De malediven tips route

De Malediven: De ultieme route voor wie (budgetproof) wilt eilandhoppen!

De Malediven. Grote kans dat deze bounty eilanden ook op jouw bucketlist pronken! Je vindt er paradijselijke stranden, een oogverblindend blauwe zee die precies de perfecte temperatuur heeft én van die mega idyllische resorts. Je weet wel, met van die houten huisjes op palen. Daar hangt wel vaak een prijskaartje aan, maar als je een nachtje (of twee) in zo’n resort combineert met een betaalbaarder eiland als Maafushi of slaapt in kleinschalige hotels op eilandjes als Thulusdoo of Rashdoo, kan het qua prijs nog steeds te doen zijn. Extreem lage prijzen zoals je op Thailand of Vietnam vindt, moet je nog steeds niet verwachten, maar dat je betaalbaar naar de Malediven kan is een feit.

Eilandhoppen op de Malediven, route & tips

Benieuwd wat een toffe route is als je gaat eilandhoppen op de Malediven, wat leuke plekken zijn om te verblijven, hoe je van het ene naar het andere eiland komt en wat andere handige tips zijn? We hebben alles wat wij weten en hebben ontdekt over deze eilandengroep hieronder voor je op een rij gezet! Zo vlogen wij met Qatar Airways via Doha naar de Malediven, we boekten via Booking.com (daar kun je soms ook goeie deals vinden voor van die droom resorts) onze meeste overnachtingen en via lokale websites ontdekten we alles over de ferry schedules.

Hou hier wel rekening mee…

Er zijn drie dingen waar je rekening mee moet houden als je naar de Malediven gaat en je reis gaat plannen, even in het kort: De Malediven zijn Islamitische eilanden, er wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten eilanden (Resort eilanden vs. Lokale eilanden) en de vrijdag is over het algemeen een vrije dag (zoals wij vroeger de zondag zagen) en er wordt dan niet gevaren door ferry’s.

Je hebt op de Malediven twee soorten eilanden: Resort eilanden & Lokale eilanden. Op de zogenoemde Resort eilanden woont eigenlijk niemand, hier komen alleen toeristen en is een hotel / resort te vinden. Op deze eilanden gelden minder strenge (islamitische) regels dan op local islands. Je hebt dus ook Lokale eilanden, dit zijn eilanden waar wel mensen wonen en waar tegenwoordig ook toeristen mogen komen (dit is sinds een paar jaar veranderd). Het is zeker tof (en budgetproof) om juist ook dezee lokale eilanden te bezoeken (zoals Maafushi, Thulusdhoo of Rashdoo), maar hou er dan wel rekening mee dat op lokale eilanden strengere Islamitische regels gelden. Je kan dus niet zomaar overal super zomers en bloot rondlopen, maar ook zwemmen in bikini is niet overal toegestaan, er zijn speciale bikini beaches waar het wel mag. Ook wordt er geen alcohol geschonken op deze lokale eilanden, op resort eilanden kan je dit wel gewoon bestellen.

Als je per se budgetproof wilt reizen, is het verder handig om te weten dat er op de vrijdag niet gevaren wordt door de lokale ferry. Kom je dus op een vrijdag aan, dan is het lastig om van Male naar een ander eiland te varen. Probeer dus te voorkomen dat je op een vrijdag aankomt. Of accepteer dat je een duurdere speedboat moet pakken, die gaan soms wel.

Eilandhoppen op de Malediven:
Male, Maafushi, Thulusdhoo & Paradise Island

de Malediven Qatar Airways

malediven zonsopgangMalediven Qatar Airways

eilandhoppen op de malediven

Male

De hoofdstad van de Malediven: Male. De stad waar je aankomt als je op de Malediven vliegt vanuit het buitenland (al klopt dat niet helemaal want eigenlijk land je op Hulhumale dat een eilandje naast Male is). Eerlijk is eerlijk… Ondanks dat de zee hier ook spectaculair blauw is, is dit niet het eiland waar je wilt blijven. Het is er vol, maar dan ook echt vol, overal lijken wel gebouwen te staan terwijl dit eiland minder dan 2 bij 2 kilometer is en het is er druk qua verkeer. Met andere woorden: Regel een speedboat zodra je aankomt, pak de ferry of zorg dat een resort je op komt pikken en ga na je vlucht meteen met een bootje naar een ander eiland.

