kuala lumpur vuurvliegjes kuala selangor natuurverschijnselen
Van Verre

Dagtrip vanuit Kuala Lumpur: Vuurvliegjes kijken bij Kuala Selangor!

Als je in Kuala Lumpur bent, is er één dagtrip die je zeker niet moet overslaan. Dichtbij, aan de kust van Maleisië, vind je namelijk het plaatsje Kuala Selangor en daar kun je ‘s avonds vuurvliegjes kijken! Boek een tour of pak zelf de bus vanuit Kuala Lumpur naar Kuala Selangor en bekijk ‘s avonds, vanuit een klein bootje met Maleisische kapitein, dit natuurverschijnsel met eigen ogen. Het is echt iets dat je niet gauw eerder zult zien.

Even kort over Kuala Selangor & hoe je er komt vanuit Kuala Lumpur

Kuala Selangor ligt op ongeveer 70 kilometer vanaf Kuala Lumpur (ongeveer een uur rijden) en er gaan onder andere tours en gewone bussen naar dit plaatsje vanuit het centrum van Kuala Lumpur. De bussen naar Kuala Selangor kun je in Kuala Lumpur gewoon vinden bij het grote busstation dichtbij Petaling Street (Pudu Raya Bus Station). Deze bussen gingen voorheen niet ‘s avonds terug, dus hou daar even rekening mee en dus ook dat je waarschijnlijk in Kuala Selangor moet overnachten als je met de bus reist. In het centrum van Kuala Selangor is niet veel te doen, er is een handjevol restaurantjes en een klein aantal hotels. Voor een dagje sightseeing hoef je hier dus niet per se heen, maar de avond moet je hier daarentegen wel echt doorbrengen. De grootste attractie, de vuurvliegjes, kun je namelijk alleen zien zodra het helemaal donker is.

Hoe kun je met de boot langs de Selangor rivier op zoek naar vuurvliegjes?

De fireflies vind je bij de Selangor rivier die kronkelend langs het plaatsje ligt. Als je in het centrum van Kuala Selangor bent, kun je aan een willekeurige taxi chauffeur vragen om je naar de fireflies te brengen. Bij de rivier vind je op bepaalde plekken kleine haventjes vanwaar bootjes vertrekken en hier loop je niet zo naartoe vanuit het centrum. Een van de opstapplekken vind je bij Kampung Kuantan. Je kan ook een nacht naar Bukit Belimbin gaan, daar vind je het Firefly Park Resort. Overnachten in het centrum van Kuala Selangor is echter ook mogelijk en overigens ook goedkoper dan het Firefely Park Resort. Check onderstaande foto’s van onszelf en 333Travel & Van Verre om een idee te krijgen van zo’n avond (al is het in het echt 100 keer mooier!):

Vuurvliegjes

Kuala Selangor vuurvliegjes Kuala Lumpur

kuala lumpur vuurvliegjes kuala selangor natuurverschijnselenKualaSelangor-vuurvliegjes-kuala-lumpur

Vuurvliegjes van Kuala Selangor

De vuurvliegjes bij Kuala Selangor kun je bekijken door bij de rivier in één van de bootjes te stappen. Zodra je het donker invaart, weg van de kade en je ogen beginnen te wennen aan het weinige licht, zul je steeds meer flinkerende lichtjes zien. Ergens lijkt net alsof je naar een heg met glinsterende kerstbomen kijkt. Alleen zijn de kerstbomen in dit geval Berembang-bomen en de lichtjes geen lampen maar kleine vliegjes. De lichtjes lijken wit als je ze voor het eerst ziet, maar al gauw zul je merken dat ze eigenlijk geel en groenig zijn. De lichtjes worden geproduceerd door de vuurvliegjes, omdat ze hiermee een partner proberen te lokken.

Voorbereiden op het zien van de vuurvliegjes bij Kuala Selangor

Wanneer je de vuurvliegjes gaat bekijken, is het aan te raden om geen DEET te gebruiken. De vuurvliegjes kunnen namelijk niet goed tegen muggenspray. Verder mag je geen foto’s of video’s maken en als je dit wel doet, doe dit dan in ieder geval zonder flits.

Prijs voor de boottocht en het zien van de vuurvliegjes

Voor de boottocht betaal je als het goed is rond de 15 RM per persoon. Het wordt ongeveer donker vanaf half 8 ‘s avonds en de toegangskaartjes zijn vanaf 19.00 te koop. Het varen duurt vervolgens vaak tot 22 of 23 uur. Je bent tijdens een ritje ongeveer 3 kwartier tot een uurtje bezig.

Reisorganisaties die tours aanbieden vanuit Kuala Lumpur naar de vuurvliegjes

Er zijn verschillende organisaties die vanuit Nederland tours aanbieden naar de fireflies of boek een nacht in een van de dichtstbijzijnde hotels:

Vuurvliegjes kijken

De vuurvliegjes moet je eigenlijk echt zien met eigen ogen, de foto’s doen het eigenlijk geen eer aan. Dit filmpje komt het meest dicht bij hoe het is:

Meer lezen over toffe dingen als de vuurvliegjes in Kuala Selangor?

→ Bekijk hier al onze Maleisië artikelen