Travel Movie | Roadtrippen in IJsland

Eind winter vertrokken we naar Reykjavik om vanuit daar een roadtrip te maken langs de Golden Circle van IJsland en een deel van het zuid-oosten van de kust. Tijdens de reis hebben we flink wat harde windstoten, bevroren wegen en sneeuwstormen moeten trotseren, maar wonderbaarlijk was het vaak bij highlights zelf heerlijk weer. Een blauwe lucht en overdosis zonnestralen verrasten ons bijvoorbeeld bij het uitzichtpunt van Dyrholaey, maar ook de wandeling naar de bekendste waterval in Skaftafell en het verlaten vliegtuigwrak op een van de zwarte stranden hebben we zonder sneeuwgeweld kunnen bezoeken. IJsland is in vergelijking met Nederland zo’n andere wereld. Hier domineren niet gebouwen het landschap, maar juist de indrukwekkende natuur. Van het ene natuurwonder, rol je met je huurauto zo naar het andere fotogenieke plekje. Een reis om echt niet gauw te vergeten en het is wat ons betreft echt opnieuw bewezen dat het meer dan terecht is dat IJsland op zoveel reizigers hun bucketlist staat. Benieuwd hoe het is om een roadtrip in de winter te maken door IJsland? Check dan gauw onderstaande video:

Travel Video: Op avontuur in winters IJsland

Hoe plan je zo’n winterse roadtrip in IJsland?

Wij hebben als eerst gekeken welke highlights we per se wilden bezoeken op de Golden Circle. Allereerst hadden we het idee dat de hele Golden Circle best wat tijd in beslag zou nemen, maar al gauw bleek je de leukste plekken redelijk snel te kunnen bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan Kerid, Gullfoss, Reykjavik, Geysir en Thingvellir. Vandaar dat we dus een stuk verder zijn doorgereden naar het zuid-oosten van IJsland. Daar vind je aan de kust onder andere het gletsjermeer Jokulsarlon, maar ook de intens mooie basalten-waterval in het Skaftafell natuurpark en de uitzichtpunten vanaf Dyrholaey. Wil je ook zo’n roadtrip maken langs de Golden Circle en iets verder, maar weet je niet precies wat jij allemaal per se wilt bezoeken op je route? Check dan dit artikel, hierin staan al onze tips en de route verder uitgelegd.

Vliegen naar IJsland

Qua vluchten, hebben wij een vlucht vanuit Nederland (Schiphol) genomen naar Reykjavik. Onze vlucht vertrok in de middag en ‘s ochtends vroeg vertrokken we weer vanuit Keflavik Airport terug naar huis. In totaal hebben we daardoor 4,5 dag in IJsland doorgebracht. Je kan eventueel ook een vliegticket boeken naar Amerika en dan IJsland als stopover toevoegen voor een aantal dagen, soms kan dit gewoon kosteloos, dus check dat zeker even van te voren bij de airline waarmee je vliegt.

Waar hebben wij onze huurauto geboekt

Onze huurauto in IJsland hebben we vervolgens gehuurd via Sunny Cars. Onze auto was gelukkig voorzien van winterbanden met spikes en als je echt off road gaat, bieden zij ook auto’s aan met 4w-drive. Winterbanden zijn niet alleen veilig en handig, maar bijna noodzakelijks als het zulk sneeuwig winterweer is. Wat we verder fijn vonden aan het huren via Sunny Cars is dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. De prijs die je betaalt voor de huurauto is een all-in huursom en dat betekent dat vele verzekeringen en andere kosten er dus bij inbegrepen zijn.

Overnachten op de Golden Circle

Tot slot hebben we tijdens onze hele reis vooral overnacht in Airbnb’s, die waren redelijk gemakkelijk te boeken en betaalbaar. Er zijn er alleen (nog) niet zo heel veel in IJsland, dus boek je overnachting niet te laat als je graag via Airbnb reist en check ook goed of er in het gebied dat jij bezoekt überhaupt Airbnb’s zijn. De Airbnb’s waarin wij hebben geslapen vind je hier.

→ Bekijk hier al onze IJsland artikelen