas echt op pad te gaan.

Vanaf de Keanakako’i overlook is het zicht op de lava het beste. De lava wordt pas echt zichtbaar in het donker en daarom is dit ons eindpunt. De Keanakako’i overlook ligt aan de linkerkant van het park. Wij kiezen ervoor om die dag uiterst rechts te beginnen, en gedurende de dag steeds meer richting de Keanakako’o overlook te rijden.

Hawaii Volcanoes National Park lavaBig Island Hawaii Hawaii Volcanoes National Parklava Volcanoes National Park

Hawaii Volcanoes National Park: De tofste stops

Nadat je relaxed hebt geluncht en weet wat je wilt zien, is het tijd om echt aan je tour door het park te beginnen.

Uekahuna & Crater Rim Trail

Wij beginnen bij Uekahuna aan de andere kant van het park. Vanaf hier kan je de Crater Rim Trail lopen, helemaal langs de Kilauea Overlook en door tot de Steam Vents. Een mooie route die je al een glimp van de vulkaan en het stoom laat zien. Een hele leuke en veelzijdige route over een geasfalteerd wandelpad. Deze wandeling is hierdoor voor iedereen goed toegankelijk. De zon staat op de vulkaan heel fel. Er is weinig beschutting dus zorg wel dat je voldoende water en zonnebrand bij je hebt.

Devistation en de Kilauea Iki Trail

Vanaf Uekahuna rijd je weer terug langs het visitor centre door naar de Puʻupuaʻi Parking Area. Vanaf deze parking kan je een combinatie lopen van de Devistation en de Kilauea Iki Trail. Een uitdagende hike van 9,7km die je meeneemt door het wout, over lavavelden en die je op een heldere dag uitzicht geeft op de toppen van zowel de Mauna Loa als de Mauna Kea. De hike is goed te doen, heel veelzijdig en absoluut prachtig. Het zicht op de vulkaan vanaf een look out is leuk, maar wij vonden  het echt een toevoeging om er ook echt door en overheen te lopen.

Keanakako’i overlook

Om 16.30 vertrekken wij richting de Keanakako’i overlook. We hebben eten bij ons van café Ono en komen als een van de eerste aan bij de overlook. Vrijwel iedereen die het Hawaii Volcanoes National Park bezoekt komt voor het zien van de lava, het word hier gedurende de zon ondergaat echt onwijs druk! Voor ons is het een lange zit vanaf 16.30 maar het is het absoluut waard om hier zo vroeg te zijn. Wij zitten front row en hebben prachtig uitzicht op de lava die langzaam steeds duidelijker zichtbaar word, wat ook meteen een heel spannend proces is om naar te kijken. Om eerlijk te zijn, we zitten hier lang maar vervelen ons geen moment. Nog een laatste tip: zorg voor warme kleding. Je zit stil en op deze hoogte koelt het snel af zodra de zon ondergaat.

Het uitzicht wanneer de zon ondergaat is echt onbeschrijfelijk. Wij hebben nog nooit lava gezien in het echt en vinden het echt een hele bijzondere ervaring. Zoals je op de foto’s kan zien, zie je overdag eigenlijk alleen stoom. Op het moment dat het langzaam donkerder wordt, wordt de lava steeds duidelijker zichtbaar. Pas wanneer we ervoor kiezen om te vertrekken zien we hoe dik de mensenmassa achter ons is. Mensen staan op hun tenen en proberen een glimp op te vangen van de lava. Onze dikke tip is dus echt om het avondeten bij je te hebben en jezelf lekker vroeg te installeren bij de look out.

hawaii volcanoes national park tickets volcanoes national park open hawai'i national park hawaii volcanoes national park kahuku unit big island volcanoes park

Plan je bezoek aan Hawaii Volcanoes National Park op Big Island Hawaii

Helemaal zin gekregen om zelf aar het Hawaii Volcanoes National Park te gaan? Zo plan je je bezoek en reis naar Big Island Hawaii:

Waar ligt Big Island?

Big Island Hawaii is het meest oostelijke eiland en grootste eiland van Hawaii, het ligt naast Maui.

Zo kom je op Big Island

Er zijn twee verschillende airports op het eiland, je vindt er één Kailua-Kona en één airport bij Hilo. Vluchten naar Big Island airport kun je boeken via Skyscanner. Vanaf Amsterdam ben je trouwens zo’n 19 a 20 uur minstens onderweg naar Big Island Airport.

Huur een auto op het eiland

Omdat de afstanden op Big Island best groot zijn en het OV ook niet echt goed geregeld, is een auto huren echt handig. Deze kan je goed boeken via SunnyCars! Met je huurauto kun je ook gemakkelijk naar het nationale park rijden.

→ Bekijk hier al onze artikelen over Hawaii