Hai Van Pass Vietnam uitzicht

Hai Van Pass, rij over mooiste weg van Vietnam

De Hai Van Pass is onder andere bekend van een van de afleveringen van Top Gear. Wanneer zij het in hun uitzending hebben over Hai Van Pass zeggen ze het volgende: “What you don’t expect to find is a deserted ribbon of perfection, one of the best coast roads of the world”. Een bijzonder mooie weg dus, die je niet direct verwacht in een landschap als Vietnam. Toch ligt deze weg er echt en het is een must om deze tijdens je reis door het land te ontdekken.

Hai Van Pass

→ Overnachtingstip: Tribee Kinh Hostel in Hoi An of Tâm Homestayin Hue

Hai Van Pass

Hai Van Pass Vietnam uitzichtvergezicht hai van pass vietnam hai van pass viewpoint

Kilometers lang genieten op de Hai Van Pass in Vietnam

De Hai Van Pass is een stuk van 21 kilometer lang, over de Nationale Route 1A in Vietnam, dwars door de bergen vanwaar je soms de mooiste uitzichten hebt op de kust. Een prachtige route om te rijden met de motor. De Hai Van Pass bevind zich tussen Hué en Da Nang, dus mocht je deze route af leggen tijdens je reis door Vietnam zorg dan echt dat je via deze bergketen rijdt.

De kronkelende weg slingert zich door berglandschappen en langs toffe uitkijkpunten over de Zuid-Chinese Zee. Onderweg kom je langs pittoreske vissersdorpjes, stranden en groene heuvels, waardoor je na elke bocht een nieuwe verrassing vindt.

Neem er echt de tijd voor zodat je vaak kan stoppen onderweg om van het uitzicht te genieten of foto’s te maken. Over het algemeen duurt de route ongeveer 1 tot 1,5 uur. Echter, veel reizigers kiezen ervoor om langzamer te rijden en te genieten van het landschap, dus het kan langer duren als je regelmatig stopt.

Neem de route dwars door de bergen

De Hai Van Pass kan gereden worden door de tunnel te nemen, de korte route te kiezen of de weg door de bergen te nemen. Ik kan je het laatste zeker aanraden. Je komt er door de QL1A aan te houden en op een gegeven moment de juiste afslag te nemen. De wegen zijn hier erg goed in vergelijking met de rest van Vietnam en halverwege is er een uitkijkpunt waar je ook lekker kan eten of eventueel wat benzine kan halen.

motor hai van pass bezoeken

Met een eigen motor of via een tour de Hai Van Pass bezoeken

Met de motor of scooter

Met een motor manoeuvreer je gemakkelijk door de smalle wegen en bochten van de pass, ideaal voor als je een ervaren motorrijder bent of al met de motor door het land reist (hier lees je alles wat je moet weten over het kopen / huren van een motor in Vietnam). Aan de andere kant biedt een scooter een meer ontspannen en comfortabele rit, ideaal voor als je geen motorrijd ervaring hebt en in een rustiger tempo door het schilderachtige landschap wil cruisen. Voor een groot deel is het erg rustig op de weg omdat het lokale verkeer via de tunnel reist. Daardoor is het ook comfortabel als je nooit eerder op een scooter hebt gereden.

Als je een eigen motor wil huren om de Hai Van Pass te bezoeken, is de rit vanaf Hué ongeveer 80 minuten rijden om er te komen en vanaf Hoi An via Da Nang te komen ongeveer 100 minuten.

Met een Easy rider tour

Liever niet zelf rijden? Niet getreurd, de Hai Van Pass is ook met een Easyrider tour te bezoeken, je gaat dan achterop bij iemand op de motor of je bezoekt de route met de bus. Via GetYourGuide kan je de tours gemakkelijk vergelijken en boeken.

Motor kopen vietnam huren onderweg

Stops onderweg

1. Marble Mountains

De meeste reizigers beginnen hun tocht al in Hoi An en rijden via daar naar Da Nang om de route te starten. Maar voordat je de route over de QL1A neemt, is een stop bij de Marble Mountains een must. Deze verzameling van vijf kalkstenen heuvels rijzen net buiten Da Nang op uit de vlakte. Elke heuvel is vernoemd naar een van de elementen: Thuy Son (water), Moc Son (hout), Hoa Son (vuur), Kim Son (metaal) en Tho Son (aarde). De Thuy Son is de mooiste en die kan je bezoeken. Ga met de lift of de trap van 156 treden omhoog, loop door de grotten die dienst doen als tempels en geniet vanaf de omliggende omgeving vanaf de top.

Hoi An: Dit wil je doen in het leukste dorpje van Vietnam!

