Antelope Canyon Lower wandeling-2

Lower & Upper Antelope Canyon, een absolute must-do tijdens je West-Amerika roadtrip

Vlakbij het plaatsje Page, dat in Arizona ligt, vind je het magisch mooie Antelope Canyon. Wat ons betreft is dit echt een van de mooiste natuurgebieden in West-Amerika en een absolute must-do als je hier aan het roadtrippen bent. Antelope Canyon ligt in de Navajo-woestijn en valt dus onder het territorium van de Indianen. Samen met een gids kun je een wandeling door de Upper Antelope Canyon maken of daal met je gids af naar het sprookjesachtige Lower Antelope Canyon en laat je verrassen door de honderd tinten oranje. Door erosie zijn de rotsen hier rondvormige, glooiende gewelven geworden en niet alleen dankzij de structuur maar ook door het zonlicht hebben de wanden de mooiste kleuren.

→De beste vliegticketdeals naar Amerika

Hotels in de buurt van Antelope Canyon

→Bezoek Antelope Canyon tijdens een roadtrip met de camper

Antelope Canyon

Antelope Canyon Lower wandeling-2

Lower Antelope Canyon

De Antelope Canyon bestaat eigenlijk uit twee delen. De Lower Canyon is wat ons betreft de allertofste. Zoals de naam doet vermoeden ga je bij deze kloof de diepte in. Via een smalle gleuf in de aarde en een trap ga je een paar meter ondergronds. Je daalt zover af totdat de wanden van de kloven meters hoog om je heen staan. Honderd tintent oranje stralen je tegemoet zodra het zonlicht via de smalle gleuf naar beneden valt. Machtig mooi om te zien. De grond van de kloof is zanderig en zodra je wat zand omhoog gooit, zorgt dat voor een spectaculair lichtverschijnsel. Of gooi het zand tegen een rotswand aan en creëer zo je eigen waterval van zand. Op sommige plekken is de kloof smaller dan bij andere delen en af en toe ben je genoodzaakt om een stukje te klauteren of jezelf in bochten te wringen. Het is misschien wat minder makkelijk lopen, maar aan de andere kant maakt dat je bezoek aan de Lower Canyon juist zo tof. Verder heeft de Lower Canyon wat meer structuur in de wanden zitten dan de Upper Canyon. Je kunt de Lower Antelope Canyon gewoon met je eigen huurauto bereiken, want deze entree ligt in tegenstelling tot die van de Upper Canyon gewoon vlakbij de toegangsweg. Neem wel cash geld mee, want je moet entree betalen en een fooi voor je gids is ook niet verkeerd.

Upper Antelope Canyon

De Upper Antelope Canyon is misschien wat minder avontuurlijk, maar wordt vanwege de bredere en vlakke wandelpaden wel een stuk meer bezocht. Deze kloof kun je gewoon inlopen met je gids en je hoeft niet af te dalen om omringd te worden door de machtige mooie glooiende kloof-wanden. Als je naar de Upper Canyon wilt dan kun je vanuit Page met een tourorganisatie mee gaan. Deze kloof ligt namelijk een aantal mijl in de woestijn en je kan er alleen komen met een tour met 4WD. De kloof zelf is tientallen meters lang en de rotsmuren zo’n 40 meter hoog. Je voelt je hier dus echt een klein mensje tussen al dat natuurgeweld. Ook hier valt het zonlicht vaak magisch naar binnen en zorgt het voor mooie verkleuringen van de rotsen. Je kan het beste rond de middag naar de Upper Canyon gaan, want dan valt het licht het mooist naar binnen.

Kiezen tussen de Lower of Upper canyon?

Heb je niet genoeg tijd of budget om beide canyons te bezoeken? Hieronder vind je op een rij de verschillen:
Upper Antelope Canyon

 • De paden in de kloof zijn breder, hierdoor is lopen gemakkelijker maar is het hier ook gauw wat drukker
 • De lengte van de Upper Antelope Canyon is ongeveer 140 meter lang
 • De ingang van de Upper Antelope Canyon kun je alleen met 4WD bereiken en ligt boven gronds
 • Het licht valt hier net wat ruimer naar binnen waardoor foto’s maken makkelijker gaat
 • Je maakt een toffe rit met een 4WD naar de entree van de Upper Canyon door de Navajo-Woestijn

Lower Antelope Canyon

 • De lengte van de Lower Antelope Canyon is ongeveer 400 meter
 • De wanden van deze kloof hebben iets meer structuur en verschillende tinten oranje
 • Je kan de Lower Antelope Canyon alleen in via een smalle gleuf in de aarde en een trap
 • Het is wat smaller bij de paden, maar het klauteren maakt een tocht ook wat avontuurlijker
 • De entree is gewoon vlakbij de hoofdweg en je kan er zelf heenrijden
Ingang & Uitgang

Antelope Canyon tour entree Antelope Canyon tour entree lower antelope canyon Antelope Canyon tour ingang lower antelope canyon

Planning van je bezoek aan Page & Antelope Canyon

De Antelope Canyon ligt dichtbij het plaatsje Page en Lake Powell. Je bezoek aan dit natuurspektakel is dus goed te combineren met een bezoek aan deze twee plekken. Lake Powell is een perfecte plek om te hiken en je kan er gaan zwemmen. Page zelf ligt een paar kilometer verderop van de kloven, het is niet een heel groot of boeiend stadje maar wel een goede plek om te overnachten. Er is veel mogelijk voor toerisme aangezien dit tegenwoordig de grootste inkomstenbron is van Page.

