yellowstone national park bezienswaardigheden

Wat te doen in Yellowstone? En hoe plan je het best je rondreis? Check de tips!

Geysers, borrelende modderpoelen, hete bronnen en dampende prachtig kleurende zwavelplassen. In Yellowstone National Park kolkt het magma vlak onder de aardkorst. Overal in het park stijgt stoom uit de aarde omhoog. Deze epische plek verdiend een plekje bovenaan je bucketlist. Grizzlyberen, zwarte beren, wolven, bisons, elanden, herten, vossen en coyotes dwalen over de vlaktes en door eindeloze bossen. De tracks die je in het park kunt volgen beslaan 1600 km. De afstand tussen de noordelijke en de zuidelijke ingang van het park is meer dan 150 km. Immens. Bergen reiken tot 3500 meter hoogte. En in het hart van het park ligt een uitgestrekt meer: Yellowstone Lake. Er is zoveel te zien. Het park is zo groot. Hoe organiseer jij jouw rondreis door Yellowstone Park? Lees onze tips en ontdek precies wat er te doen is in Yellowstone en hoe je het beste een rondreis organiseert.

yellowstone national park bezienswaardigheden yellowstone national park bison op de weg yellowstone national park camper rondreis yellowstone national park zonsondergang rondreis yellowstone rondreis

Met deze 10 tips organiseer je jouw rondreis in Yellowstone National Park

Om het park te bezoeken heb je een huurauto nodig. Er zijn vijf toegangswegen naar het park. Hoe je jouw trip het beste plant is een beetje afhankelijk van de toegangsweg die je kiest en het tijdstip waarop je bij het park aankomt. Vrij kamperen in het park is niet toegestaan, maar in het park vind je hotels en ruime campings waarvan die in Madison het meest centraal ligt. Is er geen plek om te overnachten? Dan moet je het park uit. Hieronder vind je nog meer tips waar je op moet letten als je een rondreis maakt in Yellowstone:

1. Plan je reis zorgvuldig. Ga je in de zomer dan is het verstandig om je hotel of kampeerplek minstens een half jaar of nog langer van te voren te reserveren. Alles loopt zomers vol. Zijn de campings vol dan moet je buiten het park, misschien wel meer dan 100 km verderop, een plek zoeken. Alleen de camping bij Mammoth is het hele jaar open.

2. Reserveer een plek op de centraal in het park gelegen moderne camping in Madison. Campings zijn hier met een prijs van circa $20 per nacht goedkoop en erg gewild. Boek je een nacht te veel dan speelt dat financieel amper mee.

3. Buiten het hoogseizoen is de periode van medio mei tot medio juni en daarnaast zijn de maanden september en oktober ideaal om het park te bezoeken. Alle toegangswegen tot en alle campings in het park zijn dan open. De kans is groot dat je kunt hoppen van de ene naar de andere camping.

4. Als je zonder reservering s’avonds na 9 uur bij een camping aankomt dan is de camping gesloten. Zelfs als er vrije plaatsen zijn wordt je niet toegelaten. Met jouw reservering word je wel toegelaten. Er ligt dan s’avonds laat een envelop klaar voor je.

5. Vanaf een moment in november tot een moment in mei zijn de de oostelijke, westelijke en zuidelijke toegangswegen tot het park gesloten. Let op. Sta je voor een gesloten toegangshek dan moet je misschien wel 500 km omrijden.

6. De noordelijke toegangswegen bij Silver Gate en Gardener zijn het gehele jaar open.

7. In het park zijn meerdere benzinepompen. Maar het is wel verstandig om met een volle tank het park in te gaan.

8. Sla voldoende proviand in voor je verblijf in het park. Er zijn bijna geen winkels in het park en wat er te koop is is stervensduur.

9. Ga in de zomer vroeg en later op de dag op pad. Zeker wanneer je in een RV rijd. Parkeerplaatsen bij de top sites lopen zomers snel vol, dus hoe vroeger je aankomt hoe groter de kans is dat er een plekje is voor jouw RV.

10. Houd afstand van beren, bisons en wolven. Het zijn wilde dieren die gevaarlijk kunnen zijn.

5 x wat te doen in Yellowstone National Park

Er zijn uiteraard een paar plekken die je echt niet mag missen in dit gebied. Benieuwd wat te doen in Yellowstone? Hieronder vind je 5 must do’s!

Het Upper Geyser Basin ligt op een actieve vulkaan. In dit bassin vindt je de grootste actieve geyser van het park: Old Faithful. In de directe omgeving vind je de meeste geysers van de wereld. De uitbarstingen van Old Faithful en andere geysers – Anemone, Beehive, Plume en the Lion Group –  worden dagelijks door de rangers voorspeld.  Door en rond het bassin lopen trails en fietspaden naar onder andere Biscuit Basin en Black Sand Basin. Het Upper Geyser Basin ligt centraal in het park. In de directe omgeving vind je hotels. De dichtstbijzijnde camping is in Madison, op 26 km afstand.

