Ha giang loop

De Ha Giang Loop: de bekendste motortour van Zuidoost-Azië

Het Noorden van Vietnam is prachtig. Ongerepte bergachtige natuur met waanzinnige uitzichten, groene rijstvelden en een authentieke cultuur. Wanneer je het Noorden van Vietnam bezoekt, kun je de Ha Giang Loop niet overslaan. De Ha Giang Loop is een motorloop van drie, vier of vijf dagen door het berggebied ten noorden van de stad Ha Giang. Een spannende maar hele leuke ervaring. Een geen zorgen, je hoeft de loop niet per se zelf te rijden! Er zijn allerlei opties om dit prachtige deel van Vietnam te zien vanaf de motor. Over die opties vertellen we je alles in deze blog.

Alles over de Ha Giang Loop

→ Mega handig: regel je tour via Mama’s House in Ha Giang
Vind vliegtickets naar Vietnam

Langs de ha giang loop

Wat is de Ha Giang Loop?

De Ha Giang Loop is een motor tour dwars door de provincie Ha Giang in Noord-Vietnam. Het is een prachtige tocht langs rijstvelden, machtige bergen en door groene valleien. De provincie Ha Giang grenst aan China en tijdens de loop heb je kans dit land te zien liggen.

De Ha Giang Loop duurt drie, vier of vijf dagen. In drie dagen zie je al ontzettend veel moois en is de tour goed te doen. Echter, hoe langer de duur, des te meer je van het gebied ziet.

Tegenwoordig bieden enkele aanbieders ook een tweedaagse tour met slechts één nacht aan. Hoewel je portemonnee hier blij van wordt, raden we je aan om te kiezen voor minstens een driedaagse tour als je echt wil genieten van de prachtige natuur van Ha Giang.

Van veel reizigers horen we dat het rijden van de Ha Giang Loop het hoogtepunt is van hun reis naar Vietnam. Dus ga je naar dit land, dan is dit een absolute must!

→ Handig: Neem de Lonely Planet van Vietnam mee tijdens je reis

weg nabij ha giang uitzicht ha giang loop

De beste reistijd om de Ha Giang Loop te rijden

Het droge seizoen in Noord-Vietnam loopt van november tot en met maart. In deze tijd heb je minder kans op regen. Echter, dit is ook de winter in Vietnam en vooral in november, december en januari laat de zon zich minder zien en kunnen de temperaturen kouder zijn dan je gewend bent in Zuidoost-Azië. Overdag is het zo’n 18 tot 22 graden maar ’s nachts kan het flink afkoelen. Houd daar dus rekening mee als je tijdens deze tijd van het jaar de Ha Giang Loop rijdt en neem warme kleding mee. Op de motor is de gevoelstemperatuur een stuk lager door de wind en zodra de zon verdwijnt wordt het snel erg fris. Bovendien slaap je ’s avonds op plekken zonder isolatie en verwarming en is ook een warme douche geen gegeven. Zelf reden we de Ha Giang Loop begin december en dat was een stuk frisser dan gedacht. We raden je dus zeker aan om een lekker dikke trui, goede (regen)jas en muts en handschoenen in te pakken.

Vind je het fijn om de Ha Giang Loop te rijden met een zonnetje op je gezicht en warmere temperaturen? Kies er dan voor om deze te rijden in de periode april tot en met september. De temperatuur ligt dan overdag tussen de 30 en 36 graden. Houd er wel rekening mee dat dit het regenseizoen is en de kans op een flinke bui dus hoog is. De meeste regen valt in juli en augustus dus we raden aan om die maanden te vermijden. Ga je in de zomer? Vergeet dan zeker je zonnebrand maar ook je regenjas niet!

vietnamese meisjesstraatbeeld vietnam

Welke opties zijn er om de Ha Giang Loop te rijden?

Er zijn veel verschillende opties mogelijk om de Ha Giang Loop te rijden. Kies er ten eerste voor of je de loop zelfstandig wil rijden (in een groep) of dat je aan wil sluiten bij een georganiseerde tour.

Zelf de Ha Giang Loop rijden

Rijd je de Ha Giang Loop zelfstandig dan zijn er talloze opties om een scooter of motor te huren in en rondom de stad Ha Giang. Het voordeel van de loop zelf rijden is dat je jouw eigen schema kunt bepalen en veel vrijheid ervaart. Je kunt er zo lang of kort over doen als je zelf wilt. Ook kun je zelf bepalen waar je slaapt. Dit kan tegelijk ook een nadeel zijn, aangezien je zelf verantwoordelijk bent voor het boeken en regelen van je accommodaties.

Het allerbelangrijkste om te onthouden als je de loop zelfstandig rijdt, is dat je veel ervaring moet hebben met het rijden op een scooter of motor. Het rijden van de loop is niet makkelijk en heel anders dan thuis in Nederland. Zorg er dus voor dat je goed weet hoe je een scooter of motor bestuurt en onderschat het niet. Draag bescherming en start rustig zodat je gewend raakt aan de weg. Ten slotte is het belangrijk om te weten dat een internationaal rijbewijs niet geldig is in Vietnam en je hierdoor niet officieel verzekerd bent. Sluit daarom een verzekering af als je de scooter of motor huurt en ben je hiervan bewust. Mocht er iets ernstigs gebeuren en je in het ziekenhuis belanden, kunnen de kosten hoog oplopen.

