Papegaaiduikers

Papegaaiduikers: Waar kun je puffins in het wild zien?

Met z’n zwart-witte pak heeft ‘ie wel iets weg van een pinguïn, maar zijn grote felgekleurde snavel maakt deze vogel uniek in z’n soort: de papegaaiduiker. De puffin (Engels) of ook wel de clown van de zee, is op een aantal plekken in Europa te bewonderen, waaronder Groot-Brittannië, IJsland, Noorwegen en Ierland. Waar vind je deze vogel precies? En wat maakt ‘m zo bijzonder? Lees alles tips over papegaaiduiker spotten.

Papegaaiduikers & puffins

Papegaaiduikers puffins puffins Papegaaiduiker

Hoe ziet een papegaaiduiker er uit en wanneer kan je ze zien?

De papegaaiduiker is familie van de alken en ziet er schattig uit. Hij wordt zo’n dertig tot veertig centimeter groot en het lijkt alsof hij eyeliner rond zijn ogen heeft. Zijn snavel is geel, blauwgrijs en rood gekleurd, maar alleen als hij in zijn broedseizoen zit. Papegaaiduikers zijn echt zeevogels, dus ze komen alleen land als ze gaan broeden.

Broedseizoen voor puffins

Na het broedseizoen gaan ze met hun jongen naar zee en dan zie je ze niet meer zo makkelijk. Als je papegaaiduikers wilt zien, kun je ze tussen april en half juli, in hun broedseizoen, bekijken. Je vindt papegaaiduikers vaak in grote groepen, bij steile kliffen. Ze broeden voornamelijk in holen, want zo beschermen ze hun jongen tegen roofvogels. Een puffin-paar legt een ei per jaar en de jonge puffins verlaten het hol altijd ’s nachts, zodat hun vijanden hen niet zien. Papegaaiduikers zijn trouwe dieren, die meestal voor de rest van hun leven met dezelfde vogel samenblijven. Dan keren ze ieder jaar terug naar het nest dat ze samen hebben gegraven. Dat zijn soms oude konijnenholen of bestaande kuilen. Beide ouders broeden op het ei, dat doen ze om en om. Als het jong is geboren, vangt een van de ouders vis en brengt die in zijn snavel terug naar het jong.

Wat eten papegaaiduikers?

Papegaaiduikers eten vis of plankton en in de winter ook ongewervelde dieren. Ze kunnen verschillende kleine vissen kruislings in hun snavel houden, doordat er een bijzonder scharnier in de snavel zit. Ook is de tong van de papegaaiduiker flexibel en kan die vis tegen het gehemelte drukken, zodat hij nog meer vis kan vangen met z’n snavel.

Papegaaiduikers Papegaaiduikers puffin

Waar vind je de puffins in Europa?

De puffins zijn het vaakst te zien aan de kust van de noordelijke Atlantische Oceaan. Er zijn ruim twaalf miljoen papegaaiduikers in de wereld. Schotland, Noorwegen, IJsland en Ierland zijn landen waar ze veelal te vinden zijn, maar ook in Nederland en Frankrijk zie je soms wat papegaaiduikers. In Nederland overwinteren ze niet of nauwelijks, maar ze trekken wel door ons land. De papegaaiduiker is een beschermde inheemse diersoort, omdat hij door de vervuiling van de zee, vissersnetten en klimaatverandering in gevaar is.

Papegaaiduikers in IJsland

In IJsland leeft ongeveer zestig procent van het totaal aantal papegaaiduikers op de wereld. In IJsland zijn er verschillende plekken die geschikt zijn om deze vogels te spotten. In Noord-IJsland ligt het schiereiland Tjörnes in Noord-IJsland met Húsavík, ook het Grímsey eiland is een mooie locatie in Noord-IJsland om de papegaaiduiker te zien. Daarnaast is er het schiereiland Langanes in noordoost-IJsland, Borgarfjörður Eystri in Oost-IJsland, Látrabjarg in de Westfjorden, de Westman Islands die in het zuiden liggen. Dyrhólaey, dat eveneens in het zuiden ligt en de Puffin Islands Akurey en Lundi bij Reykjavik. Bij Borgarfjördur Eystri, kun je heel dicht bij de vogels komen en ze rustig bewonderen.

