backpacken cuba 3 weken santiago de cuba parque cespedes

Ontdek (carnaval in) Santiago de Cuba, de 2e grote stad van Cuba

De stad Santiago de Cuba vind je op het oostelijke gedeelte van het eiland aan de zuidkust. Het is een stad vol koloniale panden, met een rijke geschiedenis en het ligt direct aan zee. Het is een bijzondere plek om te bezoeken, niet alleen omdat je hier een diversiteit aan culturen vindt maar juist ook als je weet dat Santiago de Cuba vroeger de hoofdstad van Cuba was en vaak is veroverd. Zoals met vele steden is ook deze stad redelijk druk, maar ondanks de drukte wist Santiago ons hart te stelen. Benieuwd waardoor dat kwam? Lees gauw verder!

Santiago de Cuba

De tweede stad van Cuba: Santiago de Cuba

De eerste stad van Cuba is natuurlijk Havana, maar daarop volgt al gauw Santiago de Cuba als tweede grote stad. Een stad gevuld met oldtimers, dans, verschillende culturen, muziek, bijzondere bouwwerken en… Carnaval! Onze lievelingsplek in Santiago de Cuba was Parque Cespedes, maar er valt nog veel meer moois te ontdekken dan dit centrale plein.

Rijden door Santiago de Cuba in een oldtimer

Een van de gaafste dingen om te doen, maar goed dat vonden we bijna in elke Cubaanse stad, is toch wel het bewonderen van die waanzinnig mooie (en soms vervallen) oldtimers. Veel worden ook als taxi gebruikt, dus schroom zeker niet om je er even in rond te laten rijden terwijl je zit op zo’n mee verende achterbank.

Straten gevuld met muziek en dans

Ook in deze Cubaanse stad is muziek en dans overal door verweven. Niet alleen Cubaanse muziek trouwens, want ook Afrikaanse invloeden zijn hoorbaar. Wanneer je loopt door sommige straatjes zul je ook uit diverse gebouwen muziek horen komen en ‘s avonds zijn er genoeg plekken om uit te gaan. Je kan ook in Santiago de Cuba dansles krijgen, maar maak niet zoals wij deden de fout door willekeurig tijdens het uitgaan jongens hierover aan te spreken. Een leuke plek om te bezoeken is Casa de la Trova, vooral wanneer er optredens zijn. Wil je ‘s avonds uit? Wij zijn gewoon rond gaan lopen rondom Parque Cespedes en het tentje ingedoken met de leukste muziek.

carnaval Santiago de Cuba

carnaval Santiago de Cuba

Vier carnaval in Santiago de Cuba

Carnaval in Santiago de Cuba is een hele ervaring. Er zijn verschillende optredens in de stad, sommige straten zijn zelfs helemaal afgezet voor de parades. Maar ook zijn er op diverse plekken een soort kermissen te vinden, eetkraampjes en er zijn diverse plekken waar volop gedanst wordt en muziek gedraaid. Wat ik me ook nog goed kan herinneren, is dat plassen nooit echt een feestje was. Er zijn wel openbare toiletten her en der, maar je ziet daar ook veel plassen omheen liggen, waardoor wij meestal aanklopte bij een willekeurig huisje en daar vroeg om naar het toilet te gaan. We hadden dan meestal eigen wc papier bij ons en lieten een klein bedrag achter op een tafeltje op stoel in de gang, want geld aannemen deden de meeste Cubanen eigenlijk niet. Verwacht trouwens niet zoals in Brazilië totaal geperfectioneerde danseressen en outfits, carnaval in Cuba is wel ietsje anders, maar nog steeds onwijs bijzonder en mooi om mee te maken. Er doen ook veel kinderen mee in de shows overdag en ook dat is heel gaaf en schattig om te zien.

Wanneer is het carnaval in Santiago de Cuba?

Carnaval wordt in tegenstelling tot het Braziliaanse carnaval niet in februari maar in juli gevierd. Vooral in de laatste week bruist Santiago de Cuba en zijn dus overal optredens en parades te vinden. De precieze data zijn een beetje vaag, maar hou de periode tussen 22 en 28 juli aan, dan zit je waarschijnlijk wel goed. Het carnaval van Santiago de Cuba is trouwens ook het meest grote en belangrijke carnaval van heel Cuba. In augustus vind je het carnaval in Havana, dus als je het handig in deelt, kun je zelfs beide bezoeken.

