Belgisch Limburg Connecterra

5 x prachtig wandelen in Belgisch Limburg!

Belgisch Limburg, de groene long van Vlaanderen. De ideale plek om te wandelen, fietsen en te genieten. Je vindt er pittoreske dorpen in de Maasvallei, akkers en boomgaarden in Haspengouw, avontuur in Bosland en de weidse heide in het Nationaal Park Hoge Kempen. Belgisch Limburg heeft voor elke wandelaar wel wat moois in petto. Wij maakten een lijstje van onze favorieten wandelspots! Scroll gauw verder en ontdek alles over de leukste wandelingen in Belgisch Limburg.

5 x hier wil je wandelen in Belgisch Limburg

Hiken bij Connecterra

hiken belgisch limburg tips Belgisch limburg wandelen Connecterra Belgisch Limburg Connecterra wandelen Connecterra belgisch limburg

1. Connecterra

Connecterra, de plek waar meer dan een kwart eeuw geleden de steenkoolmijn van Eisden op volle toeren draaide. Vandaag de dag kan je hier genieten van een prachtig landschap en uitgestrekte panorama’s van de natuur. Met een hoogte tussen 50 en 100 meter is het Nationaal Park Hoge Kempen het hoogste deel van de Kempen. Dit hoogteverschil zorgt ervoor dat je tijdens je wandeling op regelmatige basis getrakteerd wordt op waanzinnig mooie uitzichten!

De bossen van het natuurgebied bestonden vroeger voornamelijk uit naaldhout. Dit hout werd gebruikt als stuthout voor de steenkoolmijnen. Toen de mijnen echter dicht gingen zijn de bossen stilaan omgevormd tot meer natuurlijkere bossen.

In het oosten van het natuurgebied heeft de Maas een 60 meter diepe vallei gecreëerd, prachtig om te zien! Wist je trouwens dat het Nationaal Park en de resterende gebouwen van de steenkoolmijn kandidaat zijn om erkend te worden tot UNESCO werelderfgoed? Zeker de moeite dus om een bezoekje te brengen aan dit Nationale park!

Praktische info voor als je naar Connecterra in Belgisch Limburg gaat:

 • Omdat het gebied vroeger niet toegankelijk was voor bezoekers is het hele gebied nog steeds omheind.
 • Om het wandelgebied te onderhouden betaal je een kleine vergoeding aan de ingang: Volwassenen 3 euro en kinderen onder de 3 jaar zijn gratis.
 • Openingsuren: April tot en met september van 10.00u tot 18.00u en van oktober tot en met maart van 10u00 tot 17u00.
 • Wandelroutes: Je kan ze zo lang maken als je zelf wilt, er zijn routes van 1,4km, 3,9km, 7,4km, 10,9km en 13km
 • Overnachten in de buurt: Terhills Hotel
 • Adres: Hoofdtoegangspoort Nationaal Park Hoge Kempen, Zetellaan z.n. 3630 Maasmechelen(Eisden) in België

Wandelen bij Het Hageven

Wandelen Het Hageven belgisch limburg hike Het Hageven in belgisch limburg Wandelen Het Hageven Hiken Het Hageven Het Hageven belgisch limburg grenspaal Het Hageven Belgisch Limburg

2. Het Hageven

Het Hageven is een natuurgebied in het noorden van de Belgische provincie Limburg. Samen met het aangrenzende gebied De Plateaux in de Nederlandse provincie Noord-Brabant is dit het internationale natuurgebied Plateaux-Hageven. Deze grensoverschrijdende samenwerking zal je ook merken wanneer je plots een grenspaal ziet opduiken in het midden van het landschap tijdens je wandeltocht.

Het Hageven ligt in de gemeente Pelt en omvat 350 hectare duinen, droge en natte heide, vennen en rietlandschap. Tijdens je wandeling loop je door een gebied dat begraasd wordt door Galloway-runderen. De kans is dus groot dat je pad gekruist wordt door een rund om U tegen te zeggen (het zijn namelijk ontzettend grote beesten). Deze runderen zijn echter niet gevaarlijk, ze zijn het namelijk gewend dat wandelaars hun pad kruisen en poseren zelfs mooi voor je foto’s!

Praktische info voor als je naar Het Hageven in Belgisch Limburg gaat:

 • Het wandelgebied is gratis toegankelijk.
 • Vogelkijkhutten zijn verspreid over het natuurgebied. Voor vogelspotters dus de place-to-be, maar stiekem ook leuk voor gewone wandelaars.
 • Overnachten in de buurt: Hotel De Secretaris
 • Honden zijn welkom in het natuurgebied, maar moeten wel aan de lijn.
 • Wandelroutes: Je kan kiezen uit een route van 1,5km, 6,7km of 9,7km.
 • Adres: Bezoekerscentrum De Wulp, Tussenstraat 10, 3910 Pelt in België.

