Top 10 tips cuba
Eva Kasbergen

Ga je backpacken in Cuba? Deze top 10 mag je niet missen!

Ga je binnenkort voor het eerst backpacken in Cuba? Dan zijn er 10 tips die ik je heel graag mee wil geven. Onlangs ging ik zelf alleen op rondreis door Cuba en deze top 10 had ik echt niet willen missen. Van salsa dansen, tot rondrijden in oldtimers, er is te veel tofs te doen in dit waanzinnige land:

Top 10 must do’s als je gaat backpacken in Cuba

Casa Cuba top 10

1. Slaap in Casa’s

Je kunt in Cuba heel goed verblijven in casa’s, je huurt dan een kamer bij mensen thuis. Deze kamers zijn in tegenstelling tot de staatshotels meestal keurig schoon en prettig om te verblijven. Ook kun je tegen een fijn prijsje ontbijten en avondeten in je casa. Dit zijn meestal de beste maaltijden die je kunt krijgen, want in de restaurants die door de staat gerund worden ben je echt niet altijd zeker van een goede maaltijd. Wat ik ook een voordeel vind aan casa’s is dat je direct contact hebt met mensen die de stad en de omgeving goed kennen en altijd bereid zijn om vanalles voor je te regelen, een boottripje, een paardrijtocht, fietsen huren, er is altijd wel iemand die ze kennen die je daarin kan voorzien. En omdat internetten in Cuba nog erg lastig is is het onderlinge netwerk erg goed. Ik heb vanuit Nederland mijn eerste casa in Holguin geboekt en vanuit daar ben ik steeds geholpen met het vinden van een nieuwe casa in mijn volgende stad. Er is altijd wel een nicht, neef, oom, buurvrouw of tante die daar iemand kent met een goeie casa. Dus voor je het weet staat er al iemand je op te wachten in je nieuwe stad, of niet en dan is er weer ergens iets mis gegaan maar dan regelt het zich ook wel weer. Een beetje flexibiliteit is in Cuba wel van belang.

2. Maak een ritje in een oldtimer

Je kunt er natuurlijk eigenlijk helemaal niet om heen in Cuba, de oldtimers. Overal in dorpen en steden bepalen ze het straatbeeld. Tof om naar te kijken maar nog veel leuker om af en toe eens een ritje in te maken. De auto’s zijn voor de Cubanen een kostbaar bezit waar ze erg zuinig op zijn, maar door ze in te zetten als taxi kunnen ze er nog wat mee verdienen. Vraag de chauffeur naar de oorsprong van zijn auto en hij zal je hoogstwaarschijnlijk een half uur lang alle details over zijn grote liefde op vier wielen vertellen. Onderwel kun jij je ogen uitkijken op de brede Cubaanse wegen vol hobbels en kuilen, waar fietstaxi’s, paarden, ossenkarren, wandelaars en bussen zonder een enkele verkeersregel door elkaar heen lijken te krioelen. Let wel op: taxichauffeurs vragen in eerste instantie meestal de hoofdprijs dus afdingen is aan te raden.

Casa particular Cuba top 10

3. Leer Spaans

Wanneer je alleen in de toeristische plaatsen als Havana (tip ga hier mee met een fietstour!), Vinales en Varadero zal verblijven kun je je met Engels prima redden. Maar als je wat verder van de gebaande baden raakt, wordt het vrij lastig communiceren zonder kennis van de Spaanse taal. Toen ik besloot voor een maand naar Cuba af te reizen heb ik de basics van het Spaans geleerd en dat heeft me enorm geholpen. Ik heb in veel casa’s geslapen waar echt niemand Engels sprak en al was mijn Spaans nog erg wankel, door het gewoon te doen en met handen en voeten te communiceren kwam ik een heel eind. Cubanen zijn enorm bereidwillig om jouw gestuntel met hun taal te proberen te ontcijferen en moedigen elke poging enorm aan. Hierdoor heb ik in een maand echt veel bijgeleerd. Ook het afdingen gaat in de Spaans beduidend sneller dan in het Engels!

4. Dans de salsa

Cuba swingt de pan uit! Op straat, op terrassen, pleinen en in cafe’s overal wordt muziek gemaakt. Elke stad of dorp, hoe klein ook, heeft zijn eigen Casa Trova of Casa de la Musica, muzieklokalen waar bands optreden en de traditionele salsa wordt gedanst. Cubanen zijn fantastische dansers dus het is sowieso erg leuk om er een te bezoeken, om te kijken en om mee te dansen. Wil je liever eerst nog wat oefenen, dan worden hier eerder op de avond ook vaak danslessen gegeven voor niet al te veel geld. De meeste Casa de la Musica’s sluiten niet al te laat rond 12.00/01.00 en de jongeren gaan daarna door naar de disco’s waar reggaeton erg populair is. In Trinidad hebben we in een bizar mooie ondergrondse grot gedanst. Disco Ayala, echt een aanrader!

