Noorderlicht Finland fotograferen

Zo spot én fotografeer jij het Noorderlicht in Finland!

Het mysterieuze zwevende of dansende groene licht, ook het Noorderlicht genoemd, is nu heel goed te fotograferen in Finland. Van oktober tot maart heb je de grootste kans om het verschijnsel te zien. Ik ging een week naar dit Scandinavische land en ik hoopte natuurlijk dat ik dit bijzonder natuurverschijnsel mocht vastleggen. En op de laatste avond was het raak: In het Finse stadje Tampere zag ik het Noorderlicht.

Hoe fotografeer je in Finland het Noorderlicht en hoe kun je het vinden?

Maar hoe fotografeer je het Noorderlicht? Dat blijkt nog niet zo gemakkelijk te zijn. Er zijn heel veel verschillende tips te vinden op internet te vinden, maar wat werkt nou? Voor mij hebben de volgende 6 tips gewerkt:

6 tips voor wie het Noorderlicht wil zien & vastleggen in Finland

noorderlicht-finland

Noorderlicht Fotograferen Finland

1. De app Aurora downloaden

De app Aurora is zowel voor Android als iPhone beschikbaar. Via gps kan de app laten zien hoe groot de kans is dat je het Noorderlicht kan zien. Dit doet hij doormiddel van de bewolking en de Kp-index (globale geomagnetische activiteitsindex). Dat klinkt heel ingewikkeld, maar het enige wat je moet onthouden is hoe hoger deze index, hoe meer kans je hebt om het Noorderlicht te zien. En hoe minder het bewolkt is, hoe beter. Hoe het Noorderlicht ontstaat kun je hier lezen

2. Ga naar een donker plek en vermijd lichtvervuiling

Het klinkt heel logisch, maar het is zo belangrijk. Wij vermeden de stad Tampere en reden naar boven. Uiteindelijk kwamen bij het meer Näsijärvi terecht. Het was daar aardedonker en je had heel heel wijd uitzicht. Perfect om het Noorderlicht te spotten. Heb je geen auto? Google op plekjes in de buurt van je verblijf waar je het Noorderlicht kan zien. Veel reisblogs geven je tips.

Noorderlicht Finland fotograferen Finland Noorderlicht boot

Foto’s van het Noorderlicht door Nicole Sellmeijer

3. Gebruik een spiegelreflexcamera en een STATIEF!

Met een spiegelreflexcamera kan je gemakkelijk een langere sluitertijd gebruiken en je ISO omhoog gooien en de foto blijft dan kwalitatief nog goed, mits je een statief gebruikt. Gebruik je dat niet, dan krijg je bewegingsonscherpte en dan is het Noorderlicht wel heel vaag. Mocht je je statief toch vergeten zijn? Zet je camera dan op een stabiele harde ondergrond en gebruik je zelfontspanner. Zo voorkom je de bewegingsonscherpte

4. Er bestaat geen perfecte instelling

‘Welke instellingen op mijn camera moet ik gebruiken om de perfecte foto te maken?’ Op die vraag is geen eenduidige antwoord te geven. Er zijn wel een paar tips. Gebruik een groot diafragma, dat houdt in dat je een hoog cijfer moet hebben, bijvoorbeeld diafragma van 8 of 9. Zo zorg je ervoor dat de hele foto scherp is en niet bepaalde delen ervan. Om het Noorderlicht vast te leggen heb je een lange sluitertijd nodig. Ik gebruikte een sluitertijd van 15 seconden. En daarnaast had ik mijn ISO op 1200. Dat is hoog, maar mijn camera kan dit aan. Bij sommige camera’s krijg je dan een korrelig beeld. Probeer altijd met een zo’n laag mogelijke ISO. En nog een tip: ZOOM niet in. Die foto’s worden heel vaag, je fotografeert tenslotte in het pikkedonker.

noorderlicht in finland

Het noorderlicht in finland

5. Richt altijd je camera op de lucht

Het Noorderlicht is niet altijd met het blote oog te zien, maar zodra je met je camera een foto van de lucht maakt, verschijnt het Noorderlicht toch op je scherm. Dus probeer het altijd!!!!

6. Kleed je warm aan en neem genoeg eten en drinken mee

Het is vaak heel lang wachten en de temperaturen zijn niet heel aangenaam. Dus vergeet geen thermo-ondergoed mee te nemen en genoeg eten en drinken, want het is hard werken.

Zo zag mijn reis naar het Noorderlicht eruit

Het Noorderlicht zag ik in Finland en vloog met Finnair naar Tampere. Een retourtje was bij ons 220 euro. Onze host vertelde ons dat november niet de favoriete maand is van de Finnen. Het is er koud en nat. De sneeuw komt pas in december. Ik verbleef in Tampere bij een vriendin en daarna zijn we verder gereisd naar Oulu, wat meer in het noorden ligt. Met de trein kan je hier naar toe voor 40 euro retour.