Eilandhoppen vanaf Male

Na onze vlucht met Qatar Airways (wij kwamen op een donderdag aan) hadden we via ons hotel Crystal Sands een speedboat pick up geregeld. We wisten dat er iemand zou staan met een bordje met “Crystal Sands” erop en die konden we vinden bij de information counter aan de linkerkant van de arrival gate. Aangezien het vliegveld niet zo groot is, hadden we dat al gauw gevonden. Eventueel vind je bij die informatie desk ook een gratis telefoon waarmee je naar je hotel kan bellen mocht iets onduidelijk zijn. Wij kozen voor de speedboat omdat we het fijn vonden om na zo’n lange vlucht lekker snel naar het juiste eiland te kunnen, maar iets goedkoper is de ferry, alleen kan het soms wat lastiger zijn om die te boeken / vinden en die doet er ook langer over.

Hoe duur is de speedboat vanaf Male?
Wij namen vanaf Male een speedboat naar Maafushi van ongeveer 20 minuten en dit kostte $25 per persoon. Speedboats vertrekken vaak direct vanaf het vliegveld.
Hoe duur is de ferry vanaf Male?
Iets goedkoper dan de speedboat zijn de ferry’s. De local ferry doet er van Male naar Maafush ongeveer 2 uur over, maar je bent dan wel maar een paar dollar kwijt. Deze vertrekt als het goed is ietsje verder van het vliegveld.

Toch wat zien op Male?

Wil je toch een dagje of nacht op Male blijven en wat zien? Of ben je noodgedwongen omdat je op een vrijdag aankwam en niet met de lokale ferry kon? Dan kun je vanaf Hulhumale naar Male gaan en binnen een paar minuten écht in de hoofdstad staan, vervolgens kun je eventueel hier naartoe:

  • Vismarkt op Male: Het is bijzonder om te zien hoe rond het middaguur vissen aan land worden gehaald
  • Fruit markt: Ook tof om te zien, al die exotische stukken fruit
  • Stranden: Er zijn een paar man made beaches bij Male, maar hier mag je niet in bikini zwemmen
  • Old Friday Mosque: Bezoek Malé Hukuru Miskiy, de oudste moskee van de Malediven

Overnachten op Male

de Malediven speedboat male maafushi

Malediven maafushi tips

De malediven tips route

Maafushi

Hét eiland waar de meeste backpackers naartoe gaan, net als veel reizigers die zelf de Malediven willen ontdekken, zonder dat ze meteen een duur resort moeten boeken: Maafushi. Het is een gemakkelijk eiland om naartoe te komen vanaf Male en in vergelijking met andere lokale eilandjes zijn er op Maafushi best veel hotels en restaurantjes te vinden. Zodra je aankomt met de boot valt meteen weer op hoe mega turquoise het water hier is. Bij het kleine haventje staat het vol met palmbomen en via een zanderige weg kun je binnen no time naar je hotel lopen. Niks is hier ver, op dit grote kleine eiland is alles binnen een paar minuten te belopen. Wij slapen op Maafushi bij het Crystal Sands Hotel, het heeft vrolijk ingerichte kamers en met een kamer met zeezicht is dit een fijn plekje om te verblijven. Ons avondeten zit bij het hotel inbegrepen (elke avond worden we tussen de palmbomen getrakteerd op een buffet) en voor ontbijt zoeken we meestal Bikini Beach op en drinken daar een koffietje bij Arena omdat ze daar goeie cappuccino’s maken. Wat je verder zoal op het eiland kan doen? Luieren, zwemmen, rondjes lopen over het eiland, zonnen, kokosnoten leeg slurpen en lekker lunchen. Ook worden er verschillende excursies aangeboden, waarbij je andere eilanden bezoekt of gaat snorkelen en duiken. En ‘s avonds kun je eventueel ook een bootje pakken naar een party boat, op het eiland wordt namelijk geen alcohol geschonken maar op de party boats kun je dit wel drinken. Wij zijn 3 nachten op Maafushi gebleven en vonden dit ook genoeg. Het eiland is niet groot en je hebt al snel alle eet en drink tentjes uitgespeeld. Ook is het echt aan te raden om minstens 1 dag een excursie te doen, bijvoorbeeld naar een resort eiland of dat je in de omgeving gaat snorkelen. Lees hier onze complete blog over Maafushi

Hoe kom je vanaf Male op Maafushi?