Antelope Canyon tour & tickets

Als je naar de Antelope Canyons wilt zul je een ticket moeten kopen en een tour moeten doen. Je kan de kloven namelijk alleen in met een Indiaan als gids. Het natuurgebied ligt op het grondgebied van de Navajo Indianen. Een entree ticket kost tegenwoordig rond de 60 dollar. Je kan vanuit Page met een tour mee gaan naar de Upper Canyon en naar de Lower Canyon kun je zelf rijden met de auto. De canyons groeien de laatste tijd enorm in populariteit, dus koop je ticket voor Antelope Canyon op tijd (of bestel ze zelfs al vooraf) of zorg gewoon dat je er in het laag seizoen bent. Wij hebben namelijk al meer dan eens verhalen gehoord dat het in het hoogseizoen uitverkocht kan zijn. Via de website www.antelopecanyon.com kun je ook de fotografietours boeken.

Hoe kom je bij Antelope Canyon?

Je vindt de Antelope Canyon in Arizona en als je vanuit de Grand Canyon gereden komt, doe je er ongeveer 2,5 uur over. Je kan de Canyon ook goed bezoeken na een stop bij Zion, Bryce Canyon of Monument Valley. Qua vliegvelden liggen die van Los Angeles en Las Vegas het meest dichtbij. Je kan naar het natuurgebied rijden door het plaatsje Page aan te houden en vanuit daar rijd je zo naar de kloven en Horseshoe Bend dat een paar kilometer verderop ligt. Dat je Horseshoe Bend moet bezoeken en écht niet moet overslaan bewijst onderstaande foto:

Horseshoe Bend

Horseshoe Bend

Geologie: Hoe zijn de Lower en Upper Antelope Canyon ontstaan?

De Antelope Canyon is een slot canyon, dit betekent dat het een smalle kloof is die hoge, verticale wanden heeft. Zo’n slot canyon ontstaat zodra hard stromend water en modder door een droog rotsachtig gebied stroomt. Het water schuurt als het ware de rotsen waardoor langzaamaan een kloof ontstaat. De wanden werden als het ware gepolijst door het water en de modder, waardoor ze tegenwoordig zo’n zachte mooie glooiing en structuur hebben. Check wel altijd het weerbericht als je naar Antelope gaat, want er zijn wel eens mensen gestorven toen er sprake was van een flash flood. Er hoeft dan niet eens per se regen te zijn in de directe omgeving, maar als er een paar kilometer verderop veel regen valt dan kan dat ook al voor gevaar zorgen. Er ontstaat door de regen een vloedgolf in de kloof. Ondanks dat de flash floods nog steeds jaarlijks plaatsvinden heeft het laatste ongeluk plaatsgevonden in 1997. Het gaat dus gelukkig al een aantal jaar goed en er wordt tegenwoordig meer aandacht aan veiligheid besteed, maar het heeft geen kwaad om ook zelf het weerbericht te checken. De kloof is namelijk sowieso het mooist op een zonnige dag.

De beste tijd om naar Lower & Upper Canyon te gaan?

Het is het beste om naar de kloven te gaan zodra de zon echt goed begint te schijnen. Van 9 tot 12 uur is bijvoorbeeld de Lower Canyon erg mooi. Het is dan misschien wel wat drukker dan als je later of eerder zou gaan. De Upper Canyon kun je daarna eventueel bezoeken, je kan dan van die prachtige foto’s met lichtstralen maken. Qua seizoenen valt in de zomer het licht het mooist de canyon binnen, maar in principe kun je van maart tot en met oktober er al goed terecht. Zolang de zon maar niet te laag staat.

Meenemen naar Antelope Canyon en fotografie tips?

Tot slot nog een paar laatste tips qua wat je mee moet nemen en hoe je het beste kan fotograferen:

 • Neem wat warme kleding mee als je naar de kloven gaat, het kan koel zijn helemaal bij de Lower Canyon
 • Check vooraf het weerbericht in verband met slechte weersomstandigheden kan het gebied gesloten worden
 • Neem water mee en ga vooraf naar de toilet, je kan eenmaal in de kloof niet gaan
 • Draag goede schoenen en geen te lichte kleding, door het rode droge zand kan het gauw vies worden
 • Neem wat cash geld mee voor als je aan je gids fooi wilt geven
 • Fotografie-tip: Alleen als je de fototour boekt, mag je een statief meenemen de kloof in
 • Gebruik niet je flits tijdens het fotograferen en zorg dat je instellingen de rotsdelen die verlicht worden door de zon overbelicht vastlegt

→ Bekijk hier al onze artikelen over Noord-Amerika