Struinen door het stuifzand, genieten van de uitgestrekte heidevelden en even bijkomen op éen van de houten bankjes in het bos. In Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen kan het gewoon. Ten noordoosten van Loon op Zand (bij Tilburg) ligt dit uitgestrekte natuurgebied van ruim 2700 hectare. De tofste tips en routes in dit nationale park zetten we voor je op een rij en de echte liefhebber maakt van z’n bezoek een mini vakantie en boekt ook een nachtje bij Hotel-Herberg D’n Dries.
Loonse en Drunense Duinen
Loonse en Drunense Duinen
In het midden van de Loonse en Drunense Duinen, vind je de Brabantse Sahara: één van de meest uitgebreide stuifzandgebieden in West-Europa. Doordat de wind hier gemakkelijk over de uitgestrekte zandvlakten waait, verandert het landschap telkens. Bomen zijn hier ondergestoven en er leven schapen die de heide korthouden en jonge boompjes opeten. De schapen hebben hun eigen Facebookpagina, waarop je precies ziet waar je ze kunt spotten!
Stuifzand in Brabantse Sahara
Het stuifzand in het gebied is levend en daardoor zeldzaam in Nederland. Natuurmonumenten werkt met een herstelproject aan het in standhouden van de stuifzandgebieden. Het zand maakt dat de bodem voedselarm en droog is en er is een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht (tot vijftig graden verschil). Hierdoor heeft het gebied een bijzondere flora en fauna, want de planten en dieren hebben zich aangepast aan deze omstandigheden. Je vindt er bijvoorbeeld hagedissen, zandbijen en verschillende soorten korstmos.
Waar komt dat Brabantse zand vandaan?
In die ijstijd kwam het zand vanuit het noorden naar Brabant en daar bleef het ook. In de veertiende eeuw kapten mensen de bomen om als brandhout te gebruiken. Vervolgens groeide er heide op de vlakte. Hier graasde het vee en stak men plaggen, waardoor de bodem uitgeput raakte. Zo kon het zand overal heen waaien en dorpen en akkers dreigen te verdwijnen. De ondergestoven bomen die nu net boven de zandheuvels uitkomen, herinneren aan die tijd.
Nachtje slapen vlakbij de Loonse en Drunense Duinen?
Zin om niet een dag, maar een lang weekend of weekje op pad te gaan? Je vindt best wat toffe accommodaties hier in de buurt, zoals bijvoorbeeld:
Verschillende wandel- en fietsroutes in het nationale park
Wandelen, fietsen, mountainbiken, paardrijden en picknicken (of een combinatie ervan); er is genoeg te doen in dit natuurgebied. Om te mogen mountainbiken, heb je een vignet nodig. Dit kun je online kopen. Wanneer je wilt paardrijden, is een ruitervergunning verplicht. Deze koop je bij de horeca die rond het gebied ligt. Wie graag wandelt, is in de Loonse en Drunense Duinen even zoet. Er zijn zeven wandelroutes van Natuurmonumenten en de ANWB heeft ook een mooie route uitgezet.
Een van de leukste: Wandelroute Bosch en Duin vlakbij Udenhout
Deze route voert je langs heide, door bossen en uiteraard door het stuifzand. De wandeling is 4,3 kilometer, maar vergis je niet: de laatste kilometer is het flink ploegen door het zand. Een extra flesje water meenemen, is geen overbodige luxe. Je download de route op de website van Natuurmonumenten of je volgt de groene markering als je begint bij Café-restaurant Bosch en Duin in Udenhout. Dit is meteen het startpunt waar je je auto kunt parkeren.
Onderweg kom je verschillende boomsoorten tegen, zoals de Zeeden. Deze naaldboom houdt met de wortel het zand van de duinen goed vast en groeit tot wel dertig meter hoog. Ook zie je tijdens de route randwallen. In de middeleeuwen legden bewoners deze al aan, om hun weilanden tegen het stuifzand te beschermen. Het pad heeft soms hoogteverschillen; dit zijn stuifkoppen die in de ijstijd zijn ontstaan.
