Waterval in Cuba dichtbij Trinidad

Naar Trinidad? Zorg dat je Topes de Collantes niet mist!

Trinidad is een prachtig koloniaal stadje en mag tijdens je rondreis in Cuba absoluut niet ontbreken. Dit stadje heeft enorm veel te bieden, maar is qua oppervlakte eigenlijk niet heel groot. Nadat we Trinidad zelf hadden verkend, hadden we veel tijd over en gingen we op zoek naar een nieuwe activiteit of bezienswaardigheid dichtbij bij het stadje. De meeste mensen gingen naar het strand nabij Trinidad, maar wij waren naar iets actievers op zoek (we wonen op Curacao dus we proberen op vakantie het strand te vermijden). In het reisbureautje dichtbij onze casa werd de Vegas Grande Waterfall aangeraden, je vindt deze waterval in het natuurpark Topes de Collantes. Na het zien van wat foto’s waren we meteen verkocht! De volgende ochtend begon onze tour (je kunt deze ter plekke boeken of in Nederland deze excursie boeken via Riksja Travel).

Vegas Grande

topes de collantes Waterval in Cuba dichtbij Trinidad

waterval trinidad Vegas Grande Waterfall in Topes de Collantes cuba

waterval trinidad Vegas Grande Waterfall cuba

Op pad met een lokale gids in Topes de Collantes

Met de taxi werden we samen met nog een andere vrouw die de tour had geboekt naar het begin van de looproute gebracht hoger in de jungle in het natuurgebied Topes de Collantes. Daar ontmoetten we onze lokale gids. Nu is ons Spaans niet heel goed, maar gelukkig zijn Engels wel. Hij kon enorm veel (en leuk) vertellen over de jungle. Dat deed hij met zichtbare passie wat de trip nog leuker maakte. Onze gids woont nabij de jungle en kent de route naar de waterval op z’n duimpje. Hij heeft zelfs zijn eigen pad gemaakt, weg van de reguliere en toeristische route. Daar houden wij wel van, dus dat begon al goed! Met z’n vieren liepen we op smalle paden langs koffieplanten op weg naar de waterval en terwijl we ondertussen verschillende kleurrijke vogels konden spotten.

Vogels

Vegas Grande Waterfall Trinidad

Adembenemend uitzicht en frisse duik in Vegas Grande

Na een uur kwamen we aan bij het pad wat naar de waterval beneden leidde. Onderweg kwamen we een klein groepje tegen die weer terug naar boven gingen, waarna het duidelijk was dat ons een behoorlijk klim te wachten stond op de terugweg. Extra leuk: tijdens onze wandeling naar beneden kwamen we een lokale boer tegen met een hond die op zoek was naar een groep varkens die waren ontsnapt. Wij kwamen deze varkens verder op het pad tegen, (nog) genietend van hun vrijheid.

Eenmaal beneden aangekomen was de prachtige waterval direct zicht- en hoorbaar. Na een tijd lopen in de jungle wilde we niets liever dan een heerlijke duik nemen en genieten van het uitzicht. Dat is dan ook precies wat we hebben gedaan! Onder het genot van een mango die onze gids had gevonden. Dit was de grootste en lekkerste mango die we hebben gegeten, maar wellicht hielp ons uitzicht hier ook wel bij!

De terugweg omhoog was iets zwaarder dan verwacht. Het pad (lees: trap) omhoog was zwaar en door de warmte nog moeilijker, maar het was alles meer dan waard! Zolang je fysiek niks mankeert en een beetje een conditie hebt, is deze tocht zeker te doen. Zorg wel dat je goede wandelschoenen draagt en genoeg water bij je hebt. Weer boven aangekomen namen we afscheid van onze gids en hebben we geluncht bij een nabij gelegen restaurant. Een typisch Cubaanse maaltijd, wat erg goed smaakte: rijst, kip, groente en bonen. Ook zijn we gestopt bij een prachtig viewpoint met adembenemende uitzicht over de jungle. Mooi fotomomentje dus!

Viewpoint

Vegas Grande Waterfall Trinidad Topes de Collantes Topes de Collantes viewpoint Vegas Grande Waterfall Trinidad cuba

Deze tour naar Topes de Collantes ook doen als je in Trinidad bent?

Deze trip is zeker aan te raden als je een paar dagen in Trinidad verblijft. We hebben de tour in de ochtend gedaan en hebben in de middag nog door het prachtig karakteristieke stadje gelopen. Door de jungle in de ochtend en in de middag dwalen in een koloniaal stadje. Wat wil je nog meer?! Je kunt de tour ter plekke boeken, maar je kunt ook een Trinidad bouwsteen boeken via Riksja Travel en dan de Topes de Collantes excursie toevoegen.

→ Bekijk hier al onze artikelen over Cuba