wat te doen in hanoi Trainstreet

Wat te doen in Hanoi? 7 Tips!

Hanoi, de hoofdstad van Vietnam, is vaak het startpunt voor een rondreis door Vietnam en de ideale uitvalsbasis om andere hoogtepunten in het noorden te bezoeken. Ondanks dat het verkeer in Hanoi erg chaotisch is, voelt de stad knus en gezellig aan. De kans is groot dat je hier meer dan eens komt tijdens je rondreis. Hoe vaker je in Hanoi komt, hoe meer je de stad zult gaan waarderen. Benieuwd wat je allemaal kunt doen in Hanoi? Met deze tips zul je je hier zeker gaan vermaken.

7x Wat te doen in Hanoi?

wat te doen in hanoi tips Banh mi

1. Slenter door de straatjes in Old Quarter

Tijdens je verblijf in Hanoi is het aan te raden om een hotel of hostel te boeken in de wijk Old Quarter. Old Quarter is het levendige centrum van Hanoi met een wirwar van smalle straatjes, honderden toeterende scooters, de leukste koffietentjes en vele souvenirshops. Wanneer de avond valt worden de straten afgesloten voor verkeer en kun je een goedkoop biertje scoren (dit kan al voor minder dan 50 cent!) op de hoek van Ta Hien Street en Luong Ngog Quyen street. Hier komen toeristen en Vietnamezen samen om de dag af te sluiten. Het is er erg druk, maar er hangt een gezellige sfeer. Zin om een avondje te stappen? Ook dat gaat zeker lukken in het bruisende nachtleven van Hanoi.

Leuke ho(s)tels in Hanoi:

2. Proef de lekkerste streetfood

In Old Quater vind je op iedere hoek van de straat wel een kraam met de lekkerste Vietnamese gerechten. Het voordeel van streetfood, is dat het veel goedkoper is dan een restaurant en misschien nog wel lekkerder ook. Van verse springrolls tot een hete kom Pho en van Banh Xeo tot pittige soepen. De Vietnamese keuken zal je niet teleurstellen.

Doordat Vietnam door Frankrijk werd bezet in het verleden, zie je ook veel Franse invloeden terug in de gerechten. Een goed voorbeeld hiervan is de Banh mi. Dit is een Vietnamese variant van de baguette, met Vietnamese vulling. Gegarandeerd dat dit een van je favoriete gerechten wordt in Vietnam!

Weet je door de het grote aanbod aan streetfood niet meer wat je moet gaan eten? Kies dan voor een streetfood tour. Tijdens deze tour laten locals bij verschillende kraampjes je diverse authentieke gerechten proeven. Zo proef je dingen wat je anders misschien niet zo snel had gegeten. Erg leuk en verrassend om te doen! Boek hier een Hanoi streetfood tour

hanoi tips Fietstour

wat te doen in hanoi tips Fietstour

3. Doe een fietstour door Hanoi

De leukste manier om de stad te verkennen, is per fiets. Zo kom je op plekken in de stad, waar je anders niet zo snel zou komen. De ‘Real Hanoi Bicycle Experience’ fietstour van Friends Travel Vietnam is een echte aanrader. De eigenaar is Nederlands en de enthousiaste tourguides zullen je door het chaotische verkeer loodsen. Je zult tijdens de 3,5 uur durende fietstour niet alleen de highlights van de stad bezoeken. Je fiets bijvoorbeeld langs het St. Joseph kathedraal en de Long Bien markt, maar ook over het platteland en bewonder je de skyline van Hanoi. Tijdens de fietstour kom je in contact met de lokale bevolking en krijg je lokale snacks. Een absolute must om te doen! Boek hier een fietstour

Kathedraal wat te doen in hanoi

4. Wandel langs Hoan Kiem Lake

Een plek waar veel toeristen en locals komen, is het Hoan Kiem Lake. Midden in het meer is een eilandje met een Pagode. Het meer ligt vlak bij Old Quarter en dit is de ideale plek om even tot rust tee komen. Je kunt er lekker rustig omheen lopen of een rondje hardlopen in de vroege ochtend of tijdens zonsondergang. Vooral in het weekend kan het er best druk worden, maar ook dan blijft het een fijne plek om naartoe te gaan in het chaotische Hanoi.

wat te doen in hanoi Hoan Kiem Lake bezoeken

wat te doen in Hanoi vietnam

5. Ga naar Hanoi Train Street

De Hanoi Train Street is een smalle straat waar de trein tweemaal per dag dwars doorheen komt en rakelings langs de huizen rijdt. Tegenwoordig is de straat afgesloten voor toeristen, maar desondanks nog wel de moeite waard om een kijkje te nemen. Het is bijzonder om te zien dat de mensen zo dichtbij de trainrails wonen en het voor hen de normaalste zaak van de wereld is.

Hoe kom je er: Train Street ligt dichtbij Old Quarter. Je kunt er dus vanuit je verblijf gemakkelijk naartoe wandelen en rondom de straat zijn genoeg gezellig koffietentjes om neer te strijken en de trein voorbij te zien komen.

wat te doen in hanoi Trainstreet

6. Bezoek het Ho Chi Minh mausoleum

Het Ho Chi Minh Mausoleum is een populaire bezienswaardigheid in Hanoi. In het mausoleum ligt de vroegere leider van Vietnam, Ho Chi Minh, opgebaard in een glazen kist. Tijdens je bezoek aan het mausoleum kun je alles te weten komen over deze beroemde leider en ook het gebalsemde lichaam bewonderen. Wil je het lichaam niet zien, dan kun je het gebouw en de omgeving verkennen. Let er wel op dat je gepaste kleding draagt!

7. Bezoek de Hoa Lo gevangenis

Vietnam heeft een indrukwekkende geschiedenis. De Hoa Lo gevangenis, ook wel Hanoi Hilton genoemd, dient tegenwoordig als museum om jou te meer te vertellen over deze geschiedenis. De gevangenis werd gebouwd tijdens de Franse koloniale tijd om politieke gevangenen in op te sluiten. Later, tijdens de Vietnamoorlog, werden hier Amerikanen vast gehouden. Het museum neemt je mee terug in de tijd, je ziet de geschiedenis van toen tot nu. Heftig en triest om te zien, maar naar mijn mening een belangrijk onderdeel om het echte Vietnam te ontdekken.

Hoelang heb je nodig om alle tips in Hanoi te doen?

De hoogtepunten van Hanoi kun je in zo’n 3 dagen bezoeken. Vanuit Hanoi kun je je reis vervolgen naar een andere bestemming in het noorden van Vietnam. Ben je na deze drukke, chaotische stad toe aan rust? Geniet dan van de prachtige natuur in Sapa of rij met een motor de Ha Giang Loop. Vanuit Hanoi kun je er ook voor kiezen om naar Ha Long Bay te gaan. De bus brengt je in een paar uur naar deze prachtige plek.

→ Bekijk hier al onze Vietnam artikelen