Oisterwijkse Vennen en Bossen

Oisterwijkse Vennen en Bossen: de leukste tips

Wandelen langs uitgestrekte vennen, struinen over smalle paadjes in de bossen en tussendoor fijn bijkomen bij één van de boscafés; de Oisterwijkse Vennen en Bossen is hét perfecte gebied om je wandelschoenen eens goed uit te testen. Daarnaast kun je in dit gebied goed fietsen en er is veel te beleven voor kinderen. We vertellen je er alles over!

→ Zoek je een leuke overnachtingsplek? Slaap bij de Rozephoeve of in een hippe cottage van Kampinastaete

Oisterwijkse bossen en bennen

De Oisterwijkse bossen en vennen liggen vlakbij Tilburg in het dorp Oisterwijk. Een prachtig dorp met een gezellige winkelstraat, volop mogelijkheden om te overnachten en nog meer plekken om lekker te eten. Het dorp wordt omringd door natuurgebieden, waarvan de Oisterwijkse bossen en vennen een van de bekendste is.

Het meest kenmerkende aan de Oisterwijkse bossen en vennen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, de vele vennen die in het gebied liggen. De meeste hiervan zijn na de laatste ijstijd ontstaan. De poolwinden bliezen zand op tot heuveltjes en daarachter vulden de uitgewaaide leegten zich met regenwater. Zo zijn de tientallen vennen hier ontstaan. De bodem bestaat uit een leemlaag, dus zakt het water niet weg. Wel zijn de vennen een stuk leger tijdens een droge zomer. In de herfst vullen ze zich dan weer met water. Trek daarom in een natte periode goede schoenen aan, de paadjes langs de vennen kunnen behoorlijk nat zijn. Het Kolkven is trouwens anders ontstaan; deze kwam door het kolkende water van een oude rivier tot stand.

De vele vennen die verspreid liggen in het bos zijn uniek en ieder seizoen heeft weer zo zijn eigen charme. Dat maakt het gebied echt de moeite waard om eens te voet of op de fiets te verkennen, al dan niet in combinatie met een weekendje Oisterwijk.

Wandelen in de Oisterwijkse bossen en vennen

Oisterwijkse Vennen en Bossen Oisterwijkse Vennen en Bossen

Wil je rondom de Oisterwijkse vennen wandelen? Dit zijn een aantal mooie routes!

1. De Groot Speijckroute

De Groot Speijckroute is ideaal voor als je een kortere route wil wandelen. Deze is ongeveer 3,5 kilometer en start bij het bezoekerscentrum waar je ook kunt parkeren. Je loopt door het Oisterwijkse Bos langs zeker vier vennen en hebt een prachtig uitzicht op het grootste ven van allemaal: het Kolkven. De route is bewegwijzerd met oranje pijlen, zo hoef je alleen die in de gaten te houden en kun je echt genieten van het de mooie omgeving onderweg.

Goed om te weten: het halfverharde pad maakt dat deze route ook geschikt is voor mensen in een rolstoel of met wandelwagen. Je kunt de route ook iets inkorten door vanaf het bezoekerscentrum direct naar rechts te gaan. De route wordt dan 2 km.

Tip: de Wandelroute Kolkven is ook ongeveer 3,5 km, hiervoor volg je de witte pijlen. Deze is wat minder geschikt voor rolstoelen en wandelwagens.

2. Wandelroute Goorven

Ook de Wandelroute Goorven start bij het bezoekerscentrum Groot Speijck. Deze wandeling van 4,25 kilometer is de moeite waard. De gele pijltjes wijzen je de richting. Vergeet niet onderweg te stoppen bij Boshuis Venkraai, een schattige boswachterswoning waar je meteen even kunt pauzeren met een hapje en drankje.

