Hoe kun je een goede skibril kiezen? En welke verschillen zijn er eigenlijk tussen brillen? Waar moet je precies op letten? We geven je heel graag antwoord op deze vragen! De eerste skibrillen die wij namelijk kochten als wintersport-leken waren namelijk gewoon tweedehandsjes, via marktplaats. Niet wetende dat er veel verschil tussen al die brillen zit. Terwijl dit toch echt het geval is en het is ook echt mega handig als je weet waar je naar moet kijken als je een skibril kiest. Maar goed, waar moet je dan precies op letten?
Waarom is een skibril zo handig op wintersport?
Als je een fijne skibril hebt, dan kan dat echt je beste vriend zijn op de piste. Tijdens sneeuw voorkomt de bril dat er sneeuw of (ijs)regen in je ogen komt. Als het koud is, dan beschermt hij je ogen en een groot deel van je gezicht. Je bril houdt wind tegen, hij beschermt je wanneer je valt en het is ook handig bij zonnig weer! Als de zon flink schijnt kan sneeuw onwijs fel zijn, waardoor het enorm prettig is om een bril te dragen. Je kan dan natuurlijk kiezen voor een zonnebril, maar een skibril is een stuk fijner helemaal omdat een skibril je betere bescherming biedt. Een zonnebril kan namelijk veel sneller breken als je valt, maar ook zorgt een goede skibril ervoor dat je ogen beschermt worden tegen UV-stralen. Door het glas dat in de bril zit, maar ook omdat een skibril je ogen vanaf de zijkanten goed afsluiten.
Hoe kun je dan de beste skibril kiezen voor jezelf?
Er zijn verschillende aspecten waarop je kunt en moet letten. Die verschillende aspecetn zetten we hieronder op een rij en met deze 5 tips moet het lukken om een goede bril te kiezen:
1. Pasvorm van de skibril
Je wilt een skibril die goed bij jouw hoofd en skihelm past. Een bril die niet afzakt, een bril die je gezicht goed afsluit (geen ruimte aan de zijkant, onderkant of bovenkant zodat kou of sneeuw naar binnen kan) en een bril die past bij de vorm van je hoofd. Let ook goed op het schuim dat aan de binnenkant van een skibril zit, dat moet op een prettige manier op je gezicht drukken en niet te hard.
2. Kleur van je lenzen
Skibrillen komen in allerlei soorten kleuren glas. Maar welk glas hoort bij welke situatie? Eigenlijk kun je als vuistregel nemen: Hoe harder de zon schijnt, hoe donkerder het glas van je bril moet zijn. Waarom? Dan is het licht het minst fel én je ogen goed beschermd. Ga je juist op regenachtige of grauwe dagen skiën, dan kun je prima uit de voeten met lichter glas. Oftewel: Zonnig weer, donkere lenzen. Bewolkt weer, lichte lenzen.
Oke, maar hoe zit het dan precies met al die gekleurde lenzen? Je hebt namelijk skibrillen met oranje, gele, bruine en groene glazen… Dit kunt je daarover onthouden: Rood / oranje lezen zijn vaak goed voor zonnige én bewolkte dagen. Gele lenzen laten veel licht door en zijn eigenlijk alleen goed tijdens bewolkte dagen. Heb je bruine lenzen? Dan komt er weinig licht door, dit is goed voor zonnige dagen. Ga je ‘s avonds skiën? Dan is een roze bril fijn. Zwart en grijs is ook goed voor zonnige dagen en minder goed bij bewolking. Er zijn ook mee-kleurende lenzen (dit noem je fotochromatische lenzen) en deze passen zich aan: Handig voor wie heel vaak gaat skiën! Op de site van Outdoorsupply kun je meer lezen over de verschillende kleuren lenzen van skibrillen
3. Gezichtsveld, zie je genoeg door je skibril?
Wanneer je verschillende skibrillen past zul je merken dat het gezichtsveld verschillend kan zijn per bril. Als je gezichtsveld te klein is dan is dat niet fijn, want je wilt goed om je heen kunnen kijken tijdens het skiën of snowboarden. Je wilt gemakkelijk de piste kunnen scannen. Zorg dus dat bij de skibril die jij kiest je voldoende kunt zien. Waarom het gezichtsveld verschilt per skibril? Dat kan onder andere komen door de verschillende type lenzen die er zijn. Je hebt namelijk cilindrisch (platte brillen, bolt alleen van links naar rechts) en sferische lenzen (bolle brillen, die bollen van links naar rechts en van omhoog naar omlaag). Deze verschillen qua bolling. Cilindrische lenzen geven over het algemeen een breed gezichtsveld en sferische lenzen geven meer een natuurlijk beeld.
4. Kies een skibril die ventileert
Je wilt geen skibril hebben die beslaat. Niks is zo rot als een condenslaagje op je bril! Waarom? Omdat je dan steeds minder ziet. De condens kan ontstaan door het temperatuurverschil tussen de binnenkant van je skibril en de buitenkant. Het vochtige zweet dat van je hoofd afkomt helpt daar ook niet echt bij. Maar goed, wat doe je hier tegen? Er zijn verschillende opties:
- Kies een skibril die ventileert, dus let op luchtgaatjes in de bril of je lenzen
- Breng een coating aan op de lenzen en ga zo het condens tegen
- Je kan een dubbele lens nemen in je skibril, dat zorgt voor minder temperatuurverschil
- Zorg dat je skibril niet al te dichte schuimlagen heeft aan de binnenkant, zo kan het ook beter ventileren
5. Hoe reageer jij op de schittering van de sneeuw
Kun je niet goed tegen de schittering van de sneeuw? Dan doe je er goed aan om een polariserende lens te kiezen, zo’n lens filtert de schittering vanzelf weg. Heb je er niet mega veel last van, dan kun je ook voor een gewone skibril met goede coating gaan, dan wordt de schittering als het ware weggekaatst.
Waar kun je het beste een skibril kopen en wat zijn goede merken?
Je kan skibrillen natuurlijk in de winkel kopen of via marktplaats, maar er zijn ook webshops waar je een skibril kan kopen zoals Outdoorsupply. Bij hen kun je perfect terecht als je een nieuwe skibril wilt en je kan op hun site veel tips vinden. In de webshop kan je ook filteren op verschillende categorie brillen, dus bijvoorbeeld categorie 1 zijn brillen voor bewolkte dagen en 4 zijn brillen bij zeer fel zonlicht. Verder verkopen ze veel merken en ook brillen in diverse prijscategorieën. Skibril-merken die onder andere aan bod komen zijn: Alpina, Anon, Atomic, Bolle, Casco, Giro en Head. Check hier het grote assortiment skibrillen
Meer wintersport? Lees ook:
- 13 dingen die je echt alleen maar doet op wintersport
- Dit is waarom je ooit wilt wintersporten in het onbekende Norefjell in Noorwegen
- Op wintersport in Maart? Ga skiën in Kitzbuheler Alpen in Oostenrijk
- Paklijst: wat moet je meenemen op wintersport?
- Het is gewoon zo slim: Nu al je wintersport boeken