Sapa Vietnam rijtsvelden

Ontdek Sapa in Vietnam: Betoverende rijstvelden, cultuur en imposante bergen

Als je een overweldigend mooi bergachtig landschap met terrasvormige rijstvelden wilt zien, waar de Vietnamese bevolking nog in traditionele kleding loopt, moet je Sapa aan je reisplannen toevoegen. Sapa ligt in noord Vietnam dichtbij de Chinese grens in de Hoang Lien bergen. Wat ons betreft is het een van de mooiste bestemmingen van het land, zo ingesloten tussen de groene bergen waar je eindeloze hikes kunt maken. We delen de beste tips voor jouw verblijf in Sapa Vietnam!

Sapa | Vietnam

→ Overnachtingstip: Tavan Ecologic Homestay, Sapa centre hotel en Go Sapa Hostel
→ Mega handig: stel je reis door Vietnam samen met de bouwstenen van Riksja

Sapa omgeving, buffalolokale boeren, Sapa Vietnam

Hoe kom je in Sapa?

Je kan naar Sapa reizen vanuit Hanoi of Ha Giang. Vanuit Hanoi boek je een softbed in de nachttrein naar Lao Cai. Vandaar uit reis je met een taxibusje naar Sapa. Er gaan ook verschillende bussen van Hanoi rechtstreeks naar Sapa. Deze doet er zo’n 6 uur over en er is keuze uit normale en luxe bussen. Net als in de trein geldt: hoe luxer hoe duurder, maar het is nog altijd betaalbaar. Reis je on a budget? De bus is dan de goedkoopste optie.

Van Ha Giang naar Sapa reis je met de bus. Ook dan duurt de reis zo’n 6 uur en zijn er verschillende opties. Je kan vooraf online tickets boeken, maar ze zijn ter plekke ook op het station te regelen.

Welke dingen mag je echt niet missen als je in Sapa bent

Benieuwd wat wij het meest indrukwekkend vonden in Sapa?

Naar de markt!

Sapa is een liefelijk plaatsje met een gezellige hoofdstraat en een overdekte markt waar je groente, vis, vlees en andere al dan niet plaatselijke heerlijkheden kunt kopen. ‘s Avonds is er een avondmarkt, waar je traditionele Vietnamese gerechten kunt eten zoals loempia’s, bahn mi of noodles! Niet zo’n foodie? Dan kun je op de markt ook meer dan goed terecht, want de kans is groot dat er ook Vietnamezen zijn die leuke souvenirs verkopen.

Buiten Sapa zijn ook een aantal bijzondere markten die je kan bezoeken. Hier ga je echt even terug in de tijd en komen locals samen om vanuit vrachtwagentjes hun groente, fruit en vee te verkopen. De eerste markt is Coc Ly Market, de markt is vooral voor de etnische minderheden in deze regio. Toeristen kom je er dan weer niet veel tegen. De reis ernaartoe is 2,5 uur en de markt wordt alleen op dinsdag van 6:00 – 14:00 gehouden. Je kan de markt bezoeken op de scooter of met een taxi en vanuit Sapa kan je ook mee met een tour.

Een andere traditionele markt is Bac Ha Market. Deze is ook op zo’n 2,5 uur rijden en vindt op zondag plaats van 6:00 – 14:00. Het is aan te raden om hier heen te gaan met een gids om meer te leren over de cultuur en de gebruiken.

Sapa omgeving

Op de scooter door Sapa

In Sapa is het zeker de moeite waard om een scooter te huren en de Thac Bac en de Thac Tinh Bac watervallen te bekijken. Ook een bezoek aan de bergtoppen aan het Hoang Lien National park en de authentieke bevolking die je er vindt is een aanrader. Verder rij je in Sapa langs vele rijstvelden en dat maakt het uitzicht onvergetelijk.

