Seychellen La Digue onderwater

Gopro half underwater shots… dé manier om die te maken? Met een Dome Port!

Als je voor het eerst een GoPro mee de zee of het zwembad in neemt, heb je vast geprobeerd om naast toffe onderwater shots ook halve onderwater foto’s en filmpjes te maken. Zodat je niet alleen het leven onderwater maar ook bovenwater vast legt. Grote kans dat je na het checken van je materiaal je hebt afgevraagd hoe de f*ck je met je GoPro half underwater shots maakt?! De kans zit er namelijk dik in dat het je niet gelukt is. Tenminste, niet als je geen Dome Port had. Dat is namelijk hét ding dat je nodig hebt om een split level foto of filmpje te maken. Lees gauw verder, want we vertellen je hieronder er alles over!

GoPro half underwater shot

Seychellen La Digue onderwater

Wat is een Dome Port en waarom kun je daar wel half underwater shots mee maken?

Halve onderwater foto’s gemaakt met een GoPro worden over het algemeen met Engelse termen aangeduid zoals split-level photo’s, half and half shots, over under videos, 50/50 GoPro shots of dus half underwater shots. Wij houden het even makkelijk en noemen ze gewoon “half underwater shots”. Wanneer je zo’n foto of video probeert te maken met je gewone GoPro in een waterproof case, kom je er al snel achter dat het lastig is om de waterlijn precies in het midden van je beeld te krijgen en houden. Wij hebben dit meer dan eens geprobeerd en eerlijk gezegd is het ronduit knap als het je daadwerkelijk lukt. Wil je echt mooie foto’s of videos schieten dan heb je simpelweg een Dome Port nodig. Dit is een soort grote vissenkom / glazen bubbel waarin je je GoPro stopt met daaraan een handvat.

Hierdoor kun je met een GoPro Dome Port wél half underwater shots maken

De reden dat een Dome Port ervoor zorgt dat je GoPro wél half underwater shots kan maken, komt doordat de extra bolle lens (die vissenkom) de waterlijn als het ware verder van je lens afduwt. Hierdoor heb je een groter zicht op wat onder én boven water gebeurt. Je hebt als het ware een groter gebied dat je met je lens kunt vastleggen. Als het water te dicht op je lens zit, zie je simpelweg minder. Als je ons niet gelooft kun je eens één oog dichtdoen en één vinger horizontaal heel dichtbij je oog houden. Grote kans dat je zicht vooral door je vinger wordt gevuld he? Hou nu je vinger wat verder van je af, zo’n 20 centimeter, nu zie je meer van je omgeving toch? Zo werkt een Dome Port ook voor je GoPro, de waterlijn (in het voorbeeld jouw vinger) wordt verder van de lens gehouden.

Waar kun je een Dome Port kopen voor je GoPro?

Goede merken die een Dome Port voor je GoPro verkopen zijn Telesin, PolarPro en Shoot. Wij hebben zelf een Dome Port voor de GoPro 4 gekocht van Telesin. Deze kan je gewoon bij Bol.com bestellen. De prijzen voor een Dome Port liggen ongeveer tussen de 54,- en 69,95 euro. Hieronder zie je voorbeelden van de verschillende varianten of klik op de linkjes hieronder om meteen naar Bol.com te gaan:

GoPro Dome Port voor 4

Gopro half underwater gopro dome port 4

GoPro Dome Port voor 5 & 6

GoPro Dome Port half underwater shots

Voorbeelden van half underwater shots gemaakt met een Dome Port

Wij hebben de Dome Port onder andere in de Seychellen gebruikt voor deze video. Verder hebben we er verschillende foto’s mee gemaakt, zoals die hier in het artikel ook te zien is. Wij hadden zelf een GoPro 4 mee omdat we ook onze Sennheiser microfoon van GoPro wilde testen. De Dome Ports zijn overigens inmiddels ook volop beschikbaar voor de 5 en 6. Benieuwd hoe je met die vissenkom uiteindelijk de tofste video’s en foto’s maakt? Deze video hieronder legt nog eens goed uit hoe je mooie half under water / over under foto’s krijgt:

Zo maak je goede half underwater foto’s & video’s met je GoPro