Oisterwijkse Vennen en Bossen

Oisterwijkse Vennen en Bossen: de leukste wandel- en overnachtingstips

Wandelen langs uitgestrekte venen, struinen over smalle paadjes in de bossen en tussendoor fijn bijkomen bij één van de boscafés; de Oisterwijkse Vennen en Bossen is hét perfecte gebied om je wandelschoenen eens goed uit te testen. Daarnaast kun je in dit gebied ook goed fietsen en suppen. Vlakbij Oisterwijk (bij Tilburg), vind je dit afwisselende natuurgebied. Welke wandelingen je hier het beste kunt doen en waar je fijn overnacht? Je vindt de tofste tips in dit artikel.

Oisterwijkse Vennen

Het meest kenmerkende aan de Oisterwijkse Vennen en Bossen, zijn de vele vennen die in het gebied liggen. De meeste hiervan zijn na de laatste ijstijd ontstaan. De poolwinden bliezen zand op tot heuveltjes en daarachter vulden de uitgewaaide leegten zich met regenwater. Zo zijn de tientallen vennen hier ontstaan. De bodem bestaat uit een leemlaag, dus zakt het water niet weg. Alleen het Kolkven is anders ontstaan; deze kwam door het kolkende water van een oude rivier tot stand.

Ontdek de Oisterwijkse Vennen

→ Zoek je een leuke overnachtingsplek? Slaap in een natuurhuisje of bij de Rozephoeve

Oisterwijkse Vennen en Bossen Oisterwijkse Vennen en Bossen

Oisterwijkse vennen: wandelen over verschillende routes

Wil je rondom de Oisterwijkse vennen wandelen? Dit zijn een aantal mooie routes!

1. De Groot Speijckroute

De Groot Speijckroute is ideaal voor als je een kortere route wil wandelen. Deze is ongeveer 3,5 kilometer en start bij het bezoekerscentrum. Je loopt door het Oisterwijkse Bos langs zeker vier vennen en hebt een prachtig uitzicht op het grootste ven van allemaal: het Kolkven. Je volgt deze route door de oranje pijlen in de gaten te houden onderweg.

2. Wandelroute Goorven

Ook de Wandelroute Goorven start bij het bezoekerscentrum. Deze wandeling van 4,25 kilometer is ook de moeite waard. De gele pijltjes wijzen je de richting. Vergeet niet onderweg te stoppen bij Boshuis Venkraai, een schattige boswachterswoning waar je meteen even kunt pauzeren met een hapje en drankje.

3. De 14 vennenwandeling

Zin in een langere wandeling? Dan is de 14 vennenwandeling een mooie manier om de omgeving te verkennen. Je komt onderweg afwisselend bos en heide tegen en natuurlijk de vele vennen die Oisterwijk rijk is. Voor deze route volg je de blauwe pijlen op de palen. Ook deze wandeling start bij het bezoekerscentrum.

4. Routes vanaf Natuurpoort Klein Oisterwijk

Bij Natuurpoort Klein Oisterwijk, aan de andere kant van het natuurgebied, starten meerdere routes die je door de Oisterwijkse Bossen en Vennen voeren. Volg de knooppunten of de bewegwijzering van Natuurmonumenten en houd deze wandelkaart erbij.

5. Knooppunten route

Deze wandeling van ongeveer tien kilometer gaat van knooppunt naar knoopunt en start bij Pannenkoekenhuis De Ontdekking. Je loopt eerst over Landgoed Rozephoeve en daarna langs het Klein en Groot Aderven. Neem hier zeker even de tijd om op een bankje te gaan zitten en te genieten van het uitzicht over de vennen. Onderweg steek je de Rosep over en kom je langs uitgestrekte heidevelden.

wandelen in Kampina

Eten en drinken bij de Oisterwijkse Bossen en Vennen

Door het hele gebied verspreid, staan diverse bankjes waarop je even kunt uitrusten. Meestal kijk je prachtig weg over één van de vennen of geniet je van de bosrijke omgeving waarin ze staan. Veel wandeling- en fietstochten in het natuurgebied beginnen bij Bezoekerscentrum Oisterwijk. Bij Groot Speijck kun je dan meteen beginnen met een drankje, of doe juist aan het einde van je wandeling een fijne lunch of borrel. Niet ver van het bezoekerscentrum en Groot Speijck vandaan ligt de brasserie Klein Speik. Ook hier zit je fijn aan het begin van je wandeling of juist aan het einde van de route om even bij te komen.

Overnachten in de natuur bij Oisterwijk

Na zo’n dag wandelen is het natuurlijk extra fijn om nog even na te genieten en te blijven slapen in de omgeving. In de bossen staan een aantal toffe natuurhuisjes waarin je fijn overnacht. Zo loop je vanuit dit tiny house zo de bossen bij Oisterwijk in. Ontbijt op je veranda met een uitzicht op de natuur en geniet van de rust om je heen bij dit natuurhuisje. Ook in dit boshuisje slaap je middenin de bossen en kom je helemaal tot rust. Je vindt hier alles voor een fijne overnachting en kunt er ook koken.

→ Tip: Boek je overnachting in een vakantiehuisje via natuurhuisje.nl

Bij De Rozephoeve vind je een fijne overnachtingsplek in het buitengebied van Oisterwijk. In dit appartement kun je zelf koken en je hebt een fijne badkamer en woonkamer in dit huisje. Vanuit dit appartement ben je zo bij de Oisterwijkse Bossen en Vennen. In het dorp Oisterwijk ligt dit super mooie boetiek hotel De Leijhof, midden in het centrum. In dit hotel vind je alleen maar sfeervolle kamers en je kunt er meteen dineren. Bij het ontbijt wordt brood van de meester banketbakker Robèrt van Beckhoven geserveerd. Wat wil je nog meer?

→ Boek je overnachting bij De Rozephoeve via Booking.com

Oisterwijkse Vennen Bossen rozephoeve-2 Oisterwijkse Vennen Bossen rozephoeve→ Bekijk hier alle artikelen over Nederland