We zeiden het net al, je kan de speedboat nemen of de ferry als je van Male naar Maafushi gaat. De speedboat is vaak wat duurder en sneller (rond de 25 dollar en 20 minuteen) en de ferry wat goedkoper en slomer (rond de 5 dollar en 2 uur). Een speedboat kun je vaak via je hotel regelen en voor de ferry zijn eigenlijk twee opties. Kijk voor de ferry van Male naar Maafushi bijvoorbeeld op www.atolltransfer.com en bekijk daar ferry route 309, als je daarmee gaat dan vaar je eerst naar Gulhi en vanaf Gulhi naar Maafushi. Bij deze ferry horen deze tijden:

  • Van Male City (vertrek om 15:00u) naar Gulhi (om 16:10u) Sat, Sun, Tue, Wed and Thursday
  • Van Gulhi (vertrek om 16:15u) naar Maafushi (om 16:35u) Sat, Sun, Tue, Wed and Thursday

Of check de site van transport.mtcc.com.mv en zoek daar naar de tijden van Male – K. Maafushi. Op deze site vonden wij de volgende tijden:

  • Van Male (vertrek om 10:00u) naar Maafushi (om 11:25u) op zondag, dinsdag en donderdag
  • Van Male (vertrek om 15:00u) naar Maafushi (om 16:35u) op zondag, dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag

Overnachten op Maafushi

De malediven smoothie

maafushi malediven maafushi malediven eilandhoppen route

Thulusdhoo

Het volgende eiland waar wij tijdens het eilandhoppen op de Malediven naartoe wilden was Thulusdhoo. Een local island waar je weer een fel blauwe zee vindt én dat ook budgetproof is. Naast strandhangen en zonnen op bikini beach zijn er een paar toffe dingen die je op Thulusdhoo kunt doen. Wat dacht je van SUP’en, surfen (of surfers bekijken) bij Chickens Surf Break of Cokes Surf Break. Of ga heerlijk chillen in het infinity pool van het Season Paradise hotel (zorg wel dat je er ook een nachtje boekt, want dan mag je hier gebruik van maken).

Een andere must: Doe een Sandbank excursion! Je gaat dan namelijk naar wat meer afgelegen en onbewoonde eilandjes waar je het ultieme bounty gevoel kunt beleven. Als je zo’n excursie vanaf een local island boekt is dat bovendien ook vaak een stuk betaalbaarder, dan wanneer je het bij een resort zou boeken.

Andere to do die veel reizigers doen: Een Coca Cola Factory Tour (er is schijnbaar een fabriek op het eiland waar flesjes worden gevuld). Gek op duiken? Dan ben je op Thulusdhoo ook op de juiste plek, ook hier worden verschillende excursies voor georganiseerd al is zelf snorkelen vanaf het strand ook echt een dikke aanrader (vergeet je snorkel thuis niet in te pakken)! En tja verder… Geniet! Van het ultieme eilandleven dat je hier vindt. Hang in hangmatten, drink een kokosnoot leeg en na 2, 3 of toch 4 dagen hop je weer door naar een nieuw eilandje!

Leuke plek om te overnachten op Thulusdhoo

Boek bijvoorbeeld een nachtje bij:

Hoe kom je vanaf Male / Maafushi op Thulusdhoo?

Boven Male ligt het eiland Thulusdhoo, nadat je op Maafushi bent geweest kun je hier via Male naartoe door reizen. Ons idee was om op zondag om 07:25u vanaf Maafushi de ferry naar Male te nemen, zie ook Route 309 (K. Guraidhoo – Male City). Deze overtocht kost 22 MVR wat omgerekend maar zo’n 1,50 euro is. Daarna wilden we vanaf Male naar Thulusdhoo door Route 308 (K. Dhiffushi – Male City) te nemen om 14:30u, deze overtocht kost ook weer 22 MVR (1,50 euro) en dan ben je om 16:35u op Thulusdhoo. Deze twee routes gaan niet elke dag, dus het was even puzzelen, maar zo kun je beide lokale ferries combineren en voor maar 3 euro van het ene eiland naar andere hoppen. Natuurlijk zijn er ook snellere opties (je kan ook eerst met de speedboat van Maafushi naar Male en dan met de slow ferry naar Thulusdhoo) maar dat is even puzzelen, uitzoeken en je betaald er wat meer voor. Dit was ons plan.