Bezienswaardigheden

Een aantal bezienswaardigheden zijn:

  • Plaza de la Revolucion, dit vonden wij een van de indrukwekkendste beelden
  • Castillo del morro, een oud bouwwerk dat op de UNESCO werelderfgoed lijst staat
  • Parque Cespedes, een mooi park bij een grote gele kerk
  • Cuartel Moncada, beroemde barakken
  • Casa de la Trova, voor muziek, muziek en meer muziek
  • Catedral de Nuestra Señora de la Asunción, belangrijkste kathedraal

Plaza de la Revolucion santiago de cuba

Waar ligt Santiago de Cuba en hoe kom je er?

Santiago de Cuba vind je op Cuba helemaal in het oosten aan de zuid-kust. Als je het bekijkt ten opzichte van andere landen vind je als je de zee over gaat vanaf Santiago de Cuba de landen Jamaica en Haiti. Vanaf Havana is het net iets meer dan 850 kilometer om naar Santiago de Cuba te rijden met de auto. Een flink stuk dus en daar doel je al gauw meer dan 11 uur over. Het is dan ook aan te raden om in het midden van het eiland nog ergens te stoppen voor je daadwerkelijk naar deze stad gaat. Kies bijvoorbeeld voor Trinidad, onze lievelingsplek op Cuba, dit stadje ligt ongeveer halverwege tussen Havana en Santiago de Cuba in.

Casa Particular of hotel in Santiago de Cuba?

Je kan in Santiago de Cuba zowel in hotels als in Casa Particulares slapen. Omdat het een redelijk grote stad is, heb je veel keuze. Let alleen wel even op als je rond carnaval gaat, want dan kan het extra druk zijn.

Casa Particular vinden

Hieronder zijn wat websites en tips om een Casa Particular in Cuba te vinden. Ook hebben we een paar foto’s van de Casa Particular toegevoegd waar wij hebben geslapen en waar we een schildpad (!) als huisdier hadden. Klinkt een beetje bizar, was het ook, maar de eigenaren waren onwijs lief en hebben ook verschillende keren voor ons gekookt.

  • Cuba-junky.com (hier kun je ook een app downloaden)
  • Casaparticular.com
  • Probeer gegevens uit de Lonely Planet
  • Mycasaparticular.com

Hotels

Een aantal hotels waarover wij meerdere keren gehoord hebben, vind je hieronder. We hebben hier niet zelf geslapen, omdat het overnachten in een Casa Particular toch fijn is en een leuke (plus goedkope!) ervaring. Maar mocht je voorkeur uitgaan naar een hotel, kun je een van deze kiezen:

Zijn er nog dingen waar je op moet letten in deze Cubaanse stad?

Opzich moet je net als in andere Cubaanse steden, ook hier een beetje blijven opletten tussen de chaos en hectiek. Sommige mensen in Cuba hebben gewoon niet veel en dat merk je soms aan het feit dat mensen soms wat wanhopiger of opdringeriger kunnen doen. Zo zaten wij een keer een broodje te eten op een van de pleinen, op een gegeven moment hadden we genoeg (iets met Cubaans eten en dat het niet altijd heel lekker is…) en toen we het wilde weg gooien, kwam iemand direct naar ons toe om te vragen of zij het mocht hebben. Verder is het ook niet handig om halve afspraken te maken, zo zeiden wij tijdens het uitgaan tegen een paar jongens dat we misschien wel een keer salsa dansles zouden willen in Cuba, die jongens hadden uiteindelijk verschillende Casa Particulares gecheckt om ons op te speuren voor die lessen. Daar waren de eigenaren van onze Casa Particular niet echt blij mee, want het schenen niet de meest relaxte jongens te zijn. Verder kan het verkeer nog wel eens druk zijn en de stad onwijs heet, dus je moet vooral niet alles te snel willen doen maar wees gewoon zo tranquilo mogelijk.

→ Bekijk hier al onze artikelen over Cuba