3. De 14 vennenwandeling

Zin in een langere wandeling? Dan is de 14 vennenwandeling een mooie manier om de omgeving te verkennen. Je komt onderweg afwisselend bos en heide tegen en natuurlijk de vele vennen die Oisterwijk rijk is. Voor deze route volg je de blauwe pijlen op de palen. Ook deze wandeling start bij het bezoekerscentrum Groot Speijck en komt ongeveer op de helft langs Boshuis Venkraai. De ideale plek om even op te laden met een hapje en een drankje.

Tip: houd je van hardlopen? Dan is deze route perfect voor een leuke trailrun. Je loopt over heuveltjes, moet regelmatig wat boomwortels ontwijken en hebt af en toe wat stukjes met mul zand. Echt genieten!

4. Routes vanaf Natuurpoort Klein Oisterwijk

Bij Natuurpoort Klein Oisterwijk, aan de andere kant van het natuurgebied, starten drie routes die je door de Oisterwijkse bossen en vennen voeren. De Lammerven-wandeling is 4,3 km en volgt de bewegwijzering van Natuurmonumenten. De Rosep-wandeling is 5,5 km en volgt knooppunten paaltjes. Dit geldt ook voor de Hanenberg-wandeling van 8 km. Je vindt de routes en de knooppunten op deze wandelkaart.

Kom je met kinderen? Neem dan ook alle tijd voor de natuurspeeltuin, waar ze prachtig kunnen spelen. Bij mooi weer neem je een duik in de recreatieplas en in elk jaargetijde sluit je de dag af bij restaurant & beachbar De 3 Vennen. De perfecte invulling van je dagje weg!

5. Knooppunten route

Naast de knooppunten wandelingen vanaf Natuurpoort Klein Oisterwijk, is er deze wandeling van ongeveer tien kilometer. Deze gaat van knooppunt naar knoopunt en start bij Pannenkoekenhuis De Ontdekking. Je loopt eerst over Landgoed Rozephoeve en daarna langs het Klein en Groot Aderven. Neem hier zeker even de tijd om op een bankje te gaan zitten en te genieten van het uitzicht over de vennen. Onderweg steek je de Rosep over en kom je langs uitgestrekte heidevelden.

6. NS-wandeling op de Kampina en langs de vennen

De Oisterwijkse bossen en vennen ligt tegen het natuurgebied de Kampina aan. Ook daar is het prachtig wandelen. Deze NS-wandeling neemt je mee langs beide natuurgebieden. De route begint op het station van Boxtel en loopt via beide natuurgebieden naar het station van Oisterwijk. Deze route is 18 km lang en perfect voor iedereen die graag wat langere wandelingen maak.

wandelen in Kampina

Fietsen in Oisterwijk

Ga je liever fietsen dan wandelen? Ook dan kun je hier je hart ophalen.

Fietsroute Oisterwijkse Bossen en Kampina

Deze fietsroute neemt je mee door de Oisterwijkse Bossen en over de Kampina. De route begint bij het bezoekerscentrum en is 33 km lang. Onderweg kom je langs verschillende vennen en over de heide. Er zijn meer dan genoeg bankjes voor een korte pauze of stop bij een leuk café in het bos. Je kunt de route downloaden via Natuurmonumenten.

Fietsroute bossen en vennen bij Oisterwijk

Zin in een grotere uitdaging? Deze fietsroutes is ongeveer 68 km lang en voert niet alleen door de bossen van Oisterwijk en over de Kampina, maar neemt je ook mee langs de Loonse en Drunense Duinen, een ander natuurgebied in de omgeving die ook wel bekend staat als de Brabantse Sahara. Je vindt de knooppunten op de website van Natuurmonumenten.

Oisterwijkse bossen en vennen

Weekendje weg in Oisterwijk

Het is zeker de moeite waard om wat langer in Oisterwijk te verblijven. Zo kun je verschillende wandel- en fietstochten maken en kennismaken met het dorp.

Overnachten in Oisterwijk

Je vindt in Oisterwijk volop mooie plekken om te overnachten. Van vakantiehuisjes en hotels tot B&B’s en campings.

