Hatertse Vennen, wandelen in Nijmegen

Wandelen in en rondom Nijmegen: dit zijn de mooiste wandelroutes

Een echte wandelstad is Nijmegen zeker. De wereldberoemde Nijmeegse Vierdaagse vindt hier ieder jaar plaats, in de stad zijn mooie routes te wandelen en in het groene buitengebied zijn meer dan genoeg wandelingen uitgezet. Welke wandeltocht mag je zeker niet missen? En waar overnacht je om je voeten even rust te geven? De mooiste routes om te wandelen in Nijmegen en omgeving op een rij.

Wandelen in Nijmegen

→ Wandelgids: Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen
→ Boeken tip: Trage Tochten – Wandelen in het Rijk van Nijmegen

1. Bewonder de Overasseltse en Hatertse Vennen

Niet ver buiten Nijmegen liggen de Overasseltse en Hatertse Vennen, een natuurgebied met rivierduinen, diverse vennen én uitgestrekte heidevelden. In ieder seizoen is dit gebied prachtig om doorheen te wandelen, maar ga er zeker in september naartoe, als de heide in bloei staat. Je kunt kiezen uit twee wandelingen vanaf Parkeerplaats ‘De Diervoort’: de gele route van 6,5 kilometer en de rode wandeling van 3,5 kilometer. De routes voeren je langs diverse vennen, langs heidevelden en de ruïne van St. Walrick. Wil je onderweg even pauzeren? Dat kan bij restaurant St. Walrick, dat aan de route ligt.

Hatertse Vennen, wandelen in Nijmegen

2. Wandel naar de Millinger Theetuin

Ontdek de Millinger Theetuin in de Millingerwaard. Op ongeveer twintig minuten rijden van Nijmegen ligt dit natuurgebied waar je fijn kunt wandelen. Om bij de theetuin te komen, parkeer je de auto gratis bij parkeerplaats De Lange Poal in Kekerdom, of bij het kerkje in Kekerdom (betaald parkeren). Je kunt het natuurgebied namelijk alleen te voet of met de fiets bereiken. Vanaf de Lange Poal is het ongeveer drie kilometer naar de theetuin en wandel je door de uiterwaarden van Millingen. Volg de blauwe route en dwaal door de natuur richting het Vogelhuis. Vanaf daar staan er bordjes richting Millinger Theetuin. Bij de theetuin kun je goed lunchen of geniet je van een high tea. De tuin zelf is ook erg de moeite waard om doorheen te lopen.

TheetuinMillingerwaard richting theetuin Onderweg naar Millinger Theetuin

3. Het Pieterpad bij Nijmegen wandelen

Eén van de grootste lange afstandswandelingen van Nederland, het Pieterpad, komt vlak langs Nijmegen. Zo loop je de etappe van Millingen aan de Rijn naar Groesbeek, die twintig kilometer lang is. Deze route loopt over de Duivelsberg, één van de bekendere natuurgebieden rondom Nijmegen. De volgende etappe is van Groesbeek naar Gennep, waarbij je via het Groesbeekse bos, de Sint-Jansberg en Milsbeek richting Gennep loopt. Deze etappe is veertien kilometer lang.

Lees hier alles over het wandelen van het Pieterpad

Pieterpad Millingen aan de rijn tot GroesbeekMillingen aan de rijn tot GroesbeekMillingerwaardGroesbeek tot Gennep

4. Wandelen over de Duivelsberg bij Nijmegen

Vanaf Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg starten diverse wandeltochten over de Duivelsberg in het Rijk van Nijmegen. Het gebied is heuvelrijk en je wandelt er fijn door de bossen. Zo start de rode wandeltocht van 2,8 kilometer bij het restaurant en dwaal je vanaf de natuur door. Daarnaast is er een bruine route van 1,5 kilometer, het familiepad, en de gele route van twee kilometer. Dee wandeling komt langs de grens van Duitsland. Wil je iets langer wandelen? Dan kun je de rode route combineren met de witte route. Na de Filosofenbeek gaat de rode route omhoog en op het hoogste punt neem je dan de witte route verder tot je de rode wandeling weer tegenkomt. Eet na afloop of vooraf zeker een pannenkoeken bij het restaurant op de Duivelsberg.

