Gids in Sapa moe

Een trekking doen in Sa Pa: Hike, Ervaar, Proef & Repeat

Natuur, lokale bergstammen en rijstterrassen. Dit is wat Vietnam nu zo bijzonder maakt en precies wat je vindt in het plaatsje Sa Pa dat in het noorden van het land ligt. Sa Pa is wat ons betreft de ideale to do als je in Vietnam bent en mag niet ontbreken op je reisroute, hieronder laten we zien waarom:

Trekking Sa Pa

Sa Pa rijstvelden

Gids in Sapa moe

Sa Pa: Rijstterrassen en Bergstammen

Het kan zijn dat de naam Sa Pa al een belletje doet rinkelen, het is immers een van de populairste toeristische trekpleister van het land geworden. Het is een dorpje in het noordwesten van Vietnam dat voorheen enkel bevolkt werd door bergstammen, maar door de verbeterde infrastructuur steeds meer bezocht wordt door reizigers. Sa Pa ligt diep in een vallei van de Hoang Lien bergen en het adembenemende dorp wordt omringt door de mooiste rijstterrassen. Verwacht dus heel veel groen als je hier bent en rijstterrassen tot waar het oog rijkt. Naast dat de natuur waanzinnig is, is dit ook dé plek waar je nog Vietnamese stammen kan vinden zoals het Black-Hmong volk en de Dzao bergstam.

Hoe kom je in Sa Pa?

Sa Pa ligt op ongeveer 350 kilometer van Hanoi, de hoofdstad van Vietnam. Met de trein doe je er zo’n 8,5 uur over. Met de trein kom je aan Lao Cai, het dichtstbijzijnde treinstation bij Sa Pa, en vanuit daar moet je nog de bus nemen om daadwerkelijk in Sa Pa te komen. Wij raadden je aan om de nachttrein van Hanoi naar Lao Cai te nemen en op de vroege ochtend de bus verder naar Sa Pa. Voor deze busrit van ongeveer 38 kilometer heb je wel een sterke maag nodig. Reken op angstaanjagende momenten, onverwachte bewegingen en een bijna dood ervaring. Want ja, de afgrond is wel heel dichtbij. It better be worth it!

Sa Pa met een gids ontdekken?

Een trein- en busreis zijn makkelijk te boeken vanuit je hostel in Hanoi, zij boeken dan als het ware een Sa Pa tour voor je. Denk er wel aan om aan te geven dat je een Engels sprekende gids wilt, en zowel tickets voor de treinreis als benodigde busreis. Als je zo’n bezoek aan Sa Pa vanuit je hostel regelt, dan kun je jouw backpack beste in het hostel laten liggen. Grote kans dat je weer verder reist via Hanoi. Bovendien is het handig om niet alles mee te nemen, want je gaat één, twee of drie primitieve dagen tegemoet in Sa Pa als je met een gids reist!

Overnacht in Sa Pa in een homestay en laat je rondleiden door een local

Om de Vietnamese cultuur echt te ervaren hebben wij een trekkingstocht geboekt in ons hostel met twee gidsen van de etnische minderheden, oftewel de lokale bergstammen. Ondertussen is dit een redelijke toeristische activiteit, maar absoluut de moeite waard! Onze gids, Moe, ging samen met ons een tweedaagse hike aan door de bergen van minimaal zes uur per dag. Dit alles doet zij wekelijks, met haar baby in de draagzak. Vol ongeloof volgden wij Moe terwijl zij ons alles van de bergen, rijstvelden en hun cultuur liet zien. Op de eerste dag kwamen wij na zes lange uren eindelijk aan bij het huis van Moe, waar een tafel vol met lokaal eten op ons stond te wachten. Met daarbij de traditionele alcoholische versnapering: Happy water! Daar kan geen Whiskey tegen op. Het is een bijzondere ervaring om zo het Vietnamese leven in de bergen van dichtbij mee te maken. Je leeft even hetzelfde leven en krijgt vanalles uitgelegd over de cultuur en natuur. Pittig is zo’n tweedaagse tocht wel, na twee dagen hiken wist ik ook niet meer hoe ik mijn lijkbleke gezicht en donkere wallen moest camoufleren. Maar één ding is zeker, ik had dit voor geen goud willen missen!

→ Bekijk hier al onze Vietnam artikelen