Tram Ton Pass

Wat je absoluut niet mag missen is de Tram Ton Pass. Deze gaat dwars door de Hoang Lien Son bergketen, heeft de bijnaam Heaven’s Gate Pass en rijkt tot 1900 meter hoogte. Vanaf Sapa rijd je er op de scooter in 20 minuten naar toe, daarna slinger je verder de bergen in en geniet je van fenomenale uitzichten. Hier wil je regelmatig stoppen om weer een foto te maken. Ook kom je onderweg veel toffe bezienswaardigheden tegen.

Wil je bijvoorbeeld een spectaculair natuurverschijnsel zien? Ga dan naar de Silver Waterfalls. Deze ligt direct aan de weg en is zo’n 200 meter hoog. Je kan om de waterval heen lopen via een houten pad, zodat je ziet hoe het water zich naar beneden stort. Iets verderop en op zo’n 30 minuten wandelen van de weg ligt de minstens zo mooie Love Waterfall.

Nog een eindje verderop vind je een gigantische glazen brug, waar je overheen kan lopen om van het uitzicht (ook onder je) te genieten. Aan het einde van de brug kan je een kopje koffie drinken om alle natuur in je op te kunnen nemen.

huis op heuvel in Sapa

Traditionele minderheden in Sapa

In Vietnam leven vele verschillende etnische groepen, 53 daarvan zijn minderheidsgroepen. Vele van hen leven in de bergen van Noord-Vietnam en dus ook in- en om Sapa. Hier zijn meerdere kleine dorpjes waar onder andere de Black H’mong en Red Dzao bergstammen leven. Deze stammen onderscheiden zich onder andere door hun klederdracht. De bevolking in deze bergen boeren nog op authentieke wijze. Tijdens de oogsttijd zie je dan ook vele groepen mensen mais plukken of pellen, waarna de mais te drogen ligt op grote matten langs de weg. Ook zie je hier veel vrouwen en kinderen die toeristen handgemaakte textiele voorwerpen als bandjes, mapjes en mutsen proberen te verkopen. Om bedelen te voorkomen en om het naar schoolgaan te stimuleren is de regering echter geen voorstander van de verkoop door kinderen, dus vandaar ook onze tip om van hen niks te kopen (hoe lastig nee zeggen ook is..). Je kan beter een mooi souvenir op een van de markten kopen bij een volwassene.

Cat Cat Village

In Cat Cat Village, op 3 kilometer van Sapa en aan de voet van de Muong Hoa-vallei, wonen de Hmong. Zij zijn in dit dorpje gericht op toerisme waardoor je er een kleine entree moet betalen. Dat geld komt goed terecht bij de locals die hun huizen openstellen. Hier kan je onder andere hun borduurwerk zien. In het dorpje vind je ook de Tien Sa Waterfall. Het is een flinke wandeling op de traptreden om er te komen, maar oh zo de moeite waard. De route wordt duidelijk aangegeven met bordjes.

inheems kindje, Sapa Vietnam

Maak een trekking in Sapa

Rondom Sapa vind je bijzondere natuurgebieden en wat kun je hier dan ook meer dan goed doen? Inderdaad: Trekkings maken en met je wandelschoenen op pad gaan. Sapa is hiervoor dan een perfecte uitvalsbasis.

Een van de mooiste plekken om dat te doen is in de Muong Hoa Vallei. Hier ga je samen met een gids langs de mooiste plekken en langs dorpjes waar je de locals ontmoet. Hij kan je dan direct meer vertellen over de onderlinge verschillen tussen de etnische minderheidsgroepen. Zo zie je dus niet alleen de fantastische omgeving met rijstvelden, bergtoppen en rivieren, je leert de omgeving weer net een beetje beter kennen.

Wil je zo’n trekking maken? Je kan online verschillende gidsen vinden, of kijk eens bij RiksjaTravel. Tijdens deze trekking slaap je ook een nacht bij de lokale bevolking. Meerdaagse hikes zijn ook goed te plannen met behulp van Book A Trekking.

