Pidurangala sri lanka top

Pidurangala Rock: Leuker én goedkoper dan Sigiriya!

In elke reisgids over Sri Lanka kun je lezen dat het beklimmen van de Sigiriya Rock (Leeuwenrots) een hoogtepunt is dat je niet mag missen. Wij vonden het ook een bijzondere ervaring, maar naast Sigiriya ligt ook de Pidurangala Rock en misschien is deze highlight nog wel mooier dan eerstgenoemde! Vanaf Pidurangala heb je namelijk een waanzinnig mooi uitzicht op de Sigiriya Rock en de klim naar boven is eigenlijk ook een stuk avontuurlijker. De kans is bovendien groot dat je deze rots helemaal voor jezelf hebt én… erg belangrijk voor de backpackers onder ons: De toegangsprijs voor Pidurangala is nog veel goedkoper ook! Je voelt je bij Pidurangala echt even helemaal alleen op de wereld en het is magisch om even bovenop de top te staan, terwijl je geniet van dat spectaculaire uitzicht zonder een ander mens om je heen.

Pidurangala Rock | Sri Lanka

Sri Lanka Pidurangala SigiryaPidurangala sri lanka op de topPidurangala sri lanka uitzicht op sigiriyaPidurangala uitzicht over sri lankaPidurangala-en-sigiriya-sri-lanka

Pidurangala beklimmen: Tips & Moeilijkheid

In principe heb je geen gids nodig als je Pidurangala gaat beklimmen, het is alleen soms wel onduidelijk hoe het pad precies loopt, maar met grote rode pijlen is de route zo goed mogelijk aangegeven. Echt fout kun je overigens ook niet lopen, want je zal gauw genoeg merken dat wanneer je een fout pad neemt, de weg gewoon op houdt.

Pidurangala beklimmen rode pijlen

Is Pidurangala belkimmen moeilijk?

Pidurangala is qua hoogte even hoog als de nabijgelegen Sigiriya Rock. Het pad ziet er op het begin misschien wat moeilijk uit, maar eigenlijk is het best gemakkelijk door alle traptredes die zijn aangelegd. Alleen op het eind is het even wat klauteren als je dichterbij de top komt.

Hoelang duurt de klim naar de top van Pidurangala

Qua klim ben je zo een uurtje bezig om naar boven te komen al kan het ook in 30 tot 45 minuten. Wij liepen echter niet al te snel door de warmte, maar ook omdat we vaak genoeg wilden stoppen om te genieten van het uitzicht. Zo kom je onderweg een klein tempeltje tegen waarin ook muurschilderingen zijn te zien, zoals je die bij Sigiriya hebt en er zijn een aantal mooie boeddha beelden op de weg te zien. De kans is groot dat ook jij daar even wilt stoppen. Op de terug weg ben je misschien wat sneller, omdat je op minder plekken wilt stoppen met lopen. Neem in totaal zeker zo’n 3 uur de tijd, al hadden wij met gemak zo’n 2 uur op de top kunnen doorbrengen. Ga je op het eind van de middag? Ga dan wel op tijd naar de top van Pidurangala, want je wilt liever niet in het donker naar beneden lopen. Of kies ervoor om met een gids de tocht te maken. Verder kan het flink waaien op de top, dus hou daar even rekening mee als je de klim wilt gaan maken.

Pidurangala boeddha beelden sri lankaEntree tempel PidurangalaMuurschilderingen pidurangala tempelPidurangala liggende boeddha

Prijs voor Pidurangala t.o.v. Sigiriya

Sri Lanka staat bekend om haar hoge toegangsprijzen als het om highlights gaat, maar dit is bij Pidurangala gelukkig (nog) niet het geval. Waar je zo’n 30 dollar per persoon betaald voor de toegang tot Sigiriya Rock, is de toegangsprijs voor Pidurangala stukken lager. De prijs is namelijk zo’n 500 roepies, oftewel een bedrag van tussen de 2,50 en 3,- euro per persoon. Veel backpackers kiezen dus liever voor Pidurangala, dan voor Sigirya.

Mis je iets als je alleen Pidurangala beklimt en niet Sigiriya?

Wat de Sigiriya Rock zo bijzonder maakt zijn de leeuwenpoten die aan de voorkant van de rots zijn gemaakt. Als je alleen Pidurangala beklimt, zal je deze niet kunnen zien. Verder zijn er op de weg naar boven mooie muurschilderingen te bewonderen en op het benedenterrein van Sigiriya vind je ook indrukwekkende ruïnes. Bepaal voor jezelf hoe graag je die leeuwenpoten, schilderingen en ruïnes wilt zien en besluit vervolgens of je beide doet of slechts één van de twee. We hebben hier zo goed mogelijk proberen te vertellen wat je bij Sigiriya kunt verwachten. Lees dat eens en bepaal dan je reisroute.

Hoe kom je bij Pidurangala

Zoals gezegd vind je Pidurangala bijna naast de ingang van de Sigiriya Leeuwenrots. Je moet met de auto of scooter alleen iets verder de jungle in via kronkelpaadjes om tot de ietwat verborgen ingang te komen. Het is zo’n 2 kilometer ten noorden van de Lion’s Rock. Ga je zelf met de auto of scooter dan is opletten hier wel enigszins vereist, want onze gids vertelde ons dat je hier meer dan eens wilde olifanten tegen kunt komen. Dat klinkt natuurlijk erg spectaculair, maar kan vooral erg gevaarlijk zijn als je niet precies weet hoe je moet handelen in zo’n situatie. Qua ligging kun je stellen dat Pidurangala ook in de culturele driehoek van Sri Lanka ligt, waar onder andere Polonnaruwa, Anuradhapura en Dambulla deel van zijn. Vanaf Dambulla kun je ook de bus of tuktuk nemen naar Pidurangala.

Wist je dit over Pidurangala…?

De Boeddhistische monniken die ooit bij Sigiriya woonden, zijn op een gegeven moment door de koning verplaatst naar Pidurangala. Vandaar dat je ook boeddha beelden en een tempel op Pidurangala Rock vindt voordat je bij de top komt. De koning Kassapa bouwde voor de monniken bij Pidurangala een nieuwe tempel en nam vervolgens zelf Sigiriya in. Hieronder vind je een paar foto’s die gemaakt zijn binnenin de tempel van Pidurangala:

Pidurangala in sri lanka uitzicht over sigiriiya

Meer weten over backpacken in Sri Lanka? Check deze backpackroute

backpack route sri lanka boek backpack bestemmingen

Bekijk het boek Backpack Bestemmingen op Bol.com

Video beelden van Pidurangala zien? Bekijk deze video:

Benieuwd naar onze hele rondreis in Sri Lanka? We maakte onderstaande filmpje en daarin zijn ook beelden van Pidurangala te zien: