Acatenango vulkaan

Een must do in Guatemala: de Acatenango hike met uitzicht op de vulkaan Fuego

Guatemala staat onder andere bekend om zijn vulkanisch landschap waarvan de hike naar de Acatenango vulkaan veruit het meest populair is. Dit is ook niet zo gek, hij is 3976 meter hoog én je ziet ook nog een actieve vulkaan lava spuwen. Deze tweedaagse hike brengt je langs verschillende klimaten waardoor je in een aantal uur in een totaal andere omgeving staat. Je hebt uitzicht op verschillende vulkanen waaronder de Fuego die bijna elk uur uitbarst. Ontzettend uniek en bijzonder om te zien. Het is fysiek vrij zwaar door onder andere de hoogteverschillen die je in aantal uur bereikt, maar het is het echt meer dan waard. Naast een fysieke challenge is het echt één van tofste hikes die ik ooit heb gedaan! In dit blog geef ik je graag een kijkje in deze vette Acatenango hike en deel ik alle info die je nodig hebt, voor het plannen van jouw eigen wandeling.

Alles over de Acatenango hike

Vliegtickets naar Guatemala
→ Handig: Ga op reis door Guatemala met Sawadee

Acatenango vulkaan hikezonsondergang Acatenango vulkaan

Hike naar de basecamp van de Acatenango

Acatenango ligt ongeveer 25 kilometer ten westen van de stad Antigua Guatemala. Je reist vanuit Antigua in ongeveer 1,5 uur naar de voet van de vulkaan. Daarom vertrekken alle tours vanuit Antigua. De voet van de Acatenango ligt in het dorpje La Soledad op een hoogte van 2100 meter. Eenmaal aangekomen krijg je nog een aantal instructies en dan begint de hike eindelijk. De tocht naar de basecamp duurt zo’n 5/6 uur en gaat de eerste 4 uur met name steil omhoog.

Na een korte hike bereik je de eerste stop

Vrij snel begint het smalle pad omhoog te klimmen en na een korte hike van zo’n half uur bereik je de eerste stop. Vervolgens vervolg je je weg verder naar boven waarbij je o.a. langs maisvelden komt en na een stoffige weg waan je je ineens in een bos. Hoe hoger je komt, hoe meer het landschap begint te veranderen. Eenmaal uit het bos heb je een prachtig uitzicht waarbij je je boven de wolken bevindt. Echt fantastisch! De laatste 1,5 uur noemt de gids ook wel het leuke stuk, omdat dit niet meer alleen omhoog gaat. Een fijne afwisseling na alleen maar omhoog te hebben gelopen. Daarnaast wordt het geluid van de lava spuwende vulkaan steeds luider en komt het zwarte zand van de as je tegemoet.

Hoogteziekte tijdens deze hike?

Inmiddels ben je zo’n 1,5 km gestegen en daardoor kan je last hebben van hoogteziekte. Zo had ik bv. met name veel hoofdpijn, maar was mijn reisgenoot misselijk. Gelukkig was het te doen. Pak vooral je rust en stijg rustigaan.

Hike tot aan het basecamp

Na zo’n 5/6 uur bereik je dan eindelijk het basecamp. Dit is zo’n fijn gevoel en het uitzicht laat je direct alles vergeten. Met een beetje geluk is het niet bewolkt en kan je genieten van de Fuego vulkaan en de ondergaande zon. Zo mooi!

→ Lees ook: Dit is waarom Antigua het mooiste stadje in Guatemala is

uitizcht Acatenango vulkaan landschap Acatenango vulkaan hike op de Acatenango vulkaan Acatenango hike

Extra hike naar de Fuego vulkaan

Mocht je nog energie over hebben dan kan je ervoor kiezen om nog zo’n 4/5 uur de Fuego vulkaan te beklimmen. Dit is een extra zware klim, omdat je niet op een stevig zandpad loopt, maar door los zand waardoor je steeds wegzakt. Daarnaast loop je het grootste gedeelte ook in het donker, wat het extra pittig maakt. Het toffe hieraan is wel dat je superdicht bij de krater komt, zo’n 300 meter. Waardoor je het lava spuwen van extra dichtbij meemaakt. Een unieke ervaring dus!

