9. Aperitivo tijdens stedentrip florence
Suzanne Vink

Stedentrip naar Florence? Tien dingen die je moet doen!

Een prachtige stad in Italië waar je gemakkelijk verliefd op kan worden: Florence. Het is de hoofdstad van de regio Toscane en een belangrijke stad op het gebied van architectuur, schilderkunst en beeldhouwkunst. Er is enorm veel te zien en te doen in Florence, dus om je een beetje te helpen hebben we hieronder tien dingen gezet die je zeker moet doen als je deze magische stad bezoekt!

10 x doen in Florence tijdens je stedentrip

→ Hotel tip: The Social Hub
→ Boek je complete stedentrip naar Florence met TUI
→ Lees ook: 15x wat te doen in Florence

1. Duomo stedentrip florence

1. Bezoek de Basilica di Santa Maria del Fiore (ook bekend als de Duomo)

De Duomo is hét hoogtepunt van de stad, letterlijk en figuurlijk. De roodbruine koepel is namelijk vanuit de hele stad te zien en het mooiste bouwwerk uit haar tijd. In de tijd dat het gebouwd werd, de Renaissance, was het een meesterwerk van architectuur omdat de koepel zo groot is. De buitenkant van de Duomo is gemaakt van wit, groen en roze marmer en is prachtig versierd. Naast de dom staat de campanile, de klokkentoren. De Duomo is gratis te bezoeken, maar dit betekent wel dat er een lange rij staat. Een tip is om later op de dag in de rij te gaan staan, zodat je de grote groepen toeristen in de ochtend ontwijkt.

2. Uffizi wat te doen in florence stedentrip

2.  Bekijk kunst in Palazzo degli Uffizi

In dit paleis bevindt zich een van de belangrijkste en oudste kunstmusea ter wereld. Het museum is lange tijd in bezit geweest van de bekende bankiersfamilie de’ Medici, die de stad een lange tijd hebben bestuurd. In het museum zijn belangrijke en indrukwekkende werken te vinden van kunstschilders zoals Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafaël, Rubens, Caravaggio, Rembrandt en Giotto.

3. Mercato Centrale wat te doen in florence

3. Loop over de markt van Florence

Op de Mercato di San Lorenzo worden veel souvenirs en lederwaren verkocht. De markt loopt rond Mercato Centrale: een overdekte markthal. Op de begane grond vind je kramen met vis, vlees, groente, brood, banket, kaas en lokale producten. Op de verdieping daarboven is een ‘foodcourt’ te vinden waar je aan tafels gerechten kunt eten en wijn kan drinken.

4. Gelato doen in florence tijdens stedentrip

4. Eet gelato!

Er is geen volk dat beter gelato kan maken dan de Italianen. Het is niet hetzelfde als roomijs: gelato wordt op een trager tempo gemaakt waardoor de textuur dichter en romiger is. Aan de traditionele ingrediënten zoals room, melk en eieren wordt een pure smaak toegevoegd: bijvoorbeeld noten, chocolade of vers fruit. Perchè no is een van de beste gelateria’s van Florence.

5. FIAT500 wat te doen in florence

5. Rijd door Florence op een Vespa of in een ouderwetse Fiat 500

De beste manier om de omgeving van Florence in stijl te bekijken is op een Vespa, de wereldberoemde Italiaanse scooter, of in een ouderwetse Fiat 500. Houd het niet alleen bij Florence, maar rijd ook door de heuvels in de omgeving en door de kleine Italiaanse plaatsjes. Een tip is om een tour te boeken, bijvoorbeeld bij Walkabout. Je maakt een prachtige rit met als afsluiting een heerlijke maaltijd met Toscaanse rode wijn in een rustgevende tuin met mooi uitzicht.

6. Palazzo Vecchio doen in florence

6. Bezoek Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio is het gemeentehuis van de stad. Het is nu een museum en laat de kunstcollectie van familie de’ Medici zien. Ook het plein voor het Palazzo, Piazza Della Signoria, is mooi om te zien, maar wel druk. Je hebt er veel terrasjes waar je uitkijkt op het Palazzo en op de paarden die staan te wachten om toeristen in hun koets door de stad te vervoeren.

7. ponte vecchio wat te doen in florence

7. Bekijk de Ponte Vecchio

Misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van Florence is de Ponte Vecchio: een brug met winkels erop. Tijdens de Renaissance zaten er slagerijen in de panden, maar omdat het zo stonk werden de slagerijen in de zestiende eeuw vervangen door goudsmeden. Tot op de dag van vandaag zitten de juweliers er nog steeds. Boven de Ponte Vecchio loopt een doorgang: de Vasari gang. Deze gang werd gebouwd zodat de’ Medici niet langs het gewone volk hoefden te lopen. De gang is door middel van reservering te bezoeken.

8.Boboli florence stedentrip wat doen

8. Wandel door de Boboli- en Bardini tuinen

Even bijkomen van de drukte in de stad kan perfect in een van de tuinen. De Boboli tuinen liggen achter Palazzo Pitti, een paleis waar invloedrijke families hebben gewoond. De tuin staat vol met mooie bloemen, planten en bomen. Daarnaast zijn er verschillende bezienswaardigheden zoals fonteinen, gebouwen, beelden, een amfitheater en een grot. Een kleinere en rustigere tuin is de Bardini tuin. Het is een romantische tuin op een heuvel, met bovenop een restaurantje.

9. Aperitivo tijdens stedentrip florence

9. Ga voor een aperitivo op Piazza Santo Spirito

In Italië gaan mensen laat op de avond dineren, meestal op z’n vroegst om 20.00 uur. Om de trek te stillen, kun je van te voren een aperitivo nemen. Je betaalt een vaste prijs voor een drankje en daar mag je zoveel hapjes bij nemen als je wil. Een aanrader is om een aperitivo te nemen bij Piazza Santo Spirito, een gezellig pleintje. Het is er minder toeristisch dan de meeste pleinen in de stad en je kan er lekker eten.

10. Piazzale Michelangelo doen in florence

10. Bekijk het prachtige uitzicht over de stad bij Piazzale Michelangelo

Een wandeling naar Piazzale Michelangelo is een flinke klim, maar het is het helemaal waard. Je loopt een mooie route over een weg met groene bomen om vervolgens op het plein uit te komen, waar je prachtig uitzicht hebt over de hele stad. Je ziet de bekende bezienswaardigheden zoals de Duomo, de toren van Palazzo Vecchio, de rivier de Arno die door de stad stroomt, de Ponte Vecchio en de roodbruine daken van de Florentijnse huisjes. Met zonsondergang is het uitzicht nog mooier dan overdag! Loop gelijk een klein stukje door, naar de kerk San Miniato Al Monte, een van de mooiste en best bewaarde Romaanse kerken van Italië.

10. San Miniato Al Monte wat te doen in florence

Nog een paar praktische tips voor als je op stedentrip naar Florence gaat

Vanaf Nederland zijn er verschillende opties om te reizen naar Florence: met het vliegtuig naar Pisa of Florence, met de auto of met de trein. Florence is een geweldige stad, maar heeft één nadeel: veel toeristen. Als je de grote toeristenstroom wil vermijden kun je de stad het best bezoeken in de lente of de nazomer. Verder kun je veel lange rijen vermijden door tickets van tevoren via internet te kopen. Naast de bekende bezienswaardigheden, kun je veel kleine kerkjes ook gratis bezoeken. Zorg wel dat je geen korte broek draagt en dat je je schouders bedekt. Verder: geniet van de prachtige stad en buon viaggio!

 

Dit reisverhaal is geschreven door Suzanne Vink