Salar de Uyuni 1 Bolivia Iris Timmermans

Salar de Uyuni in Bolivia: Dit wil je er allemaal doen!

Salar de Uyuni, ook wel bekend als de zoutvlakte van Bolivia. Tijdens het droogseizoen kijk je uit op een laag zout van maar liefst 8 meter dik, in het regenseizoen ligt er een klein laagje water overheen. Hierdoor lijkt het haast alsof je je in de wolken bevindt. In welk seizoen je ook naar de zoutvlakte gaat, de omgeving zal je verassen. Met een jeep cruise je in vier dagen langs een cactuseiland, bizarre rotsformaties, geisers en warmwaterbronnen. Alpaca’s en flamingo’s in overvloed. Hieronder een voorproefje met foto’s.

Salar de Uyuni 1 Bolivia Iris Timmermans

8 meter zout

Een laag van 8 meter zout, het is moeilijk voor te stellen als je er bovenop staat. Het oneindige zout zorgt ervoor dat perspectief op foto’s haast komt te vervallen. Neem leuke gadgets mee als je los wilt gaan met foto’s maken. Zelf heb ik de zoutvlaktes bezocht in het droge seizoen, ik zou graag nog eens terug willen als er een laagje water op ligt.

Salar de Uyuni 2 cactussen Iris Timmermans

Ontelbaar veel cactussen op Isla del Pescado

Midden op de zoutvlakte is daar opeens een cactuseiland. Het eiland dankt haar naam aan haar vis-vorm; Isla del Pescado. In al het wit is het bruingroene eiland een apart gezicht. Vanaf het hoogste punt van het eiland heb je mooi uitzicht over de zoutvlakte. Sommige cactussen zijn maar liefst honderden jaren oud. Soms zie je hier ook alpaca’s.

Salar de Uyuni Bolivia 3 Iris Timmermans

Rotsformaties in woestijnen

Gedurende je trip zie je veel rotsformaties voorbij komen, vooral in de Siloli woestijn. Hier tref je de Arbol de Piedra, letterlijk vertaald een stenen boom. Ook later tijdens je trip kijk je je ogen uit naar wat wind en zand met rotsen doen, met name in de Salvador Dali woestijn.

Salar de Uyuni bolivia stoom 4 | Iris Timmermans Salar de Uyuni 5 Iris Timmermans

Geisers

Wanneer je uitstapt bij Sol de Manana, lijk je op een andere planeet te zijn gearriveerd. De rook van de geisers geeft het een magische uitstraling. Je hebt de mogelijkheid om zelf rond te wandelen. Maar, pas op, kom niet te dichtbij het kokende water en spleten in de grond. Vaak is de aarde daar wat dunner waardoor je risico hebt erdoorheen te zakken.

Salar de Uyuni landschap 6 Iris Timmermans

Alpaca’s in de bergen

Tijdens de Salar de Uyuni tour leg je veel kilometers af. Toch is het in de auto nooit saai. Het landschap is prachtig, ik kreeg er geen genoeg van. Vooral niet als we opeens een kudde alpacca’s om ons heen hadden. Deze dieren geven het landschap nog een extraatje.

Salar de Uyuni bolivia 7 Iris Timmermans
Salar de Uyuni 8 | Iris Timmermans

Rood en groen gekleurde meren met flamingo’s

Gekleurde meren, ik wist niet dat het bestond. Tijdens de trip zag ik een roze, groen en rood meer. Door algen en mineralen verandert de kleur van het water. Doe er nog wat flamingo’s bij en het plaatje is af. Het rode meer, Laguna Colorada, was mijn favoriet.

Salar de Uyuni bolivia 9 warmwaterbron Iris Timmermans

Warmwaterbron

Hoog in de bergen is het erg koud, zeker rond 6 uur ‘s ochtends. Niet het beste idee zou je zeggen, om dan je drie-dubbele-fleece-laag in te wisselen voor een bikini. Maar wel een grote aanrader! De warmwaterbronnen bij Laguna Challviri zijn dé kers op de taart van een vierdaagse trip bij Salar de Uyuni in Bolivia.

Salar de Uyuni trein bolivia 10 Iris Timmermans

En hopelijk een hele lieve chauffeur en goeie kok in één zoals die van ons

Soms hoor je verhalen over dronken chauffeurs en nare ongelukken op de zoutvlakte. Of dat mensen tot het gaatje onderhandelen. Vaak resulteert dit in minder eten tijdens de tour. Gelukkig voor ons niks van dat, wij hadden een vrolijke chauffeur en kok in één. Boek dus bij een goede organisatie, om optimaal van de Salar de Uyuni en alle natuur-extra’s te genieten.

→ Bekijk hier al onze Bolivia artikelen