Svartifoss waterfal skaftafell falls ijsland

Dit moet je zien in IJsland: Skaftafell National Park & de Svartifoss Waterval

Als je dacht dat je door het zien van de Gullfoss, Skogafoss en Seljalandsfoss waterval de mooiste watervallen van IJsland gezien hebt, moet je even gauw verder lezen. De Svartifoss waterval, die dus inderdaad niet Skaftafell waterfall heet, ligt namelijk in het Skaftafell National Park en is opnieuw een overdonderend mooie stukje natuurgeweld. Bij deze waterval is ook niet de imposante hoeveelheid water hetgeen wat deze highlight zo mooi maakt, maar juist de achtergrond. Het water stort hier namelijk voor een muur van gigantische, zwarte basalten meters naar beneden. Waanzinnig mooi en bijna buitenaards om te zien. Bij deze bezienswaardigheid wordt je er dan ook echt opnieuw mee geconfronteerd dat IJsland een echt vulkanisch eiland is en hoe fantastisch mooi de natuur hier toch is. Lees gauw verder en ontdek meer over dit natuurgebied:

Skaftafell

Skaftafell national park ijsland-2 Skaftafell national park ijsland

Hoe kom je bij het Skaftafell National Park?

Het Skaftafell National Park ligt net als veel andere highlights aan de ringweg 1 en dan in het zuiden van IJsland. Vanuit Reykjavik is het ongeveer 4 uur rijden, de afstand die je dan aflegt is bijna 320 kilometer. Rij je rechtstreeks vanuit Reykjavik naar Skaftafell? Dan zul je heel wat highlights van de Golden Circle van IJsland passeren. Een bekende plaats waar je onderweg ook langs komt is het plaatsje Vik. Dit ligt op ongeveer 2 uur rijden vanaf Reykjavik en is dus een gunstige plek om even te stoppen voor een pauze. Tussen Vik en Skaftafell zul je namelijk ook niet veel andere plaatsjes tegenkomen, de eerst volgende grote plaats ligt namelijk pas na Skaftafell en vind je bij Höfn. Heb je geen huurauto tot je beschikking? Dan kun je eventueel ook nog met de bus, je pakt dan bij Reykjavik de bus bij het BSI-busstation. Let wel even op: Je bent zo het dubbele aantal uur onderweg, +/- 6 uur rijden.

Svartifoss Waterval

Svartifoss Waterval IJsland Svartifoss Waterval Skaftafell Falls

Wat kun je zien en doen in Skaftafell NP?

Er zijn verschillende dingen die je kan doen wanneer je in Skaftafell National Park bent. Het park is onderdeel van het nog grotere nationaal park Vatnajökull (grootste gletsjer van IJsland), dus je kan je voorstellen dat er genoeg moois te vinden is. Wij gingen voornamelijk voor de Svartifoss waterval. Wanneer je plaatjes of foto’s zoekt van het Skaftafell NP is dat ook de waterval die vaak verschijnt in de resultaten. Deze waterval wordt nog wel eens Skaftafell Waterfall genoemd maar heet dus de Svartifoss Waterval. Lees hieronder meer over alle highlights:

Wandelen in Skaftafell National Park

Het meest populair in het park is de wandeling naar de Svartifoss Watervall. Daarnaast zijn er nog tal van andere wandelingen te vinden, logisch want wandelen is de enige manier waarop je het park kan verkennen. Tijdens het lopen kun je vanalles verwachten. Imposante watervallen, bijzondere bergen en weidse uitzichten, maar ook gletsjers en andere fantastische natuur. De gemakkelijkste wandeling in het park is die naar Svartifoss, maar je kan ook naar de gletsjertong Skaftafellsjökull lopen of wie nog gevorderder is naar Morsárdalur. De wandeling naar Skaftafellsjökull is vanaf het visitor centre ongeveer 3,7 kilometer lopen. Je doet hier ongeveer 1,5 uur over. De wandeling naar Morsárdalur is overduidelijk een langere, deze gehele wandeling is 20 kilometer dus daar doe je zo’n 6 of 7 uur over. De wandeling naar Sjónarnípa leek ons ook mooi (6,5 kilometer), net als de Kristínartindar wandeling (bijna 18 kilometer). Je kan bij het bezoekerscentrum gemakkelijk kiezen welke je gaat doen.

