noord vietnam rondreis Hue

Een complete gids voor een rondreis in Noord Vietnam!

Vietnam is een prachtig Aziatisch land en een ultieme backpack bestemming. Een land waar je volop kan genieten van prachtige natuur, mooie cultuur, heerlijk eten en waar je tijdens het reizen genoeg bijzondere mensen ontmoet. Het land is vrij groot en kent veel verschillende gezichten, daarom deze keer een gids die niet over het hele land gaat maar alleen over rondreizen in Noord Vietnam! De meeste reizigers trekken van Zuid naar Noord Vietnam of andersom, maar ook alleen in het noorden van Vietnam kun je al zo’n toffe reis beleven. Daarom in deze gids een overdosis tips voor Noord Vietnam en we gaan het onder andere hebben over de verschillende hotspots, hoe je daar het beste kan komen en wat je absoluut niet mag missen! Wil je meer lezen over andere delen van het land? Al onze artikelen over Vietnam vind je hier!

Noord vietnam tips Nourish eatery Hoi An

Deze 7 populaire spots in Noord Vietnam wil je sowieso niet missen

In dit lijstje en artikel vind je de 7 meest populaire spots in het noorden van Vietnam. We hebben ze gerankt op basis van onze eigen ervaring en wat ons betreft zijn dit dé top 7 bezienswaardigheden van Noord Vietnam die je sowieso niet wilt missen. Onder de lijst kun je precies lezen wat je waar kunt doen!

  1. Ha Giang
  2. Ninh Binh (Tam Coc)
  3. Phong Nha
  4. Halong Bay (en Cat Ba)
  5. Hanoi
  6. Hué
  7. Sapa

Dit wil je zien tijdens je rondreis door Noord Vietnam

Rondreis in Noord Vietnam Sa Pa

7. Sapa

Velen vinden Sapa een onvergetelijk mooie ervaring. Met name door de rijstvelden is het een zeer geliefde bestemming in Vietnam, het landschap bestaat hier uit eindeloze groene terrassen die glooiend over de heuvels zijn lijken te zijn neer gelegd. Toch, hoe mooi het landschap ook is, wij vonden deze plek eigenlijk een beetje tegenvallen. Het is er ontzettend druk, het dorp zelf bestaat vrijwel 100% uit toeristische hotels, er is een overdaad aan souvenir winkeltjes en ergens geeft dat een wat rare sfeer.

Het hele dorp lijkt alleen maar om toerisme te draaien – en dan grotendeels om Aziatische toeristen uit onder meer China, Japan en Korea – waardoor je al snel door de bubbel heen prikt en beseft dat deze plek weinig authenticiteit meer heeft. Iets wat wij nogal jammer vonden, want dat is waar we juist naar op zoek waren tijdens onze rondreis. Lang verhaal kort: Wat ons betreft is Sapa dus geen must visit en daarom eindigt deze bestemming onderaan op ons to do lijstje voor een rondreis door Noord Vietnam.

Ga je toch naar Sapa? Lees dan in dit blog meer over hoe je hier een mooie route kan maken en zo het mooiste van deze regio kan ervaren.

6. Hué

Hué is een klein stadje in het midden van Vietnam, net boven Da Nang en Hoi An. Omdat het nog best hoog ligt, tellen wij dit nog net tot het noorden van het land. Hué zelf is een oude stad met een grote citadel in het centrum. Dit is dan ook meteen de grootste trekpleister van de stad zelf en je kan in het centrum leuk wandelen langs de rivier. Echter zal je de tofste trekpleister buiten de stad vinden en misschien zelfs al wel kennen: de Hai Van pass én het verlaten waterpark dat inmiddels een echte Instagram hotspot is. Bij beiden vind je hele toffe views en zijn het bezoeken echt meer dan waard! Meer info over het verlaten waterpark in Hué lees je hier!

5. Hanoi

Hanoi is een heerlijke stad en voor heel veel reizigers hét startpunt van hun rondreis door Vietnam. De stad is groot, chaotisch en je kan er van alles vinden om te doen. Bezoek bijvoorbeeld het oude centrum met het meertje in het midden van de stad, huur of koop een motorbike en trotseer de motormassa van alle locals maar geniet ook zeker elke dag dat je er bent van een echte Vietnamese koffie op de hoek van een chaotisch straatje. Ook tof: Bezoek de trainstreet die door Hanoi loopt (al is deze wel steeds vaker afgesloten omdat het toch wat gevaar oplevert voor alle toeristen) en geniet na het treinkijken van een heerlijke kokosnoot-ijskoffie óf een ijskoud Hanoi biertje!

TIP! Ben je op zoek naar een leuk hostel in Hanoi? Dan raad ik je van harte Nexy hostel aan. Dit hostel is goed geprijsd, erg social en ligt op een goede locatie. Hanoi heeft sowieso veel leuke sociale hostels, wij hebben deze in Azië altijd gevonden via de blogs van Partyhostelguru. Hier bespreken ze alle hostels op verschillende locaties en hoe de vibe er is!