Wat te doen in yellowstone Wat te doen in yellowstone Wat te doen in yellowstone

Het Norris Geyser Basin ligt op drie breuklijnen van een actieve vulkaan. Hier verschijnen elk jaar nieuwe geysers en kokende zure bronnen waarin onderaardse gesteenten oplossen. In de hete bronnen geven hitte minnende micro-organismen hun stereotiepe kleuren aan het water. Het Porcelain Basin is breekbaar lichtblauw. De Ledge Geyser knalgeel. En het water dat vloeit uit de Pinwheel Geyser is smaragd groen. Tusssen de geysers scharrelen bisons hun kostje op. De dieren profiteren s’winters van de thermische warmte. Door dit maanlandschap lopen trails van enkele kilometers lang naar o.a. het Back Basin. Norris ligt 23 km noordelijk van Madison. Vlakbij vind je een camping maar die is niet het hele jaar open.

Wat te doen in yellowstone national park rondreis Wat te doen in yellowstone national park rondreis

De Mammoth Hot Springs liggen op 5 km van de noordelijke ingang van het park bij de plaats Gardiner. De 73 graden hete bronnen zijn rijk aan kalk dat kristalliseert waar het water over de afzetting rond de bron wegvloeit. Zo bouwen zich lagen travertijn op. Micro organismen geven kleur aan het wegstromende water. De loop van het water en de hoeveelheid uit de grond opborrelend water verandert continu. Via trappen bereik je de hoogstgelegen bronnen. Of je rijdt met de auto omhoog om de rolstoeltoegankelijke uitkijkpunten te bereiken. Vanaf Mammoth is het 56 km naar Madison. Er zijn hotels in de directe omgeving. In het nabijgelegen Gardiner kun je – buiten het park – kamperen.

wat te doen in yellowstone Mammoth Hot Springs wat te doen in yellowstone Mammoth Hot Springs wat te doen in yellowstone Mammoth Hot Springs wat te doen in yellowstone Mammoth Hot Springs

De Mud Volcano’s zijn de zuurste en woeligste geysers van Yellowstone. Het zuur lost er de rotsen en de grond op. De aarde stoomt, slist, rommelt, boert en bubbelt. Gevaarlijke geuren wasemen om je heen. De hellingen van de heuvels zijn bezaaid met in stoomwolken afgestorven bomen. In het smaragdgroene Sour Lake kan je huid oplossen in het water. En het water van de Sulper Caldron is zuurder dan accuzuur. Hier moet je niet zijn voor een beauty treatment. Dit bizarre afgelegen landschap ligt op zo’n 50 km van de oostelijke ingang en op 60 km van Madison. Door het basin loopt een trail. Liever blijf je uit de buurt van de bisons en verlaat je het pad niet. Je zou zomaar kunnen verdwijnen en oplossen in een sinkhole.

Wat te doen in yellowstone mud Wat te doen in yellowstone sour lake Wat te doen in yellowstone bisons Wat te doen in yellowstone zonsondergang

In het Lower Geyser Basin vind je de Fountain Paint Pot waarin afhankelijk van het seizoen een massa klei in accuzuur wordt gekookt tot kaoliniet. Een veelvuldig door de indianen gebruikte verfstof. In het bassin komen voortdurend geysers tot ontwikkeling. Laat je beregenen door deze vriendelijke geysers, verdwijn in stoomwolken en zoek de regenboog om het plaatje compleet te maken. Een paar km verderop bij Fire Lake Drive is de Great Fountain Geyser. Om een uitbarsting te spotten moet je echt geduld hebben. Als de geyser langzaam gevuld raakt met water en overloopt kan het wel bijna twee uur duren voordat een eruptie tot ontwikkeling komt. Neem de tijd. Je zult niet de enige zijn die wacht. Het Lower Geyser Basin ligt op ongeveer 10 km van de camping in Madison.

yellowstone national park geisers bezienswaardigheden yellowstone-national-park-bison-groep-rondreis. yellowstone national park waterval

Wat je nog meer wilt weten over Yellowsone National Park

  • In het park heb je geen bereik met je mobiele telefoon.
  • Je kunt een speciale spray huren om beren op afstand te houden.
  • Het helpt ook om veel herrie te maken daar houden beren niet van: Neem belletjes en een ratel mee als je trails gaat lopen.
  • De National Park Service is altijd op zoek naar vrijwilligers. Er werken ook Europeanen in het Yellowstone Park.
  • Met de kano kun je eindeloze tochten maken op Yellowstone Lake. Informeer wel bij de ranger welke permits nodig zijn om met een boot te varen en welke permits nodig zijn om in het wild te kamperen.

→ Bekijk hier al onze artikelen over Noord-Amerika