Jarah Gartener

Deze Cuba bezienswaardigheden moet je ooit zien en deze VIDEO bewijst dat!

Er zijn een paar Cuba bezienswaardigheden die je simpelweg niet mag of wilt missen en niet alleen het top 10 lijstje hieronder maar vooral onderstaande video bewijst waarom! Reis je mee in ongeveer 4 minuten naar het land van de Havana Club, de Salsa en oldtimers?

Reis mee naar de 10 tofste Cuba bezienswaardigheden

1. Paardrijden in Viñales

Bovenaan mijn lijstje van Cuba staat toch wel het paardrijden in het sprookjesachtige dorp Viñales. Wil je even ontsnappen aan de wat drukke steden? Ga dan naar dit bergdorpje. Het is heerlijk groen en het staat vol leuk gekleurde huisjes. Het is alsof je terug de tijd in gaat. Overal zie je paard en wagen. Dit geeft toch wel een magisch tintje aan dit plaatsje. Boek tijdens je verblijf een tour waar je te paard door de heuvels van Viñales rijdt. Geen zorgen. Je hoeft niet te kunnen paardrijden. Zoals ik heb gezien, worden de paarden ook goed behandeld, verzorgd en krijgen ze volgens de locals ook genoeg tijd om te relaxen.

bezienswaardigheden cuba vinales

2. Trinidad

Trinidad mag zeker niet ontbreken tijdens je reis. Zoals je in mijn video hierboven kunt zien, is Trinidad wat bouwwerken en sfeer betreft het hoogtepunt van Cuba. De beelden laten zien dat het een zestiende eeuws stadje is met prachtig gekleurde straatjes, grotten en bouwwerken. Je kunt ook hier weer verschillende tours boeken. Er zijn er twee naar de watervallen Salto del Cabuni en naar Topes de Collantes. Zelf ben ik in Salto del Cabuni geweest. Dit was een heerlijke dag en zeker de moeite waard. Lees hier alles over Trinidad!

3. Oud Havana

Vaak vlieg je vanuit Nederland naar Havana. Met deze stad als je eerste bestemming leer je Cuba direct goed kennen. Wat accommodatie betreft heb ik trouwens ook meteen een tip voor je. Ga slapen in het oude deel van Havana! De reden hiervoor is omdat je anders elke dag minimaal een half uur loopt naar het leuke ofwel oude deel van de stad. La Habana vieja (oud Havana) is veel mooier, leuker en gezelliger ten opzichte van het vervallen en vrij lelijke nieuwe gedeelte. Oud Havana zit vol met de bekende oldtimers, gekleurde straatjes en Cubaanse muzikanten op elke hoek van de straat. Precies wat je wilt zien, wanneer je naar Cuba op reis gaat!

Cuba bezienswaardigheden oldtimers

4. Cubaanse plantages

Tijdens één van de paardrij tours, neemt de gids je mee naar een koffieplantage, rietsuiker boerderij en natuurlijk de welbekende sigarenboeren. Benieuwd hoe dit eruit ziet? Je kan er veel meer van zien in mijn video hierboven! In Viñales kun je de sigaren farm en koffieplantage bewonderen. En vanuit Trinidad, richting Topes de Collantes waterval, zie je onder andere ook het verbouwen van de rietsuiker.

cuba bezienswaardigheden plantages sigaren

5. Flamingo’s spotten

Vanuit Cienfuegos kun je vroeg in de ochtend een tourtje doen naar de groep flamingo’s die hier in de omgeving leeft. In bepaalde periodes (in de maand november bijvoorbeeld), zie je er helaas niet zo heel veel, maar zelfs wanneer je maar een paar van deze roze reuzen vogels ziet is het alsnog de moeite waard om te gaan. Benieuwd hoe eruit ziet? Check de scène in het bootje met de krab, de pelikaan en de flamingo’s! Dat is precies hetgeen wat ik bedoel en wat je niet wilt missen. Oh en ga je op het allerbeste moment, in het hoogseizoen? Beeld je dan even in dat er dan duizenden flamingo’s te zien zijn! Anyway, het is een leuke en rustgevende tour. Doen!

