Bezienswaardigheden havana fietsen_in_havana_plaza_vieja

Fietsen in Havana: Ontdek de bezienswaardigheden én het Cubaanse leven

Havana: een stad die bekend is in de hele wereld. Op lange na niet te vergelijken met wereldsteden zoals New York, Barcelona of Bangkok… Maar toch is het een plek die we allemaal kennen, al is het grootste deel van de reizigers er nog nooit geweest, gaan weinig mensen nog backpacken in Cuba óf heeft zich er nog nooit echt in verdiept. Een doodzonde, want wát een geschiedenis en toffe bezienswaardigheden heeft deze plek!

Een stapje terug in de tijd, van welvaart naar ieder voor zich

Havana kenmerkt zich voornamelijk door prachtige pastelkleurige en mooie gebouwen. Sommige nog imponerender dan de ander. Met ervoor natuurlijk zo’n fotogenieke oldtimer. En dat er zoveel schitterende bouwwerken zijn is eigenlijk niet heel gek, als je je bedenkt dat de stad een heel welvarende periode heeft gehad. Ooit was Cuba dé plek waar Amerikanen dure vakanties doorbrachten, geld verdienden, gokten, sigaren rookten en rum dronken. Met Havana als centrale plek. Die laatste twee dingen gebeuren nog steeds, maar de eerste punten zijn verleden tijd sinds Castro duizenden bedrijven nationaliseerde. Vanaf dat moment is Havana stil blijven staan en dat is het Havana wat je tegenwoordig bezoekt als je afreist naar het mooie Cuba. Het is nog steeds een stad met bijzondere bezienswaardigheden, maar ook een stad die rafelt en soms rauw aanvoelt, omdat er simpelweg weinig is gebeurd en gedaan de afgelopen jaren.

fietsen in havana bezienswaardigheden bezienswaardigheden havana fietsen tour centrumfietsen in havana bezienswaardigheden begraafplaats

Fietsen door Havana, de ideale manier om bezienswaardigheden én het Cubaanse leven te zien

Met een geschiedenis als die van Havana is er niet alleen veel te zien, maar nog veel meer te horen. Van wie? De lokalen! Struinend langs de barokke en neoklassieke gebouwen in Havana Vieja, het oude centrum, laat je al voor een deel kennismaken met haar verhaal. Maar wil je nog meer de diepte in gaan, dan doe je er goed aan om een fietstour met een lokale gids te volgen. Met je gids ga je dan op pad, heerlijk fietsend, en omdat zo iemand je zoveel meer kan vertellen dan een reisgids of blog kan ik je zo’n tour echt onwijs aanraden!

Fietsen langs de bekendste Havana bezienswaardigheden én geheime plekjes

Wij gingen op pad met Elli, een twenty-something, en een typisch Cubaans meisje. Zij nam ons 4 uur lang op sleeptouw langs allerlei uithoeken van Havana. Dat klinkt misschien lang, maar ik heb geen minuut op de klok gekeken omdat ik wilde weten hoe lang we nog moesten. Op prima fietsen begonnen we onze tocht en zij startte al snel met haar verhaal met de ‘basiskennis’ over Havana, eigenlijk het verhaal wat ik je net heel kort heb uitgelegd. Om Havana en haar mensen te kunnen begrijpen, moet je namelijk wel deze basis weten. Dan ga je de stad nog meer waarderen! Nadat we helemaal op de hoogte waren, liet ze ons een aantal bijzondere plekken zien die op korte afstand van elkaar af lagen. En grappig genoeg zaten daar een paar dingen tussen die ik echt nooit had verwacht: Wist je bijvoorbeeld dat Havana gewoon een groot bos heeft?

