Berg beklimmen, Mount Everest

Hier wil je een berg beklimmen: 10 ultieme hikes

De een moet er niet aan denken, de ander vindt het fantastisch: een berg beklimmen. Hoor jij bij de laatste groep? Lees dan zeker nog even door. We zetten namelijk de 10 tofste hikes ter wereld voor je op een rijtje. Geniet van het avontuur, de meest indrukwekkende uitzichten over diepe dalen en hoge bergtoppen, kom op krachten met de lokale specialiteiten en overnachten op prachtige locaties. Af en toe zal het even afzien zijn, maar de meeste hikers weten: het is het altijd helemaal waard!

Een berg beklimmen? Dat doe je op deze 10 spots!

→ Goed voorbereid op pad? Boek de tofste trektochten bij BookATrekking
→ Of ga mee met de toffe hikes van TravelBase

1. Peaks of the Balkans

Een trail van 192 kilometer lang die door de binnenlanden van Albanië, Kosovo en Montenegro loopt; dat is de Peaks of the Balkans. Geniet van de ongerepte natuur, prachtige uitzichten over de bergen en waan je even helemaal offline in sommige gebieden. Deze hike is uitgezet door nationale en lokale clubs samen met een Duitse organisatie om meer bekendheid te geven aan de regio’s. Wandel over smalle paden, beklim bergen tot een hoogte van 2300 meter en overnacht onderweg in een van de berghutten die je tegenkomt. Je kunt deze hike op verschillende punten beginnen: in Theth (Albanië), Plav (Montenegro) of in Pejë (Kosovo). De wandeltocht bestaat uit tien etappes en afhankelijk van je conditie en ervaring kun je ‘m in tien tot dertien dagen lopen. Het is een pittige tocht, dus goede voorbereiding is wel vereist. Deze tocht kun je ook samen met een organisatie lopen, ga bijvoorbeeld mee met The Balkan Trail.

2. De Inca Trail in Peru

Een van de meest bekende plekken in Peru is toch wel de Machu Picchu, de stad die de Inca’s in de vijftiende eeuw bouwden. Om bij de Machu Picchu te komen, kun je met een trein naar Aguas Calientas gaan of verschillende trails lopen. De meest populaire trail is de Inca Trail, deze is echt prachtig om te wandelen. Om op de Machu Picchu te komen heb je wel een ticket nodig, dus zorg dat je die van tevoren hebt gehaald. In Cuzco zitten veel reisorganisaties die je kunnen helpen met een trail (en een ticket) boeken, hoewel het ook verstandig kan zijn om de trail verder van tevoren te boeken. Omdat de trail zo populair is, is ‘ie ook snel volgeboekt.

Wanneer je de Inca Trail loopt, treed je letterlijk in de voetsporen van de Inca’s. Vanaf het leuke stadje Cuzco loop je in een aantal dagen naar Machu Picchu. Onderweg kom je langs indrukwekkende valleien, doorkruis je prachtige bergpartijen en zie je mooie watervallen. Het eindpunt is een van de zeven wereldwonderen, dus dat maakt die hike helemaal de moeite waard. Ook de Salkantay Trek is een mooie hike om bij de Machu Picchu te komen. Deze is iets zwaarder dan de Inca Trail en duurt ook wat langer.

Inca Trail, berg beklimmenMacchu Pichu, berg beklimmen

3. De Lion Rock beklimmen in Sri Lanka

In Sri Lanka vind je een wel heel bijzondere berg: de Lion Rock in Sigiriya. Deze rots is zo’n tweehonderd meter hoog en ligt midden in de jungle. De rots staat in Sigiriya, een van de plekken in Sri Lanka die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. In de vijfde eeuw stond hier namelijk de hoofdstad van Koning Kasyapa. De oude grachten, trappen en muren zijn nog altijd te zien. Aan de voet van de Lion Rock zijn nog gigantische leeuwenpoten te zien. Ooit zou er ook een leeuwenhoofd boven deze poten hebben gehangen.

Niet ver van deze Lion Rock ligt nog een indrukwekkende rots: de Pidurangala Rock. Het uitzicht vanaf deze rots is even mooi, maar deze tocht is een stuk minder toeristisch. Vanaf deze Pidurangala Rock heb je een prachtig uitzicht op de Lion Rock en de klim naar boven is heel goed te doen. Volg de rode pijlen en doe wel stevige schoenen aan, want je moet af en toe wel wat rotsen beklimmen. Onderweg kom je langs mooie muurschilderingen en een aantal Boeddhabeelden.

Sigiriya sri lanka lion's rock

4. Wicklow Way in Ierland

De Wicklow Way in Ierland voert je door de Wicklow Mountains en het is misschien wel de bekendste tocht van Ierland. De tocht is zo’n 130 kilometer lang, start in Marlay Park net onder Dublin en eindigt in Clonegal. Onderweg kom je veelal een glooiend landschap tegen met zowel heide als bergen. Schattige Ierse dorpjes, watervallen en ruïnes komen ook op je pad tijdens de Wicklow Way. In acht tot tien dagen kun je deze hike goed doen, zodat je onderweg geniet van bergmeren, valleien en uitgestrekte landschappen.

→ Niet zo lang hiken? Je kunt tijdens een roadtrip in Ierland ook het prachtige klifpad in County Wicklow lopen.

