Wales Ierland Ramsey Island, Pembrokeshire, Wales

12 must see locaties op de Keltische Kustroute van Wales en Ierland

Ontdek de Keltische Kustroute van West-Wales naar het eeuwenoude oosten van Ierland, een roadtrip waarbij je de minder bereisde wegen naar het land van de Oudheid zult nemen. Je zal er verdwenen abdijen, heilige stenen en kasteelruïnes vinden. Je zal er legendes van heiligen, reuzen en prinsen ontdekken. Je zal wilde kusten en ruige bergen verkennen die geheid je gevoel voor avontuur aanwakkeren. Maar je zal er ook kleurrijke dorpen en levendige steden bezoeken waar mensen elkaar nog steeds op straat begroeten – ongeacht of ze elkaar kennen of niet.

Wat is de Keltische Kustroute?

De Keltische Routes komen voort uit de samenwerking tussen de kustgemeenschappen van Wales, Carmarthenshire, Ceredigion en Pembrokeshire, en hun overzeese Ierse collega’s, Wicklow, Wexford en Waterford. De Keltische routes zijn bedoeld om de wilde, ongetemde natuur van deze prachtige kustprovincies aan nieuwe bezoekers te laten zien. Elke streek heeft zijn eigen unieke karakter en een levensritme dat nog steeds afgestemd is op de veranderende seizoenen en de ritmes van de natuurlijke wereld.

Een stukje geschiedenis over Wales & Ierland

De relatie tussen beide Keltische naties is tot stand gekomen op basis van de onbreekbare band gevormd door hun gedeelde erfgoed van adembenemende landschappen en eeuwenoude, mystieke mythen en legendes. De Ierse migranten die zich in de 5e eeuw in Wales vestigden, hebben hun sporen achtergelaten met de Ogham-stenen die vandaag de dag nog steeds langs de kust van Wales staan. En in ruil daarvoor stond Wales St. Patrick af aan Ierland – althans dat zeggen ze. De Welshe en Ierse graafschappen van de Keltische routes zijn aan de andere kant van de Ierse Zee bijna elkaars spiegelbeelden en worden gekenmerkt door lange ongerepte stranden, weelderig glooiend landschap en in de verte indrukwekkende, oprijzende bergketens.

Benieuwd welke plekken je op de Keltische Kustroute wilt zien, tussen Wales en Ierland?

En ben je al benieuwd geworden welke specifieke plekken je nou precies wilt zien? Hieronder volgen 12 locaties langs de Keltische routes die je tijdens jouw volgende reis naar Wales en Ierland absoluut moet bezoeken.

wales ierland keltische kustroute Abereiddy, Pembrokeshire

De mooiste plekken op de Keltische Kustroute in Wales

1. Bergwandeling naar Llyn y Fan Fach, Carmarthenshire

In het westen van het Brecon Beacons National Park in Carmarthenshire, een spectaculaire bergketen van 1344 km², vind je het betoverende gletsjermeer Llyn y Fan Fach. Hoewel het naar het meer zelf een beetje bergopwaarts klimmen is, heb je bij aankomst een betoverend uitzicht over een boeiende vallei. Een perfecte plek om te picknicken tijdens een trektocht in de Brecon Beacons!

wales ierland Llyn y Fan Fach, Carmarthenshire

2. Ga terug in de tijd in Kidwelly Castle, Carmarthenshire

Het Kidwelly Castle, een Normandisch kasteel aan de oevers van de Gwendraeth rivier, is een van de best bewaarde kastelen in Wales. Kijk uit voor de gewelven waar vanaf stenen naar de nietsvermoedende vijand beneden kunnen worden gegooid. Het Kywel Canal van Kidwelly is het oudste in Wales, en werd in 1766 aangelegd. Oorspronkelijk gebouwd om kolen de stad uit te vervoeren en nu een natuurparadijs.

keltische kustroute Kidwelly Castle, Carmarthenshire (2)

3. Spot zeehonden in Cemaes Head, Pembrokeshire

Verder naar het westen in Wales kom je in het graafschap Pembrokeshire, waar een van de meest geliefde zoogdieren van Wales, de Atlantische grijze zeehond, graag verblijft. Cemaes Head in het noorden van Pembrokeshire is de hoogste zeeklif in Wales en eveneens een belangrijke broedplaats voor deze zeehonden. Hier worden veel zeehondenpups geboren die je op het ontoegankelijke kiezelstrand aan de voet van de klip kunt spotten. De herfst is de beste tijd van het jaar om ze te zien in Pembrokeshire, wanneer de zeehond vrouwtjes aan land komen om te baren en je een glimp kunt opvangen van de pups met hun schattige witte vacht (voordat ze hun grijze volwassen vacht krijgen).

wales ierland zeehonden Pembrokeshire Island Ramsey seals

4. Ontdek het afgelegen Marloes Sands

Na een klifwandeling vanaf de parkeerplaats naar Marloes Sands word je begroet door een 1,5 km uitgestrekt zandstrand, bezaaid met zandstenen torens die in laagwaterpoelen staan en waarin kleine visjes en garnalen leven. Ook heb je hier een prachtig uitzicht op de Skokholm en Gateholm eilanden. Het platte zand is perfect voor strandspellen en het kristalheldere water is ideaal voor surfers. Daarbij is Marloes Sands onwijs afgelegen en vredig, wat het ook weer zo speciaal maakt.

Marloes Sands, Pembrokeshire

5. Volg in de voetsporen van twaalfde-eeuwse monniken in Strata Florida Abbey, Ceredigion

De abdij van Strata Florida staat sinds 1201 aan de oevers van de rivier de Teifi in Ceredigion. De voor de cisterciënzer monniken opgerichte kerk werd al snel, na de kathedraal van St David in Pembrokeshire, de beroemdste kerk in Wales en een sluitsteen van de Welshe cultuur. De abdij, die de rustplaats van 11 Welshe prinsen en de beroemde Welshe dichter Dafydd ap Gwilym is, wordt de ‘Westminster Abbey van Wales’ genoemd.

Wales ierland keltische kustroute Strata Florida Abbey, Ceredigion

6. Zoek naar dolfijnen bij New Quay, Ceredigion

Cardigan Bay in Ceredigion staat bekend om zijn populatie van ongeveer 250 dolfijnen. Ze worden aangetrokken door het gebied vanwege de ongestoorde leefomgeving en het schone water. Stop tijdens een roadtrip langs de Keltische Kustroute in New Quay en ga naar de haven om deze dolfijnen te spotten. Je maakt de meeste kans in de zomermaanden en je kunt je kansen verhogen door een boot naar Cardigan Bay te charteren. Omdat tuimelaars (dolfijnen) buitengewoon sociaal zijn, zullen ze vaak naast boten springen en de boeggolf volgen, wat zorgt voor een onvergetelijke ervaring. Voordat je vertrekt, kun je een bezoek brengen aan het Cardigan Bay Marine Wildlife Centre – dat is trouwens gewoon gratis – en daar kun je precies leren hoe je de dolfijnen en de andere leden van de ‘Big 3’ – de bruinvissen en de Atlantische grijze zeehonden – in de Cardigan Bay kunt spotten.

keltische kustroute New Quay, Ceredigion wales ierland

De mooiste plekken op de Keltische Kustroute in Ierland

7. Verken Glendalough, Wicklow

In Glendalough, de ‘Vallei van de twee meren’ die werd uitgehouwen door gletsjers tijdens de laatste ijstijd, vind je ongefilterde schoonheid en hemelse rust. Het is een van de kroonjuwelen van het eeuwenoude oosten van Ierland, zo niet van heel Ierland. Hier hoef je niet ver te dwalen om de rust en spiritualiteit te ervaren die de Ierse monniken hier eeuwen geleden naar toe trok. Echt een bijzondere plek die je niet wilt missen op de Keltische Kustroute.

keltische kustroute ierland Glendalough, Wicklow

8. Volg het kustpad rond Bray Head, Wicklow

County Wicklow staat bekend om zijn wandelpaden, waarbij het kustpad van Bray naar Greystones als een van de beste in Europa wordt beschouwd. Het 7 km lange klifpad loopt vlak langs de spoorweg van Dublin naar Wexford die in de 19e eeuw werd gebouwd. De spoorwegarbeiders hebben het pad aangelegd om gereedschap en materialen naar de beneden liggende spoorweg te kunnen vervoeren. Zij hebben tegelijkertijd onbedoeld een van de meest pittoreske klifpaden aan de oostkust gecreëerd. Trek hier dus zeker je wandelschoenen aan en dwaal over deze prachtige route terwijl je geniet van de prachtige kustlijn van Ierland die zich voor je uitstrekt zover het oog reikt. Voor een panoramisch uitzicht over Bray, North East Wicklow en Dublin Bay, maar ook over de aangrenzende bergen van de Great and Little Sugar Loaf, neem je trouwens het pad van Bray naar de top van Bray Head. Je zal echt niet teleurgesteld zijn!

