weerspiegeling-op-de-zoutvlakte

In 3 dagen van de Atacama woestijn (Chili) naar Salar de Uyuni (Bolivia)

Met Buenos Aires als mijn thuishaven, heb ik heel wat bijzondere plekken in Zuid-Amerika gezien. Zo ook de San Pedro de Atacama woestijn in Chili en de zoutvlakten van Uyuni in Bolivia. Tijd om je eens mee te nemen naar de 3-daagse tour die ik maakte van Chili naar Bolivia!

Waanzinnig woestijnlandschap: San Pedro de Atacama in Chili

In 1 woord, wauw! Het kleine dorpje San Pedro de Atacama ligt midden in de Atacama-woestijn op ongeveer 2500 meter hoogte in het Andesgebergte in Chili. Het dorpje zelf is gezellig en heeft een leuke markt waar je allemaal handgemaakte spulletjes kunt kopen. Maar waar je echt voor komt is natuurlijk de natuur… Vanuit San Pedro de Atacama kun je verschillende tours doen naar omliggende natuurwonderen.

Must do: Valle de Luna en de El Tatio geisers

Zo kun je naar national park ‘’Valle de la Luna’’, de naam verraadt het al: Dit is een maanachtig landschap met enorme duinen en bergen. Ook heb je hier de ‘’El Tatio’’ geisers. Deze liggen op 4320 meter hoogte en behoren tot een van de hoogste en grootste geiservelden van de wereld. Houd er rekening mee dat het hier in de winter wel -20℃ kan worden. Ik was er in de zomer, en toen was het -7℃ , en geloof mij, dat was koud! Maar het was het absoluut waard. De Atacama-woestijn is ook een van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken, een stargazing tour is dan ook zeker een must-do wanneer je hier bent.

Chili

el-tatio-geiser-veld-chili chili-valle-de-la-luna chili-schilderactig-landschap-in-san-pedro-de-atacama chili-valle-de-la-luna-2

De tour van Chili naar Bolivia!

Je kan gemakkelijk nog even doorgaan over wat er allemaal voor moois te zien is in Chili, want de lijst is oneindig, maar we gaan door naar het echte hoogtepunt! De zoutvlaktes in Bolivia! Het wordt ook wel de gringo tour genoemd, omdat bijna elke toerist deze tour naar Salar de Uyuni  doet. Daar is echter een reden voor want het is écht enorm indrukwekkend.

Hoe boek je je tour van Chili naar Salar de Uyuni in Bolivia?

Bij elk hostel of elke tour-operator kun je terecht voor een trip naar Salar de Uyuni. Een gouden tip, die eigenlijk altijd geldt als je een tour boekt op reis: Kijk goed rond en vergelijk de aangeboden tours bij verschillende aanbieders. Prijzen kunnen nog wel eens verschillen en ook wat is inbegrepen. Houd er ook rekening mee dat je veel in de auto zit door een hobbelig landschap en uiteindelijk op bijna 4000 meter boven zeeniveau komt. Misschien heb je bijvoorbeeld last van wagenziekte? Neem dan pilletjes daartegen mee.

Onderweg

laguna-colorada
flamingoslaguna-verde-1
geisers-onderweg-naar-salar-de-uyuni-bolivia laguna-blanca-onderweg-salar-de-uyuni-bolivia

In 3 dagen van Atacama (Chili) naar Salar de Uyuni (Bolivia)

Je gaat 3 dagen lang back to basic. En dan bedoel ik écht basic. Geen warm water de eerste 2 dagen, heel af en toe elektriciteit en nee, ook geen WiFi of überhaupt bereik. Dat klinkt misschien heftig, maar dat maakt de hele ervaring compleet! Je gaat met 6 toeristen + chauffeur in een SUV, in een groep van 2 a 3 auto’s. Let the adventure begin!

Dag 1: Je vertrekt vanuit San Pedro de Atacama de grens over naar Bolivia

Je vertrekt ‘s ochtends vroeg vanuit San Pedro de Atacama en gaat dan vrijwel direct de grens over naar Bolivia. Dit duurt allemaal even, want het gaat op z’n Zuid-Amerikaans lekker ‘’tranquilo’’. Je gaat daarna het national park in waar je de komende 48 uur blijft. Een blauw en roze meer, vulkanen, flamingo’s, je komt het allemaal tegen. Je slaapt deze nacht met dezelfde mensen als waar je mee in de auto zat op een kamer, géén douche deze dag, maar je hebt wel om 8 uur ‘s avonds 2 uur lang de tijd om je elektronische apparaten op te laden, yay!

Dag 2: Geisers kijken en slapen in een zouthotel

Op deze dag rijd je opnieuw door prachtige landschappen en kom je weer veel natuurschoon tegen. Ook stop je bij geisers, die weer heel anders zijn dan de eerder genoemde ‘’El tatio’’ geisers. Dit is echt nog puur natuur en niet toeristisch, hier vind je géén afzettingen of paden, een klein beetje oppassen geblazen dus. Met een tussenstop bij een ‘’hotspring’’ vervolg je de route richting de zoutvlakten. Deze nacht slaap je dan ook in een heus zouthotel! De muren, tafels, stoelen en bedden zijn allemaal gemaakt van zout (geen zorgen, niet de matrassen). Hier kun je ook maar liefst 7 minuten lang genieten van een warme douche.

Dag 3: Eindelijk naar Salar de Uyuni!

Héél vroeg verlaat je het zouthotel om naar ‘’Salar de Uyuni” te gaan. Je kijkt de zonsopgang op een gedeelte van de zoutvlakte waar een laagje water op ligt, dit zorgt voor een indrukwekkende reflectie. Daarna rijd je verder over de 12.000 km2 grote zoutvlakte (de op één na grootste ter wereld). Met een tussenstop bij het ‘’cactus island’’ midden op de zoutvlakte, stop je uiteindelijk ergens om het allemaal in je op te nemen en wat leuke perspectief foto’s te maken. Ik had en heb er nog steeds geen woorden voor. Gelukkig zijn er foto’s die voor zich spreken.

Bolivia

zonsopgang-op-salar-de-uyuni salar-de-uyuni-in-bolivia-zoutvlaktes panorama-salar-de-uyuni cactus-island-op-salar-de-uyuni rails-in-bolivia

Zin gekregen om ook op reis te gaan?

Ben jij nu net zo enthousiast als ik over dit geweldige continent, of wil je misschien toch liever een bezoekje brengen aan Azië of wilde dieren spotten in Zuid-Afrika? Laat een leuke reactie achter hieronder!

→ Bekijk hier al onze Bolivia artikelen