Ontdek Sapa in Vietnam: Betoverende rijstvelden, cultuur en imposante bergen

Als je een overweldigend mooi bergachtig landschap met terrasvormige rijstvelden wilt zien, waar de Vietnamese bevolking nog in traditionele kleding loopt, moet je naar Sapa gaan. Sapa ligt in noord Vietnam dichtbij de Chinese grens in de Hoang Lien bergen. Boek een softbed op de nachttrein vanuit Hanoi naar Lao Cai en ga vandaar uit met een taxibusje naar Sapa. Je kunt vooraf een hotel boeken of ter plekke een hotel uitzoeken met een magnifiek uitzicht. Vergeet trouwens niet om genoeg geld mee te nemen, want in Sapa kun je niet pinnen. Hieronder vind je meer tips voor Sapa, maar bekijk ook waar Sapa ligt op de kaart van Vietnam en bereid je zo voor op jouw Vietnam avontuur.

Welke dingen mag je echt niet missen als je in Sapa bent

Benieuwd wat wij het meest indrukwekkend vonden in Sapa? Lees gauw onze reistips hieronder. Ontdek wat leuk is om te doen en welke uitzichtpunten of minderheden je zeker ontmoet wilt hebben tijdens je reis door dit bijzondere gedeelte van Vietnam.

Naar de markt!

Sapa is een liefelijk plaatsje met een gezellige hoofdstraat en een overdekte markt waar je groente, vis, vlees en andere al dan niet plaatselijke heerlijkheden kunt kopen. ‘s Avonds is er een avondmarkt, waar je traditionele Vietnamese gerechten kunt eten zoals loempia’s, bahn mi of noodles! Niet zo’n foodie? Dan kun je op de markt ook meer dan goed terecht, want de kans is groot dat er ook Vietnamezen zijn die leuke souvenirs verkopen.

Op de scooter door Sapa

In Sapa is het zeker de moeite waard om een scooter te huren en de Thac Bac en de Thac Tinh Bac watervallen te bekijken. Ook een bezoek aan de bergtoppen aan het Hoang Lien National park en de authentieke bevolking die je er vindt is een aanrader. Verder rij je in Sapa langs vele rijstvelden en dat maakt het uitzicht onvergetelijk.

Silver waterfalls & Tram Tom Pass

Een spectaculair natuurverschijnsel zien? Ga dan naar de Silver Waterfalls. Hier kom je veelal langs als je naar Tram Tom Pass gaat. Vanaf hier heb je een spectaculair uitzicht.

Traditionele minderheden in Sapa

In het Sapa gebied zijn meerdere kleine dorpjes waar onder andere de Black H’mong en Red Dzao bergstammen leven. Deze stammen onderscheiden zich onder andere door hun klederdracht. De bevolking in deze bergen boeren nog op authentieke wijze. Tijdens de oogstijd zie je dan ook vele groepen mensen mais plukken of pellen, waarna de mais te drogen ligt op grote matten langs de weg. Ook zie je hier veel vrouwen en kinderen die toeristen handgemaakte textiele voorwerpen als bandjes, mapjes en mutsen proberen te verkopen. Om bedelen te voorkomen en om het naar schoolgaan te stimuleren is de regering echter geen voorstander van de verkoop door kinderen, dus vandaar ook onze tip om dit zo min mogelijk te stimuleren.

Maak een trekking in Sapa

Rondom Sapa vind je bijzondere natuurgebieden en wat kun je hier dan ook meer dan goed doen? Inderdaad: Trekkings maken en met je wandelschoenen op pad gaan. Sapa is hiervoor dan een perfecte uitvalsbasis. Wil je zo’n trekking maken? Kijk dan eens bij RiksjaTravel.

Voorbereiden op je trip naar Sapa

Overnachten in Sapa

Slapen in Sapa kan wat duurder uitvallen. Dit komt omdat het stukken afgeleger ligt dan andere delen in Vietnam. Ondanks dat de prijzen ietsje hoger liggen, kun je er nog steeds een kamer vinden voor vijf tot tien euro per nacht. Zoek je een leuk hotel? Kijk dan eens op Trivago.nl. Daar kun je namelijk gemakkelijk allerlei hotelprijzen vergelijken van verschillende hotelkamer aanbieders. Hotels en homestays die wij als tip hebben gekregen voor Sapa:

Tavan Ecologic Homestay
Lucky Daisy Buffalo house
Sapa centre hotel
Go Sapa Hostel

Vervoer in Sapa

We zeiden het net al even, het is echt aan te raden om in Sapa een scooter te huren en zelf een leuke tocht te maken. Maar als je van of naar Sapa wilt komen vanuit een andere plek in Vietnam, dan kun je de trein pakken of de bus nemen van bijvoorbeeld het Sinha cafe. Daar kun je namelijk een hop on hop off ticket boeken voor heel Vietnam.

Vrijwilligerswerk doen in Sapa

Sapa is een dorp in Vietnam dat uitermate geschikt is voor vrijwilligerswerk. Een reisorganisatie die je goed verder kan helpen als je op zoek bent om vrijwilligerswerk in Vietnam te gaan doen is Vrijwilligerswerk Sapa. Via hen kun je bijvoorbeeld lesgeven in Sapa gecombineerd met een trekking. Je ziet dan niet alleen meer van Sapa, maar leert ook de bevolking kennen en brengt hen ook nog eens kennis bij. Een bijzondere ervaring die je reis naar Sapa zeker nog meer bijzonder kan maken.

Beste reistijd Sapa

Sapa kun je het allerbeste bezoeken in de maanden december tot en met februari. Het is dan namelijk geen regenseizoen en daarbij is de temperatuur dan laag maar de luchtvochtigheid ook. Reis je niet in deze maanden? Wees dan gerust, want ook buiten deze periode is het mooi om naar Sapa te gaan.

→ Bekijk hier al onze Vietnam artikelen