Sapa Vietnam rijtsvelden

De kabelbaan naar Mount Fanispan

De ‘kabelbaan naar de hemel’ is de langste non-stop kabelbaan ter wereld en brengt je naar de top van Mount Fansipan op meer dan 3000 meter hoogte. Tijdens de rit en op de top is het uitzicht echt fantastisch. Wil je naar het uiterste puntje van de top van de hoogste berg van Vietnam? Dan moet je nog eens 600 treden beklimmen. Een flinke uitdaging op deze hoogte, maar ontzettend de moeite waard (en je kan altijd nog het treintje pakken, zodat je de treden kunt overslaan).

Zin in een echte uitdaging? Je kan ook de Mount Fanispan Summit Trek doen. Een trek van 2 of 3 dagen, waarbij je op de berg slaapt. De verschillende mogelijkheden om deze tocht te maken vind en boek je onder andere via Book A Trekking.

Mount Fanispan, Sapa Vietnam

Voorbereiden op je trip naar Sapa

Overnachten in Sapa

Slapen in Sapa kan wat duurder uitvallen. Dit komt omdat het stukken afgelegener ligt dan andere delen in Vietnam. Ondanks dat de prijzen ietsje hoger liggen, kun je er nog steeds een kamer vinden voor vijf tot tien euro per nacht. Zoek je een leuk hotel? Kijk dan eens op Booking.com. Daar kun je namelijk gemakkelijk allerlei hotelprijzen vergelijken van verschillende hotelkamer aanbieders. Hotels en homestays die wij als tip hebben gekregen voor Sapa:

Tavan Ecologic Homestay
Lucky Daisy Buffalo house
Sapa centre hotel
Go Sapa Hostel

Het is trouwens ook een aanrader om buiten het centrum te verblijven zodat je vanuit je accommodatie uitzicht hebt over de bergen en de rijstvelden. Trakteer jezelf zeker voor een of twee nachten op zo’n verblijf, daar zul je geen spijt van krijgen. Tips zijn:

Hmong house Sapa
Sapa’s Soul
D&D Eco Sapa

Vervoer in Sapa

We zeiden het net al even, het is echt aan te raden om in Sapa een scooter te huren en zelf een leuke tocht te maken. Maar als je van of naar Sapa wilt komen vanuit een andere plek in Vietnam, dan kun je de trein pakken of de bus nemen van bijvoorbeeld het Sinha cafe. Daar kun je namelijk een hop on hop off ticket boeken voor heel Vietnam.

Vrijwilligerswerk doen in Sapa

Sapa is een dorp in Vietnam dat uitermate geschikt is voor vrijwilligerswerk. Een reisorganisatie die je goed verder kan helpen als je op zoek bent om vrijwilligerswerk in Vietnam te gaan doen is Vrijwilligerswerk Sapa. Via hen kun je bijvoorbeeld lesgeven gecombineerd met een trekking. Je ziet dan niet alleen meer van Sapa, maar leert ook de bevolking kennen en brengt hen ook nog eens kennis bij. Een bijzondere ervaring.

Beste reistijd Sapa

Sapa is het hele jaar te bezoeken, maar niet elke periode is even mooi. Van december tot en met februari is het geen regenseizoen en ook is de luchtvochtigheid laag, maar de temperaturen zijn dat ook. Temperaturen liggen vaak onder de 10 graden. Daarnaast zijn de rijstvelden dan bruin en dat maakt het een stuk minder mooi. Juli en augustus zijn de drukste maanden want dan is het het warmst. Omdat het vaker regent zouden we deze periode ook afraden, al zorgt het wel voor een heel groene natuur. Het voor- en het najaar zijn het fijnst. Van maart tot mei liggen de temperaturen rond de 15 graden en dan is het er heerlijk vertoeven. Van eind augustus tot en met begin oktober is het oogstseizoen, vooral aan het begin van deze periode zijn de rijstvelden dan op hun mooist. Houd er wel rekening mee dat het ook regelmatig kan regenen.

Pinnen

Vergeet niet om genoeg geld mee te nemen, want in Sapa kun je niet pinnen.

Sapa is in Vietnam misschien wel een van onze favoriete plekken. Sla het dorpje zeker niet over en neem je tijd om het te bezoeken. Daar ga je zeker geen spijt van krijgen.

→ Bekijk hier al onze Vietnam artikelen