5. Tour du Mont Blanc

De hoogste berg van Europa, de Mont Blanc, is ook een prachtige berg om een hike naartoe te doen. De Tour du Mont Blanc is 170 kilometer en is een vrij intensieve tocht. Je kunt ‘m in ongeveer zeven tot elf dagen lopen en je begint in het dorp Chamonix. Deze hike komt door Frankrijk, Italië en Zwitserland en onderweg kun je goed in berghutten slapen. In die ongeveer elf dagen stijg je tienduizend meter, dus bereid je voor op een flinke hike. Je kunt de tour ook via een reisorganisatie boeken, zodat je zeker weet dat je alle overnachtingsplekken onderweg geregeld hebt.

Mont Blanc, Berg beklimmen Mont Blanc

6. Nepal: Mount Everest in de Himalaya

De Mount Everest mag natuurlijk niet ontbreken in het lijstje van de mooie hikes op de wereld. Deze hoogste berg van de wereld is 8850 meter hoog, maar voor de gemiddelde wandelaar is een hike naar het Everest Basecamp op 5360 meter hoogte al een hele uitdaging. Naar de top van de Mount Everest is een stuk gevaarlijker en brengt meer risico’s met zich mee. Een hike naar de Mount Everest kun je het beste via een organisatie boeken, zodat je zeker weet dat alles goed geregeld is onderweg. Shivalaya is een bekende plek om je hike naar het basecamp te starten. Je komt onderweg een klooster tegen en een heel aantal gletsjers en meren. Bereid je goed voor op de hike naar het basecamp, want het is een prachtige, maar zware wandeling.

→ Lees ook: Hoe overleef je een trekking in de Himalaya’s van Nepal? 7 tips!

Mount EverestBerg beklimmen, Mount Everest

7. Via degli Dei: hiken van Bologna naar Florence

Een toffe hike van Bologna naar Florence waarbij je dwars door de Apennijnen komt; de Via degli Dei (Weg van de Goden) is een aanrader als je in Italië wilt wandelen. De tocht kun je in vijf of zes dagen lopen, maar bereid je wel voor op flink wat hoogtemeters en afdalingen. Onderweg overnacht je in kleine dorpjes en vergaap je je aan prachtige uitzichten over de regio’s Emilia-Romagna en Toscane. Deze tocht begint midden in het centrum van Bologna en eindigt op het centrale plein van Florence, dus knoop er zeker ook een stedentripje aan vast.

8. Kilimanjaro beklimmen in Tanzania

De hoogste berg van Afrika is de Kilimanjaro. Deze berg is bijna 6000 meter hoog en heeft als hoogste punt de Uhuru Peak. De Kilimanjaro is een dode vulkaan die je kunt beklimmen en de top is eeuwig besneeuwd. Je kunt in je eigen tempo deze berg beklimmen, maar wel altijd onder begeleiding van een gids omdat je erg moet wennen aan de zuurstof in de lucht die steeds minder wordt. Het is een hele avontuurlijk wandeltocht die zeker de moeite waard is, maar bereid je wel goed voor. Op ongeveer tweeduizend meter hoogte kom je in het Kilimanjaro National Park en geniet je van geweldige uitzichten over het natuurgebied. Er zijn verschillende routes om naar boven te klimmen, allemaal via een organisatie te boeken. Ter voorbereiding op de Kilimanjaro kun je Mount Meru of Mount Kenya beklimmen. Je kunt de Kilimanjaro het hele jaar door beklimmen, maar van januari tot en met maart en van juni tot en met oktober zijn de meest gunstige maanden.

Kilimanjaro beklimmen Kilimanjaro

9. Laugavegur Trail in IJsland

Een hele Populaire tocht in IJsland is de Laugavegur Trail. Deze wandeling is ruim vijfenvijftig kilometer lang en voert je over diverse gletsjerrivieren en door prachtige berglandschappen. De wandeling loopt van Landmannalaugar naar Þórsmörk en is in vijf dagen goed te doen. Je kunt het beste via een reisorganisatie de hike boeken, want je overnacht onderweg ook. Je kunt de tocht onder andere boeken bij BookATrekking en bij Travelbase. Tijdens deze hike kom je veel bijzondere natuurverschijnselen tegen zoals stoombronnen, zwarte lavastromen, geisers en vulkanen.

→ Hier lees je alvast meer over The Iceland Trail

iceland trail ijsland hiken kamperen iceland trail

10. South Kaibab Trail: Grand Canyon

De Grand Canyon in de Verenigd Staten is sowieso de moeite waard om naartoe te reizen, maar je kunt er ook toffe hikes doen. De gehele Grand Canyon is 435 kilometer lang en de breedte verschilt per gebied. Zo is er een breedte tussen de 15 en 29 kilometer te vinden in de Grand Canyon. Bij deze kloof is een wandeling te maken van negentien kilometer; de Rim Trail. Daarnaast is er de South Kaibab Trail, die je in de kloof brengt en je komt langs verschillende indrukwekkende uitkijkpunten. Je kunt de trail niet in de winter doen en je kunt deze het beste ook niet in de warme zomers doen, omdat het dan echt heel warm kan worden. Ben je er in het voor- of najaar, dan is dit echt een heel toffe ervaring!

Welke berg wil jij ooit nog beklimmen?

Ga jij graag een berg beklimmen? Dan moet je deze 10 hikes zeker op je bucketlist zetten! En laat ons natuurlijk hieronder weten welke berg jij iedereen aanraad om ooit te trotseren! We zijn super benieuwd naar wat jouw favoriete hike is.


→ Bekijk hier alle reistips