Motor huren vietnam kopen onderweg

Vietnam, alles wat je moet weten over het kopen / huren van een motor

Door Vietnam kun je op verschillende manieren reizen, zo pak je met gemak de trein of bus tijdens het backpacken en voor grotere afstanden kun je zelfs het vliegtuig nemen. Een andere manier die steeds populairder wordt, is reizen met de motor. Het grote voordeel hiervan is dat je op je eigen tempo Vietnam door kan reizen en op plekken komt waar je met het andere vervoer nooit terecht zal komen. Maar hoe kom je aan een motor? Is het gemakkelijk om in Vietnam een motor te kopen of kun je er beter één huren? En is rijden wel veilig? In deze blog de nodige tips voor de aanschaf van jouw eigen motor en tips voor het rijden in Vietnam!

Je hebt verschillende keuzes als je een motor gaat kopen of huren in Vietnam

Je hebt 3 verschillende motor en die je kan kopen in Vietnam: Schakel motor, semi-automaat en een automaat. De meest voorkomende motoren in Vietnam zijn de Honda win, de Honda wave en de Yamaha nouvo. Wanneer je heel Vietnam door wil reizen wordt altijd een schakel of semi-automaat aangeraden. Dit is handig als je ook de bergen in wilt gaat, want met een schakel of semi-automaat motor rij je makkelijker in de bergen omdat je dan ook versnellingen hebt. Maar welk merk en type motor moet je dan kiezen? De voorkeur gaat uit naar een Honda win, gezien deze bekend staan als degelijk en overal gemaakt kunnen worden als er wat is.

Een Honda win motor, waar moet je op letten

Wanneer je een Honda win wilt aanschaffen, wil je natuurlijk graag weten waar je op moet letten. Allereerst kijk je naar opzichtige dingen, zijn de banden in goede staat? Is de ketting goed gespannen? Hoe zijn de remmen? Zijn er geen opzichtige schades? Doen de lampen het? Valt de motor om als je erop zit of helt hij naar links of rechts? Werken de versnellingen? En check natuurlijk naar de kilometerstand. Iedere 20.000 kilometer dienen namelijk diverse dingen aan de motor vervangen te worden in verband met slijtage. Als je rond de 20.000 kilometer zit, vraag dan of dit gebeurd is of niet, wanneer dit niet duidelijk aangetoond kan worden, zoek dan verder voor een andere motor. Maak ook altijd een proefritje voor je een motor kiest!

Motor kopen vietnam motor huren vietnam style motorbikes

Motor kopen vietnam motor huren vietnam

Een motor kopen of huren in Vietnam?

Een motor kopen geeft je meer vrijheid, maar wanneer er wat mis is, dien je dit zelf ook op te kunnen lossen als er geen garage in de buurt is. Wanneer je een motor koopt, zorg er dan voor dat je er de bijbehorende blue card bij krijgt. Dit is het ‘registratiebewijs’ van de motor en zonder deze is de motor waardeloos. Verder is het voordeel van het kopen van motor dat een mechanic hem  waarschijnlijk aan het einde van de rit voor een schamele prijs van je zal overkopen. Wellicht niet om zelf mee te rijden, maar voor bijvoorbeeld de onderdelen.

Een motor huren

Iets dat steeds meer voorkomt is dat je een motor in Hanoi of Ho Chi Minh huurt en deze in dezelfde winkel in de andere stad weer inlevert. Ik heb mijn motor ook gehuurd, na diverse recensies gelezen te hebben ben ik dit gaan doen bij ‘Style Motorbikes’. Nadat ik bij hun een motor besloot te huren, heb ik bij hun eerst een uur les gekregen in rustig gebied. Dat is fijn, want dan kan je een beetje wennen aan de motor en leren waar je mogelijk op moet letten.

Hoe duur is het om een motor te huren

Mijn motor heb ik gehuurd en ik ben voor de Honda win 120cc gegaan, hier heb ik 235 dollar voor betaald voor 6 weken. Dit was inclusief lokale helm, maar ik heb besloten er een fatsoenlijke helm bij te halen en deze kostte 20 dollar extra. Hier hoef je trouwens nog op af te dingen, want ze hanteren over het algemeen vaste prijzen. Wanneer je een motor huurt bij ‘Style Motorbikes’ krijg je er de volgende dingen bij: Een telefoonhouder, usb-lader, bagagerek, lokale helm en een kaart met routes en tips. Ik heb een Honda win 120cc gehuurd, uit het bouwjaar 2017 met 6000 kilometer op de teller. Wanneer er iets kapot gaat aan deze motor, waar je zelf niets aan kan doen (motorische problemen bijvoorbeeld, dus niet een lekke band of iets dergelijks) neemt ‘Style Motorbikes’ de kosten op zich. Je kan ze 24/7 bereiken op hun nummer en ze staan altijd klaar om je te helpen. Iets dat ik erg fijn vond ten opzichte van als je een motor zou kopen in Vietnam.

