Zeevonk in Nederland

Zeevonk: alle ins en outs over dit magische verschijnsel

Zeevonk, de laatste paar jaar zie je het regelmatig voorbij komen op social media en in het nieuws. Het lijkt een magisch fenomeen wat plots opduikt aan de Nederlandse kust. Maar dit stukje magie kan jij ook zien, je moet alleen een beetje geïnformeerd zijn over de ins en outs van zeevonk. Daarom vertellen wij je in deze blog alles over zeevonk. Wat is het? Wanneer kan je het zien? En waar kan je zeevonk spotten?

Alles wat je wilt weten over Zeevonk in Nederland

Wat is zeevonk?

Zeevonk, ook wel Noctiluca Scintillans ‘flitsend nachtlichtje’ in het Latijn, is een natuurlijk verschijnsel. Zeevonk is alg wat licht kan produceren om haar natuurlijke vijand af te schrikken. Echter trekt de blauwe en sprookjesachtige kleur ons mensen juist aan!

Zeevonk bevindt zich met name in de branding van de zee en ondiepe poeltjes. Alg komt natuurlijk wel meer voor in water, maar zeevonk-alg is dus een speciaal soort. 
De oplichting van het alg is geen magie, maar een chemisch proces. Dit komt vaker voor in de natuur, bijvoorbeeld ook bij vuurvliegjes. Bij zeevonk gebeurt dit als er beweging plaats vindt.

Wanneer kan ik zeevonk zien?

Oké we weten nu wat zeevonk is, maar wanneer wordt het zichtbaar. Zeevonk-alg houdt van warme omstandigheden. Nu zul je denken, dat is in Nederland soms nog een uitdaging. Toch blijkt dat zeevonk in de periode tussen april en september vaak voorkomt in Nederland. De omstandigheden waarin de kans op zeevonk het grootst is:

  • Weinig tot geen wind
  • Een kalme zee
  • Een warme (water)temperatuur
  • Weinig lichtvervuiling

De meest ideale omstandigheid zijn dus weinig wind, een aantal dagen warm weer en een donkere omgeving.

Waar spot ik zeevonk?

Niet iedereen woont dichtbij een plek waar zeevonk voorkomt, daarom is het wel zo handig om van tevoren te weten of er een kans bestaat om zeevonk te zien. Hier bieden 2 verschillende kanalen uitkomst voor:

  • Zeevonk Alert Facebookgroep
  • Zeevonk Alert Instagrampagina

Op beide pagina’s worden zeevonk waarnemingen gedeeld van andere groepsleden. Zo kan je op een avond zelf zien of er ergens zeevonk gespot is. Plekken die vaak op de lijst staan zijn de Waddeneilanden, de Maasvlakte, Noord-Holland en Zeeland. Als je dan op pad gaat om zeevonk te spotten, is het belangrijk om te weten dat het mogelijk niet direct zichtbaar is. Je moet het water bewegen, met bijvoorbeeld je voeten of handen. Dan kan het zeevonk effect zichtbaar worden! Maar altijd met een slag om de arm; zeevonk is niet te voorspellen en afhankelijk van verschillende factoren. De onzekerheid is het echter meer dan waard; zeevonk is fantastisch om te zien!

Hoe kan ik zeevonk fotograferen?

Zeevonk zien is al heel mooi, maar je wilt het waarschijnlijk ook vastleggen. Daarom geven we je ook nog wat tips om dit fenomeen te fotograferen.

  • Je hebt te maken met een donkere omgeving en een licht onderwerp; gebruik daarom een statief!
  • Gebruik een lange sluitertijd (laag f-getal) en een hoge ISO-waarde. Probeer de ISO-waarde niet te hoog te zetten, aangezien dit ten koste gaat van de scherpte van de foto.
  • Fotografeer in RAW, zodat je je foto naderhand goed kan na bewerken. Op deze manier kan je de kleuren echt goed vangen en de blauwe kleur tot zijn recht laten komen.
  • Bescherm je camera goed tegen water en zand. Hier zijn camera’s namelijk niet zo gek op.
  • Extra tip: neem een hoofdlampje mee als je die hebt; zo kan je de instellingen goed zien!

Wil je het niet bij fotograferen houden? Dan is een nachtelijke zwempartij in de zeevonk natuurlijk heel bijzonder. Dat kan prima, maar spoel je na het zwemmen wel goed af. Zeevonk kan zorgen voor huidirritatie.

Deel jouw zeevonk foto’s met de hashtag #verliefdopnederland en #verliefdopdewereld, dan kunnen wij jouw mooiste foto’s ook zien!



→ Bekijk hier alle artikelen over Nederland