de Maashorst

Natuurgebied de Maashorst in Brabant: de tofste routes en tips

De frisse wind door je haren, je voeten stevig in wandelschoenen gestoken en een rugzak vol met water, lunch en snacks voor onderweg mee. Maak je klaar voor het ontdekken van De Maashorst. Dit is het grootste natuurgebied in Noord-Brabant dat zich uitstrekt van Oss en Landerd tot aan Uden en Bernheze. In het noordoosten van Brabant kun je je flink uitleven op wandelgebied. Dus trek die veters maar strak aan, want we gaan op pad.

De Maashorst dankt haar naam aan, hoe kan het ook anders: de Maas. In een ver verleden stroomde de Maas namelijk door dit gebied. Door een breuk in de aardkorst, is de aarde steeds verder omhoog gekomen en zo drukte ze de Maas richting het oosten. Het land kwam steeds hoger te liggen, waardoor een hoog liggend stuk land ontstond. Zo’n stuk land heet dan weer een horst. Zie daar: De Maashorst.

de maashorst tips

Verschillende startpunten om De Maashorst te ontdekken

Dat hoogteverschil is nu niet meer zichtbaar, maar in de grond zijn nog wel sporen van de aardbreuk te vinden. Soms zie je nog keien en grind die door de Maas aan de kant zijn geduwd in het verleden. Wandelen of fietsen door dit natuurgebied is dus zeker geen straf. In de Maashorst zijn diverse routes te vinden en er zijn verschillende startpunten in het hele gebied, waar je de auto neer kunt zetten. Zo verken je vanuit verscheidene hoeken de omgeving. Bij Natuurcentrum De Maashorst kun je diverse routes opvragen.

Wandel de Kanonsbergroute: 8 kilometer door De Maashorst

Eén van die wandelroutes is de Kanonsbergroute, die het Boswachterspad van 8 kilometer volgt. De wandeling wordt aangegeven met gele markeringen. Je wandelt langs bloeiende heidevelden, loopt door een pioniersbos en stapt door korte grasvelden. Hier grazen Exmoor-pony’s. De naam Exmoor verwijst naar de streek in Engeland waar ze vandaan komen.

Wil je de heide hier in bloei zien? Kom dan vanaf eind juli om de struikheide te bewonderen. In het voorjaar is het gehele gebied op z’n mooist. Dan staan de meidoornstruiken namelijk in bloei. Ook het broedseizoen begint dan, dus wie weet spot je de nachtzwaluw, wespendief of roodborsttapuit. Deze route start op de parkeerplaats bij de Schaijksedreef in Nistelrode.

Berg en Breukroute: struinen door De Maashorst

Minstens zo afwisselend als de Kanonsbergroute is de Berg en Breukroute. Deze wandeling van 6,5 kilometer voert je door de wildere natuur van De Maashorst. Ook tijdens deze route spot je wilde grazers en je ontdekt een unieke grondsoort: wijst. Door de aardbreuken in het verleden, is het gebied gevormd tot hoe het nu is.

Aan de westkant van het natuurgebied is één van de grootste breuken te zien: de Peelrandbreuk. Langs deze breuk zie je veel wijstgronden. Bij deze drassige, hooggelegen gebieden komt het grondwater als kwel (doorsijpelend water) omhoog. Dit is zeldzaam en in heel Europa is De Maashorst het beste gebied om dit te zien. De route komt ook langs de Bedafse Bergen, een langgerekte en steile stuifzandwal die zo’n achttien meter hoog ligt. Het is daarmee meteen de hoogste stuifzandwal van de provincie.

Fietsroute Op boevenpad in De Maashorst

Liever op de fiets door de natuur? Doe dan de BeleefRoute Op boevenpad. Tijdens deze dertig kilometer lange fietstocht ga je op zoek naar een schat. Je downloadt de app en fietst langs de mooiste plaatsen van De Maashorst.

natuurgebied de Maashorst brabant

De Maashorst: Wildlife spotten

Of je nu met de fiets of te voet op pad gaat, De Maashorst is een superdivers natuurgebied, met een wild randje. Midden in De Maashorst ligt namelijk een grote open plek, waar een ware wildernis te ontdekken is. Hier lopen verschillende grazers rond. Wisenten (Europese bizons), dit zijn de grootste landzoogdieren van Europa, Exmoor-pony’s, en taurossen (oerrunderen).

