Wandelen Eindhoven, Strabrechtse Heide

Wandelen in de omgeving van Eindhoven: 5 toffe wandelgebieden

Struinen langs uitgestrekte heidevelden, wandelen door indrukwekkende historische landschappen en genieten van de vele vennen en beekjes in de bossen; in de omgeving van Eindhoven, Noord-Brabant, zijn veel mooie gebieden om in te wandelen. Welke wandelroutes zijn nou echte aanraders? En waar overnacht je fijn in de buurt? De vijf tofste gebieden om te wandelen in Eindhoven bij elkaar.

Wandelen in de omgeving van Eindhoven

→ In de buurt logeren? Slaap in Eindhoven bij Hotel The Match

1. Wandelen over de Strabrechtse Heide bij Eindhoven

Ruim 1500 hectare aan heidelandschap typeert de Strabrechtse Heide, een natuurgebied dat ten zuidoosten van Eindhoven ligt. Deze heide is onderdeel van Natuurgrenspark De Groote Heide en ligt in de gemeenten Someren, Heeze-Leende en Geldrop-Mierlo. De Strabrechtse Heide is een prachtig uitgestrekt gebied, met veelal heide, maar ook met vennen, bosrijke stukken en vooral veel mooie doorkijkjes. Het Beuven is het grootste ven van Nederland en ligt op de Strabrechtse Heide. Onderweg kom je wellicht de schaapsherder met zijn hond tegen, die de kudde schapen bij elkaar houdt. Met zoveel moois is de Strabrechtse Heide een van de mooiste plekken om te wandelen in de omgeving van Eindhoven. Je kunt hier op drie verschillende plekken je wandeltocht beginnen. Bij De Plaetse in Heeze, De Strabrechtse Hoeve in Mierlo en bij Vennenhorst in Someren.

Je wandelt hier bijvoorbeeld de Stuifzandroute die zo’n zes kilometer lang is. Hierbij kom je over stuifzandgebied De Galgenberg en kleine heidegebieden. De route is met een rode markering aangegeven en begint bij de parkeerplaats aan de Heezerweg in Mierlo. Wil je graag met je hond wandelen? Doe dan de Snuffelroute van vier kilometer, waarbij je hond los mag lopen. Deze route is aangegeven met de gele markering. Daarnaast is er de Heideakkerroute van vier kilometer te vinden, die met witte markering is aangegeven en het Herderspad van zo’n drie kilometer dat langs de schaapskooi komt, is donkerblauw gemarkeerd. Een langere wandeling maken? Doe dan de NS-wandelroute van dertien of zeventien kilometer, die van Geldrop over de Strabrechtse Heide naar Heeze voert.

Wandelen Eindhoven, Strabrechtse Heide

2. Landschotse Heide over struinen

Ten westen van Eindhoven liggen een heel aantal natuurgebieden, waaronder de Landschotse Heide. Dit gebied ligt vlakbij Oirschot en bestaat voor een groot deel uit vennen en natte heide. Dit is vrij zeldzaam en daarom heeft het ook een beschermingsstatus op Europees niveau: ‘Natura 2000’. Je vindt in dit gebied veel vogelsoorten en er leven hagedissen en heikikkers. In dit gebied oefenden Duitse piloten in de Tweede Wereldoorlog in het bombarderen van geallieerde schepen en havens, daarom legde ze op de Landschotse Heide zogenoemde schijnboten aan. Een heel aantal van deze cementen oefenbommen is nog te zien tijdens een wandeling over de heide.

Je kunt verschillende wandelroutes volgen over de Landschotse Heide. Er loopt een rode tocht van 3,6 kilometer en een blauwe tocht van 5,8 kilometer. Beide routes komen langs verschillende vennen, de heide en mooie uitkijkpunten. Je kunt parkeren bij Parkeerplaats Landschotse Heide Berkven aan de Keijenhurkseweg in Vessem of bij Parkeerplaats Landschotse Heide Wit Hollandven aan de Kromvensedijk in Oost-, West- en Middelbeers.

Landschotse Heide - oefenbommen Landschotse Heide

3. Natuurgebied de Malpie bij Valkenswaard ontdekken

De Malpie, een heidegebied ten zuiden van Eindhoven en Valkenswaard, is een mooi gebied om fijne wandelingen te maken. Het gebied bestaat uit heidevelden, bosrijke omgevingen, vennen en de rivier de Dommel. Breng ook meteen een bezoekje aan de Venbergse watermolen, waar je je wandeling kunt beginnen of eindigen. Het gebied bestaat uit de Malpiebeemden en de Malpiebossen en natuurreservaat De Malpie. In de bossen vind je verschillende vogelsoorten en er is een vleermuizenkelder. Bij Natuurpoort de Malpie aan de Molenstraat 211 in Valkenswaard, begint een wandeltocht van bijna zeven kilometer: de Malpievennenroute. Daarnaast is er de Heidewandeling De Malpie van dertien kilometer lang. Deze volgt verschillende knooppunten en neemt je mee over heide, langs vennen en door bossen.