2. Dragon Bridge

De Dragon Bridge is een opvallende brug over de Han-rivier in Da Nang en is een symbool van kracht en welvaart in de stad. De brug lijkt op een enorme draak (het symbool van Vietnam) en op zondag spuwt ie daadwerkelijk vuur (en water).

3. Lang Co Beach

Lang Co Beach aan de voet van de Hai Van Pass is een uitgestrekt wit zandstrand aan kristalhelder water. Dit idyllische strand is fijn om voor je aan de tocht begint nog even te zwemmen en te niksen in de zon. Of eet er eerst nog even een hapje, alles komt hier vers uit de zee.

4. Hai Van Pass Summit

Op het hoogste punt van de Hai Van Pass vind je de Hai Van Pass Summit. Hier word je beloond met adembenemende panoramische uitzichten over de omliggende bergen en de glinsterende Zuid-Chinese Zee. Neem hier echt even de tijd voor (parkeer wel echt aan de rand van de weg, zodat jij en het verkeer geen last van elkaar zullen hebben).

5. Het uitzichtpunt van Top Gear

De aflevering van Top Gear wordt afgesloten met een prachtig eindshot. Als je bijna bij het eindpunt bent kom je er langs. Een mooi uitzicht over de blauwe zee, het strand en een langgerekte brug. Op Google Maps heet het punt View Point Lăng Cô.

6. Elephant Springs

Aan de voet van de Hai Van Pass, kan je een zijweggetje inslaand. Dit is een onverhard weggetje naar de Elephant Springs. Hier kan je even zwemmen op pootje baden.

4. Old Citadel – Hue:

Aan het einde van de Hai Van Pass ligt de oude citadel van Hue, een UNESCO-werelderfgoed dat een schat aan culturele en historische plekken heeft. Verken er de oude paleizen, tempels en stadsmuren die je meenemen in het rijke verleden van de keizerlijke stad Hue.

→ Tip: Als je van avontuur houdt, wil je dit bizarre verlaten waterpark in Hué zien

local in de straten in Hoi Anhai van pass uitzicht op zee

Praktische tips

  • Controleer het weer: Voordat je vertrekt, is het verstandig om het weerbericht te controleren. De Hai Van Pass kan bij slecht weer uitdagend zijn vanwege de smalle wegen en steile hellingen. Probeer regenachtige of mistige dagen te vermijden voor een veiligere reis (en voor betere uitzichten).
  • Huur een betrouwbare motor of scooter: Zorg ervoor dat de motor of scooter die je huurt in goede staat verkeert en regelmatig wordt onderhouden. Controleer de remmen, banden en verlichting voordat je de weg op gaat. En neem vooraf een foto of video zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan over schades.
  • Draag de juiste uitrusting: Het dragen van een helm is verplicht in Vietnam, dus zorg ervoor dat je een goed passende helm draagt tijdens je rit over de Hai Van Pass. Overweeg ook het dragen van beschermende kleding, zoals lange mouwen en lange broeken, om jezelf te beschermen tegen de zon en eventuele ongevallen.
  • Neem voldoende water en snacks mee: Onderweg zijn er niet veel eet- of drinkgelegenheden, dus zorg ervoor dat je voldoende water en snacks bij je hebt om gehydrateerd en energiek.
  • Wees voorzichtig op de weg: De Hai Van Pass kan smal en bochtig zijn, met steile hellingen en afdalingen. Wees altijd alert op ander verkeer, vooral bij het passeren van vrachtwagens en bussen (al rijden die voornamelijk door de tunnel). Houd een veilige snelheid aan en neem de tijd om van het landschap te genieten.
  • Stop regelmatig om te genieten: De Hai Van Pass biedt adembenemende uitzichten en fotomomenten, dus neem regelmatig de tijd om te stoppen, te rusten en te genieten van het landschap. Er zijn verschillende uitkijkpunten langs de route waar je kunt stoppen en foto’s kunt maken.
  • Wees respectvol voor de natuur en de lokale gemeenschappen: Help mee om de natuurlijke schoonheid van de Hai Van Pass te behouden door geen afval achter te laten en respect te tonen voor de lokale mensen.

Overnachten nabij de Hai Van Pass

Wil je vooraf en na afloop van de tocht overnachten in Hoi An en Hue?

In Hoi An tippen we Tribee Kinh Hostel of Ancient House Village Resort

In Hue kan je heerlijk overnachten bij Tâm Homestay. Liever in een hostel? Ga dan voor het moderne Amy 2 Hostel Hue. Zij helpen je ook graag bij het organiseren van je rit over de Hai Van Pass.

Hotel Hoi An

Ik kan de Hai Van Pass zeker aanraden, het is tot dit moment het mooiste landschap van Vietnam dat ik tot nu toe gezien heb. Maargoed, het noorden moet nog komen…!

→ Bekijk hier al onze Vietnam artikelen