Sri Lanka Pidurangala Sigirya

Sigiriya, de beroemde Lion’s Rock in Sri Lanka

Zoek een lijstje op met bezienswaardigheden in Sri Lanka of een top 10 van redenen om naar Sri Lanka te gaan en grote kans dat Sigiriya, dé Lion’s Rock in Sri Lanka, er tussen staat. Dat is overigens niet alleen omdat het zo’n waanzinnig mooi natuurverschijnsel is, er zijn ook andere redenen voor te vinden…

Sigiriya Lion’s Rock

Sigiriya rock leeuwenrots sri lanka

Sigiriya rock sri lanka uitzicht

Sigiriya, een van de acht UNESCO Werelderfgoederen in Sri Lanka

Allereerst is Sigiriya zo speciaal omdat het een van de acht plekken in Sri Lanka is die behoort tot de UNESCO Werelderfgoedlijst. De zeven andere plaatsen die op de lijst pronken zijn Polonnaruwa, Anuradhapura, Galle, de Gouden tempel in Dambulla, Kandy, Sinharaja en de centrale highlands in Sri Lanka.

Sigiriya staat sinds 1982 op de lijst en dit komt onder meer door de ruïnes die nog op Sigiriya zijn te vinden. Ooit stond de hoofdstad van de koning Kassapa namelijk op de top van Sigiriya. Daarvan kun je nu nog trappen zien, oude muren, stenen banken, grachten en verschillende baden. Maar het hoogtepunten zijn natuurlijk de gigantische leeuwenpoten die staan bij de laatste trap naar de top.

Onze gids vertelde ons dat er ooit een leeuwenhoofd boven die gigantische leeuwenpoten moet hebben gehangen. Dat moet een indrukwekkend gezicht zijn geweest en enorm afschrikkend voor vijanden. Ook vertelde onze gids dat er, voordat de koning zich hier vestigde, monniken woonden. De koning vroeg hen te vertrekken naar de nabij gelegen Pidurangala Rock, dus vandaar dat ook dit een tempel is geworden.

Uitzicht vanaf sigiriya sri lanka top sigiriya sri lanka trappen sigiriya rock sri lanka Sigiriya sri lanka lion's rock

Dit mag je niet missen als je naar het complex van Sigiriya gaat

Sigiriya is een redelijk groot complex dat is omgeven door een gracht en stadsmuur. Wanneer je aankomt kun je linea recta naar de top lopen en klimmen, maar neem ook de tijd om af en toe te stoppen en genieten. Vanaf het pad beneden kun je bijvoorbeeld al mooie baden zien, maar ook het uitzicht vanaf het pad richting boven is waanzinnig indrukwekkend. Verder kom je onderweg oude stenen bedden en banken tegen, maar ook rotsen die op zo’n manier tegen elkaar aanleunen dat het net lijkt alsof het op instorten staat.

De Mirror Wall (Spiegelmuur) bij Sigiriya

Ook de Mirror Wall, ofwel de spiegelmuur, is een van die dingen waar je even wat langer naar moet kijken. De muur is gemaakt van steen en zo gepolijst dat het op sommige plekken net een spiegel lijkt. Ook zul je op verschillende plekken (het is even zoeken tussen de wat nieuwere krassen en beschrijvingen jammer genoeg) oude inscripties tegenkomen in de Mirror Wall. Er staat dan vaak beschreven hoe mooi men de muur en Sigiriya in zijn geheel vindt. Wij vonden het wel zonde dat er zoveel in gekrast is, maar nog steeds blijft het bijzonder dat dit stuk muur zo’n 1600 jaar geleden zomaar tegen de rotswand is aangebouwd.

Sigiriya Frescoes

Wanneer je omhoog loopt naar de Leeuwenpoten en de top van Sigiriya kom je via een wenteltrapje ook langs de Sigiriya Frescoes. Helaas mochten we geen foto’s meer maken van deze tekeningen, dus je zal het moeten doen met een beschrijving, maar deze wandschilderingen laten vrouwen van verschillende culturen zien. Het waren veelal voluptueuze vrouwen met mooie rondingen en typische versieringen. Er zijn als het goed is 19 schilderingen te tellen, maar het verhaal gaat dat het er vroeger veel meer waren. Door weer en wind zijn deze helaas verloren gegaan, maar gelukkig zijn er nog een aantal te zien.

Leeuwenpoten

Als je eenmaal wat hoger bent, zul je uiteindelijk uitkomen bij de welbekende leeuwenpoten. Deze zijn echt zo groot als je verwacht en zijn de entree van de laatste trap naar de top. Onwijs mooi om te zien, maar als je staat te genieten moet je wel uitkijken voor de brutale apen en horzels die hier rondvliegen. Het gerucht gaat dat die aapjes zomaar iets van je kunnen pikken en dat de horzels flink kunnen steken. We liegen ook niet als we zeggen dat wij even bij de leeuwenpoten moesten wachten omdat er bovenaan de trap kans was op een horzel aanval. Het grootste deel van de Aziaten dook toen meteen een hutje in dat daar speciaal is neergezet om mensen te beschermen tegen de horzels.

Uitzicht op Sigiriya vanaf Pidurangala

Sri Lanka Pidurangala Sigirya

Wat moet je weten als je de Sigirya rock gaat beklimmen?

De klim naar de top van Sigiriya is niet per se moeilijk, er zijn gewoon wandelpaden en trappen te vinden met armleuningen, maar zwaar kan het wel zijn. Doe dus een paar goede schoenen aan en kies een gunstige tijd om naar boven te gaan zodat het niet te heet en druk is.