Ook een motor huren of kopen bij Style Motorbikes?

Je vindt ‘Style Motorbikes’ zowel in Hanoi als Ho Chi Minh en je kan je motor bij beide locaties ophalen en inleveren, je hoeft dus niet weer helemaal terug te rijden naar je ophaallocatie. Je vindt ‘Style Motorbikes’ in Hanoi op het adres: 29 Dao Duy Tu, Hoan Kiem, Hanoi, Vietnam. In Ho Chi Minh zitten ze op 368 Vo Van Kiet, Quan 1, Ho Chi Minh, Vietnam. Liever eerst per mail contact? Je kan ze mailen op: stylemotorbikes@gmail.com.

Motor huren vietnam kopen onderweg

Motor kopen vietnam huren onderweg

De eerste motor rit in Vietnam, van Ho Chi Minh naar Da Lat

De motor is gehuurd (of gekocht) en dan begint je eerste rit, maar hoe bepaal je daarvoor de route? De eerste plek na Ho Chi Minh waar veel mensen heen gaan is meestal Da Lat. Of zoals dat helemaal heet; Thành phố Đà Lạt. Hier ging ook mijn eerste rit naartoe en de route die ik heb genomen, heb ik niet helemaal zelf gevonden. Een erg handige website die ik hiervoor heb gebruikt is; www.vietnamcoracle.com. Op deze website staan meerdere routes op en die naar Da Lat kun je hier vinden; http://vietnamcoracle.com/saigon-to-dalat-the-back-way/. Wij hebben de blauwe route genomen. Er zijn snellere wegen naar Da lat, echter krijg je hier niet het échte Vietnam gevoel bij en moet je veel gevaarlijke snelwegen over.

Tip: Vooraf inkopen doen bij een supermarkt én neem een poncho mee

De eerste dag vertrokken we uit Ho Chi Minh en besloten we een overnachtingsplek te zoeken bij een national park. Er zijn onderweg diverse plekjes waar je kan stoppen voor een hapje en drankje, maar na zelf te gaan rijden raad ik je aan van te voren naar een supermarkt te gaan en hier wat snacks en flesjes water in te slaan. Je zal zien dat je onderweg vaak genoeg stopt (om te tanken of te genieten van het uitzicht) en het is erg fijn als je dan wat kan eten en drinken. Tevens is het een must om een goede poncho aan te schaffen. Pak geen wegwerp poncho uit de supermarkt, deze beschermen niet fatsoenlijk op de motor, maar neem echt een goede poncho mee.

Gebruik je toeter, rij rechts & let op gaten in de weg

Vergis je niet in het verkeer in Vietnam, het is in de grote steden namelijk erg druk en alles rijd dwars door elkaar. Het is ook gebruikelijk dat mensen toeteren wanneer ze inhalen, zodat je weet wanneer er iemand aan komt. Het verkeer rijd in Vietnam, in tegenstelling tot de meeste Aziatische landen, net als in Nederland rechts. Auto’s rijden vaak richting het midden van de weg, zodat je er met de motor rechts voorbij kan. Wanneer je drukke stad uit bent en richting de kleinere dorpjes/bergen gaat, blijf dan ten alle tijden goed op de weg letten. De weg kan namelijk nog zo goed lijken, er zitten overal uit het niets gaten in de weg. Hier wil je liever niet ineens inrijden en vervolgens de macht over het stuur verliezen.

Hoe snel rij je met de motor in Vietnam?

Om je een idee te geven, de eerste dag zijn wij om 8 uur ‘s morgens uit Ho Chi Minh vertrokken en kwamen we na  7 uur rijden bij national park 180km aan. De tweede dag zijn we om 7 uur ‘s ochtends vertrokken en toen hebben we 200km afgelegd. Hier deden we uiteindelijk zo’n 9 uur over. Dit komt natuurlijk ook omdat je onderweg dingen wilt zien.

Verzekering & ongelukken

Nog een laatste tip voor als je gaat motor rijden in Vietnam, de kans is groot dat als je een ongeluk krijgt dit niet vergoed wordt door je verzekering. Check dus goed vooraf bij jouw reisverzekering wat daar de regels zijn. En wees je hier natuurlijk bewust van en kijk sowieso extra goed uit. Je wilt immers niet een of andere Vietnamees nog heel lang geld moeten betalen voor ongeluk kosten. Het komt namelijk meer dan eens voor dat buitenlandse reizigers de schuld krijgen als er een ongeluk plaats vindt. Motor rijden is dus niet zonder risico’s hier!

→ Bekijk hier al onze Vietnam artikelen