Met een gids zie je meer dan alleen bekende bezienswaardigheden

Tijdens de Highlight Tour van Bajabikes ga je, surprise surprise, met de fiets langs alle highlights en bezienswaardigheden van de stad en die bevinden zich natuurlijk ook buiten het oude centrum. Denk aan een prachtige begraafplaats, de must-see Plaza de la Revolucion, Plaza Vieja en het fort aan het puntje van de stad. Maar wat ik wellicht nog veel interessanter vond, was het kijkje in het Cubaanse leven en het persoonlijke verhaal van Elli. We maakten een aantal stops in willekeurige straten en wijken, simpelweg om te horen en met eigen ogen te zien hoe het leven van een Cubaan is. En dat is niet makkelijk, dat kan ik je helaas vertellen. Wel zijn de mensen allemaal onwijs lief, gastvrij en willen ze alles met je delen. Daar krijg je echt een warm hart van!

Bezienswaardigheden havana fietsen_in_havana_plaza_vieja fietsen havana tour gids cuba

havana bezienswaardigheden plaza revolucion

Havana bezienswaardigheden die je sowieso gaat en wilt zien

 • Vedado: Dit is het centrale zakendistrict van de stad
 • El Bosque: Het bos waarvan bijna niemand weet dat het dichtbij Havana ligt
 • Cemetery of Columbus: Grote begraafplaats in de wijk Vedado in Havana
 • Revolution Square: Het grote plein waar je stalen constructies kunt zien van de gezichten van Che Guevara en de quote “Hasta la Victoria Siempre” en Camilo Cienfuegos met de quote “Vas bien, Fidel”
 • Plaza Vieja Plaza San Francisco de Asís: Een van de pleinen in het oude Havana (Habana Vieja)
 • Colonial Castles: In Havana zijn verschillende kastelen te vinden die zeker de moeite waar zijn
 • Malecón: De plek waar vooral ‘s avonds (omdat het dan een stuk koeler is) locals relaxen

Grote kans dat je er ook langs fietst maar waar je ook zeker even aandacht aan moet geven, dat zijn ook deze bezienswaardigheden:

 • El Capitolio: Een van de meest imponerende gebouwen in de stad, dit was tot de Cubaanse Revolutie de zetel van de Cubaanse regering
 • Museo de la Revolución: Voorheen een paleis, nu een prachtig museum
 • Oldtimers: Je komt ze op mega veel plekken tegen, heerlijk gekleurde oude auto’s die je even mee terug in de tijd nemen
 • Bodeguita del medio: Een van de bekendste cafeetjes van de stad en een bezienswaardigheid op zich
 • Havana Vieja: Eigenlijk is deze hele wijk en alle straatjes die erin te vinden zijn te mooi!

bezienswaardigheden havana fietsen bezienswaardigheden havana bos fietsen in havana bezienswaardigheden plaza revolucion havana cuba bezienswaardigheden wijk

Fietsend door Havana leer je de stad pas echt kennen

Rond 12 uur zet Elli ons weer af bij het beginpunt, maar ik had ook nog wel de rest van de stad met haar willen ontdekken. Zoveel vragen, zoveel nieuwsgierigheid, zoveel te zien. Kortom: een fietstour door Havana is echt een toevoeging op je reis wat mij betreft! Ook een fietstour doen? Boeken kan gemakkelijk online, zo gepiept. En gezien mijn andere fietstours die ik via Bajabikes heb gedaan, in bijvoorbeeld Sevilla en Los Angeles, weet ik zeker dat je in goede handen bij ze bent!

Wil je ook naar Havana?

Je kunt heel makkelijk vliegtickets boeken vanuit Nederland naar Havana, er zijn directe vluchten, kijk bijvoorbeeld eens bij Skyscanner. Je kan soms al retour vliegen voor ongeveer 500,- euro! Vervolgens kun je ter plekke je vervoer regelen (in de Lonely Planet van Cuba kun je ook lezen hoe je makkelijk bussen boekt als toerist) of er voor kiezen om met een huurauto rond te reizen. Hotels kun je vooraf boeken (al zijn er niet mega veel in Cuba) of juist ter plekke een casa particular zoeken als accommodatie (wat een casa particular is en hoe je dat regelt, lees je hier). Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alles in een keer te regelen, bij TUI vind je bijvoorbeeld mooie Cuba reizen.

→ Bekijk hier al onze artikelen over Cuba