de malediven paradise island resort

Paradise Island Resort & Spa

Na budgetproof Maafushi en Thulusdhoo wilden wij tijdens ook nog een over-de-top en ultieme Malediven experience. Voor een paar dagen wonen in zo’n droomhuisje op palen, boven die giga blauwe zee. Dat moesten we gewoon één keer in ons leven mee maken! We besloten daarom om twee nachten bij Paradise Island Resort & Spa te boeken. Op Booking.com fluctueren prijzen voor dit soort resorts wel eens en na verschillende dagen vergelijken, vonden we deze betaalbaar, makkelijk te bereiken (voor sommige resorts moet je mega veel bijleggen voor de boot er naartoe en hierbij viel dit in vergelijking nog enigszins mee) en er was bij de prijs veel inbegrepen (diner en ontbijt). Je hebt ook gewone kamers op Paradise Island maar wij kozen voor een Water Villa.

Andere toffe eilanden om te zien in de Malediven: Rashdoo & Fulidhoo

de Malediven tips

Malediven maafushi-2

De malediven

Rashdoo

Naast Maafushi en Thulusdhoo zijn er nog twee andere eilanden waar wij aan zaten te denken om naartoe te gaan. Omdat wij echter maar 1 week in gedachte hadden voor de Malediven, zijn we hier niet geweest, maar van veel andere reizigers horen we dat zowel Rashdoo als Fulidhoo ook mooi zijn. Lees bijvoorbeeld ook dit artikel over Rashdoo

Dit kleine eilandje vind je op een uurtje varen van Male, het is nog kleiner dan Maafushi (ongeveer 500 bij 500 meter) en ook hier zijn de straten van zand en het is er nog rustiger. Waarom Rashdoo zo tof is? Het is een ideaal eiland voor wie veel wilt gaan duiken. Ondanks dat het eilandje klein is, zijn er toch 5 duikscholen te vinden! En qua restaurants? Kun je uit pak hem beet 4 opties kiezen.

Zoek je een leuke plek om te overnachten? Dan is Rasdhoo Dive Lodge een aanrader, vanaf hier kun je ook goed duikexcursies regelen én ze hebben een lekker ontbijt dat bij je overnachting in zit. Wil je meer lezen over Rashdoo? Lees dan dit uitgebreide artikel

Hoe kom je op Rashdoo vanaf Male

Je kan met twee ferries naar Rashdoo. Je kunt de Atoll Transfer pakken, Route 303 vertrekt voor zover wij konden zien op maandag en donderdag om 09:00u van Male naar Rashdoo. Of ga met Transport MTCC en neem de Male City – Aa. Rashdoo lijn, deze gaat op maandag en dinsdag om 09:00u.

Fulidhoo

Hier wil je max een nachtje of twee naartoe. Fulidhoo is namelijk giga paradijselijke, maar ook mega klein. Om je een idee te geven, hier wonen niet meer dan 300 mensen, het is 200 meter breed en net geen 700 meter lang. Hier ga je naartoe om in hangmatten te chillen, te zwemmen, relaxen en niksen. Ga naar Bikini Beach, maak een wandeling rondom het eiland (je doet er hooguit een half uurtje over) en boek een snorkeltour zodat je meer van de omgeving ziet.

Hoe kom je op Fulidhoo vanaf Male

Je kan een speedboat regelen via de accommodatie waar je slaapt, maar je kunt ook hier weer naartoe met de ferry. Via Atoll Transfer kun je Route 306 pakken, de Rakeedhoo – Male route.

malediven vakantie

Maafushi restaurants

maafushi malediven eilandhoppen

Dit is ook nog handig om te weten over de Malediven

Er zijn nog een paar dingen die mogelijk handig zijn om te weten over de Malediven:

Waar liggen de Malediven?

Je vindt deze eilandengroep in de Indische Oceaan, ten zuidwesten van India. Wat bizar is om te bedenken, is dat de eilanden verspreid liggen over een gebied van zo’n 90.000 vierkante kilometer groot. Dat is reusachtig! Je kunt dus ook giga lang onderweg zijn om van het ene naar het andere eiland te komen. En wat ook interessant is om te beseffen dat het grootste eiland maar 5 vierkante kilometer groot is!

