grappige badkleding

De 5 gekste & grappigste badmodetrends aller tijden: zou jij je hierin durven vertonen op het strand?

Waar je de zomer ook doorbrengt, je hebt waarschijnlijk al heel wat baantjes getrokken of middagjes in de zon kunnen liggen. En of je nu liever naar het zwembad gaat, graag op het strand ligt te bakken of de voorkeur geeft aan een verkoelend meer, je zult veel interessante badmode hebben kunnen bewonderen van je medebadgasten. Wij raakten geïnspireerd door deze hete zomer en zijn uit nieuwsgierigheid de archieven in gedoken om de bizarste zwemtrends op te diepen. Deze badmodetrends voor vrouwen zijn vandaag de dag misschien moeilijk voor te stellen, maar ooit waren ze dus de normaalste zaak van de wereld. Zie jij jezelf hier al in rondlopen?

grappige badkleding

1. Zwemjurk met kousen

Eigenlijk werd het strand heel lang niet als zwemplek beschouwd, maar eerder als een deel van de kustplaats waar je heen ging om te flaneren en socializen. In de tweede helft van de 19e eeuw raakte men echter overtuigd van de geneeskrachtige werking van zeewater en werd het dus ook steeds gebruikelijker om te baden. Vrouwen droegen in die tijd onhandig lange en logge zwemjurken tot aan de grond waarin ze niet konden zwemmen maar eerder door het water waadden. De rok van deze vaak donker gekleurde jurken werd zelfs nog verzwaard, zodat de benen van de dames te allen tijde bedekt bleven. Bovendien droegen ze een dikke onderbroek en kousen onder hun zwemjurk – lekker luchtig bij een hittegolf! We kunnen het ons tegenwoordig nauwelijks voorstellen. Toch vind je ook nu nog wel zwemjurken in de winkel, bijvoorbeeld voor als je graag je buikje of heupen wat wilt verhullen. Deze moderne uitvoeringen zijn nu uiteraard juist lichte en leuke badpakken die meestal ook een stuk korter zijn. Enneh, we dragen die natuurlijk zonder kousen…

2. Vormeloos zwempakje

De zwemjurk werd aan het begin van de 20e eeuw wat korter, tot net over de knie, en uiteindelijk werden badpakken met halflange pijpjes gangbaarder voor vrouwen. Mannen droegen al veel eerder vergelijkbare kostuums, en de uitvoeringen voor vrouwen waren een soort jumpsuits tot over de knie met korte mouwtjes. Een verbetering voor de bewegelijkheid van dames in het water, maar nog zeker niet ideaal, aangezien badkleding in die tijd standaard van redelijk zware stof werd gemaakt, zoals dicht katoenweefsel of wol. De echte modeparels waren natuurlijk de rood-wit gestreepte exemplaren, die typisch door mannen werden gedragen, maar soms ook door vrouwen. In de jaren ’20 begonnen de badpakken iets eleganter te ogen, in de modewereld ook wel bekend als het maillot model. De badpakken uit de roaring twenties zien er op geposeerde foto’s vaak best stijlvol uit, hoewel we daarbij vaak vergeten dat de pakjes na het zwemmen hun vorm verloren en onflatteus ging lubberen. Het badpak is nu overigens weer helemaal in, maar ziet er tegenwoordig natuurlijk wel heel anders uit.

3. Zwemschoenen

Bij zwemschoenen moet je wellicht weer terugdenken aan je kindertijd, toen je met afzwemmen waterschoenen aan moest of wellicht toen je als kleintje met rubberen, gevlochten schoentjes door een meertje of riviertje mocht waden. Nou, het is niet bepaald een strandtrend die snel voor volwassenen terug zal komen, maar niet zo lang geleden beschouwden vrouwen zwemschoenen nog als vast onderdeel van hun zwemkleding. In de 19e eeuw droegen vrouwen schoenen over hun kousen en mochten ook niet zomaar het water in; ze werden er met een koetsje in gereden, waar ze dan – apart van de mannen – konden baden en zich daarna in het koetsje discreet konden omkleden. Vanaf de jaren ’20 waren badschoenen al iets luchtiger en kochten vrouwen rubberen of stoffen varianten waar ze zich vrijer in konden bewegen. Toch waren die schoenen nog best uitgebreid, vaak met een hakje en soms geveterd tot om de enkel.

4. Pofbroekje

Of het nu gaat om de pijpjes van een ouderwets zwempakje of het ontplofte kanten onderstuk van een vintage bikini: pofbroekjes zijn op verschillende tijdstippen erg in geweest. De ene pofbroek is zeker de andere niet. In de jaren ‘50 waren er best nog elegante versies terug te vinden, maar door de jaren heen zijn er ook veel modellen geweest die meer doen denken aan een clownskostuum. Zou jij je in een pofbroekje het strand op wagen? Dat vereist hoe dan ook een goede dosis zelfverzekerdheid en wellicht enige modebewustheid voor de juiste combi!

5. Rubberen badmuts

Misschien denk je meteen wel aan professionele zwemtoernooien, maar vroeger waren het niet alleen atleten die badmutsen droegen. Sterker nog, in de jaren ‘20 werd de rubberen badmuts erg modieus bij het zwemensemble voor vrouwen, want het hield je coupe droog en intact. Omdat de badmuts wel iets weg had van de hoedjes die toen in waren, pasten de mutsjes perfect in het modebeeld. Eenvoudige witte mutsjes werden veel gedragen, doorgaans met een riempje onder de kin, maar ook kleurrijke varianten werden na verloop van tijd hip. De badmutsjes werden bovendien vaak afgemaakt met een of meerdere rubberen bloemetjes en een dergelijke stijl bleef tot in de jaren ’50 populair.

Onderstaand filmpje biedt nog een leuk overzicht van de verschillende stijlen badkleding voor vrouwen door de jaren heen

Wat vind jij de grappigste badmodetrends aller tijden?