De Ha Giang Loop rijden met een tour

Er zijn talloze tour aanbieders om de Ha Giang Loop te rijden. Bij een tour kun je ervoor kiezen om zelf te rijden of je gaat voor een easy rider. Bij een easy rider spring je achterop de scooter. Zo heb je alle tijd om te genieten van het uitzicht en mooie foto’s te maken. Hoewel het iets duurder is om met een easy rider te gaan, biedt het je wel erg veel voordelen. Je hoeft niet op de weg te letten en dit geeft je alle mogelijkheid om de prachtige omgeving te bewonderen en weg te dromen bij het uitzicht. Boek je een tour, dan betaal je een totaalprijs. Hierbij zit alle accommodatie, eten en alle kosten voor de scooter of motor inbegrepen. Ook ontvang je een helm en bescherming. Een tour geeft je dus iets minder vrijheid maar een hoop minder zorgen!

→ Tip: Zo’n tour kun je bij je hostel boeken, maar bijvoorbeeld ook via sites als GetYourGuide, check bijvoorbeeld deze Ha Giang Loop 2-Day Tour of deze Self drive tour van 3 dagen.

scootertocht Vietnam viewpoint ha giang loop

Hoe regel je de Ha Giang Loop?

Het boeken van een tour om de Ha Giang Loop te rijden is heel makkelijk en doe je tijdens je verblijf in Hanoi of als je al in Noord-Vietnam bent.

Tour boeken bij je hostel in Hanoi

Een eerste optie is de tour boeken bij je hostel in Hanoi, waar volop aanbod is. Dit is een optie die veel reizigers kiezen. Het voordeel van het regelen van de tour in Hanoi is dat de busreis van Hanoi naar Ha Giang en terug ook inbegrepen zit. Dit kan bijvoorbeeld bij het populaire Hanoi Buffalo Hostel of bij het Hanoi City Backpackers Hostel.

→ Meteen het hostel boeken: Hanoi Buffalo Hostel of Hanoi City Backpackers Hostel

Tour boeken bij je hostel in Ha Giang

Een tweede optie is de tour boeken bij een hostel in Ha Giang. Het voordeel hieraan is dat het een stukje goedkoper is als de tour boeken in Hanoi. De busreis is gemakkelijk zelf te boeken en vaak helpt het hostel in Ha Giang je hier ook bij. Zelf boekten wij de tour bij Mama’s House in Ha Giang. Dit was een hele fijne ervaring. Zodra je contact opneemt met Mama’s House helpen ze je overal bij. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om zowel de nacht voor het begin van de tour als de nacht na afloop van de tour in het hostel te verblijven. Maar dit hoeft niet. Ook hulp met busreizen van en naar het hostel zijn mogelijk, maar dit kan je ook zelf regelen. Bovendien is er de keuze voor het zelf huren van een rijtuig of kun je kiezen voor een drie- of vierdaagse motor tour met of zonder easy rider. Alles is mogelijk dus! Daarnaast is het een schoon en fijn hostel met goede faciliteiten.

Via GetYourGuide je tour boeken

Op de site van GetYourGuide kun je ook diverse tours boeken, check bijvoorbeeld:

Combinatietours met Sapa en Ha Long Bay

Naast tours specifiek gericht op de Ha Giang Loop zijn er ook opties om combinatietours te boeken waarbij ook een tour naar Sapa en/of Ha Long Bay inbegrepen zit. Heb je niet zo lang de tijd in (Noord-)Vietnam of vind je het fijn dat alles voor je geregeld wordt, dan is dit een ideale optie!

Zelfstandig de Ha Giang Loop rijden en organiseren

Rijd je de Ha Giang Loop helemaal zelfstandig, dan hoef je alleen een rijtuig te huren in Ha Giang. Je bereikt de stad het best per bus vanaf Hanoi. Er gaan meerdere bussen per dag, zowel overdag als ’s nachts. De busreis duurt gemiddeld zes uur. Heb je behoefte aan een comfortabele bus? Kies dan voor iets meer geld voor een ‘VIP’-bus en geniet van een erg ruime stoel afgescheiden met een gordijntje en zelfs een eigen televisie!

→ Lees ook: Alles wat je moet weten over het kopen of huren van een motor in Vietnam

Ha giang loop

Onze ervaring met de Ha Giang Loop

Wij vonden het een prachtige tocht en unieke ervaring. Achterop bij een easy rider reden wij de Ha Giang Loop in drie dagen tijd in december. Hoewel de temperaturen koud waren, hebben we erg genoten. De groep was heel gezellig, we voelden ons compleet op ons gemak bij de easy rider en de uitzichten zijn werkelijk waar fantastisch. Daarnaast is het ook superleuk dat je tijdens de Ha Giang Loop tour je avonden en nachten doorbrengt in zogeheten homestays. Dit zijn authentieke gasthuizen gerund door een familie die er alles aan doen om je verblijf zo comfortabel mogelijk te maken. Zo kom je in aanraking met de Noord-Vietnamese cultuur. Je geniet van het meest heerlijke eten dat vers bereid wordt in de keuken. Elke avond stond de tafel vol heerlijks en ook het ontbijt wordt hier verzorgd.

Meerdere dagen lang gereden worden door het meest mooie landschap, vers eten dat voor je bereid wordt en veel plezier met je medereizigers. Waar twijfel je nog over? De Ha Giang Loop is een hoogtepunt tijdens je reis in Vietnam.

pauze ha giang loop eten in vietnamop de scooter door vietnam


→ Bekijk hier alle artikelen over Vietnam