machu picchu peru

Alles dat je wilt weten als je Machu Picchu gaat bezoeken in Peru

De Inca stad Machu Picchu vormt voor veel reizigers een reden om naar Peru op reis te gaan. Hieronder vertellen we je graag meer over de geschiedenis van Machu Picchu, maar ook hoe je je tickets kunt regelen, waar je een tour / hike kunt boeken en wat de beste manier is om Machu Picchu te bezoeken.

Klik op een van onderstaande links  voor meer informatie over Machu Picchu

Welke tips wil je lezen:

machu picchu bezoeken

Terug in de tijd, de geschiedenis van Machu Picchu

Machu Picchu werd waarschijnlijk gebouwd rond 1450, tijdens de gloriejaren van het Inca rijk. In die tijd regeerden de Inca’s Pachacutec Yupanqui (1438-1471) en Tupac Yupanqui (1472-1493).

Over de functie van de stad zijn wetenschappers het nog niet eens. Doordat de stad zo moeilijk te bereiken is en omringd wordt door verschillende heilige bergen, wordt aangenomen dat de stad geen doorsneefunctie had. Vaak wordt aangenomen dat Machu Picchu een buitenverblijf was voor koningen en andere hooggeplaatsten. De stad heeft veel verblijven voor edelen, en een paar woningen voor hun dienaren. Er konden naar schatting 750 personen in de stad verblijven.

100 jaar na de bouw werd Machu Picchu verlaten

Ongeveer 100 jaar na het begin van de bouw werd de stad Machu Picchu alweer verlaten. Waarschijnlijk was dit doordat er na de Spaanse invasie weinig edelen meer over waren om de stad te bezoeken. Een andere verklaring is dat de bewoners van Machu Picchu stierven aan een uitbraak van pokken, door de Spanjaarden meegebracht uit Europa.

(Her)ontdekking van Machu Picchu door ontdekkingsreiziger Hiram Bingham

In 1911 hoorde de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Hiram Bingham over een verlaten stad in de bergen, omringd door de Vilcanota rivier. Bingham was voor de Amerikaanse Universiteit Yale opzoek naar Vilcabamba, het laatste toevluchtsoord van de Inca’s, in de hoop om daar ‘verloren’ gewaande Inca schatten terug te vinden.

Het ontstaan van de naam ‘Machu Picchu’

Toen hij echter op de site van het huidige Machu Picchu aankwam en aan zijn lokale gids vroeg wat de naam van deze stad was, werd zijn vraag, door een verkeerde vertaling, niet goed begrepen. De gids dacht dat Bingham om de naam van de locatie vroeg en hij antwoord met de naam “Machu Picchu”, wat in Quechua (de lokale taal) Oude Berg betekend.

Archeologische voorwerpen en schatten

Ondanks dat dit dus niet de stad was die Hiram Bingham zocht, begreep hij wel meteen het belang van deze bijzondere archeologische site. Bingham maakte velen aantekeningen en enkele foto’s van de site en ging daarna met deze informative terug naar de Universiteit van Yale in de V.S. Samen organiseren zij in 1912 een nieuwe expeditie naar Machu Picchu. Met veel geduld worden de ruïnes voorzichtig onderzocht op de aanwezigheid van schatten en andere archeologische voorwerpen.

Er worden uiteindelijk 93 kisten gevuld met vooral aardewerk, menselijke resten en enkele bronzen en zilveren voorwerpen. Deze kisten met archeologische vondsten werden voor verder onderzoek naar de Universiteit van Yale vervoerd. Zij hadden hier met veel moeite toestemming voor gekregen van de Peruaanse regering, maar blijkbaar onder de voorwaarde dat de voorwerpen eigendom van Peru zouden blijven. De regering van Peru zegt nu echter dat Bingham deze voorwerpen gestolen heeft en wil ze teug hebben.

De regering van Peru vs Yale University

Het is begrijpelijk dat de regering van Peru deze archeologische voorwerpen terug wil hebben, maar het is niet helemaal eerlijk om Bingham van diefstal te beschuldigen. Uiteindelijk heeft Bingham met hulp van het geld van de Yale Universiteit deze voorwerpen gevonden. Als hij ze niet voor onderzoek naar Yale gebracht had, dan waren deze voorwerpen vrijwel zeker op de Zwarte Markt beland, aan de hoogste bieder aangeboden en voorgoed verdwenen. Met of zonder hulp van de toenmalige regering…

peru machu picchu bezoeken

Hoe kun je Machu Picchu bezoeken?