De wisent is een bijzonder exemplaar, want die liep hier 2000 jaar geleden ook al. Daarnaast is dit één van de drie plekken in Nederland waar je de wisent nog in het wild kunt spotten. Nu leven ze nog in een afgezet gebied, maar je kunt ze wel bewonderen vanuit een uitzichtpunt. Ook zijn er excursies te boeken om ze te zien. De Tauros is evengoed een grazer en je loopt deze dus zomaar tegen het lijf in De Maashorst. Om deze oerrund te spotten, kun je ook een excursie boeken. Niet alleen de bijzondere flora en fauna maken dit Brabantse gebied een bezoek waard, maar ook veel archeologische en historische plekken tekenen dit natuurgebied.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bezoek De Maashorst (@bezoekdemaashorst) op 13 Mei 2020 om 1:01 (PDT)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bezoek De Maashorst (@bezoekdemaashorst) op 10 Mei 2020 om 1:08 (PDT)

naar de Maashorst motor

Historie in De Maashorst

Wandelen en een geschiedenisles combineren? Dan ben je hier goed. In De Maashorst zijn in de afgelopen jaren namelijk verschillende archeologische vondsten gedaan. Vorstengraven uit de vroege ijzertijd, vergeten dorpen uit de middeleeuwen, urnenvelden en het Vorstengraf van Oss. Met de wandelroute Doden en Godenroute kom je langs al die plekken. De route is 4,3 kilometer lang en start Slabroekseweg 5 in Nistelrode. Download de app Brabant vertelt en laat je meevoeren langs de verhalen, geluiden en kunstwerken op de route.

Maashorst Kanonsbergroute

Paalgraven

De Doden en Godenroute leidt je er sowieso langs, maar de paalgraven zijn ook gewoon met de auto of op de fiets te bezoeken. Het grafveld was in de bronstijd en vroege ijzertijd dé plek waar mensen werden begraven en werd in 2007 herontdekt. Een paar honderd meter verderop is het Vorstengraf van Oss. In 2011 herstelden ze alle grafheuvels en palenrijen en nu zijn de grafmonumenten weer zichtbaar. De uitkijktoren biedt uitzicht over het paalgravenmonument en je ziet het Vorstengraf liggen.

Vorstengraf van Oss

Dit graf is het rijkste en grootste vorstengraf in ons land. Het komt uit de ijzertijd en in 1933 is het opnieuw ontdekt. Bij een latere ontdekking kwamen archeologen een rijkdom aan giften tegen in het graf, wat erop wijst dat iemand met veel aanzien hier lag begraven. De zogeheten Vorst van Oss. Het vorstengraf is sinds 2003 voor een deel gerestaureerd. Het grafveld ligt nu zo’n meter hoger dan het overige landschap.

de Maashorst

Weekendje Brabant

De combinatie van verschillende natuurgebieden, historische opgravingen én oeroude grazers waarmee je oog in oog kunt staan, maakt De Maashorst een aantrekkelijk gebied om een dagje of misschien wel een weekendje naar toe te gaan. Wil je je bezoek aan het Brabantse gebied afwisselen met een dagje winkelen of een wandeling langs het monumentale Kasteel Heeswijk? In Oss en Uden haal je je hart op bij kleine conceptstores in verscholen steegjes en vind je meer dan genoeg restaurants en cafés om even bij te komen. Overnachten in De Maashorst kan op campings, bij B&B’s, in hotels of in groepsaccommodaties. Slaap bijvoorbeeld bij:

→ Bekijk hier al onze tips voor Nederland

 

Verliefd op Nederland banner 2

→ Meer lezen over ‘Verliefd op Nederland’