Kampina wandelen

Kampina: Wandelen & Overnachtingstips voor dit groene stukje Brabant

Bloeiende paarse heidevelden, uitgestrekte vennen en kleine paadjes die je door de bossen voeren; de Kampina in Brabant is super divers en prachtig om in te wandelen. Het gebied strekt zich uit van Oisterwijk (bij Tilburg) tot aan Boxtel en is ruim 1200 hectare groot. Het is het eerste beschermde natuurgebied van Nederland en heeft een flinke geschiedenis. Er lopen veel verschillende wandelingen door de Kampina én je kunt er ook nog eens heel fijn overnachten. Benieuwd naar onze tips? De leukste wandel- en overnachtingstips (zoals het leuke de Kampinastaete) vind je hieronder op een rij.

Wist je dat de Kampina hier haar naam aan heeft te danken?

De naam van het natuurgebied is afgeleid van het Romeinse ‘Campina’, een andere benaming voor Kempen, dat ‘woeste grond’ betekent. In het natuurgebied vind je tientallen vennen. Ze ontstonden in de laatste ijstijd; de poolwind blies heuveltjes van het zand en in de lage gedeeltes bleef het regenwater staan. De onderliggende leemlaag zorgde ervoor dat het water niet weg liep.

Vennengebied & paarse heide

Het Winkelsven en Belversven zijn juist restanten van het smeltwaterdal van de Beerze, een beek een stuk verder op waarlangs ook een mooie route loopt. Dan zijn er nog de Huisvennen. Deze ontstonden op plekken waar men vroeger turf stak. In de nazomer staat de Kampina heel mooi in bloei met paarse heide. Om te zorgen dat de heide goed blijft staan, staan er runderen, paarden en schapen te grazen.

→ Combineer je tripje naar Kampina met Tilburg, lees hier al onze Tilburg tips

Kampina tips Kampina wandelenKampina wandelrouteKampina paarse heide natuurgebied Kampina wandelen Kampina wandelen-2 Kampina wandelen

Wandelen in de Kampina

Zin in een wandeling door dit prachtige natuurgebied? De Kampina heeft veel mooie routes te bieden, zoals de groene route door het Dal van de Beerze. Deze wandeling van ongeveer acht kilometer begint bij de Spoordonkse watermolen en voert je langs de Beerze steeds verder de natuur in. Ook wandelroute de Huisvennen, bij Boxtel, is een aanrader. Deze wandeling van bijna zeven kilometer gaat langs uitgestrekte heidevelden, vennen en door de bossen. Onderweg kom je veel vogels tegen en als de heide in bloei staat; ook veel vlinders.

Leuke wandelroutes in Kampina:

Na of voor je wandelroute een terrasje pakken?

Aan de rand van de Kampina zijn diverse cafés en restaurants waar je even fijn kunt bijkomen van je wandeling of juist met een kopje koffie begint aan de route. Zo is er Boshuys Hermitage, dat aan de route ‘Rondje Kampina en Oisterwijkse vennen’ ligt. Bij dit knusse café zit je fijn buiten, midden in de natuur. Een klein stukje verder vind je Het Boscafé en Bosrestaurant De Belvertshoeve, ook deze restaurants liggen midden in de bossen en hier kun je gemakkelijk parkeren. Vanaf deze plekken volg je gemakkelijk verschillende routes richting de Kampina.

  • Boshuys Hermitage: Posthoornseweg 5B, 5062 SZ Oisterwijk
  • Het Boscafé: Scheibaan 9A, 5062 TM Oisterwijk
  • Bosrestaurant De Belvertshoeve: Scheibaan 13, 5062 TM Oisterwijk

Kampina wandelen terras restaurant

Wandelen over de (paarse) heide

Eén van de wandelroutes die vlakbij deze cafés start, is de Wandelroute Kampina. Deze 9,5 kilometer lange wandeling voert je langs het Belversven, een uitgestrekt ven dat een prachtig uitzicht geeft. Je loopt door de bossen, kunt onderweg bramen plukken in de zomer en er zijn genoeg bankjes onderweg om even lekker uit te rusten. Langs heide, grazende schapen en bosrijke omgevingen loop je over de Kampina.

Zin om lang te wandelen in Kampina?

Houd je van langere wandelingen? Dan is de NS-route van Oisterwijk naar Boxtel een hele mooie route om te lopen. Deze is 18 kilometer lang, dus trek je wandelschoenen maar uit de kast. Je loopt van station naar station en komt dwars door de Kampina heen. Opvallend aan deze route is dat je langs veel smalle beekjes en riviertjes komt, zoals de Rosep. Ook deze wandeling komt langs de mooie heidevelden en vele bossen in de Kampina.

→ Zoek je meer routes in de omgeving van Tilburg? Ook de Loonse en Drunense Duinen liggen om de hoek

wandelen kampina natuurgebied paarse heide wandelen kampina natuurgebied route wandelen kampina natuurgebied wandelroute

Overnachten bij de Kampina

Na zo’n dagje wandelen en terrassen is het natuurlijk fijn als je lekker kunt overnachten in de buurt. Aan de rand van de Kampina vind je diverse huisjes en hotels, waaronder de Kampinastaete. Op dit park staan twaalf huisjes die er super knus en comfortabel uitzien. Je slaapt in het bos, met uitzicht op het Duinven. De huisjes zijn van alle gemakken voorzien en je bent vanuit hier zo in Oisterwijk.

Ook in Hotel & Restaurant Meneer van Eijck overnacht je fijn. Dit hotel ligt midden in de bossen en je gaat gemakkelijk vanuit dit hotel naar de Kampina. Alle kamers zijn heel sfeervol ingericht en bij het restaurant kun je goed eten. Het ontbijt zit bij de overnachting in. Zin om wat langer te blijven? Dan is dit vrijstaande natuurhuisje met zwembad ideaal. De woning heeft alles wat je nodig hebt voor een fijn verblijf en je kunt een duik nemen in het (gedeelde) zwembad. Het huisje staat aan de rand van het dorpje Lennisheuvel. Vlakbij de Kampina, dus je wandelt snel de bossen in.

Boek hier je overnachting:

→ Bekijk hier al onze tips voor Nederland