mount rushmore bezoeken

Mount Rushmore bezoeken en Badlands NP zien tijdens je Amerika roadtrip

Onze roadtrip in West-Amerika start eigenlijk meer in het midden van het land dan in het westen. We landen namelijk in Minneapolis omdat we daar een camper gaan ophalen via een camper-wegbreng-actie. Ons eindpunt? Los Angeles. Maar daar rijden we niet rechtstreeks naartoe. We rijden via Badlands NP en nadat we Mount Rushmore bezoeken, willen we ook nog met de camper naar Yellowstone Park. We hopen dat de toegangswegen naar het park sneeuwvrij zijn. De oostelijke ingang van het park – 80 km na de stad Cody – gaat op z’n vroegst op 4 mei open. Maar dat kan soms tegenvallen als er toch veel sneeuw valt. Een spannend tripje, maar wel een die de moeite waard is en dat Badlands NP en het bezoeken van Mount Rushmore ook op jouw Amerika-planning moeten zie je hieronder:

Met een giga camper een roadtrip maken in Amerika

In een Winnebago-camper van meer dan 4 ton en bijna 8 meter lang gaan we de weg op. Het manoeuvreren met de auto is een uitdaging. Vooral de bochten ruim nemen; de hoogte in het vizier hebben en afstand houden. Als je dat doet, dan komt het wel goed. In Nederland zou je voor een auto van dit formaat een groot rijbewijs moeten hebben, maar in de USA mag je er mee de weg op. Daar doen ze niet moeilijk over. Het rijbewijs BE is voldoende en naar een Internationaal Rijbewijs van de ANWB vraagt het verhuurbedrijf niet. We voelen ons vrij om met de camper te overnachten waar we dat willen. Campings zijn niet per se leuker dan truckstops of parkeerplaatsen in winkelgebieden. Websites wijzen je de weg naar de meest bekende vrije kampeerplaatsen.

Van Minnesota naar de Indianen en Badlands NP

De route van Minnesota naar Yellowstone leidt langs Indian Reservations en brengt je van de Grasslands naar de Badlands. Chamberlain, een vriendelijk stadje aan de Missouri, kent met het Akta Lakota Museum een bruisend centrum en monument voor de soms al te tragische geschiedenis van de Lakota indianen. Na Chamberlain beland je op de eindeloze prairie van South Dakota tot de eentonigheid van het landschap wordt doorbroken door de Badlands. Een ontoegankelijke barrière voor de kolonisten die destijds met huifkarren naar het westen trokken. De rotsen in dit bergachtige maanlandschap lijken steeds andere kleuren aan te nemen. Het is zeker de moeite waard om hier een paar dagen op de camping door te brengen. Net zoals in alle US Nationale Parken reserveer je het best van te voren.

Akta Lakota Museum

Badlands np Akta Lakota Museum Badlands np Akta Lakota Museum

badlands np akta lakota museum badlands np zonsondergang

Wat te doen in Badlands NP?

1. Volg de rondweg – Badlands Loop Road – door het park. Parkeer, loop de bergen in en geniet van fantastische vergezichten. Spot de arenden die cirkelen rond de bergtoppen, ontmoet schichtige stokstaartjes en kom oog in oog te staan met herten en bisons.

2. Volg trails in Badlands NP. Er zijn korte rolstoeltoegankelijke trais langs bijzondere vindplaatsen van fossielen, maar ook kilometerslange tracks uitgezet.

3. Ga wild kamperen of reserveer een plek op de camping in Badlands NP.

4. Bezoek het zuidelijk van de Badlands gelegen bij Wounded Knee monument bij het Pine Ridge Indian Reservation.

5. Rijd in een uur naar Mount Rushmore vanaf Badlands NP.

Badlands NP

Badlands NP bergen Badlands NP bergen Badlands NP bergen

Mount Rushmore bezoeken

In de berg zijn 18 meter hoge beelden gehouwen van de Amerikaanse presidenten Washington, Roosevelt, Jefferson en Lincoln. In 1941, na 14 jaar, was het project, waaraan soms meer dan drie honderd mensen tegelijkertijd werkten, voltooid. Jaarlijks trekt dit Nationale Monument bijna 3 miljoen bezoekers. Over een brede promenade lopen we onder wapperende vlaggen naar de voet van de berg. We volgen de Presidential Trail en daarna bekijken we een film in het nabijgelegen museum over de totstandkoming van het monument. Als reactie op dit Nationale Monument werken de Indianen tot op de dag van vandaag aan een in een berg uitgehouwen beeld van de op een paard gezeten chief Crazy Horse. Een beeld dat 195 meter breed en 172 meter hoog moet worden. Het grootste beeld van de wereld. Verder kun je in de omgeving van Mount Rushmore een restaurant pakken in het toeristische Keystone, op zoek gaan naar een kudde van 1600 Bizons; een goudmijn bezoeken of een ritje met een stoomtrein door de bergen maken. Wij rijden via Buffalo over de Big Horn Mountains richting Yellowstone. In  het Big Horn National Forest ligt begin mei een soms meters dikke laag sneeuw. Prachtige vergezichten domineren het landschap.

Mount Rushmore president names

Ken jij de vier volledige president names van Mount Rushmore? De vier presidenten die je ziet zijn:

  • George Washington
  • Thomas Jefferson
  • Theodore Roosevelt
  • Abraham Lincoln
Mount Rushmore

mount rushmore bezoeken mount rushmore bezoeken mount rushmore bezoeken mount rushmore bezoeken mount rushmore bezoeken

Via Cody naar Yellowstone Park

Ook het stadje Cody kun je vervolgens aan je planning toevoegen. Cody dankt zijn naam aan William Cody, beter bekend als de artiest Buffalo Bill. Hij trok in 1897 met zijn wild-west show door Europa. Trad in Londen op voor koningin Victoria en stond met zijn circus op de wereldtentoonstelling van 1899 in Parijs. Voordat je doortrekt naar het 80 km verderop gelegen Yellowstone Park bezoek je het Buffalo Bill Center of the West dat een mooi beeld schetst van het leven in de Midwest van de USA aan het eind van de 19de eeuw en in het bijzonder van mister Cody himself. Hij had tientallen indianen in dienst; richtte een lokale krant op en was initiatiefnemer van de bouw van de stuwdam die je tegenkomt op de weg van Cody naar Yellowstone Park. Mocht je wat later op de dag in Cody aankomen dan doe je er goed aan om in dit wonderlijke stadje de nacht door te brengen en de volgende dag vroeg Yellowstone Park in de gaan naar de ruim 200 km verderop in het park gelegen camping bij Madison. Een van de weinige campings die in het voorseizoen geopend is. Vooraf reserveren is verstandig in zowel het voor- als in het naseizoen.

Buffalo Bill

Buffalo bill

→ Bekijk hier al onze artikelen over Noord-Amerika