Wandel écht helemaal omhoog, via de tuinen en highlights, naar de top

Wanneer je binnenkomt op het terrein van Sigiriya zul je als eerst in de tuinen terecht komen van het complex. Volg vervolgens het rechte pad en begin vervolgens aan je klim naar boven. Neem onderweg voldoende foto’s, want op de terug weg zul je net een andere weg nemen. Richting de top kom je bijvoorbeeld langs de Mirror Wall en de Sigiriya Frescoes maar op de terug weg niet. Oh en hoe snel of hard je ook omhoog wilt, keer je af en toe ook om check even het uitzicht. In de groene jungle kun je namelijk gigantische boeddha beelden spotten en van boven is ook het patroon van het hele complex waanzinnig mooi om te zien.

De beste tijd om Sigiriya te beklimmen?

De beste tijd om naar de top te gaan is toch wel in de ochtend of juist aan het einde van de dag. Zorg in ieder geval dat je niet op het heetst van de dag naar boven moet klimmen. Bovendien heb je ‘s ochtends vroeg mooi licht, maar aan het einde van de dag ook.

Ticketprijzen voor Sigirya

De toegangsprijs voor Sigiriya is ietwat prijzig als je echt aan het budget backpacken bent (dan is de Pidurangala misschien een betere trip om te maken en ook super mooi), maar als je echt een mooie rondreis door Sri Lanka wilt maken en niks van de highlights wilt missen, is het toch wel echt aan te raden om naar Sigiriya te gaan. De prijs voor een kaartje is 30 dollar.

Liever wat minder geld uitgeven? Ga naar Pidurangala Rock: leuker én goedkoper dan Sigiriya!

Horzel aanvallen, wilde honden, apen, claustrofobie en hoogtevrees?!

Ohja nog een paar dingen om rekening mee te houden (al hebben wij er niet écht last van gehad hoor, dus maak je niet al te veel zorgen): De dieren bij Sigiriya! Bij binnenkomst zullen al gauw wat wilde honden om je heen staan, die op zich niks doen behalve misschien wat overenthousiast achter je aanlopen in de hoop wat te eten te krijgen. Ook zijn er her en der wilde apen te spotten als je onderweg naar boven loopt. Wij zagen die brutaal een kraan opendraaien waardoor er een waterballet ontstond dat de bewakers konden opruimen. Maar het bizarst… De kans op horzel aanvallen! Toen wij bij de leeuwenpoten omhoog wilde lopen werd ons aangeraden even te wachten omdat er bovenaan de top veel horzels vlogen. Er wordt hier al voor gewaarschuwd op grote borden bij de ingang en op de route naar boven, maar je verwacht dan niet dat je er echt iets mee te maken krijgt. En tot slot: Bereid je een beetje mentaal voor op de wenteltrap naar de Sigiriya Frescoes als je last van claustrofobie of hoogtevrees hebt, want die kan wat eng overkomen. Vooral als je er in de rij moet staan, wat nog wel eens voorkomt omdat dit een drukbezochte plek is. Toen wij er in juni waren viel het met de drukte gelukkig mee.

Hoeveel tijd heb je nodig voor je trip naar Sigiriya?

Het complex is geopend van 7 uur ‘s ochtends tot 5 uur / half 6 ‘s avonds. De laatste personen mogen om 5 uur nog naar binnen, maar het is beter om wat eerder te gaan. Je hebt namelijk wel zo’n 3 uur nodig om naar boven en naar beneden te lopen, omdat je natuurlijk ook onderweg genoeg tijd nodig hebt om te genieten van het uitzicht of om foto’s te maken. Wij hebben de leeuwenrots aan het eind van de dag bezocht, volgens mij gingen we er rond 2 uur of half 3 heen.

Moet je nog letten op kleding? Of bepaalde dingen meenemen?

In tegenstelling tot veel andere UNESCO plekken in Sri Lanka hoef je bij Sigiriya geen speciale kleding te dragen. Omdat het geen tempel is, hoef je dus niet per se je schouders en knieën te bedekken. Wel is het handig om goede schoenen te dragen en voldoende water mee te nemen. Er zijn wel een paar kraampjes te vinden op het eind (bij ons waren die overigens allemaal dicht) waar je mogelijk iets kunt kopen, maar neem voor de zekerheid zelf genoeg water mee en vergeet natuurlijk je zonnebrandcrème niet! Ohja ook handig om te weten: Er zijn alleen bij de ingang toiletten te vinden!

Hoe kom je bij Sigirya?

Je kan natuurlijk een taxi pakken vanaf je hotel of een reis boeken, zoals wij ook hadden, waarbij je Sigiriya bezoek al is inbegrepen. Maar je kan ook de bus pakken vanaf Dambulla, in iets minder dan een uurtje wordt je dan bij de entree afgezet. Een andere optie is om een fiets te huren als het hotel of guesthouse waar je slaapt heel erg in de buurt ligt, kun je ook gelijk een mooi fietstochtje maken!

Meer weten over backpacken in Sri Lanka? Check deze backpackroute

backpack route sri lanka boek backpack bestemmingen

Bekijk het boek Backpack Bestemmingen op Bol.com

Kijk ook deze travel vlog over Sri Lanka:

Benieuwd naar onze hele rondreis in Sri Lanka? We maakte onderstaande filmpje: