plankenpad Drenthe

Wandelen over het Plankenpad in Drenthe

Dat Nederland mooie plekjes heeft, heeft iedereen in het afgelopen jaar wel ontdekt denk ik. Hoop ik! Want dat zou betekenen dat we er, ondanks de maatregelen, allemaal lekker op uit zijn gegaan en lekker de natuur in zijn gegaan. Dat doet een mens goed! Maar ken je ook het Plankenpad in Drenthe al? Wij zagen hem voorbijkomen op Instagram en besloten het pad te bewandelen om eens te kijken of het echt zo mooi is.

Het Plankenpad in Drenthe

→ Lekker weekendje weg? Overnacht in een vakantiehuisje
→ Vind de beste ANWB Drenthe deals

Dwingeloo plankenpad wandelen

Plankenpad Dwingeloo

Shame on me, want ik kende Nationaal Park Dwingelderveld nog niet, totdat onze schattige Airbnb hieraan bleek te liggen. Vervelen doe je hier niet, want je kunt er van alles doen; mountainbiken, paardrijden, picknicken, dieren spotten. Een ideaal adres dus voor een dagje weg in eigen land! Je kunt net als wij overnachten in een vakantiehuisje via HeerlijkeHuisjes.nl, of juist in de gezelligheid van Meppel of Assen gaan zitten. Maar je kunt ook overnachten in een van deze 11 leukste, mooiste & meest luxe B&B’s in Drenthe.

Zo plan je je dagje naar het Plankenpad

Wil je het Plankenpad in Dwingeloo bewandelen? Goed idee! Stel je navigatie in dat geval in op Parkeerplaats Oude Postweg Spier in Dwingelderveld. Dit is een gratis parkeerplaats vlakbij Van der Valk in Dwingelderveld (tip voor een lekkere lunch na je wandeling!), neem trouwens niet de parkeerplaats van het hotel maar die voor de wandelaars. Je kunt bij het kleine huisje ‘De Boslounge’ nog wat te drinken of te snacken halen en nog even gebruik maken van het toilet. Daarna volg je de witte bordjes. Het Plankenpad is onderdeel van die wandelroute en jij gaat er vanaf daar aan beginnen!

Na even lopen kom je vanzelf bij hét pad

Heel eerlijk: het daadwerkelijke Plankenpad laat even op zich wachten. In totaal is de route 5,5 kilometer, waarvan de eerste helft je langs prachtige zanderige paden door de bossen en weides brengt. Zeker geen straf dus geniet ook echt van dit stuk! Na een tijd kom je vanzelf bij hekken en zie je de planken verschijnen. You have arrived!

Hier wil je toch een keer wandelen?

Tja en of het de moeite waard is om hier naartoe te gaan? Ik laat de foto’s even verder spreken. De hele route is prachtig en de fotogenieke delen met de planken maken het net even af.

Plankenpad DwingelooDrenthe plankenpad in Dwingeloo Wandelen plankenpad Drenthe

Update 2022

In 2022 is het Plankenpad in Dwingeloo volledig vernieuwd. De palen naast het pad zijn helaas weggehaald, maar het pad is wel een stukje breder geworden. Dat was ook wel nodig, want het pad is een van de meest populaire wandelroutes in de omgeving. Wil je de drukte voorblijven? Ga dan lekker vroeg op de ochtend, vaak valt het licht dan prachtig door de bomen.

Meer doen in de omgeving?

Wil je nog een natuurgebied bezoeken in de buurt? Wij gingen ook naar de Zwarte Dennen; een mooi dennenbos met een gezellig meer in het hart om even lekker je handdoekje uit te leggen. En als je goed kijkt, kun je nog hertjes spotten ook. Drenthe has got it all!

Met wie wil jij het Plankenpad in Drenthe bewandelen?→ Bekijk hier al onze artikelen over Nederland