Skaftafell Waterfall / Svartifoss Waterval

De wandeling naar de Svartifoss Waterval, voor velen beter bekend als de Skaftafell Waterfall, is fijn eenvoudig. Het is de populairste wandeling in het park en de wandeling naar de waterval zelf is niet meer dan 2 kilometer vanaf het Skaftafell Visitor Centre. Loop je heen en terug dan is dat ongeveer 4 kilometer lopen, hier doe je in totaal dus 2 uur over. Ook in de winter en sneeuw is dit prima te doen. Je loopt allereerst een stuk de heuvel op met als beloning dat je op de top een mooi uitzicht op Svartifoss hebt en uiteindelijk daal je weer omlaag om de waterval van dichtbij te kunnen bewonderen. Er is een brug vanwaar je een mooi zicht hebt op het watergeweld, maar er is ook een plateau dichterbij vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt.

Basalten tellen bij de Zwarte Waterval “Svartifoss”

Daar besef je pas echt hoe hoog 25 meter is, zo ver valt het water namelijk naar beneden. Toch is de hoogte niet wat dit stukje natuur zo mooi maakt. Met name de honderden zwarte basaltzuilen maken het zo fantastisch en bijna buitenaards mooi om naar te kijken. De basalten die je ziet zijn allemaal zeshoekig en deze stenen zijn ooit ontstaan door vulkanische activiteit. Wist je trouwens dat Svartifoss mede door die zwarte basalten ook de naam “Zwarte Waterval” draagt?

Hoe is Svartifoss in de winter?

Wij waren zelf in de winter in IJsland, in februari. Het is op zich prima te doen om in deze periode naar Skaftafell en Svartifoss te gaan. In de winter kan het alleen uit het niets flink sneeuwen, dus dat is iets waar je ter plekke gewoon rekening mee moet houden en vooraf bij het inpakken. Neem voldoende warme en goede winterkleding mee.

Svartifoss

Svartifoss waterval in ijsland wandelen skaftafell falls ijsland skaftafell falls svartifoss ijsland

Bucketlist-materiaal: Skaftafell Ice Cave Tour

Bij het natuurpark worden ook zogenoemde Skaftafell Ice Cave Tours aangeboden. Bij deze excursies ga je dieper de Vatnajökull in. Je wordt daar echt even omringd door ijs en gidsen loodsen je veilig door de altijd in beweging blijvende gletsjertongen. Wij hebben het zelf helaas niet gedaan, maar het schijnt een echte hoogtepunt te zijn om in zo’n ijsgrot te staan en omringd te worden door sneeuw en blauw ijslicht.

Svínafellsjökull

Als je tussen Hotel Skaftafell en het nationaal park bent, kun je ook even genieten van het uitzicht op Svínafellsjökull. Dit is een kleinere gletsjertong die behoort tot de intens grote Vatnajökull gletjser. Je kan er uiteraard ook naartoe rijden met  de auto en zelfs een wandeling maken, vaak wel onder begeleiding van een goede gids.

Svínafellsjökull

Svínafellsjökull-ijsland-gletsjer Svínafellsjökull-ijsland-gletsjer-2

Golden-Circle-Ijsland-zelf-rijden

Overnachten bij Hotel Skaftafell

Tijdens onze rondreis over de Golden Circle van IJsland, hebben wij uiteindelijk ook geslapen bij Hotel Skaftafell. Een prima hotel en redelijk luxe voor IJslandse begrippen. We hadden eigenlijk een Airbnb overnachting gepland, maar doordat we in de winter in IJsland waren en er een flinke sneeuwstorm was, konden we daar niet naartoe. Er is een uitgebreid ontbijt wanneer je overnacht in Hotel Skaftafell en er is een bar waar je ‘s avonds een drankje kan doen. Aan de overkant kun je verder pizza scoren, maar er is ook een klein tankstation waar je wat eten kan halen.

Kamperen bij de Skaftafell Camping

In de zomer kun je fijn kamperen bij de Skaftafell Camping. Deze vind je direct bij de parkeerplaatsen en het bezoekerscentrum. Het is een uitgebreide camping met redelijk luxe douches en toiletten, maar er zijn ook standaard bbq’s aanwezig. Op het terrein bij het visitor centre is ook een restaurant en kleine snackbar te vinden, mocht je geen eten mee hebben. De Skaftafell camping is in principe geopend van mei tot en met september, maar je kan eventueel ook in de winter overnachten.

Skaftafell Visitor Centre

Bij de ingang van het nationale park en de camping is het Skaftafell Visitor Centre te vinden. Het ligt eigenlijk pal aan de parkeerplaatsen die ook horen bij dit natuurgebied. Je kan in het bezoekerscentrum meer informatie ontvangen over de historie, maar ook kunnen ze je tips geven voor te maken wandelingen. Alle wandelingen beginnen namelijk vanaf dit punt.

Skaftafell zien in een filmpje? Kijk onze reisvideo:

→ Bekijk hier al onze IJsland artikelen