5. Wandelen in de Ooijpolder

Vanuit het centrum van Nijmegen ben je binnen de kortste keren in het buitengebied en wandel je door de uitgestrekte natuurgebieden. Zo loop je gemakkelijk de Ooijpolder in, naar de uiterwaarden van de Waal. Vanaf de Bastei in het centrum van de stad loop je richting de Waalbrug en naar De Ooijpoortbrug. Je volgt de bruine paaltjes en loopt richting de Bisonbaai. Vervolg je route richting Restaurant Oortjeshekken, waar je knus binnen kunt zitten of bij mooi weer buiten geniet op het terras. Je kunt hier ook goed overnachten. Deze route loopt niet in een rondje, dus óf je loopt dezelfde weg terug, of je gaat over de dijken (vijf kilometer) terug naar de stad. Of je neemt vanaf de Sint Hubertusweg, halte Erlecomsedam, bus 80 richting Nijmegen.

Ooijpolder

6. Zeven bruggen van Nijmegen trotseren

Wil je de stad zelf verkennen tijdens een wandeling? Kies dan voor de Zeven bruggen wandelroute. Je loopt tijdens deze wandeltocht over zeven bruggen van Nijmegen en Veur-Lent en ziet de stad zo van diverse kanten. De wandeling start bij het station van Nijmegen en voert je richting de Waalkade, De Ooijpoortbrug (net als bij de wandeling in de Ooijpolder) en via het Duits Gemaal naar de Waalbrug. Loop naar de overkant en daar kom je bij De Verlengde Waalbrug uit. Op Veur-Lent kun je bij Waalzicht even bijkomen met een drankje. Via de Lentloper, de Spoorbrug en Zalige brug loop je naar de Oversteek. Daarna kom je bij het Honig Complex uit waar je goed koffiedrinkt bij First things First of een hapje eet bij De Meesterproef. Wandel verder richting het centrum en maak nog een tussenstop bij de Lange Hezelstraat, bij Borboleta of De Viking.

Nijmegen Waalbrug

7. Kuitenbijters op de N70 bij Nijmegen

Verreweg de meest uitdagende wandeling uit dit lijstje, is de N70-wandelroute. Deze wandeling is zestien kilometer lang en voert je over acht ‘bergen’ (flinke heuvels). De naam komt uit het natuurbeschermingsjaar: 1970 en de wandeltocht komt door bossen, langs uitzichten over polders en een landschap vol rivieren. De hoogtemeters op deze route zijn 375, dus het is een flinke klim. Deze wandeling komt door het Rijk van Nijmegen, langs Berg en Dal en Beek-Ubbergen. Er zijn verschillende startpunten waaronder Hotel-restaurant ’t Spijker in Beek-Ubbergen en Restaurant De Heksendans in Berg en Dal.

8. Mookerheide: wandelen over Landgoed Mookerheide

Vlakbij Nijmegen ligt het natuurgebied Mookerheide, met een prachtige wandeling erin uitgestippeld. De route is vijf kilometer lang en is aangegeven met gele pijlen. Je start op de parkeerplaats van Landgoed Mookerheide. Onderweg kom je diverse mooie bezienswaardigheden tegen, zoals het jachtslot in jugendstil. Daarbij zijn historische kassen en tuinen, die Natuurmonumenten restaureerde. Ook kom je onderweg Schotse hooglanders tegen en zie verschillende soorten heide in het gebied. Vanaf de uitkijktoren waar je langskomt, heb je een mooi uitzicht op de Mookerschans en zie je in de verte meerdere kerktorens. Heb je zin in een langere tocht? Dan kun je bij wandelknooppunt 18 in plaats van naar links de gele route te volgen, rechtdoor gaan en de paarse route volgen. Dan is de wandeling 8,3 kilometer.

Overnachten in regio Nijmegen

Zin in een paar dagen in de omgeving van Nijmegen? Boek dan meteen een hotel of appartement. Zo slaap je in Molenhoek in een heus wijnvat, waar je je eigen terras en een knusse slaapplek hebt. Een ontbijtje is inbegrepen in de prijs. Liever overnachten in een hotel? Bij Hotel La Boutique kom je helemaal tot rust en slaap je in stijlvol ingerichte kamers. Alle kamers hebben hun eigen badkamer en er is een gedeelde keuken en een lounge. Het hotel ligt iets buiten het centrum van Nijmegen. Helemaal in de natuur overnachten? Boek dan een nachtje in de Panorama Hut in Groesbeek. Deze hut heeft een prachtig uitzicht door de vele ramen en ligt midden in de natuur. Je hebt je eigen tuin en terras en vanuit deze plek wandel je zo het groen in.

→ Of check: 10x de leukste boutique hotels in Nijmegen

Hier wil je logeren in Nijmegen

de HarmonieHotel La BoutiquePanorama Hut

Zoals je ziet is het super leuk om te wandelen in Nijmegen en omgeving. Wanneer ga jij?


→ Bekijk hier alle artikelen over Nederland