trinidad backpacken cuba 3 weken

Dit wil je weten als je op vakantie naar Cuba gaat!

Cuba is het land van de salsa, sigaren en frisse mojito’s. Gelegen in Midden-Amerika en zo’n 10 uur vliegen vanaf Nederland. Het Spaanstalige Cuba is een vakantie bestemming die bij menig mensen hoog op het verlanglijstje staat. Niet alleen dankzij de bruisende stad Havana, maar ook vanwege de kleinere koloniale stadjes zoals Trinidad of de fel blauwe zee bij kustplaatsen als Varadero en Guardalavaca. Tijdens een reis naar Cuba slaap je veelal bij de lokale bevolking thuis in de zogenoemde casa particulares, maar natuurlijk zijn er ook in dit land hotels te vinden. In Cuba kun je gemakkelijk reizen met de bus of een huurauto, maar ook een georganiseerde rondreis is aan te raden en een fijne manier om dit land te ontdekken. Ook zo’n zin gekregen om naar Cuba te gaan? Hieronder vind je to do’s en praktische reisinformatie voor je vakantie!

Tijdens je vakantie naar Cuba veel van het land zien? Tips voor je route:

Er zijn een paar plekken die je tijdens een vakantie naar Cuba zeker wilt zien. De leukste spots hebben we hieronder voor je op een rij gezet zodat je op basis daarvan je route kunt bepalen.

Benieuwd hoe een ideale route door Cuba eruit ziet van 3 weken en wat je precies kunt doen op al die plekken? Lees dan ook dit artikel!

Zo kan je route eruit zien tijdens je vakantie naar Cuba:

kaart cuba

5 activiteiten die je zeker moet doen in Cuba tijdens je vakantie

1. Rijden in een oldtimer

Of het nou een taxi ritje is of dat je er echt een huurt, wanneer je in Cuba bent moet je even in een oude Amerikaanse oldtimer rijden.

2. Dans de salsa

Danser of geen danser, iedereen zou in Cuba even de salsa moeten dansen. Een perfecte plek om dat te doen, is in het koloniale Trinidad. Vraag rond of er salsa lessen worden gegeven en laat ‘s avonds zien wat je hebt geleerd. Lees hier meer over Trinidad

3. Go natural in Cuba

In Cuba is mooie natuur te vinden. Maak een wandeling nabij Baracoa en Pinar del Rio of ga duiken dichtbij Varadero of bij Isla de Juventud. Ook bij Trinidad kun je tof naar het strand fietsen en zijn hele gave watervallen in de omgeving te vinden. Ontdek een van de tofste watervallen in Cuba

4. Leer meer over de revolutionairen

Cuba kent vele revolutionairen. Denk bijvoorbeeld aan Che Guevara, Antonio Maceo of José Marti. Op vele plekken in Cuba zijn tekeningen, beelden of schilderingen van hen te vinden.

5. Bezoek een sigarenfabriek

Het échte Cuba heb je gezien als je naar een sigarenfabriek bent geweest. Bezoek er bijvoorbeeld een in Viñales, een klein stadje waar veel tabak boeren wonen.

Check hier onze hele top 10 voor Cuba

Wat te doen in Cuba

cuba vakantie tips

Praktische tips voor als je naar Cuba op vakantie gaat

Tot slot zijn er nog een paar praktische dingen waaraan je moet denken als je op vakantie naar Cuba gaat.

Vaccinaties & Visum

Wanneer je een reis naar Cuba boekt is het van belang dat je vooraf een een visum aanvraagt, zo’n visum is 30 dagen geldig. Een visum voor Cuba aanvragen kan gewoon online. Ben je van plan langer op vakantie te gaan naar Cuba, dan is het van belang dat je je visum in het land zelf verlengt. Vaccinaties zijn in Cuba niet verplicht maar een inenting tegen DTP en hepatites A wordt wel aangeraden. Ook is het verstandig voldoende aspirines, pleisters, deet, zonnebrand en eventueel loperamide mee te nemen.

Betalen in Cuba

In Cuba betaal je als toerist veelal met de Cuban Peso Convertible, afgekort ook wel CUC genoemd. Naast deze munteenheid wordt onder de lokale bevolking gebruik gemaakt van de Cuban Peso. Hier kun je echter als toerist slechts bij kleine winkeltjes en voedsel stalletjes mee betalen. Wanneer je naar Cuba op vakantie gaat is het verstandig om een Creditcard mee te nemen of veel cash euro’s. Pinnen met een bank of giropas is namelijk nog steeds niet overal mogelijk en ook US dollars worden niet altijd geaccepteerd.

Beste reistijd om op vakantie naar Cuba te gaan

De beste reistijd om naar Cuba te gaan is vanaf november tot en met april. De temperatuur is dan warm, het is er droog en er zijn minder toeristen. Reis je tussen mei en oktober verwacht dan zeer hete temperaturen en meer kans op regen en orkanen. Gemiddeld ligt de temperatuur rond de 30 graden.

Festivals in Cuba

Houd jij van festivals? Zorg dan dat je in Juli in Santiago de Cuba bent! In deze maand wordt het uitbundige carnaval gevierd. Lees hier meer over carnaval in Cuba! Andere toffe feesten vind je in Trinidad, daar kun je ‘s avonds op de trappen dansen in het centrum en er is een toffe club.

Meteen je vakantie naar Cuba plannen?

→ Bekijk hier al onze artikelen over Cuba