‘s Avonds genieten van een vulkaanshow en marshmallows

Voor degene die genoeg hebben gewandeld, wordt er ’s avonds een gezellig kampvuur gestookt waarin je marshmallows kunt roosteren en uiteraard kunt genieten van de bijzondere vulkaanuitbarstingen. Je moet wel geluk hebben, want bij zware bewolking zie je helaas niets. Maar dat maakt deze ervaring niet minder bijzonder.

Zo vind je een goede touroperator

Mocht je deze hike willen maken, check dan even goed bij welke organisatie je boekt. Niet alle organisaties bieden dit aan. Loop gewoon een rondje door Antigua en vergelijk een aantal touroperators met elkaar. Dan ontdek je vanzelf welke het beste bij jou past.

→ Tip: Je kan de hikes ook vooraf boeken via GetYourGuide

Vulkaan Fuego in Guatemala uitzicht vanaf Acatenango op Fuego

Hike naar de summit

De volgende ochtend moet je al vroeg uit de veren, want dan begint de laatste hike naar de top. Dit is nog zo’n 300 meter steil omhoog, maar wel zwaar gezien de hike de vorgie dag en vanwege de losse stenen. Helaas hadden wij geen goed weer en werden wij net voor de top toch weer terug naar beneden gestuurd. Ontzettend jammer! Maar als ik de foto’s mag geloven, is het prachtig!

Eenmaal terug bij basecamp krijg je een ontbijt waarnaar je je weg weer naar beneden vervolgt. De weg naar beneden gaat een stuk sneller en hebben wij voornamelijk half rennend gedaan (voelt toch iets chiller voor de knieën). Met zo’n 3 uur sta je weer aan de voet van de vulkaan.

 

Voor wie is de Acatenango hike?

In principe kan iedereen met een gemiddelde conditie deze hike lopen. Je hoeft er in ieder geval niet voor te trainen, maar het neemt niet weg dat het wel echt een pittige hike is. Mede door het hoogteverschil kan je last krijgen van hoogteziekte, maar dit geldt niet voor iedereen. Daarnaast draag je ook een zware backpack, mede omdat je veel water mee moet nemen. Ik denk dat vooral doorzettingsvermogen je een eind gaat brengen!

Wat neem je mee?

Gezien de verschillende klimaten is het belangrijk dat je laagjes aan hebt. Aan het begin van de hike is het nog redelijke warm, maar hoe hoger je komt, hoe kouder de lucht aanvoelt. Wanneer de zon begint te zakken, kan de temperatuur wel tot het nulpunt dalen dus kleed je dik genoeg aan!

Je kan ervoor kiezen om je eigen spullen mee te nemen, maar aangezien wij tijdens onze reis niet allemaal dikke truien, broeken en jassen wilde meenemen, hebben wij onze spullen bij de tour operator gehuurd. Erg fijn, want ze hebben alles wat je nodig hebt. Van jassen, handschoenen tot kleinere backpacks, ze hebben een volledige uitrusting.

Andere handige dingen om mee te nemen naast je standaard kleding zijn bijvoorbeeld: Een hoofdlampje, zaklamp, blarenpleisters, zonnebrandcreme, pet, thermokleding, energierepen, goede schoenen, regenpak, toiletspullen, zonnebril, paracetamol, voldoende water, fooi!

Acatenango landschap

Beste tijd om de Acatenango te hiken

De beste tijd om deze klim te maken is tussen november t/m april, want dan is het droge seizoen en is er het minste kans op regen. Maar het blijft altijd een gok, want wij hadden helaas de tweede dag slecht weer waardoor we de top niet hebben kunnen beklimmen. Overigens kan je de hike het gehele jaar maken, maar heb je in de overige maanden meer kans op regen en bewolking. En dat is extra zonde van zo’n mooie hike!

Plan je reis naar Guatemala en Acatenango

Wil je je trip voor Guatemala en de Acatenango hike plannen? Check de tips hieronder:

Vliegtickets: Vind via Skyscanner je vliegtickets naar Guatemala
Vervoer: Om vanuit Guatemala City in Antigua te komen kun je een shuttle busje pakken
Hotels: Antigua is een fijne uitvalsbasis voor je hike, hier kun je logeren bij leuke adresjes zoals Ojala, Selina Antigua of Selah Hotel & Coffee
Tour: Je kan ter plekke een tour boeken of online al een en ander regelen

→ Bekijk hier al onze Guatemala artikelen