een sup kopen voor beginners, stel op sup

Een sup kopen voor beginners: 5 tips!

Lekker door de natuur peddelen, genieten van de zon op het water en meteen actief bezig zijn; met suppen heb je het allemaal. Suppen (stand-up paddle) is een leuke manier om een dagje op het water door te brengen. Je kunt een board huren, maar als je graag vaker supt, is je eigen board wel net zo fijn. Als beginnende supper wil je natuurlijk wél weten waar je op moet letten als je een sup board koopt. We hebben daarom vijf tips op een rij gezet voor een sup kopen voor beginners. Zo vind jij binnen no time het perfecte board!

Een SUP kopen: 5 tips!

Suppen is een goede manier om lekker actief bezig te zijn, want je gebruikt er je arm-, been- en buikspieren mee. Op deze manier sport je buiten en geniet je van de natuur om je heen. Ga samen met je vrienden, vriend of vriendin suppen of peddel fijn alleen over het water.

een sup kopen voor beginners, stel op sup

Opblaasbare sup boards zijn ideaal

Er zijn verschillende kenmerken belangrijk voor een sup board voor beginners. De afmeting, het gewicht, het draagvermogen, de prijs/kwaliteitsverhouding en de stabiliteit. Vaak zijn sup boards tussen de 3 en 3,5 meter lang en is de breedte tussen de 81 en 100 centimeter. Een opblaasbaar sup board is ideaal, omdat je deze makkelijk meeneemt en weer inpakt. Ook is de prijs vaak wat aantrekkelijker dan bij een niet-opblaasbare board. Bij MOAI hebben ze veel verschillende soorten opblaasbare boards, voor alle niveaus dus ook voor de beginnende supper. Check hier opblaasbare sup boards

Doel van het suppen

Welke activiteit je met je sup board gaat doen, is bepalend voor het board dat je kiest. Ga je yoga doen op het board, of over kabbelende rivieren peddelen? Dat is nogal een verschil voor de stabiliteit die je nodig hebt op je board. Op wat kalmer water kun je een langer model kiezen en als je op zeewater gaat suppen, is een korter model weer fijner. Een sup board dat wat meer stabiliteit biedt, is eentje die wat dikker en breder is. Voor yoga heb je een board nodig met een groot oppervlak en extra stabiliteit. Wil je op zee gaan suppen? Dan heb je juist een korter en meer wendbaar board nodig.

Een sup board met veel stabiliteit

De allround sup boards van MOAI hebben een hoge stabiliteit, dus dat is fijn als je net begint. Je koopt ze vanaf €399,- in verschillende toffe kleuren en motieven. Zo is de MOAI SUP 10’6 een geschikte optie voor recreatief suppen. Deze is 320 x 81 x 15 cm. Hij is heel stabiel en makkelijk om te draaien in het water. Als je van kajakken houdt, kun je met een opzetbare kajakstoel hier ook een kajak van maken. Bij de sup boards van MOAI krijg je ook altijd een tas, pomp, peddel, een vin, een reparatie-set en koord voor om je voet (zodat de sup altijd bij jou in de buurt blijft als je eraf valt).

Formaat sup board

Voor de goede stabiliteit is een dikker en breder sup board dus fijn. Daarnaast kijk je bij het uitzoeken van een sup board ook naar je gewicht en de lengte van je armen. Het board moet jou gemakkelijk kunnen dragen en als je kortere armen hebt, kijkt dan even of je het model van het sup board dat je wilt, ook gemakkelijk mee kunt dragen. De dikte en de breedte van het board zijn dus van belang voor een fijne suptocht.

Lange sup boarden

De lengte van het sup board is daarnaast essentieel voor je sup-ervaring. Hoe langer het board is, hoe stabieler je staat. Het nadeel van een lang board is wel dat je minder mobiel bent, maar dat is in het begin nog niet zo erg. Daarnaast ben je met een langer sup board sneller. Als je een langer sup board zoekt, dan is de MOAI Touring 11’6 bijvoorbeeld geschikt. Deze is 350 x 78 x 15 cm. Het board is perfect voor de sportieve beginner en je kunt er gemakkelijk wat langere toertochten mee maken over het water.

Zorg voor de juiste accessoires

Voor suppen heb je niet alleen een sup board nodig, maar ook een goede en stevige peddel, een opbergtas, pomp en een enkelkoord. Vaak krijg je deze accessoires bij het board, maar mocht je toch een andere willen of één van deze sup- accessoires gaat kapot, dan kun je ze altijd los bij bestellen. Op de website van MOAI vind je verschillende soorten peddels, tassen en pompen. Handige tip voor de peddel: Neem een verstelbare, zodat je deze kunt aanpassen aan jouw eigen lengte!

Nu weet je alles over een sup kopen voor beginners, veel plezier met suppen! En we zijn natuurlijk heel benieuwd welk board jouw favoriet is. Laat je jouw sup tips hieronder achter?

→ Bekijk hier alle artikelen met reistips