De mooiste plekken van Cuba

De 6 mooiste plekken van Cuba

Het land van Che Guevara, sigaren en rum stond heel lang op nummer één in het lijstje van landen die ik wilde bezoeken. De oldtimers en kleurrijke koloniale gebouwen spreken enorm tot de verbeelding en ik was dan ook heel gelukkig toen ik eindelijk landde in Varadero en dit prachtige land kon ontdekken. In dit artikel neem ik je mee langs de zes mooiste plekken van Cuba!

Check hier meteen vliegtickets naar Cuba
→ In Cuba kan een huurauto super fijn zijn, die huur je goed bij Sunny Cars

1. Varadero

Varadero staat bekend om zijn mooie stranden. Denk hagelwitte stranden, azuurblauw water en af en toe een dolfijn. Dit is dus de ideale plaats om te relaxen op het strand. Aangezien ik hier was net net na aankomst en ook weer vanaf terug naar huis zou vliegen, heb ik het relaxen op het strand tot de laatste bewaard.

Lees hier alles over Varadero

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door RentalHo (@rentalho.cuba)

2. Havana

Ik popelde om vooral Havana te zien en had daar ook een eerste accommodatie geboekt, dus nam ik na aankomst meteen een taxi van de luchthaven naar Havana. Havana is niet alleen de levendige hoofdstad van Cuba maar ook de hoofdstad van de rum! Na een wandeling langs het capitool en door de straatjes van Havana Vieja, het oude stadscentrum, vol met fantastische koloniale architectuur, bezocht ik het Havana Club rummuseum. Hier krijg je uitleg over het proces van rum maken van begin tot eind en kun je na de rondleiding rum proeven in de bar. Ook is er een winkeltje waar je alle soorten Havana Club kunt kopen, ook enkele exclusieve flessen.

Hierna ging ik richting La Bodeguita del Medio, de bekendste bar van Cuba. De schrijver Ernest Hemingway kwam er en de beste mojito’s zouden hier gemaakt worden. De bar is zeker een aanrader: er heerst een leuke sfeer en de mojito’s zijn inderdaad overheerlijk!

Een andere heel bekende bar in Havana is Floridita. Hemingway schreef volgens de legende op de muur van La Bodeguita del Medio: “My mojito in La Bodeguita, my daiquiri in El Floridita”. En ja, ook deze daiquiris zijn inderdaad heerlijk!

Lees hier meer over de highlights in Havana
→ Ook tof om te doen: Fietsen in Havana!

Rum in CubaLa Bodeguita del Medio Rum drinken in Havana, Cuba

3. Viñales

Met een huurauto kun je gemakkelijk vanuit Havana een daguitstap maken naar Viñales. Dit dorpje ligt in de Viñalesvallei, bekend om zijn vele tabaksplantages. Mogotes, bergjes van kalksteen, zijn heel kenmerkend voor het landschap en overal zie je grote schuren waarin de tabaksbladeren na de oogst gedroogd worden.

Via Riksja Travel kun je makkelijk een tour naar Vinales boeken

Viñales in Cuba

4. Montemar National Park en Cienfuegos

De huurauto hield ik voor de rest van de reis en de volgende dag reed ik verder naar Cienfuegos. Je zal ongetwijfeld merken dat er heel wat lifters langs de weg staan in Cuba. Brandstof is schaars dus Cubanen doen alles om elkaar te helpen qua vervoer. Je zal zelden slechts één Cubaan in een auto zien.

Onderweg naar Cienfuegos is een bezoek aan Montemar National Park absoluut een bezoek waard! Dit nationale park is gelegen op het Zapata schiereiland in het Ciénaga de Zapata, het grootste moerasgebied van de Caraïben, waar veel zeldzame dieren leven. Een aanrader is om een gids te nemen, zij kennen het park uiteraard en weten het beste waar je welke dieren kunt spotten. Onze gids stelde voor om in de huurauto te rijden. Dat bleek een heel goed idee want niet alleen kent hij de weg maar ook kon ik op die manier des te meer kijken naar alle prachtige planten en dieren. Vooral de vele flamingo’s zijn schitterend om te zien!

Cienfuegos is de grootste exporthaven ter wereld voor suiker en is een leuke stad om te voet te verkennen. Ook hier vind je prachtige architectuur terug, vooral aan de boulevard en in de omgeving van Parque José Marti vind je vele schitterende koloniale gebouwen. Als je naar de Punta Gorda wandelt kom je voorbij het Palacio de Valle, het meest opmerkelijke gebouw van de stad.

Lees onze complete route (van 3 weken!) voor een reis door Cuba

Flamingo's in Montemar National ParkVissers bij Montemar National Park Montemar National Park

5. Trinidad

Trinidad is één van de meer bekende plaatsen in Cuba, vooral door de uiterst charmante kleurrijke straatjes. Loop tegen de avond de trappen op van het Plaza Mayor richting het Casa de la Musica. Op de trappen zitten vaak mensen gezellig te kletsen, bandjes komen erbij staan, beginnen te spelen en iedereen begint spontaan te dansen!

In dit stadje vind je ook de bar La Canchánchara waar je de gelijknamige cocktail met honing kunt proeven. Deze wordt geserveerd in een aardewerken potje. Een minder bekend drankje maar heel erg lekker!

Vanuit Trinidad is het niet ver naar Topes de Collantes (lees hier mere over deze waterval). In dit natuurgebied vind je de waterval El Rocio. Helaas begon het te regenen terwijl ik onderweg was naar Topes de Collantes en bij aankomst van de ingang van het park bleek het niet meer toegankelijk door de zware regenval. Volgende keer lukt het hopelijk wel.

Lees hier alles over Trinidad

Muzikant in Tirnidad, Cuba Straten van Trinidad, Cuba

6. Santa Clara

Als laatste bezocht ik Santa Clara. Onderweg maakte ik een stop bij het uitzichtpunt over de Valle de Los Ingenios, een prachtige groene vallei met talloze palmbomen. Ook het centrum van het stadje Sancti Spiritus is een stop waard.

In Santa Clara zelf is de grootste bezienswaardigheid het monument van de revolutionair Che Guevara, samen met de restanten van de geblindeerde trein die door hem werd ontspoord. Het imposante monument van de guerillastrijder wordt streng bewaakt door militairen en overal in de stad, meer nog dan op andere plaatsen in Cuba, zie je de afbeelding van Che.

Van hieruit ging ik terug naar Varadero om naar huis terug te keren. Relaxen op het strand heb ik niet meer gedaan maar ik was gelukkig en voldaan dat ik eindelijk Cuba van mijn lijstje kon schrappen.

Standeeld in Santa ClaraStandbeeld in Santa Clara, Cuba

Tip: overnachten in casas particulares en eten bij paladares

Tijdens mijn reis door Cuba verbleef ik telkens in casas particulares. Dit zijn een soort van bed and breakfasts bij Cubanen thuis. Heel leuk en een stuk authentieker dan hotels maar wel handig als je Spaans kunt.

Eten in Cuba

Eten deed ik meestal in paladares. De term ‘paladar’ wordt enkel in Cuba gebruikt om te verwijzen naar restaurants die uitgebaat worden door zelfstandigen. Je vindt hier de meest typische Cubaanse gerechten.

Wat lijken jou de mooiste plekken van Cuba?→ Vind hier alle informatie over Cuba