cuba bezienswaardigheden straatjes

6. Muzikanten

Het plaatje van Cuba is niet compleet zonder de muziek en muzikanten zie je ook vrijwel in elk stadje op straat. Om je een goed beeld te geven van wat voor muziek, moet je even je geluid aan zetten, want de muziek onder mijn video is ongeveer het meest populaire nummer dat daar gedraaid wordt. Oh en mte “gedraaid worden” bedoel ik niet afspelen op de radio, nope, de Cuba spelen de tofste en mooiste nummers vaak live op straat. Dit is fantastisch om te zien en geeft elk stadje of dorpje meteen een mega fijne sfeer.

cuba muzikanten parkje

7. Verblijf bij de locals

Je hebt het waarschijnlijk al eens voorbij zien komen. De casa particulares versus de hotels in Cuba. En weet je: Ik raad je 100% aan om te kiezen voor deze Bed&Breakfast achtige plekken van de Cubanen zelf. Je betaalt minder, maar je krijgt wel meer luxe en je support de lokale bevolking hiermee. Het is vaak ook nog eens gezelliger ook! Oh en waar je de casa particulares kunt vinden? Nou, eigenlijk overal. Je wordt er mee doodgegooid, dus don’t worry daarover en ga vooral op pad! Lees hier meer over slapen in een casa particular

kids in cuba

8. De tofste bezienswaardigheid van Cuba: Trinidad

Trinidad is ansich al een enorm geweldige plek en de hele stad is eigenlijk een bezienswaardigheid op zich. Maar naast de welbekende trappen, kronkelende straatjes een tientallen oldtimers is er nog iets wat je hier niet wilt missen. Wat je echt mee moet pakken, zijn de feestjes in dé grot. Man, wat is dat een aanrader! Verzamel wat reismaatjes en neem na een paar Havana Club zeker een kijkje in Disco de Ayala. Tip: doe niet veel kleren aan! Het is onwijs vochtig en warm in de grot, dus een zweetaanval is, al dans je nog zo veel of weinig, zeker gegarandeerd. Lees hier alles over Trinidad

wat doen in cuba dansen straat

9. Rum, rum en nog meer rum

Tja een echte bezienswaardigheid is het misschien niet, maar wel iets dat typisch is voor Cuba. Cuba is immers het land van de rum. Rum, rum en nog meer rum. Op elke hoek van de straat kun je het daardoor ook wel krijgen. En dat de Cubanen er ook van houden is zeker geen geheim. ​De nationale drank van Cuba is overal verkrijgbaar en spot goedkoop.​ Het wordt gemixed met allerlei soorten Cocktails en frisdranken en een van de meest gekochte souvenirs is dan ook een goede fles voor thuis!

cuba highlights varen boot

10. De turquoise zee een relaxte stranden

Zelf ben ik in de maand november naar Cuba gereisd. Het was toen aardig heet. Daarom kan ik je aanraden om af en toe wat verkoeling op te zoeken en waar je doe dat beter dan aan zee! En niet zomaar een zee, de zee is prachtig turquoise rondom Cuba en daardoor een bezienswaardigheid die je niet mag missen. Zelf vond ik het ideaal om in de ochtend en avond wat activiteiten te ondernemen en dan in de middag lekker te hangen op het strand (in de schaduw) en zo nu en dan te zwemmen. ‘s Middags loopt de temperatuur hoog op in Cuba, dus veel anders dan chillen en relaxen wil je eigenlijk ook niet. Al is het ook wel weer een beetje afhankelijk van waar je bent. Toen het zo warm was, waren wij bijvoorbeeld in Trinidad. Een leuk strand daar is Playa Ancon, daar kun je prima met de taxi (of meerijden met een local) naartoe. Het is zo’n 12 km van het centrum af! Andere mooie stranden vind je ook bij Varadero!

Meer zien van de bezienswaardigheden in Cuba?

Met bovenstaande 10 aanraders kun je al een hele mooie tijd in Cuba hebben. Zelf ben ik er 2 weken geweest, wat achteraf gezien voldoende was. Wil je na dit lijstje nog meer tips? Kijk dan zeker de hele video af hierboven en als je vragen hebt: feel free to ask them! Mag ook via Instagram @Jarahsimons. Adios!

→ Bekijk hier al onze artikelen over Cuba

 

Deze video & tekst zijn gemaakt door Jarah Gartener