4. Cat Ba & Halong Bay

Waarschijnlijk is Halong Bay de meest bezochte plek van heel Vietnam. Voor vrijwel alle toeristen en backpackers is Halong Bay een must visit. En dat begrijpen we heel goed! Dit karstgebergte op het water is op elk moment van de dag adembenemend mooi en je kan er fantastische dagtrips of meerdaagse tours beleven.

En wat is dan precies het verschil tussen Cat Ba en Halong Bay? Dat zit zo: Halong Bay is het beroemde gebergte op het water, Cat Ba is het eiland waar Halong Bay naast ligt. Ik raad je aan om niet vanaf het vaste land een tour te maken, maar om dit gebied te bezoeken met een boot tour vanaf Cat Ba island. In het plaatsje zelf vind je veel backpackers, leuke bars en restaurantjes en bovenal kan je vanaf hier geweldige 1-day tours maken in Halong Bay.

Hou er wel rekening mee dat Halong Bay ontzettend geliefd is bij alle reizigers, hierdoor is het er vaak erg druk en eigenlijk ook best vervuild. Iets wat bij Ninh Binh juist niet zo is, daarom eindigt deze plek ook hoger in het lijstje dan Halong Bay!

Noord Vietnam rondreis

3. Phong Nha

Prachtige ongerepte natuur, de grootste grotten van de wereld en het échte authentieke Vietnam (als je goed zoekt tenminste). Dat is Phong Nha. In dit kleine dorpje vind je weinig ‘echte toeristen’, maar vooral jonge backpackers en natuurliefhebbers. De ideale plek!

Prachtige natuur: Daar staat Phong Nha voornamelijk om bekend. Phong Nha zelf is een klein dorpje, maar het ligt in het midden van het Ke Bang nationaal park en dit gebied is echt ontzettend spectaculair. Want juist niet het dorpje, maar de grote grotten die je er vindt maken deze plek zo bijzonder! Al is er wel een kleine kanttekening: de bekendste grot (So’n Doong genaamd) kan je niet zomaar zien, deze grot mag namelijk slechts door zo’n 10 mensen per week bezocht worden!

Het is dus handig om je bezoek op tijd te regelen, al hoef je niet te treuren als het niet lukt om bij die 10 te zitten, want er zijn nog véél meer grotten die prachtig én groot zijn in dit gebied. Zo’n bezoek kun je heel makkelijk plannen. Bij vrijwel alle accommodaties vind je informatie over de grot-tours die je kan maken en deze boek je makkelijk de avond van tevoren. De opties zijn groot, dus laat je goed informeren door de mensen van je hostel zodat je zeker weet dat je een tour doet die goed bij jou past.

2. Ninh Binh (Tam Coc)

In het noorden van Vietnam, net onder hoofdstad Hanoi, vind je Ninh Binh. Ninh Binh is een kleine stad, maar de plek is eigenlijk veel bekender vanwege het naastgelegen Tam Coc. Een klein dorpje waarbij je een overweldigend mooi natuurgebied vindt.

In deze regio vind je net als in Halong Bay een prachtig karstgebergte. Echter is het karstgebergte van Ninh Binh juist op het land te vinden en niet alleen te bewonderen vanaf het water. Gave excursies en uitzichten gegarandeerd dus! Je geniet er het beste van door rond Tam Coc omhoog te lopen naar het Hang Mua viewpoint of door een boottocht te maken bij Tam Coc of Trang An.

Het stadje Ninh Binh is overigens geen bezoekje waard. Het stadje is oud, leeg en er heerst een niet zo’n fijne sfeer. Blijf dus lekker in Tam Coc en ga op pad in de mooie natuur!

Rondreis door Noord Vietnam Ha Giang Loop

1. Hà Giang

Drie dagen lang met onze eigen motorbikes door Ha Giang rijden, dit vonden wij het gaafste van onze Noord Vietnam rondreis. De natuur is adembenemend mooi en je komt langs super veel kleine afgelegen dorpjes waar je het échte Vietnam nog kan beleven.

Hà Giang is een provincie helemaal in het verre noorden van Vietnam, bijna aan de grens met China. Hà Giang is een van de armste provincies van het land en het gebied is bergachtig en dunbevolkt. Het ligt ongeveer 6 uur naar het oosten vanaf Sa Pa en 6 uur ten noorden van Hanoi.

De motorroute kan je eigenlijk alleen maar afleggen met een motorbike, dit is de enige échte manier om de schoonheid te ervaren en de adrenaline-opwekkende bochten te ervaren. De route leg je in 3 tot 5 dagen af en vrijwel alle routes beginnen in Ha Giang (het plaatsje), al kan je natuurlijk ook gewoon zelf een eigen route uitzetten. De meeste routes gaan gewoon over normale wegen waar je dus ook de locals tegenkomt. Echt druk is het er gelukkig nog niet, met name buiten onze vakantieperiodes om, maar het wordt hier wel alsmaar populairder, dus als je nog het echte authentieke Vietnam wilt ervaren moet je niet te lang wachten met gaan.

Ben je in het noorden en heb je nog tijd over? Bezoek dan ook de Ban Gioc watervallen. Deze heb ik zelf niet bezocht, maar in dit artikel lees je hier meer over. Ha Giang en de Ban Gioc waterval zijn bovendien ook goed te combineren.