Zo kom je er

Je kan de Malediven super goed combineren met een reis naar Sri Lanka, met een aantal airlines maak je namelijk een tussenstop op Male voor je doorvliegt naar Sri Lanka. Maar ook met andere bestemmingen in Azië zijn de Malediven goed te combineren (met Air Asia kun je namelijk soms heel voordelig er naartoe vliegen).

Andere optie is natuurlijk om vanuit Nederland gewoon direct op de Malediven te vliegen. Dit laatste deden wij en we vlogen met de super fijne airline Qatar Airways via Doha op Male. Je kan eventueel dan nog een langere stopover op Doha houden op de heen of terugweg. De hoofdstad van Qatar is echt een super toffe stad waar genoeg activiteiten te doen zijn, check ook deze blog over Doha voor al onze tips. Zo heb je gelijk twee toffe reizen in één en kun je zowel het midden-oosten gevoel en wereldstad ervaren als een super exotische bestemming.

Beste reistijd voor de Malediven?

De beste tijd om naar de Malediven te gaan? Dat is eigenlijk van december tot en met april. Waarom? In deze maanden staat er niet zo veel wind, is de zee rustig en het weer vaak het minst stormachtig. Als je graag wilt duiken of strand wilt hangen, zijn dit dus de maanden om een reis te boeken. Omdat het weer het best is in deze periodes, is ook het hoogseizoen in deze periode. Prijzen zullen dan dus ook wat hoger zijn (met name van december tot en met februari). Maart en april zijn dus een beetje tussenmaanden, al kun je dan ook super helder en mooi weer hebben en vaak dalen prijzen dan ook een beetje. Wij zouden dus een van deze twee maanden ook aanraden als je een beetje op budget wilt letten. De overige maanden (van mei tot en met november) wil je eigenlijk niet op de eilanden zijn, het kan echt giga erg regenen en stormen op dit paradijselijke stukje aarde en dan is op zo’n eiland vast zitten niet echt een feestje.

Resort islands vs. lokale eilanden

Wist je dat het eigenlijk nog niet zo lang geleden is dat er alleen speciale toeristen eilanden waren op de Malediven? Van 1190 eilanden die de Republiek der Maldiven vormen waren er maar toegankelijk voor reizigers. Inmiddels zijn er naast typische resort eilanden, die echt voor toeristen zijn, ook steeds meer lokale eilanden toegankelijk. Hierdoor kunnen naast grote hotel concerns ook de lokale bevolking profiteren van het toerisme. Mede door deze verandering is het ook makkelijker om wat meer budgetproof naar deze bestemming te reizen en ben je niet alleen afhankelijk van resorts of reisorganisaties.

Wat is het meest budgetproof eiland?

We schreven al eerder dit artikel over backpacken op de Malediven, waarin je kan lezen dat je ook budgetproof naar de Malediven kunt. Een van de goedkoopste eilanden, waar ook de meeste backpackers te vinden zijn, dat is Maafushi. Hier vind je meerdere voordelige accommodaties en ook hotels die bijvoorbeeld inclusief ontbijt en diner zijn. Om je een idee te geven, hier kun je overnachten voor ongeveer 35 euro per dag en eten en drinken voor 5 euro per dag!

Pinnen & ATM’s

Hou er rekening mee dat als je naar hele kleine eilanden gaat er dan misschien geen ATM’s zijn. Pinnen kan niet overal, dus pin op het vliegveld of op grotere eilanden als Male of Maafushi voldoende.

Waarom het slim is om juist nú de Malediven te boeken via Qatar Airways

Twijfel je om je reis naar de Malediven te boeken? Het chille aan vliegtickets van Qatar Airways is dat ze voor tickets geboekt tot en met 31 december 2020 allemaal extra flexibele voorwaarden aanbieden! Je kan op qatarairways.com/travel-with-confidence kan je meer informatie vinden. Via deze regeling kan je dus nu al een ticket kopen (en er staan verschillende mooie aanbiedingen online!) en de vertrekdatum mag je eventueel onbeperkt wijzigen, het ticket is namelijk 2 jaar geldig en je kan dus vliegen zodra jij er klaar voor bent.

→ Bekijk hier al onze Malediven artikelen