Casa Particular Cuba

Slapen in een Casa Particular in Cuba | Tips & Info

Cuba is niet een typisch vakantieland. Dit merk je al meteen aan het feit dat je op veel plekken slaapt in een Casa Particular. Een Casa… Wat?! Een Casa Particular. Eigenlijk slaap je net zoals bij Airbnb bij mensen thuis, het is dus te vergelijken met een Bed & Breakfast maar dan in Cubaanse stijl. Hieronder lees je meer over wat Casa Particulares precies zijn, waarom ze bestaan, hoe wij het vonden om er te overnachten en hoe je een overnachting in een Casa Particular kunt regelen of boeken.

Wat is een Casa Particular?

“Mi casa es su casa” was nog nooit zo van toepassing als in Cuba. Voor wie het niet weet, het woord “Casa” betekent in het Nederlands “Huis” en deze welbekende Spaanse zin staat dus voor “Mijn huis, is jouw huis”. Oftewel voel je welkom en doe alsof je thuis bent. Een gevoel waar de Cubanen in hun casa’s zeker voor kunnen zorgen.

Als je de term “Casa Particular” vertaalt kom je uit op iets als “Privé Huis” of “Huis van Particulieren” en dat refereert dus eigenlijk naar een homestay, een privé accommodatie of een Bed & Breakfast. Je leest het dus goed: Wanneer je bij een Casa Particular slaapt, slaap je bij de Cubanen thuis. Zo overnachten is meer gebruikelijk in Cuba, dan slapen in een hotel, want die laatste zijn er vaak stukken minder, worden alleen door de staat beheerd (al zal dat wellicht ook wel gaan veranderen in de komende tijd, aangezien commerciële bedrijven waarschijnlijk meer toegang zullen krijgen tot Cuba) en ze zijn niets eens zo schoon of fijn zoals wij dat normaal gewend zijn.

Bovendien kan ook niet iedereen zomaar een Casa Particular hebben. Een Cubaan moet zijn of haar huis officieel bij de regering laten registreren als Casa Particular en hier ook belasting over afdragen. Dit kan overigens pas sinds 1997, dus dat is nog niet eens zo heel lang. Een deel van wat jij betaalt gaat dus niet eens naar de locals, iets om in je achterhoofd te houden als je aan het onderhandelen bent over de prijs voor een nacht.

Is het zoiets als een vakantiehuisje? Of meer als een Bed & Breakfast?

Net als in een hotel is het ook in een Casa Particular normaal om meerdere nachten te blijven, alleen heb je de ene keer wel een prive opgang en de andere keer echt een kamer in het huis van de Cubanen zelf. Het verschilt dus een beetje of je een mini-appartementje hebt, in het tuinhuisje slaapt of dat jouw kamer echt naast die van de bewoners ligt. Het lijkt dus wel een beetje op een vakantiehuisje, maar eigenlijk kun je het het allerbeste vergelijken met een B&B of Airbnb waarbij de bewoners nog aanwezig zijn. Vaak heb je overigens wel een eigen badkamer bij je slaapkamer.

Hoe herken je een Casa Particular?

Casa Particulares zijn gewoon in normale huizen gevestigd, waar de Cubanen dus zelf ook wonen. Hoe weet je dan of je bij het ene huis wel terecht kunt voor een slaapplek en bij de andere niet? Dit wordt in Cuba duidelijk gemaakt door een klein blauw tekentje dat bij de deur hangt van een Casa Particular. Het teken heeft iets weg van een omgekeerde anker of een parasol en dit teken is in een blauwe kleur weergegeven tegen een witte achtergrond. Let wel op: Er zijn ook huizen die deze tekens na maken en hun kamers goedkoper verhuren. Natuurlijk kan het zo zijn dat je hier prima kunt overnachten, maar wij hebben er toendertijd niet voor gekozen. Wij vonden het onprettig dat dit soort Casa Particulares niet officieel zijn geregistreerd en we waren ook een beetje bang dat dingen gestolen zouden worden.

Teken van Casa Particulares

Casa Particular Cuba

Eten in een Casa Particular is een feestje in vergelijking met restaurants

Een groot voordeel van slapen in een Casa Particular is dat je het gevoel hebt, het échte leven van de Cubanen van dichtbij te mogen zien. Daar tegenover staat dan weer wel dat je iets van je privacy moet inleveren, omdat je vaak in het huis van de Cubanen zelf slaapt. Al laten ze je echt wel voldoende met rust als je hier behoefte aan hebt. Ook is er nog een ander voordeel van het slapen in een Casa Particular: Hier eten is in vergelijking met de restaurants in Cuba een feestje. Waar je in restaurants vaak het meest basic voedsel krijgt of vreemde pizza’s (iets dat lijkt als ketchup op je pizza in plaats van tomatensaus bijvoorbeeld), krijg je bij Casa Particulares vaak wel (enigszins) gevarieerd te eten en voor een goede prijs.

Foto’s van onze Casa Particular in Trinidad

Hoe vind je een Casa Particular?

In elke stad of plek in Cuba lijk je wel een Casa Particular te kunnen vinden. Zoals eerder gezegd, je herkent deze Casa Particulares door het blauwe teken dat bij de voordeur hangt. Er zijn verschillende manieren om een Casa Particular te vinden als je naar een nieuwe plek gaat:

1. Loop simpelweg even rond door je nieuwe bestemming en check welke huizen een symbool hebben hangen. Bel bij het huisje aan dat je het leukst lijkt en vraag gewoon of er nog een kamer vrij is. Je zal zo’n kamer altijd eerst even mogen bekijken, voordat je direct moet toezeggen en soms kun je nog onderhandelen over de prijs.