Wat zijn andere hoogtepunten buiten Noord Vietnam?

Hierboven hebben we de mooiste pekken van Noord Vietnam uitgebreid besproken, maar wat zijn nog meer bijzondere spots? Dat hangt een beetje af van waar je naar op zoek bent!

Phu Quoc: Wil je zon, zee en strand? Dan is Phu Quoc een zeer geschikte plek. Het zuidelijke eiland is groot, heeft veel prachtige plekken en biedt ook voor de echte party gangers genoeg te beleven.

Saigon: Op zoek naar het moderne Vietnam? Dan ga je naar Ho Chi Minh, oftewel Saigon. Natuurlijk ligt Saigon in het zuiden, en ondanks dat het net als Hanoi ook een grote en chaotische stad is lijkt het er echter totaal niet op. Saigon is minder traditioneel en wordt dan ook wel gezien als het financiële centrum van Vietnam. Hier vind je meer luxe en moderniteit.

Da Nang: In het midden van Vietnam vind je onze twee favoriete plekjes: Da Nang en Hoi An. Da Nang is een grote stad (na Saigon en Hanoi de grootste van het land), hier vind je een mix van het echte Vietnam en een heerlijk reizigers sfeertje. Verwacht een chille vibe en plekken waar je onwijs vel surfers en digital nomads treft. Deze stad is dan ook uitermate geschikt om als digital nomad voor langere tijd te blijven.

Hoi An: Hoi An is een heerlijk klein stadje dat bekend staat om haar talloze lampionnen (je vindt ze letterlijk op de rivier, maar ook boven de straten en in tientallen gebouwtjes)  knusse winkeltjes, restaurants en huisjes. Hoi An is een must visit als je een rondreis door heel Vietnam maakt. Oh en ben je er dan toch? Dan raden wij je van harte aan om langs te gaan bij Nourish Eatery van de Nederlandse Frank. Een hip tentje waar je onwijs goed kan genieten van heerlijk eten en goede koffie. Vergeet ook niet om in Hoi An naar het strand te gaan, hier hangt namelijk ook een heerlijke chille vibe!

Rondreis noord vietnam beste reistijd tips

Hoe kan je het beste rondreizen door Noord Vietnam?

Vietnam is een ontzettend groot en uitgestrekt land, het land is ongeveer even lang als het noorden van Nederland tot het midden van Spanje. Dit terwijl het land vrij dun is (op het smalste plekje is het land ongeveer net zo smal als Luxemburg). Omdat je niet zoveel in de breedte reist, maar eerder van noord naar zuid of andersom, betekent dit afstanden in Vietnam altijd groot zijn. En ja, dan komt de vraag: Hoe kan je die grote afstanden nou het beste overbruggen?

Wellicht niet de makkelijkste manier, maar wel de mooiste en vetste optie, dat is rondreizen met een motorbike. Rondreizen met je eigen motorbike is ontzettend populair in Vietnam. Sowieso rijden alle locals rijden met hun eigen motor rond en ook veel backpackers doen dit. Dus wij dachten: Waarom doen wij dit ook niet gewoon? Let trouwens wel even op als jij hier zelf ook over nadenkt: Als Nederlander ben je niet verzekerd wanneer je besluit op de motor te stappen in Vietnam, dus bedenk goed vooraf hoe je rijskills zijn op de motor en of je dit wel echt goed kunt. Ons weerhield het er in ieder geval niet van en wij kochten een eigen motor in Vietnam om daar vervolgens een complete tour mee te maken. Op sommige delen kan je ook de motor mee in de trein nemen, maar zo makkelijk als dat nu op je scherm leest, zo lastig kan het soms zijn om dat daadwerkelijk goed uit te vogelen. Daarom raad ik je ook van harte aan om Gecko Routes te checken, hun informatie gebruikten wij onder meer voor de route van Phong Nha naar Ninh Binh. Geloof me, zonder zo’n blog kom je niet aan op je bestemming. We hebben vaak navraag gedaan op de verschillende stations, maar door het gebrekkige Engels in Vietnam is goed communiceren erg lastig. Benieuwd hoe je uberhaupt een motor koopt? Check dan dit artikel waarin alles staat dat je moet weten als je een motorbike gaat kopen in Vietnam.

Liever met het openbaar vervoer reizen? Dat kan natuurlijk ook super makkelijk in Vietnam! Je hebt voldoende bussen die je kunt pakken, veel backpackers kopen een buspas voor een vaste prijs en daarmee kun je dan voor één prijs de hele route afleggen die je wilt. Een andere optie is reizen met de trein, dit wordt ook enorm veel gedaan in Vietnam.

Beste reistijd Noord Vietnam

Benieuwd wat de beste reistijd is voor een rondreis in Noord Vietnam? Dan zouden wij oktober tot en met december zeggen, dan is het niet zo regenachtig als in onze zomermaanden en de temperatuur is nog lekker in de koelere gebieden.

→ Bekijk hier al onze Vietnam artikelen