In IJsland kun je het beste naar de papegaaiduikers komen kijken in mei, juni of juli. Dat is het broedseizoen in dit land. Nadat de baby-papegaaiduikers zijn geboren, blijven ze nog een maand aan land. Je kunt de vogels het beste in de ochtend tussen zeven en tien uur of in de avond tussen zes en tien uur spotten.

Boek via Voigt Travel je trip naar IJsland en spot puffins
Reis via Riksja Travel naar IJsland en ga op zoek naar papegaaiduikers

Puffins spotten in Noorwegen

Ook in Noorwegen vind je verschillende plekken waar je de puffins in hun natuurlijke omgeving kunt spotten. Het eiland Runde staat ook wel bekend als ‘vogeleiland’ en is de meest bekende plek om papegaaiduikers te spotten in Noorwegen. Runde ligt in Vestlandet en is met bruggen verbonden aan het vaste land. Op Runde staat een grote vogelrots waar verschillende vogels komen om te broeden. Zo ook de puffin. Deze broeden voornamelijk aan de westkant van het eiland. Je kunt ook een boottocht maken, zodat je de vogels vanaf het water ziet. Van april tot half juli broeden de puffins hier, dus dat is het beste seizoen om te komen.

Daarnaast zijn de Gjesværstappan, een aantal kleine eilandjes noordelijk van Gjesvær, en Lovund mooie locaties om de papegaaiduikers te spotten.

Boek via TUI een Fly & Drive reis naar Noorwegen en ga op zoek naar puffins
Reis via Voigt Travel naar Noorwegen en bekijk papegaaiduikers

Papegaaiduiker in Schotland bekijken

Aan de kust van Schotland zijn ook diverse plekken om de papegaaiduiker te spotten. Zo kun je naar Isle of May, dat in de buurt van Edinburgh ligt. Vanaf de hoofdstad neem je een boot naar dit eiland. Daarnaast is de Saint Kilda archipel een prachtige plek om te bezoeken en puffins te spotten. De eilandengroep ligt wel een heel eind van de kust af en is alleen per boot bereikbaar. Eerst ga je per boot of vliegtuig naar Isle of Harris (vanaf Glasgow bijvoorbeeld) en vanaf daar kun je een dagtrip maken naar Saint Kilda. Ook kun je vanaf Isle of Skye naar Saint Kilda met de boot. De grootste kolonie papegaaiduikers vind je op deze archipel. Daarnaast kun je naar de Orkney-eilanden, Mull, Staffa, Aberdeenshire, Firth of Forth, Bass Rock, Treshnish Isles en de Shetland-eilanden in Schotland.

Reis via Voigt Travel naar Schotland en ga op zoek naar papegaaiduikers

Puffins spotten in Ierland

De rotsen en kliffen van Ierland zijn erg geschikt voor papegaaiduikers om op te broeden. Daarom vind je veel puffins aan de kust van Ierland. In Noord-Ierland, op Rathlin Island vind je bijvoorbeeld puffins en er is een spectaculaire touwbrug bij Carrick-a-Rede die zeker niet mag missen.

Vlakbij de kust van Country Wexford liggen de Saltee Islands. Deze onbewoonde eilanden huizen veel vogels, waaronder de papegaaiduikers. De Great Saltee heeft een rijke geschiedenis, dus dat eiland is zeker daarom ook een bezoekje waard. In Ierland zijn de Cliffs of Moher een van de bekendere kliffen. Op Goat Island broeden de papegaaiduikers van april tot en met juli.

Boek je Ierland rondreis via TUI en ga langs dé puffin spots

Nog meer tips voor puffins spotten in Groot-Brittannië

Aan de Noordzeekust van Engeland vind je ook broedplaatsen van puffins. Zo kun je bij Bempton Cliffs of Flamborough Head puffins spotten. Ook de Farne eilanden, die ten noorden van Newcastle liggen, vind je veel papegaaiduikers. Vanaf Seahouses kun je een excursie per boot doen naar de eilanden. In het noorden van Wales ligt Puffin Island, waar je de zeepapegaaien ook spot.

Meer lezen over bijzondere dieren zoals puffins?

Lees ook: