Kampina, wandelen in Brabant

Wandelen in Brabant: Dit zijn de allermooiste routes

Door zandduinen struinen, langs prachtige heidevelden wandelen, meer te weten komen over het leven van de schilder Vincent van Gogh, dwalen door bosrijke gebieden en genieten van het uitzicht over één van de vele vennen. In Brabant vind je veel verschillende wandelroutes in de meest afwisselende gebieden. Welke mag je echt niet missen? En waar overnacht je in de buurt van deze fijne natuurrijke plekken? Alles over wandelen in Brabant op een rij.

Wandelen in Brabant: Ontdek de mooiste wandelroutes

→ Lees ook: Slapen in een huisje in de natuur
→ Overnachten in Brabant bij Cottage Markdal of Hotel en Restaurant Meneer van Eijck

1. Wandelen over de Kampina

De Kampina is één van de meest diverse natuurgebieden van Brabant, met uitgestrekte vennen, schattige bospaadjes, heidevelden en mooie bossen. Het gebied van Boxtel tot aan Oisterwijk valt onder de Kampina, met zo’n 1200 hectare. Omdat het zo groot en divers is vind je hier veel mooie wandelroutes in Brabant, van korte wandelingetjes tot aan routes van zo’n twintig kilometer. De vennen in de Kampina zijn in de laatste ijstijd ontstaan toen de poolwind heuveltjes van het zand blies en in de lage gedeeltes regenwater bleef staan. Door de leemlaag eronder liep het water niet weg en ontstonden de vennen. Doe bijvoorbeeld de Wandelroute Smalwater die bij Boxtel ligt, een wandeling van bijna negen kilometer. Je start bij Parkeerplaats Huisvennen – Roond, waar nog een heel aantal wandelingen begint.

Lees meer over de wandelroutes in de Kampina

Kampina, wandelen in Brabant Kampina

2. De Maashorst: wandel door het verleden

In het grootste natuurgebied van Noord-Brabant, De Maashorst, vind je veel verschillende wandelroutes. Dit gebied loopt van Oss en Landerd tot aan Uden Bernheze in het noordoosten van de provincie. De naam Maashorst komt natuurlijk van de rivier de Maas. Die stroomde vroeger namelijk door het gebied. Een breuk in de aardkorst duwde de aarde verder omhoog en verschoof de Maas naar het oosten. Het hoger liggende stuk land heet een ‘horst’. Vandaar de naam: Maashorst. Bij Natuurcentrum De Maashorst begint een heel aantal routes door het gebied. Ook kun je de Kanonsbergroute lopen, die is acht kilometer lang en is gemarkeerd door gele paaltjes. Je start op de parkeerplaats bij de Schaijksedreef in Nistelrode.

Ook de Berg en Breukroute is een mooie, afwisselend wandeltocht. Deze wandeling van 6,5 kilometer komt langs verschillende wild grazers en je loopt over een bijzondere grondsoort: wijst. Een soort drassig, hooggelegen gebied dat uniek is in Nederland. Het startpunt van de Berg en Breukroute is aan de Schansweg ter hoogte van de Oude Bosweg.

Lees meer over de Maashorst

3. Oisterwijkse bossen en vennen

Wandelen in een afwisselend natuurgebied? Ga dan naar de Oisterwijkse Vennen en Bossen. Dit gebied ligt bij Oisterwijk (vlak bij Tilburg) en staat bekend om de vele vennen en leuke boscafés. Bij restaurant Groot Speijck starten veel wandelroutes, die je door bossen, langs vennen en door smalle doorkijkjes voeren. De Groot Speijckroute is een kortere wandeling van ongeveer 3,5 kilometer die langs zeker vier vennen komt. Wandelroute Goorven is ook een kortere route die langs een aantal vennen voert. Onderweg kom je langs Boshui Venkraai, een sfeervol boswachtershuisje waar je zeker even moet stoppen voor een drankje. Liever een lange wandeling? Kies dan voor de 14 vennenwandeling. Ook bij Natuurpoort Klein Oisterwijk start een aantal routes die je door de bossen voeren.

Meer wandelroutes in de Oisterwijkse bossen en vennen

Oisterwijk, wandelen in BrabantOisterwijk Oisterwijkse vennen, wandelen in Brabant Oisterwijkse vennen

4. Wandelen over De Regte Heide

Ook niet ver van Tilburg af ligt het natuurgebied De Regte Heide. Het heidegebied grenst aan België en is zo’n 250 hectare groot. Je vindt hier verschillende beekdalen en grafheuvels en veel heide. In het dorpje Riel begint één van de wandeltochten, bij Den Overkant. Vanaf dit café ga je richting het beekdal van de Oude Leij, waar ook de Regte Heide begint. In acht kilometer wandel je fijn door de bossen en langs voormalige velden vol heide. Ook kun je beginnen bij Het Hoefke 6 in Riel, vanwaar een aantal wandelingen start. In de omgeving van Klooster Nieuwkerk in Goirle zijn daarnaast diverse wandeltochten uitgezet en je kunt hier goed eten en overnachten.

De leukste wandelroutes over de Regte Heide op een rij

5. Loonse en Drunense Duinen

Wanneer je in Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen komt, lijkt het even alsof je niet meer in Nederland bent. De uitgestrekte duinen en zandvlakten geven dit gebied een bijzondere sfeer en er zijn veel verschillende wandelingen te maken. Het gebied ligt in de buurt van Tilburg en is zo’n 2700 hectare groot. Midden in het gebied ligt de Brabantse Sahara, een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Je ziet er ook schapen grazen, die zorgen dat de heide goed kan bloeien en de jonge boompjes opeten. Dit stuifzand is levend en dat maakt het extra bijzonder. In het gebied zijn verschillende wandeltochten uitgezet en je kunt gemakkelijk parkeren bij De Rustende Jager of Restaurant Bosch en Duin.

Lees meer over de Loonse en Drunense Duinen

Loonse duinenLoonse en Drunense Duinen, wandelroutes BrabantLoonse en Drunense duinen, wandelen in Brabant

6. Van Gogh routes in Brabant

De beroemde schilder Vincent van Gogh groeide op in Brabant en haalde zijn inspiratie ook uit de Brabantse natuur. Om de plekken waar Van Gogh zijn inspiratie vandaan haalde te bewonderen, is er een aantal wandelroutes uitgezet in het Van Gogh Nationaal Park. In totaal zijn er vier wandelroutes: in Nuenen, Tilburg, Etten-Leur en in Zundert. De wandeling in Nuenen is tien kilometer en voert langs verschillende plekken die aan Van Gogh verbonden zijn. Van Gogh woonde en werkte zo’n twee jaar in Nuenen. Zo is er het Van Goghkerkje en de Sint-Clemenskerk in kerkdorp Gerwen, die Van Gogh tekende. Ook wandel je door Het Nuenens Broek, een natuurgebied dat in zijn natuurlijke staat terug wordt gebracht. In Etten-Leur wandel je veertien kilometer door het landschap dat de schilder inspireerde en in Zundert, het geboortedorp van Van Gogh, loop je langs diverse plekken die herinneren van hem. De wandeling is acht kilometer. In Tilburg wandel je zestien kilometer en ontdek je de regio waar Vincent tekenlessen had.

7. Cartierheide: wandelen door de Kempen

In de Kempen wandel je over de Cartierheide prachtige routes. De Cartierheide ligt zuidwestelijk van Eersel (bij Eindhoven). Doe bijvoorbeeld de TOP Natuur Wandeling Cartierheide van 6,5 kilometer, die je door bos, langs water en heide voert. Daarnaast vind je er het Boswachterspad Cartierheide van ruim zeven kilometer. Tijdens het wandelen kun je allerlei diersoorten spotten, van reeën tot diverse vogels. Deze route begint bij P-plaats Postelseweg.

→Hier vind je nog veel meer wandelroutes in Eindhoven!

8. Wandelen in het Mastbos bij Breda

In het Mastbos bij Breda vind je verschillende mooie wandeltochten die je langs wandelknooppunten voert. Zo kom je langs het Kasteel Bouvigne, rivier de Mark in het Markdal en kun je over het Vlonderpad wandelen. Het is één van de oudste bossen van Nederland.

Overnachten in de Brabantse natuur

Wil je graag een nachtje slapen in de Brabantse natuur? Boek dan Cottage Markdal in Breda. Dit appartement is heel ruim en licht en je kunt er fijn buiten zitten. Het Markdal ligt vlakbij en er zijn fietsen beschikbaar. In de Oistewijkse bossen vind je bijvoorbeeld Hotel Meneer van Eijck, een sfeervolle en mooie plek om lekker te eten en te overnachten. Iedere ochtend staat er een ontbijtbuffet klaar. In de buurt van de Kampina bij Boxtel, ligt Gasterij Dennenoord. De kamers zijn allemaal stijlvol ingericht en je bent vlak bij de bossen, dus zo aan de wandel.

Hier wil je logeren in Brabant na het wandelen

Hotel & Restaurant Meneer Van EijckCottage MarkdalGasterij Dennenoord


→ Bekijk hier alle artikelen over Nederland