Top 10 Cuba backpacken salsa

5. Neem euro’s mee

Hoewel je tegenwoordig in best veel steden gewoon geld kan opnemen met je creditcard was ik toch van tijd tot tijd erg blij met mijn euro’s. Zeker in kleinere plaatsen is er niet altijd een bank waar je kunt pinnen en ook zijn de banken vaak gesloten. Meestal is er dan wel een Cadeca waar je euro’s kunt omwisselen voor CUC’s. Cuba is veilig en er zijn weinig overvallen, dus ik heb er enorm safe rondgereisd met de nodige euro’s op zak.

6. Reis naar Baracoa

Baracoa ligt in het meest oostelijke puntje van Cuba en is een flink stuk reizen. Zeker wanneer je begint aan de kant van Havana en Vinales, maar het is zeker de moeite waard om daar naar toe te gaan. Ik kwam hier na de drukte en hectiek van Santiago de Cuba en werd echt overvallen door de oase van rust. Het lijkt of de tijd is blijven stilstaan in dit plaatsje. Het is een klein dorp met oude houten huisjes. Verwacht dus niet de bombastische koloniale bouwwerken die je in andere steden in Cuba vindt, maar juiste iets veel eenvoudigers. De natuur om dit dorpje heen is ook overweldigend. Er is een prachtig natuurpark waar je met een gids wandelingen kunt maken, maar Baracoa ligt ook aan de kust dus je kunt ook van het strand genieten. Wat ik ook fijn vond aan Baracoa is dat de mensen wat rustiger zijn, minder opdringerig. Ik reisde alleen door Cuba en die rust was heel fijn. Overigens heb ik me geen enkel moment echt onveilig gevoeld, maar met name de Cubaanse mannen kunnen zo nu en dan opdringerig zijn als je als vrouw alleen bent. Iedereen wil wel even tegen je praten, je aanraken of ergens mee naar toe nemen. Niet onaardig maar wel erg opdringerig, vooral in Santiago de Cuba. Baracoa was voor mij daarom echt even rustig op adem komen. En daarnaast kun je hier de lekkerste verse vis in kokosmelk eten en krijg je chocolademelk bij het ontbijt, heerlijk.

Natuur Cuba backpacken

7. Neem de bus

Je kunt auto’s huren in Cuba, maar dit is best prijzig en de auto’s zijn niet altijd betrouwbaar. Ik heb zelf steeds rondgereisd met  touringbussen die bijna alle grote plaatsen aandoen. In tegenstelling tot de treinen in Cuba is deze bus erg betrouwbaar en rijdt hij bijna altijd. Je kunt vanuit Nederland soms al online reserveren. Reserveren is raadzaam maar kan ook meestal ter plekke een uur van tevoren.

8. Bezoek de tabaksplantages in Vinales

Vinales is een drukbezochte plaats in Cuba, ongeveer anderhalf uur reizen vanaf Havana. Maar het landschap is hier ook echt fantastisch. Als je er doorheen loopt krijg je het gevoel dat er elk moment ergens een dinosaurus kan opduiken, zo magistraal. Vanaf hotel Los Jazmines heb je een fantastisch uitzicht over de vallei. En er rijdt een buslijn door het hele park heen, dit is best een aanrader want lopend is het gebied behoorlijk groot. Wat ook leuk is om te doen is het bezoeken van een tabaksplantage, hier zie je hoe de bladeren worden gedroogd en gerold worden en kun je de echt handgedraaide sigaren kopen, puros. Dit zijn sigaren zonder kunstmatige toevoegingen.

Backpacken Cuba onderweg

9. Bezoek de Fabrica de Arte Cubano

Havana is een geweldige stad. Bruisend, altijd vol leven en in de korte tijd dat ik er was waren er verschillende muziekfestivals gaande overal in de stad. In Havana kun je fantastisch uitgaan. Maar als je een keer iets anders wil doen moet je Fabrica de Arte Cubano bezoeken. Het ligt wel een beetje ver uit het oude centrum maar met een taxi kun je er voor 9 CUC naartoe. Wat ik erg leuk vond aan deze plek is dat ze van alles bij elkaar hebben gebracht in een prachtig oud pand. Een grote tentoonstellingszaal waar fotografie en schilderkunst tentoon werd gesteld, maar er was ook een zaal waar muziekoptredens waren. Verschillende zalen met dj’s en een dakterras vanwaar je de stad kan overzien. Veel ruimte voor een goed feestje dus!

10. Volg niet alleen de wegen van de lonely planet

Fijn boek, maar de mooiste momenten heb ik in Cuba beleefd zonder reisgids onder de arm. Mojito’s drinken op een berg in Trinidad met de moeder van mijn casa, in een bergmeer duiken met Aurelio in Baracoa, vioolspelen op het strand van Cayo Yutia met Emma, heerlijk eten en een zo goed mogelijk Spaans verhaal vertellen aan de tafel van Migdy in Holguin, krabben vangen met Luis in Baracoa, een nachtelijke paardrijtocht door Vinales, met de pont naar een eenzaam eiland bij Cienfuegos met Juan en dansen tot diep in de nacht in Havana met Yunio. De mensen in Cuba zijn geweldig hartelijk en nemen je met alle liefde mee op pad. Het enige wat jij hoeft te doen is goed blijven nadenken en als het goed voelt aanhaken en enorm veel plezier maken, enjoy!

Backpacken cuba typische afbeelding


Hier vind je al onze Cuba artikelen →