Regte Heide: Wandelroutes & tips voor een dagje weg

Op een paar kilometer afstand van Tilburg, ligt het uitgestrekte natuurgebied De Regte Heide. Dit mooie heidegebied is ongeveer 250 hectare groot en grenst aan België. Je vindt hier veelal heide, beekdalen en naaldbossen. In het gebied zijn een aantal fijne wandelingen uitgezet en er zijn meer genoeg leuke cafés en restaurants om even te pauzeren.

Waarom de Regte Heide zo’n bijzonder gebied is

De Regte Heide is omringd door beekdalen en heeft een groot hoogteverschil voor Nederlandse begrippen. Het kan tot vijf meter hoogte verschillen in dit gebied en dat is best uniek voor deze regio. In het westen ligt het beekdal van de Oude Leij en in het oosten het beekdal van de Poppelsche Leij. Daarnaast vind je op de Regte Heide een aantal grafheuvels uit de Midden-Bronstijd. Dit wordt ook wel de Vijfberg genoemd. In de jaren dertig kwamen hier allerlei grafgiften naar boven tijdens opgravingen. In het hele gebied vind je veel verschillende soorten planten, vlinders en vogels, dus vogelliefhebbers halen hun hart hier op.

Op pad in de Regte Heide

Benieuwd waar je het beste op pad kan gaan? Hieronder vind je op de Regte Heide de leukste wandelroutes. Ook hebben een aantal andere tips op een rijtje gezet!

Regte Heide wandelen Wandelen op de Regte Heide

Regte Heide wandelroutes

1. Wandelroutes vanuit Riel

In het natuurgebied en rondom de Regte Heide zijn diverse wandelingen uitgezet. Eén van deze routes start bij Den Overkant in Riel, een dorpje dat vlakbij de heide ligt. Je kunt hier eerst even een koffietje drinken of na afloop van je wandeling afsluiten met een drankje en hapje. Vanuit dit café loop je door het authentieke dorpje richting het beekdal van de Oude Leij. Hier begint de Regte Heide. De wandeling beslaat ruim acht kilometer en voert je langs naaldbomen, rododendrons en voormalige heidevelden.

2. Wandelroute over de Regte Heide

Een mooie wandelroute over de Regte Heide is die van vijf kilometer langs Hoeves en Grafheuvels. Deze wandeling voert je over de Regte Heide en langs de verschillende grafheuvels die er in het gebied liggen. De kaart vind je op deze website. Een aantal kortere wandelroutes vind je ook in dit gebied. Wanneer je start bij Het Hoefke 6 in Riel, wandel je bijvoorbeeld de gele route van vier kilometer of de rode route van drie of vier kilometer. In de buurt van de kruising Nieuwkerksedijk/ De Zes Blokskes start de blauwe route van vier kilometer.

Regte Heide Wandelroutes Wandelroutes Regte Heide

3. Klooster Nieuwkerk: wandelen in Brabant

Niet ver van de Regte Heide af, ligt Klooster Nieuwkerk (hier kan je ook logeren). Dit klooster ligt op een prachtig locatie midden in de bossen en je kunt er koffie drinken, lunchen, een feestje vieren én overnachten. Dit klooster met kapel werd in 1913 ingewijd en was toen een plek voor priesters in opleiding. Inmiddels hebben particulieren het klooster gekocht en is het een restaurant, café en hotel. Vanuit dit klooster starten diverse wandelingen die ook over de Regte Heide voeren.

4. Wandeling door natuurgebieden bij Goirle

Zo ook de wandelroute ‘Goolse geheimen route Klooster Nieuwkerk’. Deze wandeling is zo’n elf kilometer lang en komt over de Regte Heide. De route komt langs het ‘Mariagrotje’, dat de Tilburgse textielbaron Van Doren rond 1920 heeft laten plaatsen. Ook kom je lang de grafheuvels op de Regte Heide. Deze heide heeft zijn naam te danken aan het verleden. ‘De heide van het recht’; omdat er vroeger in dit gebied misdadigers aan de galg werden gehangen. Vlak voor het eindpunt van deze wandeling kom je langs de ‘Halve Maan’, een ven in de vorm van een halve maan.

Overnachten bij de Regte Heide

Wil je na een hele dag wandelen graag in de buurt van dit natuurgebied overnachten? Boek dan een hotelkamer in Klooster Nieuwkerk, je slaapt midden in de bossen en in een heel karakteristiek pand. In de buurt van de Regte Heide overnacht je ook heel knus in één van de B&B’s. Bijvoorbeeld in de Boerensuites in Riel. Ook Het Rooversnest ligt aan de Regte Heide en is een super leuk appartement, het heeft een beetje oude details maar ook een moderne touch.

Hier wil je logeren op de Regte Heide:

Regte Heide, Klooster NieuwkerkRegte Heide, Kamer Klooster Nieuwkerk

Dagje Tilburg en bezoek bierbrouwerij La Trappe

Combineer je verblijf met een bezoek aan Tilburg en andere toffe plekken in de regio. Zo kun je vanuit hier gemakkelijk een dagje naar de Efteling of je knoopt er een stedentrip naar Tilburg aan vast. Een bierproeverij doen bij La Trappe? Of een bezoekje aan het TextielMuseum of de Spoorzone in Tilburg brengen? Vanuit de Regte Heide ben je zo in het centrum van Tilburg en ontdek je daar de leukste hotspots. Ga je lunchen in Tilburg? Check dan deze lunch tips voor Tilburg.

Welke Regte Heide wandelroutes zou jij graag willen lopen?


→ Bekijk hier al onze Nederland artikelen