Wandelen in Belgisch Limburg bij Pijnven

belgisch limburg pijnven Belgisch Limburg wandelen pijnven

3. Pijnven

Nog zo’n mooi stukje Belgisch Limburg. Het Pijnven is een provinciaal domein waar maar liefst 2000 hectare bos op je wacht. Het domein is gelegen in de gemeenten Lommel, Hechtel-Eksel en Pelt. In het westelijk deel van het bos, in de gemeente Hechtel-Eksel, is een bosmuseum gevestigd dat de geschiedenis en de ecologie van het Kempens bos toont. Dit is tevens ook de startplaats van de wandelroutes. Heb je jonge kinderen? Dan kunnen zij zich uitleven tijdens de Bosbewonersroute van 2,4km. Deze route leid je langs tien houten dieren zoals de vos, specht, het everzwijn een ga zo maar door… De kinderen moeten de dieren zoeken en via speelse opdrachten de vaardigheden van de dieren met die van zichzelf vergelijken. Wie kan er het verste springen? Papa, mama, broer, zus of toch misschien de kikker? Super leuk als gezinsuitje!

Praktische info voor als je naar Pijnven in Belgisch Limburg gaat:

 • Het wandelgebied is gratis toegankelijk.
 • Sommige delen van het bos zijn afgeschermd voor wandelaars omdat het beschermd natuurgebied is.
 • Honden zijn welkom in het natuurgebied, maar moeten wel aan de lijn.
 • Wandelroutes: Je kan een hike maken van 2,4 km, 6,4km en 10,2km.
 • Overnachten in de buurt: B&B Factorij 10
 • Adres: Startplaats Pijnven, Kiefhoekstraat 16, 3940 Hechtel-Eksel in België

Wandelen over de Lommelse Sahara

belgisch limburg Lommelse sahara Lommelse sahara belgisch limburg uitkijktoren belgisch limburg sahara Lommelse sahara belgisch limburg

4. Lommelse Sahara

De Sahara, bedoel je nu echt een woestijn in Limburg? Nee hoor, geen kamelen te bespeuren in Belgisch Limburg, wel zand, véél zand!

De Lommelse Sahara is een zand- en duinlandschap met een grootte van 193 hectare. Dit is het resultaat van zandontginning tijdens de jaren 50 en 60. Wanneer je door het gebied loopt word je omringd door naaldbossen met op het einde een enorme zandvlakte en jawel, een meer. Een echte oase van rust!

Wil je graag nog wat extra genieten van het gebied? Waag je dan aan een beklimming van de uitkijktoren met een hoogte van 30 meter. Deze indrukwekkende constructie beschikt over drie platforms die je een wijde blik op de omgeving bieden. Wist je trouwens dat de Lommelse Sahara in 2005 werd uitgeroepen tot één van de “Allermooiste plekjes van Vlaanderen”?

Praktische info voor als je naar de Lommelse Sahara in Belgisch Limburg gaat:

 • Het wandelgebied is gratis toegankelijk.
 • De Lommelse Sahara vormde het decor voor enkele Vlaamse films en tv-series waaronder: Frits en Freddy, The Team, Tabula Rasa en De Bende van Jan de Lichte.
 • Bij De Soeverein kan je hangmatten lenen, tussen 15 maart en 15 oktober, Ideaal voor een heerlijk relax-dagje!
 • Honden zijn welkom in het natuurgebied, maar moeten wel aangelijnd zijn.
 • Overnachten in de buurt: Hotel De Vossemeren by Center Parcs
 • Wandelroutes: Er zijn mooie wandelingen van 2,9 km, 5,9km en 12km.
 • Adres: De Soeverein, Sportveldenstraat 10, 3920 Lommel in België

Het Blotevoetenpad in Belgisch Limburg

Blotevoetenpad in belgisch limburg Belgisch limburg Blotevoetenpad

5. Blotevoetenpad

Wanneer zomerse temperaturen weer aanwezig zijn in België, kan een verfrissend blotevoetenpad eens deugd doen. In Zutendaal bevindt zich het allereerste blotevoetenpad van Vlaanderen. De voormalige kiezel- en zandgroeve, het decor waarin het blotevoetenpad is gemaakt, biedt zowel afwisseling als spanning en een unieke beleving. Heb je altijd al willen weten hoe het voelt om op blote voeten in de natuur rond te lopen? Dan moet je hier heen!

Laat je voeten verwennen met waterpartijnen, zandheuvels, steile hellingen, boomsnippers, hout… en dat tijdens een route van 3 kilometer. Onderweg kom je onder andere een houten uitkijktoren, een doolhof en een hangbrug tegen wat deze ervaring net dat tikkeltje unieker maakt!

Praktische info voor als je naar het Blotevoetenpad in Belgisch Limburg gaat:

 • Het pad is toegankelijk na betaling: 4 euro voor een kind en 5 euro voor een volwassenen.
 • Op de locatie zijn lockers aanwezig om handdoeken, je schoenen en persoonlijke spullen te bewaren.
 • Wandelroute: De wandeling duurt ongeveer 3km.
 • Overnachten in de buurt: Charme Chalet
 • Adres: Lieteberg, Stalkerweg z/n, 3690 Zutendaal in België.
→ Bekijk hier al onze België artikelen