De meeste mensen bezoeken Machu Picchu vanuit Aguas Calientes, gelegen op 110 km van Cusco en op een hoogte van 2000 m. Er zijn 2 manieren om naar Aguas Calientes te reizen en vanaf daar kun je weer op verschillende manieren naar Machu Picchu doorreizen:

Per trein naar Aguas Calientes

De meest gebruikelijke manier om naar Aguas Calientes te reizen is per trein, waarbij je dan nog kunt kiezen of je vanuit Pory (net buiten Cusco) vertrekt en in 3 uur naar Aguas Calientes rijdt, of dat je vanuit Ollantaytambo (gelegen in de Heilige vallei) in een uur en 40 min. naar Machu Picchu rijdt. De enige 3 trein maatschappijen zijn: Peru Rail, Inca Rail en de zeer dure Bingham Trein van Orient Express/ Belmond. Het treinstation in Cusco is alleen open voor de trein van en naar Puno.

Met de bus naar Aguas Calientes

Afgezien van de trein is het ook mogelijk om per openbare bus of toeristen bus naar het dorp Santa Teresa te rijden (8 uur). Hiervandaan loop je dan in anderhalf uur naar het laatste treinstation bij de waterkracht centrale en vandaar 12 km over het spoor naar Aguas Calientes. Dit is ook de route van de derde dag van de Inca Jungle Trail. Of je pakt ook op dit spoor de trein voor ongeveer 25 US$.

Vanaf Aguas Calientes naar Machu Picchu

De archeologische site van Machu Picchu ligt op een hoogte van 2400 m en op 8 km vanaf Aguas Calientes. Het duurt ongeveer anderhalf a twee uur om vanuit Aguas Calientes naar Machu Picchu te lopen. Je loopt eerst langs de weg en de rivier, maar zodra je de rivier overgestoken bent volg je een smal, soms glibberig pad door een weelderig groene omgeving. Terwijl de weg in grote haarspeldbochten omhoog gaat, gaat dit paadje bijna recht omhoog en snij je onderweg alle haarspeldbochten van de weg af.

Start je wandeltocht vroeg vanaf Aguas Calientes

Start vroeg (4:00 am) en neem een hoofdlampje of zaklamp mee. Neem daarbij ook je eigen eten en drinken mee, want bij Machu Picchu is alles erg duur.

Of ga met de bus naar boven

Als je niet wilt lopen, kun je ook met de duurste bus van Peru omhoog rijden. Deze bus kost 12,-US$ voor een ritje van 20 min. naar boven en 12,- US$ voor een rit naar beneden. Er zijn 24 bussen en elk kan ongeveer 26 personen per keer vervoeren. Ze vertrekken vanaf  5:30 am in de ochtend op elk moment zodra ze vol zijn. ´s Morgens om 5:30 am staat er vaak al een lange rij mensen voor deze bussen, dus de eerste 20 bussen zullen al snel vertrekken. Ook de bussen terug vertrekken zodra ze vol zijn, met de laatste bus die om 18:00 u vertrekt.

Machu Picchu bezoeken in Peru

Machu Picchu tickets

De site van Machu Picchu opent om 6:00 am ‘s morgens en sluit om 18:00 u ‘s avonds. De beste momenten om de site te bezoeken zijn tussen 6:00 am en 10:00 am als het nog rustig is en tussen 15:30 u en 18:00 u als de laag hangende zon prachtige schaduwen over de site werpt.

Let op: Beperkt aantal mensen worden dagelijks toegelaten

Let op: Er worden dagelijks ‘slechts’ 2500 mensen op de site toegestaan en in het hoogseizoen tussen mei en September wordt dit aantal elke dag gehaald. Het is dus beter om niet te lang te wachten met het kopen van van je entree kaartjes.

Zo koop je je Machu Picchu tickets

Je kunt het entree kaartje (128 Soles) van Machu Picchu niet meer bij de ingang van de site kopen, maar moet deze al in Cusco of uiterlijk in Aguas Calientes kopen. Studenten met een internationale studenten kaart krijgen 50% korting op de entree van Machu Picchu. Als je wilt weten of er nog entree kaartjes voor Machu Picchu, Huayna Picchu en/ of de Inka Trail beschikbaar zijn, dan kun je dit nakijken op de officiële site van Machu Picchu: www.machupicchu.gob.pe

Neem je paspoort mee als je je Machu Picchu tickets gaat halen!

Belangrijk is dat je bij de ingang van Machu Picchu je originele paspoort moet laten zien. Bij het binnengaan van Machu Picchu krijg je een stempel op je kaartje en krijg je toestemming om met dat kaartje op dezelfde dag 3x Machu Picchu binnen te gaan. Dit is belangrijk om te onthouden, want er zijn op de hele archeologische site géén wc’s. Ook mag je niets te eten mee de site op nemen en moet je je grote tas/ rugzak in de opslag bij de ingang van Machu Picchu achterlaten (5 soles per tas).