Je komt de Douglasspar ook veel tegen onderweg. Ook dit is een dennenboom. Deze is vooral geplant om het hout ervan te gebruiken voor het maken van meubels. Leuk detail: als je de naalden van de spar tussen de handen wrijft, komt er een frisse geur vrij.
Na wandelknooppunt 26 ga je het bos uit. Hier kom je oog in oog te staan met een mooi en gigantisch heideveld (extra mooi in augustus, dan staan het in bloei). Heb je een lunchpakketje mee? Dan is dit het moment om even te gaan zitten en te genieten van de weidse natuur om je heen, voor je jezelf door het stuifzand heen zeult.
Flink stappen door de duinen en ondertussen goed om je heen kijken, want je ziet zowel heide, als bos en zand. De heidevelden liggen hier om te zorgen dat de wind het zand kan verstuiven en op een andere plek neer kan leggen. De schapen grazen hier flink, om te zorgen dat andere planten en struiken het gebied niet overnemen. Wanneer je de Sahara hebt doorstaan, ben je weer op hetzelfde pad als waar de route begon. Vanaf deze plek loop je terug naar Bosch en Duin en geniet je nog even op het terras van een drankje.
Langere wandelroute door de Loonse en Drunense Duinen maken?
Heb je zin in een wat langere wandeltocht door dit prachtige gebied? De ANWB maakte de route Over boeren, bossen en bergen, van 13 kilometer lang. Deze wandeling begint in Giersbergen, een dorp dat aan de rand van het natuurgebied ligt. Dit dorp heeft al heel wat zandstormen overleefd. Van Giersbergen loop je de bossen in. Een groot deel hiervan is in de negentiende eeuw aangeplant. Dit bos moest het zand tegenhouden.
Ook deze wandelroute voert je langs stuifduinen, heide en diverse boomsoorten. Daarnaast kom je langs het Hengstven, een natuurontwikkelingsgebied en de belangrijkste verbinding tussen de Loonse en Drunense Duinen en het natte moerasgebied De Brand. Al in de dertiende eeuw veranderden mensen het gebied van oerbossen naar heide en weide. De afsluiter van de route is de Randwal van Giersbergen. Dit zijn hoge duinen die voorkwamen dat Giesbergen onder het zand verdween.
Op wielen door de Loonse en Drunense Duinen
Liever op twee wielen door de bossen? Er zijn twee mountainbikeroutes en een fietsroute uitgezet. De mountainbikeroutes bestaan uit een beginnersversie en een gevorderden variant. De beginnersroute begint bij De Rustende Jager in Biezenmortel en is zestien kilometer lang. Met een vignet op zak, stap je zo de fiets op en cross je het bos door. Je volgt de groene mountainbike symbolen onderweg. De gevorderde route is 26 kilometer lang en heeft veel hoogteverschillen. Ook deze route start bij De Rustende Jager. Hier volg je de zwarte markering.
Naast de mountainbikeroutes, is er een fietsroute van 43 kilometer. Deze route start ook bij De Rustende Jager en voert je langs lokale boeren en tuinders. Biologisch fruit, eieren, kaas, asperges, wol-producten; je komt het onderweg allemaal tegen, dus zorg dat je wat contact geld meeneemt. De hele route download je op fietsenwandelweb.nl
Het uitkijkpunt Bosch & Duin is geschikt om met een rolstoel naar toe te gaan. Dit is een korte route van één kilometer over een verhard pad. Vanuit het uitkijkpunt heb je een panoramisch uitzicht over de gehele Loonse en Drunense Duinen.
Plan je weekendje weg naar de Loonse en Drunense Duinen
Wil je een weekendje weg in de buurt van Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen? Combineer je wandeling of fietstocht dan met een dagje Efteling, ga naar Tilburg en geniet van de vele leuke hotspots of ontdek het schattige dorpje Oisterwijk met de vele terrassen en waar je ook bij Meesterbakker Robert taart kunt eten. Overnachten kan bijvoorbeeld in een Heerlijk Huisje of bij Hotel de Leijhof in Oisterwijk.
De leukste natuurhuisjes bij de de Loonse en Drunense Duinen
- La Casa Gardenia in Drunen
- Stoere blokhut op Camping het Smitske
- Slaap in vakantiehuis de Schaapskooi