De Rozephoeve is een fijne overnachtingsplek in het buitengebied van Oisterwijk. In dit appartement kun je zelf koken en je hebt een fijne badkamer en woonkamer in dit huisje. Vanuit dit appartement ben je zo bij de Oisterwijkse Bossen en Vennen.

Oisterwijkse Vennen Bossen rozephoeve

In het dorp Oisterwijk ligt het super mooie boetiek hotel De Leijhof, midden in het centrum. In dit hotel vind je alleen maar sfeervolle kamers en je kunt er meteen dineren. Bij het ontbijt wordt brood van de meester banketbakker Robèrt van Beckhoven geserveerd. Wat wil je nog meer?

Een ander tof hotel is NEO KVL Hotel by TASIGO. Dit hotel bevindt zich in een voormalig fabriekspand dat nu modern is ingericht. Het hotel ligt dichtbij het station en bij het centrum, ook vind je op hetzelfde terrein Koffiebranderij Rozema & van Schijndel voor heerlijke koffie en de bakkerij van Robèrt voor vers brood en gebak.

Liever in een huisje? Kies dan voor de hippe cottages van Kampinastaete. Het zijn hele knusse houten huisjes voor twee personen, met een eigen keukentje en badkamer. De cottages liggen middenin de natuur en je komt er zeker weten helemaal tot rust.

Kampinastaete OisterwijkKampinastaete cottage

Ga je liever kamperen? Ook dat kan! Kies bijvoorbeeld voor een nachtje op Camping de Gerrithoeve, Minicamping Oisterwijk of voor de NIVON camping Morgenrood, waar je gezellig bij een kampvuur kunt zitten en geniet van de natuur.

Boek je overnachting direct:

Eten en drinken bij de Oisterwijkse Bossen en Vennen

Overal in de bossen en langs de vennen staan bankjes waarop je even kunt uitrusten van het wandelen of fietsen. Meestal kijk je prachtig weg over één van de vennen of geniet je van de bosrijke omgeving waarin ze staan.

Liever ergens lunchsen of stoppen voor een kop koffie? De meeste wandel- en fietstochten in het natuurgebied beginnen bij Bezoekerscentrum Oisterwijk. Hier vind je ook restaurant Groot Speijck. Zo kun je meteen beginnen met een kop koffie, of neem juist aan het einde van je wandeling een fijne lunch of borrel. Niet ver van het bezoekerscentrum en Groot Speijck vandaan ligt de brasserie Klein Speik. Ook hier zit je fijn aan het begin van je wandeling of juist aan het einde van de route om even bij te komen. Hier is het in het weekend wel vaak druk

Midden in het bos vind je Boshuis Venkraai. Hier kun je binnen zitten of lekker op het terras, zelfs in de winter is dat lekker knus onder een dekentje. Perfect voor een biertje, een warme chocolademelk of een stevige lunch of borrelhapje.

Eten en drinken in Oisterwijk

Ook in Oisterwijk zelf vind je leuke plekken om te eten en te drinken. Voor koffie ga je naar Koffiebranderij Rozema & van Schijndel, Leut of Saranna. Voor de lunch ga je naar De Kazerne van Robèrt of SEC. Mie Pieters is trouwens ook leuk, dat ligt wat verder buiten het dorp dichtbij nog meer bossen! Dineren doe je bij De Dorpsherberg, Vuur & Vlam of SUD Oisterwijk.

Zin in een lekker biertje? Dan moet je net iets buiten Oisterwijk zijn, namelijk bij het Proeflokaal van La Trappe. Dit proeflokaal zit direct bij de brouwerij waar je ook een rondleiding kunt volgen. Heel leuk om mee te maken, nog leuker om te proeven bij een stevige lunch!

De Oisterwijkse bossen en vennen is misschien wel een van de mooiste natruugebieden van Nederland, en in ieder geval van Noord-Brabant. Een heerlijke plek om voor een dag de natuur in te gaan of voor een fijne vakantie in combinatie met het dorp Oisterwijk. Wanneer ga jij?→ Bekijk hier alle artikelen over Nederland