Stempel in je paspoort van Machu Picchu?

Net naast de ingang van Machu Picchu is een klein kantoortje waar je een plattegrond van de archeologische site kunt krijgen en een stempel van Machu Picchu in je paspoort kunt zetten.

Liever alles vooraf regelen?

Via de website Bookatrekking.com kun je heel makkelijk al thuis (of tijdens je reis) je hike naar Machu Picchu regelen. Je kunt dit online inplannen en boeken.

machu-picchu-tours-peru

Een gids huren als je bij Machu Picchu bent?

Bij de ingang van de site staan verschillende gidsen die je in kunt huren voor een tour van van ongeveer 2u30 min. De prijs is tussen de 35 en 60 US$ afhankelijk van de kwaliteit van de gids en duur van de tour. Ook is het mogelijk om in Cusco of Aguas Calientes voor ongeveer 10 US$ een klein boekje te kopen met informatie over de hoogtepunten van Machu Picchu. Als je dan toch nog iets extra’s wilt weten, dan kun je af en toe eens bij één van de gidsen stilstaan wanneer hij of zij iets interessants aan het vertellen is. Ga echter niet zomaar met een groep meelopen, dat wordt niet gewaardeerd. Boek hier vooraf een gids of tour naar Machu Picchu

Machu Picchu looproute peru

Looproute als je Machu Picchu gaat bezoeken

Voor het bezoeken van de site is het een aanrader om eerst linksaf het pad richting de de Zonne Poort (Inti Punku) en de zogenaamde Care Takers Hut op te gaan. Vanaf de Care Takers Hut heb je een prachtig overzicht op de site van Machu Picchu. Daarna kun je aansluiten op het allerlaatste stukje van de Inka Trail en via de oude hoofdingang de archeologische site oplopen. (Liever niet alles zelf beklimmen en uitstippelen? Hier kun je een hike boeken)

Inti Punku

Inti Punco Sun Gate view

Een van de omliggende bekende bergen beklimmen?

Als je vanaf de site één van de twee bekende bergen, de Huayna Picchu (Jonge Berg, 2720 m) of Machu Picchu (Oude Berg, 3082 m), wil beklimmen dan moet je dit vaak al lang van te voren opgeven, omdat er per dag maar 400 personen per berg worden toegelaten. Let op: je kunt geen apparte kaartjes meer kopen voor het beklimmen van één van deze Bergen. Je moet je beklimming al direct inkopen bij de aankoop van je entree kaartje voor Machu Picchu (152 soles in totaal). Omdat de Huayna Picchu smalle en steile paden (niet geschikt voor mensen met hoogtevrees!) heeft worden de bezoekers verdeeld over 2 groepen van 200 personen. De eerste groep vertrekt tussen 7:00 en 8:00 am en de tweede groep tussen 10 en 11:00 am.

Vergeet Templo de la Luna & Huayna Picchu Berg niet!

Iets dat maar weinig mensen weten is dat er aan de andere kant van de Huayna Picchu Berg ook een tempel ligt, genaamd Templo de la Luna (tempel van de maan). Templo de la Luna is half gebouwd in een grot en het pad van en naar deze tempel vormen een mooie cirkelvormige wandeling van ongeveer anderhalf a max 2 uur in totaal. Het pad naar de tempel begint net na de top van de Huayna Picchu, waar een klein bordje met een witte pijl naar rechts wijst. Op dit bordje staat:  “La Caverna” (De Grot). Op de terugweg eindigt het pad uiteindelijk halverwege op het originele pad naar de top van de Huayna Picchu. Als je alleen de top van de Huayna Picchu beklimt dan ga je ongeveer in een uurtje steil omhoog (van 2400 naar 2720 m) en in 45 min. naar beneden. Als je ook Templo de la Luna wil bezoeken, dan ben je in total 3u30 a 4 uur bezig.

Naar Machu Picchu Berg

De Machu Picchu Berg opent ook vanaf 7:00 am en het wordt aangeraden om vroeg met de wandeling te beginnen (je kunt hier een trekking boeken). De berg is hoger maar het pad is minder steil. Het duurt ongeveer anderhalf uur om naar de top (3082 m) te lopen en ongeveer 75 minuten om terug te lopen. Het is een prachtige wandeling met mooie uitzichten en afhankelijk van het seizoen kun je onderweg verschillende (bijzondere) orchideeën tegenkomen.