Wandelen Eindhoven Wandelen in de omgeving van Eindhoven Wandelen in Eindhoven Wandelen omgeving eindhoven

4. Wandelroute ‘De Doodendraad’ bij de Achelse Kluis

Deze wandeling is niet alleen prachtig door de natuur, maar neemt je ook mee in de historie van het gebied waarin je wandelt. Het gebied grenst aan België en ligt een stukje ten zuiden van Eindhoven, bij Hamont-Achel. Bij De Doodendraad zijn twee wandelingen uitgezet door Natuurgrenspark De Groote Heide: een van ruim drie kilometer en een van bijna negen kilometer. De Doodendraad verwijst naar de Eerste Wereldoorlog, waarin Duitsland België binnenviel, terwijl ze neutraal was.

Aan de grens werd een hermetische afsluiting aangelegd: een elektrische draad. Blijkbaar vergaten de Duitsers het gebied van Hamont-Achel af te sluiten, maar in 1915 kwam ‘den droad’ alsnog daar. Het werkte als een soort schrikdraad, dat moest voorkomen dat de Belgische bevolking de grens naar Nederland overstak. Er zijn veel mensen die hebben geprobeerd te ontsnappen, waarbij sommige pogingen succesvol waren, maar ook veel mensen om het leven kwamen.

In Hamont-Achel hadden de Duitsers een driedubbele afsluiting aangelegd, waarvan de middelste met zo’n 2000 volt wisselstroom geladen was. Alsof je door de bliksem geraakt wordt. In 2000 (en later in 2015 aangepast) zijn drie reconstructies van De Doodendraad, van het wachthuisje en het schakelhuisje gemaakt bij de abdij De Achelse Kluis. Deze huisjes zorgden voor de stroomvoorziening en de wacht. Vanaf deze abdij start ook een wandelroute van 8,8 kilometer, die gemarkeerd is door bordjes met een klaproos erop afgebeeld. Vanaf De Ezel, in het duinengebied van Beverbeek is er een wandeling van ruim drie kilometer te wandelen, die ook langs De Doodendraad komt. Onderweg staan verschillende informatiepanelen om het verhaal erachter te duiden.

Doodendraad

5. Wandelingen over de Cartierheide bij Eindhoven

Niet al te ver van Eindhoven liggen de Kempen, een bosrijke streek op de grens van België en Nederland. Hier vind je onder meer de Cartierheide, een uitgestrekt heidegebied dat vernoemd is naar Baron de Cartier de Marchienne. Hij kocht in 1863 het dichtbijgelegen Duizels Hof. Een mooie wandeling over deze Cartierheide, is de TOP Natuurwandeling Cartierheide. Deze tocht is 6,5 kilometer en voert je langs uitgestrekte heidevelden, over smalle zandpaden en bosrijke gebieden en langs het Dalems Stroompje.

Heide

Overnachten in regio Eindhoven

Na een dagje wandelen in Eindhoven lekker in de buurt overnachten? Boek dan bijvoorbeeld een overnachting in het Boutique Hotel De Beerze in Middelbeers, niet ver van Eindhoven af. Dit sfeervolle hotel heeft kamers met een eigen badkamer en sommige kamers hebben ook een eigen keuken erbij. Daarnaast kun je bij het restaurant terecht voor een hapje en drankje.

Ook bij Bed & Breakfast Neeltje Soet in Mierlo overnacht je goed. Deze b&b ligt dichtbij de Strabrechtse Heide en heeft een sfeervolle uitstraling. Je hebt een eigen badkamer, kitchenette en zithoek en iedere ochtend is er een fijn ontbijtje.

Stijlvol overnachten in de buurt van Eindhoven? Boek dan een nachtje in het Boutique hotel Lytel Blue in Riethoven. De kamers hebben allemaal een eigen badkamer en zijn mooi ingericht. Ook staat er iedere ochtend een ontbijtje voor je klaar.

Hier wil je logeren tijdens het wandelen in Eindhoven

Boutique Hotel de BeerzeNeeltje SoetBoutique Hotel Lytel Blue


→ Bekijk hier alle artikelen over Nederland