2. Je kan ook bij de Casa Particular in de ene stad vragen of ze iemand kennen in een andere stad. Zij kunnen dan even bellen met hun vriend(in), tante, oom, neef of nicht en zo iemand kan je dan ophalen bij het busstation waar je aankomt. Ook kan het zo zijn dat ze van een andere Casa afweten in een andere stad, omdat een reiziger een visitekaartje van een andere Casa heeft achtergelaten. Het is dus niet per se zo dat iedereen elkaars huis dus kent, dus check ook in zo’n geval altijd eerst je casa voordat je daadwerkelijk toezegt.

3. Geen zin om rond te lopen? Dan kun je vaak ook op het busstation al mensen vinden die een Casa Particular hebben die nog vrij is. Vaak staan er verschillende mensen die je graag hun huis en kamers laten zien. Stel wel altijd van te voren wat vragen zoals: Hoe duur zijn de kamers, waar liggen de kamers precies (dichtbij het centrum of ver weg), is het inclusief ontbijt of exclusief? En besluit daarna pas of je mee wilt om het huis te bekijken.

Wil je zeker zijn en niet zo op de bonnefooi door Cuba reizen? Dan kun je heel soms ook casa’s van te voren reserveren. Zie de info hieronder.

Kun je Casa Particulares van te voren reserveren?

Voor lange tijd kon je niet echt Casa Particulares van te voren reserveren, maar tegenwoordig zijn er steeds meer sites waardoor het wel kan. Onthoud alleen wel dat de meeste Cubanen geen toegang tot internet hebben (internet is zeer schaars in Cuba!), dus op onderstaande sites is zeker niet alles te vinden:

Prijs voor een nachtje in een Casa Particular?

Je kan in een Casa Particular vaak alleen een twee persoons kamer huren en hier betaal je rond de 20 en 30 dollar per nacht voor. Ben je met drie personen, zoals wij waren, dan moet je vaak twee kamers huren waar je eigenlijk met vier personen in zou kunnen. Meestal zijn kamers exclusief ontbijt, maar voor een klein bedrag extra kun je dit er wel bij krijgen. Onderhandel trouwens wel altijd over kamerprijzen, de kans is groot dat je er wel iets vanaf kunt praten.

Foto’s onze Casa Particular in Santiago de Cuba

Hoe vonden wij het om bij een Casa Particular te slapen?

In eerste instantie ben je misschien wat huiverig of voel je je misschien wat ongemakkelijk, maar uiteindelijk is het vooral een hele leuke manier van reizen. Helemaal in een land als Cuba waar je soms het gevoel hebt niet het échte Cuba te zien, omdat zoveel niet voor toeristen zichtbaar is. Bovendien hebben wij in de Casa’s waar wij sliepen voor Cubaanse begrippen lekker gegeten. Het lijkt wel alsof de eigenaren nog meer hun best doen dan de restaurants en ook echt hun best doen gevarieerd te koken, hoe moeilijk dat ook is in Cuba. Het ‘lekkerste’ dat we hebben gegeten? Avocado’s en kreeft!

Ook hebben wij drie dagen lang salsa dansles genomen bij onze Casa in Trinidad. Elke dag, aan het einde van de middag, stonden we zwetend in onze woonkamer pasjes uit ons hoofd te leren terwijl we begeleid werden door de zus van de eigenaar en haar zoontje. Onwijs leuk! Vreemde dingen hebben we natuurlijk ook meegemaakt. Zo kwamen we op een gegeven moment in een Casa die vol liep met dieren. Van een dalmatiër tot een konijn, verschillende vogels en een schildpad. Hier zijn we uiteindelijk niet gaan slapen, maar het was een bijzondere ervaring om dit te zien.

Verder kregen wij ook altijd de sleutel van de voordeur van onze casa, waardoor je na het uitgaan gemakkelijk naar binnen kon. Tot laat weg blijven was ook geen probleem. We hebben ook wel eens onze kleding gewassen in onze casa en de hele tuin met onze kleding vol gehangen tot het droog was. De Cubanen zijn super gastvrij en je mag dit soort dingen gewoon doen. Niet zo’n zin om te socializen? Dan is ook dat geen probleem. Met een simpel Hola in de ochtend kun je ook prima in een Casa verblijven, al vinden sommige eigenaren het ook juist leuk als je in gebrekkig Spaans een praatje probeert te maken.

Zijn er nog dingen waar je op moet letten?

Nog een paar praktische tips:

  • Er kunnen ook “nep” bordjes zijn, zulke casa’s zijn niet bij de staat geregistreerd
  • Onderhandel altijd goed over de prijs en bespreek wat in-/exclusief is
  • Check kamers altijd voor je toezegt (zo voorkom je dat je op een slecht bed ligt bijv.)
  • Berg je waardevolle spullen altijd op, bijv. in een afgesloten koffer of flightbag
  • Geef duidelijk aan dat je geen hulp nodig hebt als iemand opdringerig doet
  • Als je salsa dansles wilt, dan kun je dat gewoon soms krijgen in je casa
  • Soms kun je fietsen huren bij je Casa, bijv. in Trinidad om naar het strand te fietsen

→ Bekijk hier al onze artikelen over Cuba