Let op: Je kan niet Huayna Picchu & Macfhu Picchu Berg op 1 dag beklimmen

Het is niet meer mogelijk om zowel de Huayna Picchu als de Machu Picchu Berg op dezelfde dag te beklimmen. Door strikte regelgeving is ook niet meer mogelijk om het lopen van de originele 4-daagse Inka Trail te combineren met het beklimmen van één van deze Bergen. Meer informative over deze en andere Inka Trails kun je vinden op:

Twee interessante wandelroutes die je (nog) niet van te voren hoeft te boeken gaan o.a. naar, de Inti Punku Zonne Poort. Dit is het eindpunt van de officiële Inka Trail en het duurt ongeveer 45 min. om in een gestaagde stijging omhoog te lopen.

Ook een bezoekje aan de oude Inka Brug (de achter ingang van Machu Picchu) is de moeite waard. Het is ongeveer 25 min. zonder klimmen, maar wel met een prachtig uitzicht over de omgeving van Machu Picchu en de Vilcanota rivier.

Na een je bezoek aan Machu Picchu en afhankelijk van het weer en de beschikbare tijd, is het een aanrader om in ongeveer 75 minuten langs een aardige route terug naar Aguas Calientes te lopen.

Vlak voordat je weer bij de brug over de rivier bent kom je links ook langs het museum van Machu Picchu. De entree is 20 Soles, maar het museum is niet echt de moeite waard. Veel van deze info en foto’s zijn ook op ‘t internet en/of in boeken te vinden.

machu-picchu-bezoeken-peru

Enkele interessante feiten over Machu Picchu:

1. De archeologische site van Machu Picchu ligt binnen het officiële natuur reservaat rond Machu Picchu. Dit reservaat is ongeveer 32.000 hectare groot en beschermd oerwoud en nevelwoud met hoogteverschillen tussen de 2000 en 4200m. Binnen dit reservaat komen velen bijzondere orchideën voor en worden ook af en toe brilberen waargenomen, zelfs in de buurt van de Machu Picchu Berg.

2. In het jaar 2000 werd toestemming gegeven aan het bekende bier merk Cusqueña om op de site van Machu Picchu een reclame filmpje te filmen. Tijdens het filmen viel echter één van de kranen waar een zware camera aan hing op het Intihuatana rotsblok en brak hier een hoekje vanaf. Hoge boetes en zelfs gevangenisstraffen werden geëist, maar het is niet bekend of ze ook gegeven zijn.

3. De enige film die ooit toestemming kreeg om in Machu Picchu te mogen filmen is de Indiaanse Bollywood fim ‘Endhiran’ geweest. Deze film werd in 2010 uitgebracht en was één van de duurste Bollywood films ooit. Bekijk de trailer hieronder:

4. In 2007 werd de archeologische site van Machu Picchu verkozen tot één van de 7 nieuwe Wereldwonderen. Andere wereldwonderen zijn Petra of de Chinese Muur.

5. Onderzoekers van UNESCO en andere international conservatie organisaties in de wereld hebben ontdekt dat de Archeologische site van Machu Picchu heel langzaam aan het verzakken is. Deels door instabiele grond die in het in het regenseizoen soms zwaar te verduren krijgt, deels door enkele aanwezige tunnels en deels door de velen bezoekers die dagelijks de site betreden. Over het grootste ‘plein’ binnen Machu Picchu kun je nu ook een dunne staalkabel zien hangen die eventuele bewegingen van de grond in de gaten houdt.

6. In 2011 werd het management van Machu Picchu door UNESCO ‘verplicht’ om een maximal aantal bezoekers per dag toe te staan. Dit officiële aantal was 1750 per dag, maar het management (onder druk van het Britse Belmond en verschillende internationale hotel ketens) heeft het voor elkaar gekregen om dit aantal te verhogen naar 2500 per dag en zelfs met dit aantal wordt nog wel eens gesjoemeld.

7. Sinds 2014 worden er al officiële gesprekken gevoerd tussen o.a. UNESCO en de Peruaanse regering om het bezoeken van Machu Picchu van strengere regels te voorzien. Een veel gehoord verzoek is dat bezoekers in de toekomst slechts 4 uur de tijd krijgen om de site te bezoeken, namelijk tussen 6:00 en 10:00, tussen 10:00 en 14:00 en tussen 14:00 en 18:00. Ook mag je dan alleen nog maar onder begeleiding van een gids en in groepen van maximaal 20 personen rondlopen. Mijn advies is om zo snel mogelijk nog naar Machu Picchu te gaan voordat deze regels echt worden ingevoerd…

→ Bekijk hier al onze Peru artikelen