Wat te doen in Cuba

Wat te doen op Cuba? Wij geven je 10 tips voor je vakantie!

Het land van Havana, het land van de Castro’s, het land waar communisme nog centraal staat maar ook het land van de vele oldtimers, de salsa en luxe sigaren. Cuba is een bijzonder land, een land waar van alles te doen is maar ook een land dat nog volop in verandering is. Op dit moment een rondreis maken door Cuba zal dan ook niet te vergelijken zijn met reis door Cuba van 5 jaar geleden of juist met een reis die in 2020 gemaakt zal worden naar dit Midden Amerikaanse land. Ondanks alle mogelijke veranderingen, willen we je een aantal reistips geven voor wat je kunt doen in Cuba. Want sommige dingen veranderen hopelijk nooit! Benieuwd wat te doen in Cuba? Check hieronder de 10 niet te missen tips!

10 reistips om te doen in Cuba:

Wat te doen in Cuba

10. Rijden in een oldtimer door de straten van Santiago de Cuba

De oldtimers van Cuba kunnen niet ontbreken in dit lijstje met must do’s voor Cuba. De oude auto’s in blauw, rode of andere felle kleuren rijden overal rond en veel van de auto’s zijn een taxi. Als je in Cuba bent moet je dan ook zeker een keer een ritje maken in zo’n waanzinnig voertuig, maar vergeet ze ook niet op de foto te zetten want deze auto’s in de koloniale straten van Cuba zorgen voor de mooiste plaatjes.

9. Zwemmen in die fel blauwe zee bij Varadero

Oke, de kust is inderdaad gevuld met resorts waar je meestal all inclusive in verblijft. Een groot contrast met de rest van Cuba. Maar wat is de zee mooi bij Varadero. Zwemmen in deze zee is verblindend en heerlijk tegelijk, een echte aanrader om naartoe te gaan als je aan de hitte van Havana wilt ontsnappen. Vanaf Havana ben je namelijk in een paar uur in Varadero.

backpacken cuba varadero

8. Salsa dansen op de trappen van Trinidad

Je kan niet in Trinidad zijn geweest zonder salsa te hebben gedanst op de trappen bij het centrale plein. ‘s Avonds loopt de hele stad uit naar deze dansplek, waar een band muziek maakt en iedereen zijn of haar salsa kunsten laten zien. Kan je nog niet zo goed dansen? Neem dan eerst ‘s middags een lesje bij je Casa Particulares thuis of bij een dansschool. Een echte aanrader!

7. Sigaren roken in de straten van Havana of middenin de natuur van Viñales

Sigaren: Het bruine goud van Cuba. In de straten van Havana Vieja kom je meer sigarenwinkels tegen dan terrasjes maar ook middenin de ongerepte natuur van Viñales zijn sigarenfabrieken aanwezig. In Cuba moet je dan ook zeker een keer een sigaar roken en een paar Romeo y julieta’s of Cohiba’s kopen om mee naar huis te nemen. Veel sigarenmerken komen namelijk uit dit Midden Amerikaanse land en zijn daardoor ook voordeliger geprijsd dan thuis. Wil je een keer zelf een sigaar maken? Dan is het leuk om naar Viñales te gaan, hier vind je namelijk echte sigarenboeren en tabaksplantages.

wat te doen in cuba sigaren

6. Bewonder de traditioneel geklede Cubaanse vrouwen

Soms zijn ze al meerdere lentes jong en genieten ze in de schaduw van een zelf gerolde sigaar, andere keren zijn ze jong en nog kleurrijker aangekleed dan anders. Overal in Cuba kom je traditioneel geklede vrouwen tegen in hun grote jurken en met bloemen of haarbanden in hun donkere haren. Bewonder ze vanaf een afstandje of vraag of je voor een aantal Cuban Pesos of CUC op de foto mag.

5. Havana club drinken tijdens het optreden van een Cubaanse band

Lopend door Cuba hoor je vanuit heel wat straten muziek komen. Cuba ademt muziek en op veel plekken zul je dan ook een live band tegen komen die muziek spelen a la Bueno Vista Social Club. Schuif aan of vindt een salsa partner en drink je dorst weg met een Havana club. Deze rum is typisch Cubaans en lekker te mixen met een glas cola of verse lime en sinaasappel juice.

wat te doen in cuba vakantie

4. Wandelen (of fietsen) langs koloniale huizen

Of je nu in Havana bent, Trinidad of in Santiago de Cuba. Overal in Cuba vind je de mooiste, maar helaas vaak ook vervallen, koloniale huizen. De een nog kleurrijker dan de ander, maar vaak altijd in mooie kleuren geverfd. Maak dus in elke stad waar je komt een wandeling of geniet van de koloniale invloeden vanuit een oldtimer of cocotaxi. Ook leuk: Een fietstour door Havana maken via organisaties als Bajabikes. Je kan via hen al vanuit Nederland een fietstocht boeken!

3. Chocolade eten in Baracoa

In het uiterste puntje in het ootsen van Cuba vind je het stadje Baracoa. Je kan hier niet alleen mooie wandelingen maken of naar het strand, Baracoa staat namelijk ook bekend om haar chocolade en cacao. Kijk daarom ook niet verbaasd op als je in de casa particulares waar je slaapt bij het ontbijt, lunch én avondeten een glaasje chocolademelk krijgt. Bezoek verder het chocolademuseum van Baracoa en eet daar bijvoorbeeld een chocolade ijsje!

cuba vakantie tips

2. Fietsen in een fietstaxi

Wil je een taxi in Cuba? Neem dan de fietstaxi! Je rijd iets langzamer maar daardoor kun je alles juist goed bekijken en als je geluk hebt… mag je zelf misschien ook nog even je Nederlandse fietsvaardigheden gebruiken tijdens een wedstrijdje met een andere fietstaxi. Zit je liever zelf achter het stuur? Maak dan een fietstour door Havana via Bajabikes

1. Carnaval vieren in Cuba

Het carnaval in Cuba wordt in de zomermaand juli gevierd. Met name in Santiago de Cuba leeft de hele stad op. Het is even rijden vanaf Havana, maar het is het uiteindelijk meer dan waard! ‘s Avonds kun je op straat volop eten of dansen en ‘s middags zijn er optochten waar iedereen groots en kleurrijk verkleed gaat.

Wat te doen in Cuba carnaval santiago de cuba

Na dit artikel over wat te doen in Cuba enthousiast geworden?

Gelijk zin gekregen om ook een keer naar Cuba te gaan? Zo plan je je reis:

Een reis naar Cuba plannen?

Zin om naar Cuba te gaan na deze top 10? Je kan natuurlijk zelf vliegtickets naar Cuba boeken en ter plekke of vooraf slaapplekken regelen zoals casa particulares. Maar je kunt ook bij reisorganisaties een complete rondreis boeken.

Wat zou jij willen doen in Cuba?

En welke must do is jouw favoriet? Of heb jij andere reistips om te doen in Cuba? Laat het hieronder weten in de comments, wij zijn benieuwd!

→ Bekijk hier al onze artikelen over Cuba