keltische kustroute ierland Bray Head, Wicklow

9. Klim naar de top van de oudste, nog werkende vuurtoren van de wereld, Wexford

Ga zuidwaarts van Wicklow naar Wexford en je zal vanzelf het prachtige Hook Lighthouse tegenkomen. Als het op vuurtorens aankomt, heeft er geen één een langere geschiedenis van bescherming van zeevarenden dan Hook. Het is de oudste, nog werkende vuurtoren van de wereld, die er al meer dan 800 jaar staat. Welshe monniken in Ierland creëerden het originele baken voordat de machtige ridder William Marshall de vuurtoren tussen 1210 en 1230 liet bouwen om de scheepvaart naar zijn haven van Ross te leiden. Sinds 1230 heeft de vuurtoren veel lichtbronnen gehad, van een baken met een kolenvuur, tot een lamp die op walvisolie brandt, gaslampen en uiteindelijk in 1972, is die op elektriciteit overgeschakeld. In 1996 werd de vuurtoren volledig geautomatiseerd en is de laatste lichtwachter uiteindelijk vertrokken. Tegenwoordig staat het er als een baken van de geschiedenis van Wexford en is het een must visit als je de oude kustlijn van Ierland verkent. Wanneer je de toren binnengaat voor een rondleiding, wordt je verwelkomd door een hologram van Naomh (Saint) Dubhán, die met een uitgesproken Welsh accent spreekt. Naomh Dubhán is eveneens de naam die werd gegeven aan de RNLI D Class Inshore Lifeboat die het hele Hook Peninsula bedient.

Wales ierland keltische kustroute Hook Lighthouse, Wexford

10. Dwaal door Courtown Woods, Wexford

Naast een prachtige kustlijn is het graafschap Wexford gezegend met bosrijke gebieden die ideaal zijn om in te wandelen. Het 60 hectare grote bos rond het dorp Courtown biedt een schaduwrijke onderbreking na enige tijd te hebben doorgebracht op het nabijgelegen strand. In dit bos kunt u Californische sequoia, moerascipres, Japanse ceder, dennen, taxussen en eiken vinden, waardoor het zowel een spektakel voor de ogen als voor de ziel is. Vergeet niet om omhoog te kijken! Vier bewegwijzerde gemakkelijke wandelroutes slingeren zich tegenwoordig door het bos, elk varieert tussen de 1 en 1,9 km.

WALES ierland keltische kustroute Courtown Woodland Walk, Wexford (2)

11. Fiets of wandel over de Waterford Greenway, Waterford

Een voormalige spoorlijn die van Waterford City naar Dungarvan aan de Ierse kust loopt, is zeer kortgeleden omgevormd tot een 46 km lang, autovrij fiets- en wandelpad, ideaal voor diegenen die graag actief willen blijven tijdens hun vakantie. Deze route voert je over maar liefst 11 bruggen, 3 viaducten en door een 400 meter lange tunnel. En zelfs als je daarmee rekening houdt, zijn er onderweg nog veel meer dingen te doen en te zien. Van de 9e-eeuwse Vikingnederzetting Woodstown tot de wereldberoemde siertuinen op Mount Congreve ende Waterford en Suir Valley Heritage Railway. Of je kan gewoon genieten van de prachtige landschappen waar je langskomt, zoals de Suir rivier, de Comeragh bergen, de Copper kust en de Dungarvan-baai.

wales ierland Waterford Greenaway roadtrip keltische kustroute

12. Geniet van een dagtocht naar Lismore Heritage Town

Een opvallende bestemming in Waterford is Lismore Heritage Town, dat de thuisbasis is van de bloedigste en meest illustere geschiedenis van Ierland.  In feite boogt Lismore op nogal wat geschiedenis voor zo’n klein stadje. Beroemde bezoekers van de stad door de geschiedenis heen zijn onder meer de schrijver William Thackeray (die het beschreef als ‘een van de mooiste rijke landen ooit gezien’), John F Kennedy en Fred Astaire, die daar tijdens een vakantie in Guinness werd gezien terwijl hij aan het dineren was.

wales ierland Lismore Heritage Town, Waterford

Je tripje naar Wales en Ierland plannen? Zo doe je dat

Helemaal zin gekregen om een tripje naar Wales en Ierland te plannen en zelf de Keltische Kustroute te ontdekken? Zo plan je je vakantie: Met het vliegtuig kun je met rechtstreekse vluchten van Amsterdam naar Cardiff en Dublin vliegen. Vanaf hier kan je vervolgens een auto huren (wij huren auto’s vaak via Sunny Cars) en naar het westen rijden om daar Carmarthenshire, Pembrokeshire en Ceredigion te bereiken of naar het zuiden om in minder dan een uur tijd Wicklow te bereiken en vanaf daar naar Wexford en Waterford te gaan.

Hoe is het om nú te reizen naar Wales & Ierland?

Reizen tussen Nederland, Wales en Ierland is toegestaan, maar elk land heeft zijn eigen reisregels die je bij binnenkomst moet volgen. Reis alleen als het op een veilige manier kan en je geen symptomen van het coronavirus vertoont. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor de laatste actuele informatie over reizen tussen Nederland, Ierland en Wales.

Meer lezen over de Keltische Kustroute of Wales en Ierland?

Meer lezen over deze route? Check ook de website www.celticroutes.info. Andere interessante artikelen zijn: